Skip to main content

Hari pelik kat Seremban.

Oleh : AdukaTaruna

Selalu tempat gua panas ma. Terik membahang. Tapi tadi sikit lain la. Redup jer. Berangin plak tu. Nak kata mendung nak hujan, cerah beb. Tapi redup berawan la.

Pastu bersepah spesis pelik kat tempat gua. India berjanggut banyak kali gua jumpa kat tempat gua ni, tapi orang putih beb. Orang putih berjanggut dan berserban. Ramai plak tu. Ni apa kes la plak ni?

Masa gua singgah Asar kat surau area Ampangan, tu dia.... melambak orang berjubah dan berserban. Dengan beg besar, dengan sleeping beg, macam2 spesis gua tgk. Ini tabligh nih. Kalau gua masa zaman kekecik, otomatik gua cabut lari punya. Hahaha. Macam nampak setan. Malas kena tazkir..

"Assalamualaikum.."

Gua disapa. Perghhh.... seb baik Melayu. Kena omputih tu yang sapa gua, mampos gua. Kiompom gua terkial2 ala Hadi punya nak jawab English.

"Waalaikumussalam. Ni reramai ni, kuar 3 hari ke?" Gua pancing. Ayat pancing beb.

"Taklah. Kitorang semua nak g KLIA pukul 6 ni."

"OOOOOoooo..."

Baru gua teringat. Ada Ijmak Ulama Tabligh ma. Ni kompom sesak tempat si Islam4all nih. Patutlah hari ada sikit simpati pada manusia. Gua ingatkan alam kesian kat gua, rupa2nya kesian kat jemaah2 ni.

Sebut bab Tabligh, dulu masa gua kat kampus, kat asrama, bila jemaah Tabligh ziarah door to door jer, gua kunci pintu ma. Pasang radio bahasa Cina. Hua hua hua.....

So, as Tok Bomoh, gua ramal, area Nilai akan redup selama 4 hari. Area rumah uma akan kilat sabung menyabung. Area rumah gua salji sebening salju.

Comments

  1. hahaha.... pengalaman wa pun penah gak semasa blaja dulu ada orang tabligh datang umah sewa wa...... sampai ngantuk wa layan dia borak....


    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. oit tok moh...
    kalau salji boto turun kek umah ekau..
    koling2 den yo...
    den nak shooting drama...

    ReplyDelete
  3. Allah syg org2 da'wah ni bro. Hehe.

    Cite lu ada kebenarannya. Dulu wa penah join Tabligh, x lama, 2 tahun je.

    Stiapkali 'kuar' (x kisah la 3 hari ke, 40 hari ke), cuaca mesti mendung redup, kdg2 hujan renyai. Bila dah abis XPDC da'wah (pehh..), time nak blk tu pun cuaca yg sama b'laku.

    X mungkin kebetulan, 2 tahun wa melihat hal yg sama b'ulang2.

    Seronot cite bab sufi (Tabligh) - haraki (PAS) nih. Hehe.

    ReplyDelete
  4. wa pun penah gak kuar 3 hari.... tak silap wa pegi masjid pasir mas... masa tu wa sekolah lagi... saja nak rasa kuar 3 hari..... wa paling seronok tie makan..... kenyang beb.... lauk pun sedap² beb... hehehe

    -abanghensem

    ReplyDelete
  5. mmbe wa dulu siap letak sign kt pintu bilik kolej..
    "Tabligh Dilarang Masuk"

    yg cmtu mmg dh tahap cilakak pnye mmbe..seb baek dorunk x kene sambar petir..huhu

    ReplyDelete
  6. wa pon ada join tabligh ni...hehe
    masa tu janggut wa
    ala tabligh..
    la ni, janggut ala erdogan laa...haha

    cume wa skit baran
    klu mamat2 tabligh daif bab politik ni..
    memang wa balun diaorg
    masa wa zaman muda dulu2...haha
    la ni
    x leh main balun
    kene bijak ramaikan kwn2
    dari meramaikan musuh yg telah sedia ada...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.