Skip to main content

Orang tak betul.

Kisah 'orang tak betul' mengenai pesawat angkasa

SAYA hendak sampaikan satu cerita berkenaan seorang lelaki yang dianggap 'tak betul' yang telah menghadiri ceramah yang saya sampaikan di USM Tronoh, 10 tahun yang lalu pada bulan Julai 1999.

Semasa seminar itu saya menyampaikan ceramah bertajuk Pelancongan Angkasa - dan percaya saya adalah orang pertama yang menyampaikan ceramah mengenai pelancongan angkasa di Malaysia.

Tak betul pada zaman tu. Tapi betul pada zaman datang. Sirah berulang2 jer. Cuma bangsa maju lain dah faham. Tapi bangsa bongok Melayu masih belum faham.

Dulu, Al-Khawarizmi, Ibnu Sinar, Newton, etc tu, semua dianggap manusia gila pada zaman mereka. Malah majoritynya dibunuh oleh pemerintah dan puak agama ketika itu.

Tu pasal gua berpendapat, sebab dunia Melayu ni lembab gile, maka, barulah dia masuk step yang kedua. Yakni step menentang puak agama yang bodoh2. Allah akan gantikan puak agama yang fresh punya.

Step pertama zon konflik dengan pemerintah. Ni dah hampir lepas. Step kedua ialah zon konflik dengan puak agama. Puak agama paling kuat skang ialah jenis yang melampau bodoh dan jauh dari fasa pembaharuan.

Benda ni berulang2 jer. Sunnah Allah tu pusing2 lagu tu jer ma. Allah akan gantikan dengan puak agama yang freash nanti. Skang ni zon melawan puak ulama bangang nak mampos nih.

Cam biasalah. Dianggap gila dan berdosa. Dulu, ulama lawan ulama lagi dasyat beb. Buku A dibalas buku A. Kafir mengkafir gua cakap lu. Cela mencela dan celaka mencelaka.

Tapi stendet la ulama ma. Kompom dunia Melayu iktiraf macam dewa punya. Mana ada akal sendiri. Low IQ. Ulama suruh bakar gitar, kompom dia bakar punya.

Muzik bertali haram la. Sentuh kulit suami-isteri batal wuduk la. Stupid punya ijtihad.


Comments

  1. usm tronoh dekat mana?
    sejarah boleh berulang, sejarah juga boleh direka

    ReplyDelete
  2. Kat utp sekarang la... aku penah dengar dari member aku, budak utp masa sama2 praktikal dulu..

    Bab sentuh susmi isteri tu... aku x berapa setuju dengan AT.

    AT ckap ulama produk mesir stupid, memang gua setuju 70% ha ha ha

    ReplyDelete
  3. kau... bro AT

    kalau wa kata wa pun sokong ulama fresh wa takdak la hentam ulama' yang ghuluw tu...

    ijtihad beb, nabi kata betul dapat 2 pahala, salah satu pahala.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.