Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jul 9, 2009

Hari pelik kat Seremban.

Oleh : AdukaTaruna

Selalu tempat gua panas ma. Terik membahang. Tapi tadi sikit lain la. Redup jer. Berangin plak tu. Nak kata mendung nak hujan, cerah beb. Tapi redup berawan la.

Pastu bersepah spesis pelik kat tempat gua. India berjanggut banyak kali gua jumpa kat tempat gua ni, tapi orang putih beb. Orang putih berjanggut dan berserban. Ramai plak tu. Ni apa kes la plak ni?

Masa gua singgah Asar kat surau area Ampangan, tu dia.... melambak orang berjubah dan berserban. Dengan beg besar, dengan sleeping beg, macam2 spesis gua tgk. Ini tabligh nih. Kalau gua masa zaman kekecik, otomatik gua cabut lari punya. Hahaha. Macam nampak setan. Malas kena tazkir..

"Assalamualaikum.."

Gua disapa. Perghhh.... seb baik Melayu. Kena omputih tu yang sapa gua, mampos gua. Kiompom gua terkial2 ala Hadi punya nak jawab English.

"Waalaikumussalam. Ni reramai ni, kuar 3 hari ke?" Gua pancing. Ayat pancing beb.

"Taklah. Kitorang semua nak g KLIA pukul 6 ni."

"OOOOOoooo..."

Baru gua teringat. Ada Ijmak Ulama Tabligh ma. Ni kompom sesak tempat si Islam4all nih. Patutlah hari ada sikit simpati pada manusia. Gua ingatkan alam kesian kat gua, rupa2nya kesian kat jemaah2 ni.

Sebut bab Tabligh, dulu masa gua kat kampus, kat asrama, bila jemaah Tabligh ziarah door to door jer, gua kunci pintu ma. Pasang radio bahasa Cina. Hua hua hua.....

So, as Tok Bomoh, gua ramal, area Nilai akan redup selama 4 hari. Area rumah uma akan kilat sabung menyabung. Area rumah gua salji sebening salju.

6 comments:

Anonymous said...

hahaha.... pengalaman wa pun penah gak semasa blaja dulu ada orang tabligh datang umah sewa wa...... sampai ngantuk wa layan dia borak....


-abanghensem

maymot said...

oit tok moh...
kalau salji boto turun kek umah ekau..
koling2 den yo...
den nak shooting drama...

lelaki_ini said...

Allah syg org2 da'wah ni bro. Hehe.

Cite lu ada kebenarannya. Dulu wa penah join Tabligh, x lama, 2 tahun je.

Stiapkali 'kuar' (x kisah la 3 hari ke, 40 hari ke), cuaca mesti mendung redup, kdg2 hujan renyai. Bila dah abis XPDC da'wah (pehh..), time nak blk tu pun cuaca yg sama b'laku.

X mungkin kebetulan, 2 tahun wa melihat hal yg sama b'ulang2.

Seronot cite bab sufi (Tabligh) - haraki (PAS) nih. Hehe.

Anonymous said...

wa pun penah gak kuar 3 hari.... tak silap wa pegi masjid pasir mas... masa tu wa sekolah lagi... saja nak rasa kuar 3 hari..... wa paling seronok tie makan..... kenyang beb.... lauk pun sedap² beb... hehehe

-abanghensem

Che said...

mmbe wa dulu siap letak sign kt pintu bilik kolej..
"Tabligh Dilarang Masuk"

yg cmtu mmg dh tahap cilakak pnye mmbe..seb baek dorunk x kene sambar petir..huhu

uma said...

wa pon ada join tabligh ni...hehe
masa tu janggut wa
ala tabligh..
la ni, janggut ala erdogan laa...haha

cume wa skit baran
klu mamat2 tabligh daif bab politik ni..
memang wa balun diaorg
masa wa zaman muda dulu2...haha
la ni
x leh main balun
kene bijak ramaikan kwn2
dari meramaikan musuh yg telah sedia ada...hehe