Skip to main content

PAS Kedah punya hal.

Oleh : AdukaTaruna

Gua diminta ulas bab isu Kedah. Gua bagi kepercayaan penuh kat Ostad Azizan. Kasi peluang dan ruang. Itu corak gua. Sikit2 ada la.

Dulu masa Hadi pimpin Ganu pun gua tak memekak. Kasi peluang. Tapi bila dah terbukti, memang kono maki la.

Dulu masa Husam dan Mat Sabu nak bertanding Timbalan, gua tak memekak. Gua bagi chan dan peluang. Namun, gua ada bagi isyarat, kalau ramalan gua tepat, 2 mangkuk ni memang kena maki berhari-harilah dalam blog gua. Stupid hingga menjilat jari.

Masa idea ulama bodoh Hadi lontar idea UG pun gua tak maki. Uma sokong, xenan sokong, gua diam. Hari2 gua dok membaca blog Sebol pasal UG. Nak baca UG kat pakcik Google dalam BI plak, terpaksa gua baca blog pro PPSMI. Haha.

Tapi bila terbukti idea dilontarkan dengan cara bangang, oleh ulama terbukti bangang, memang kono la. Gua kan tuan tanah.

Sama gak masa 16 Sept. Memang gua ada cakap idea 16 Sept adalah wayang sebelum tarikh tu, tapi gua tak maki. Gua releks dulu. Kasi semua pihak peluang dan ruang. Bila dah kompom, memang kono maki la.

Sama gak PAS Kedah punya stail pemerintahan. Kita releks dulu. Kasi ruang dan peluang kat Ostad Azizan handle. Sama ada dia nak jadi Kelantan sekelip mata, atau menjadi Kelantan secara berperingkat 19 tahun macam Kelantan buat.

Releks... cool. Bior PAS Kedah handle.

Comments

  1. perspesi awai wa,
    azizan kureng mampu mgawal
    pgerusi DAP...haha

    pgerusi DAP tgganu leh letak jawatan,
    utk bersama PAS masa
    hadi perintah tgganu.hehe


    bg wa
    mau x mau
    as ketua kene
    bijaksana mgawal org2 bawahan
    yg bmcm2 peel dan ragam.

    ReplyDelete
  2. "Sama gak masa 16 Sept. Memang gua ada cakap idea 16 Sept adalah wayang sebelum tarikh tu, tapi gua tak maki. Gua releks dulu. Kasi semua pihak peluang dan ruang. Bila dah kompom, memang kono maki la."

    bro, wa tak paham part ni la..bila dah kompon ape 2?...

    pepun, cara lu ni 'tak aci la'..play safe..semacam lepas tangan je, patutnya 'membantu' masa awal2, bukan dah nasi jadi bubur baru nk 'campurtangan' maki hamun bro....he2

    ReplyDelete
  3. Wa stj dgn lu uma. Dlm isu ni dua2 slh:

    Azizan:

    tindakan azizan ni npk mcm tknk bg chance. Pttnya tolerate skit. Dh bg sbln pn, jgnla strict sgt. Kot ye pn, tlg depa buat kt tmpt yg lain. Klu tlg btl2, sbln dua, siapla tmpt br nk sembelih babi tu.
    Jgn tiru mcm UMNO, sumanya depa tk bg chance lsg. Mmgla DAP mng 1 seat aje. Tp ats dsr kerjasama parti, ptt blh bwk bncg. Ty ape mslh depa dl sblm pi roboh.

    Strategi mesti btl. Jgn dh jd br nk cr jln kuar. Elak benda2 cmni. Wa cm tkt, PAS Kedah jd mcm PAS Ganu. Berthn 1 penggal aje. Baik beringat sblm kna.

    DAP KEDAH:

    Yg ni pn satu. Kot ye pn, jgn melulu sgt. Buat aduan dl. Kn ade majlis pimpinan PR. Depa blh handle. Ni, skit2 nk 'merajuk lari dr umah'. Pi setel cr elok. Kandang babi ni blh di buat. Ape sshnya. Tp kepercayaan rkyt ssh nk dpt. Yg hangpa plak sng2 aje kasi bom kt PR. Nyusahkn btl!!!

    -pendekar laut-

    ReplyDelete
  4. hahaha.... baru lu orang tau betapa susahnya nak jadi pemerintah..... sekarang lu orang sepatutnya dah tau la apasal orang Kelantan respek sangat² kat TGNA... bukan senang oiiii nak tadbir negeri... ni kan pula nak jadi kerajaan Malaysia.... wa teringat lagi 5 tahun pertama PAS perintah Kelantan.... PAS kelantan cukup berhati² dalam setiap tindakan..... pasar kaum cina (ada jual daging non halal)dekat stesen bas dalam bandar pun PAS tak kacau.... bagi kaum selain Melayu merasa selesa dulu dibawah pemerintahan PAS.... bagi peluang mereka idop tenang..... baru mereka tau betapa selesanya di bawah pemerintahan PAS..... pastu mana yang salah boley la kerajaan PAS ambik tindakan ikut undang²..... barulah membangun bersama.... bukannya BIAR KITA KALAH ASAL ISLAM MENANG.... hahaha

    -abanghensem

    ReplyDelete
  5. lu penipu besaq le At, blog lu pun stat may 2008, bila masa lu bagi peluang kat hadi di trg, penipu besaq betol le hang ni, lu nak kelentong pun lu kelentong xenan, uma,bakaq, msk, leh lu kencing, lu aje lah At jadi penyembelih, susah apanya. Lu kalau dap mesti cool kan, sebab dap tak ada ulamak, ulamak je lu maki, kalau dap lu cool le lebih lagi pasal babi, mesti lu makin cool,

    ReplyDelete
  6. Wa stj dgn abghensem. Azizan ptt blajaq dgn TGNA. Msh mentah lg nk perintah negeri. Jgn smbg nk blaja dgn tok guru. Kt Kelantan mmg ade psr non-halal btl2 dkt tgh2 bndr Kb. Klu hangpa trn bs kt stsn bs kb, mmg hangpa akn npk. Tp, kerajaan PAS Kelantan tk penah kacau pn w'pn kt sblh tu ade psr org Islam.
    Tu org pggl hormat hak org lain. Sbb tu wa ckp, non-muslim kt Klate amt2 hormat dgn TGNA. Coz TGNA m'hormati hak2 non-Muslim.
    Azizan, klu hang nk kekal MB next term, hang kna blaja tolerate n hormat hak non-muslim. Tk slh berlembut demi kebaikan bersm.
    Hang dh bikin ribut la azizan n modal kt UBN nk hentam PAS.

    ReplyDelete
  7. Wa stj dgn abghensem. Azizan ptt blajaq dgn TGNA. Msh mentah lg nk perintah negeri. Jgn smbg nk blaja dgn tok guru. Kt Kelantan mmg ade psr non-halal btl2 dkt tgh2 bndr Kb. Klu hangpa trn bs kt stsn bs kb, mmg hangpa akn npk. Tp, kerajaan PAS Kelantan tk penah kacau pn w'pn kt sblh tu ade psr org Islam.
    Tu org pggl hormat hak org lain. Sbb tu wa ckp, non-muslim kt Klate amt2 hormat dgn TGNA. Coz TGNA m'hormati hak2 non-Muslim.
    Azizan, klu hang nk kekal MB next term, hang kna blaja tolerate n hormat hak non-muslim. Tk slh berlembut demi kebaikan bersm.
    Hang dh bikin ribut la azizan n modal kt UBN nk hentam PAS.

    ReplyDelete
  8. Ader ker nak banding kelantan dgn kedah, kelantan brp peratus melayu? kedah brp peratus melayu? TGNA mmg bagus tapi salah satu sbb Pas dapat kekal kat Kelantan adalah kesedaran beragama tu tinggi kat Kelantan, cuba perati kat tempat kuat Pas mesti ada pondok agama..........

    ReplyDelete
  9. bro azman... kalau ikutkan jumah non muslim kat kelantan sepatutnya TGNA boleh jer robohkan pasar kat dalam bandar tu.... yer la non muslim berapa kerat jer.... tak patut ada pasar non halal dalam bandar.... tapi apasal TGNA tak gelojoh ambik tindakan???.... cuba lu pk.... ni negeri kedah yang non muslim jauh lebih ramai.... apa salahnya lebih tolerat skit... at least satu penggal jangan bagi dia orang rasa seperti ditindas.... biar dia orang buang persepsi Islam ni agama ekstrem..... pastu slow² la ambik tindakan.... satu lagi pasal quota 50% untuk melayu beli rumah.... bagi wa terlalu awal kerajaan Kedah ambik tindakan tu.... sepatutnya kena bersabar dulu.... dulu kerajaan Kelantan pun pernah alami kes camni..... bandar baru kubang kerian dulu BN bukak untuk non malay boley beli rumah.... tapi kerajaan negeri tak gelojoh halang perkara ni.... tapi untuk permohonan baru kerajaan negeri tapis balik sapa² yang layak beli hartanah mengikut kanun tanah negeri....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  10. Wa x nak ulas isu @ cite teknikal pnyelesaian. Wa nak cite hikmah/iktibar je di sebalik isu nih. Wa tgok iktibar dr 2 sudut:

    Sudut 1

    DAP Kedah kena belajar dr PAS Penang

    1. ADUN PAS tunggal di Penang. ADUN DAP juga tunggal di Kedah. ADUN PAS Permatang Pasir x dipilih jd Exco Negeri. ADUN DAP Kota Darul Aman dipilih jd Exco Negeri. Tu tolerate Kerajaan PAS Kedah yg pertama dan tu juga tolerate PAS Penang yg pertama.

    2. Sejak awal penubuhan Kerajaan PR Penang, PAS Penang esp Pemuda bykkali meluahkan hasrat & merancang temujanji utk b'temu KM & TKM-1 bg m'bincangkn pelbagai isu negeri tp sering gagal.

    3. Konflik PAS Penang dgn Kerajaan Negeri b'larutan. Klimaksnya ms PRK Penanti. Pemuda Negeri nak b'tanding, bkn sbb dendam tp sbb sikap & attitude PKR.

    4. Harus diingat, walau apapun yg b'laku, atas kesedaran iman & pemahaman jitu t'hadap konsep wala', PAS Penang akur menarik diri. Malah jgn lupa, PAS Penang bg full-comitment ms PRK Permatang Pauh.

    5. Teguran PAS Penang t'hadap prog I-Dance x dilayan Kerajaan Negeri.

    6. Realitinya, PAS Penang telah berada dlm dilema lebih lama & telah b'hadapan dgn tekanan yg lebih kuat dr DAP Kedah. Tp PAS Penang x pernah m'cipta huru hara, apatah lg menyatakan hasrat utk kuar PR.

    7. Malah, PAS Penang sentiasa korbankan perasaan peribadi demi ketaatan kpd syuro pimpinan (PAS Pusat) & kerukunan PR. Tarik diri dr PRK Penanti, bg komitmen PRK Permatang Pauh, tu blom prog2 negeri lg. Sanggup mkn hati beb.

    8. Seteruk2 Hafiz Ketua DPP Penang kena tibai secukup rs dr smua sudut sbb slalu b'suara atas ketidakpuashatian t'hadap Kerajaan Negeri, x penah dia ajak PAS Negeri kuar PR. Tu beza pejuang agama dgn pejuang sosialis.

    9. Dr sudut jamaah PAS Penang wala'. Dr sudut PR pun PAS Penang titikberatkan. Survival PR beb, nak tumbangkan BN.

    10. Oh ye, konsep wala' kena btul2 faham beb. Antara wala', taat m'babibuta & derhaka keputusan syuro. Ada beza tuh.

    Sudut 2

    PAS kena segerakan pnyerapan Kelab Penyokong PAS (KPP) sbgi sayap parti

    1. Dah b'buih mulut wa dlm mesorat Kaw. dan Negeri. Skrg wa serah pd Pusat sbb baru2 ni pun Dr. Mujahid ada jelaskan prka ni. Harap bkn penyedap hati je.

    2. Wa pun dah tulis dlm artikel Syarikat Pembinaan Perpaduan di blog ni. PAS kena b'dikari melalui KPP utk tarik sokongan non-Muslim demi sebuah negara Islam. DAP cuma rakan pakatan, buat sementara utk tumbangkan BN.

    3. Isu ni menambahkan lg faktor penguat knpa PAS Pusat kena segerakan isu KPP nih.

    4. Di peringkat Kaw. & Negeri wa, insya Allah x de masalah. Prog melibatkan non-Muslim x penah putus. Malah diorang slalu diziarahi utk mengeratkan lg hubungan.

    5. Tp hubungan gitu je x cukup bro. Kena ada blue-print, ada akta, ada sistem yg rasmi & disepakati Pusat. Batil yg t'susun mudah mengalahkan haq yg x t'susun.

    Sekian.

    ReplyDelete
  11. lelaki_ini, kenapa PAS Kedah mesti tiru cr DAP Penang? Mmg bnr spti ape yg sdare utarakan ttg mslh PAS Penang. Tp, utk matlamat jgka pjg, kita mesti sntiasa pndg jauh. Wtpe dok amalkn "hang buat kt aku, aku bls blk'. Kn tk ke mana. Islam tk ajr suma tu. Nabi pn kna cerca n di hina dgn trk ms awl2, pastu baginda tkde nk bls blk pn bl Islam berkuasa n berkembang luas.

    Tiru la cr PAS Kelantan. Rsnya dr segi demographic,Kelantan n Kedah tk jauh beza. PAS Kelantan dpt menawa hati rkyt Kelantan selama hmpir 20thn. Tk slh tiru cr org yg berjy. Non-Muslim pn sgt2 hormat kt TGNA coz diorg th TGNA hormati mereka.

    N kt Kelantan ade 2 patung budha bsr di Tumpat. Slh satu drpnya adlh yg terbsr di Asia Tenggara. Tp tkde plak PAS Kelantan nk pi usik n srh robohkan. Itu hak depa, wtpe nk kaco.

    Mmg btl pusat sembelih tu kt tnh hrm selama 30thn. Menarik jgk, smsa UMNO perintah pn depa tkdela ambik tindakan krs cmni. Tp klu nk ambik tindakan pn, kotnya biar bertolerate. Ni pi roboh pn jgnla tinggalkan cmtu. Tkde slhnya kerajaan negeri pi tolong buat kt tmpt yg br. Depa pn sk dgn cr kerajaan negeri nti. Ni msnya PAS Kedah develop imej.

    -pendekar laut-

    ReplyDelete
  12. utk AT,

    lu kene maki PAS & PR awai2,
    as signal..
    melihat ke hadapan.
    klu lu maki
    perkara dah lepas..
    buang karan,bro...haha

    ReplyDelete
  13. pada lelaki_ini, wa cadang lu buka satu blog..lu banyak idea..

    pada pendekar laut, kedah buat masa ni xleh tiru kelantan 100%..
    kelantan menang sbb majoriti yg mahukan perlksanaan Islam, sementara kedah, ramai bukan undi kerana itu, kebanyakan just undi protes PRU lepas..

    so, aku setuju buat masa ni kedah guna pendekatannya sndiri, amik iktibar dari negeri2 yg diperintah PR, dlm masa yg sama, contohi kelantan dlm hal2 tertentu..

    pada uma, wa setuju, wa dah ckp awal lagi..tak aci..hehe..

    pada AT..wa paham lu guna pendkatan luah perasaan melalui artikel, tapi ada baiknya lu amik masa layan kiteorang sama ada pada ruangan komen n kotak bersuara lu 2..xkan busy sgt bro..haha..

    ReplyDelete
  14. Pendekar Laut,

    lelaki_ini, kenapa PAS Kedah mesti tiru cr DAP Penang?

    Tu kesimpulan lu. Wa x simpulkan ape2 eh, hehe. Wa dah ckp, wa cite iktibar je dr isu ni. Wa x nak cite teknik penyelesaian.

    Dr sudut pihak minoriti, DAP Kedah kena belajar dr PAS Penang. Dr sudut pihak dominasi, Kerajaan PAS Kedah ada penyelesaiannya t'sendiri. Yg ni la yg wa x sentuh.

    B'dasarkan Sudut 1 wa tu, mgkn lu ada penilaian t'sendiri. Wa plak m'jurus kpd pihak minoriti (DAP Kedah & PAS Penang), bkn pihak dominasi (kerajaan Kedah & Penang).

    Kesimpulannya, wa soh DAP Kedah belajar dr PAS Penang, bkn soh kerajaan Kedah ikut kerajaan Penang. Gitulah adanye.. :-)

    ReplyDelete
  15. Pria Malaya,

    Wa bkn x nak wat blog sendiri, masalahnya nanti smua org bingit kat wa sbb jarang update, hehe.

    Lu tnya la Uma, wa bz manjang beb. Nak jengok blog AT ni pun bkn main curik ms. Kdg smpt baca je, nak komen pun x smpt, hehe.

    ReplyDelete
  16. ko suruh je 10ekor budak itam buat press statement di lobi parlimen menolak atau menyokong DAP Kedah tu sonang ajo eih jang

    ReplyDelete
  17. lelaki ini..

    ala, relax r..aku pun busy gak..
    time ada masa, baru update...
    no hal la...nnt dah tua, boleh rujuk balik artikel lu..haha...

    aku ni pun dah 2, 3 hari tak update..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.