Skip to main content

Sesekali teringat...

Oleh : AdukaTaruna

Sesekali awal pagi ni gua teringat kes dedulu. Best wo.. syahdu pun ada. Nak tangkap feel, layan lagu ni dulu sebelum baca. Hahaha.

Mase kekecik, gua dengan sorang lagi member gua jalan kaki nak g mancing. Pancing pun guna batang lalang. Haha. Masa tu umpan guna umpan yang didoktrin oleh buku2 cerita lah. Yakni cacing. Tak kenal gua rapala ke, dedak ke.

Masa gua meredak jalan denai yang kiri dan kanan semak samun, tetiba keluar seorang brader dan halang kitorang. Gua ingat dia Mat Pit la. Tapi time tu tak tahu apa2.

Dia bagi gua RM5 dan suruh gua beli tembakau.

"Kau cakap jer kat kedai tu tembakau, dia tahu la."

Gua pun dengan bengkeknya terpaksa turn balik untuk ke kedai. Sampai kedai kitorang main tikam dan beli eskem patah2. Perghh best woo... RM5 masa gua kecik dulu macam RM500 kot.

Comments

  1. Makan benda yg dibeli dgn duit haram

    Setiap daging yg tumbuh dr sumber yg haram, maka neraka adalah lebih utama baginya.

    Aku harap kau cerita ni bkn nak berbangga ngan dosa kau. Sbb petanda orang itu hatinya gelap, dia melakukan dosa dan dia berbangga dan menghebahkannya.

    -Ali Zaidan-

    ReplyDelete
  2. dosa tu dikira start dari umur bape?

    ReplyDelete
  3. Xkire la dr umor bape pon beb. Yg penting, dosa kene sorok la. Xkira la lu buat masa dlm perot mak lu pun.

    Ni wat dosa, pastu xmalu n g cite lak kat org. Tol la tuh. Hati gelap.

    No wonder la suka2 je kutuk n hina org.. huhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.