Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 21, 2009

Susunan debat UG.

Oleh : AdukaTaruna

Beb. N3 ni untuk gua susun balik debat gua kat N3 debat kat bawah N3 nih. Panel jangan debat dalam ruang komen N3 ni plak. Tu, kat N3 khas tu jer.


**********************************


SearchForHeaven said...

Apa yang panel faham tentang UG?

Jawapan Aku: UG adalah pendekatan politik di luar konteks Pilihanraya untuk menyelsesaikan masalah terkini seperti sekarang ini, Global economic krisis, pengangguran di malaysia, krisis perlembagaan, krisis kehakiman dan krisis kepercayaan kepada sistem keselamatan. Dan secara tersiratnya, Idea UG ini adalah untuk memberi ruang kepada PAS untuk tawar menawar dalam politik demokrasi ini. Ia adalah satu lontaran Idea oleh Presiden PAS, TGHH.

Ni intro oleh sej. Dangua untuk intro sej ialah :

Jadi anda bersetujulah, bahawa UG dikemukakan untuk penyelesaian politik? Ya atau tidak?

Sej belum jawab. Kalau dah jawab nanti, gua update kat sini.

update :




al_madd said...

السلام عليكم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

saya mulakan dengan pertanyaan kepada saudara Aduka Taruna

Di mana anda tidak setuju dengan konsep UG ini...

sekian..selamat malam..:)..

Ni soklan dari madd. Jawapan gua plak yang ni :

untuk madd plak, gua tak setuju dengan UG atas 2 tajuk.

1. Idea tanpa homework. If u fail to plan, it mean u plan to fail. Camtu kot tulisan omputeh.

2. Agent UMNO dalam PAS. Yang ni kompom lu takan mengaku punya. Semua jemaah Islam pasti ada musang ma.

Jemaah Nabi yang direct link dengan Allah pun ada, ini plak setakat team PAS yang Melayu nih.


**********************************

Okeh... kendian sej ada terangkan pasal usul UG. Pada gua tak penting untuk gua susun. Lu boleh baca kat N3 khas debat tu jer.

Kita terus masuk pada hujah madd plak.

al_madd said...

Aduka taruna kata:
1. Idea tanpa homework. If u fail to plan, it mean u plan to fail. Camtu kot tulisan omputeh.

TG hadi awang adalah lulusan MA politik dari azhar.
sewaktu mencadangkan UG,TG sudah memberitahu UG yang dilaksanakan mengambil contoh indonesia..

pemisahan SPR,Legislatif dan badan kehakiman antara syarat utama pembentukan UG ini...

ini berbeza dengan CG di mana SPR,Legislatif dan badan kehakiman di bawah kerajaan..

perlu di dingat TG hadi awang cuma melontar idea ini..dan Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPPP juga pernah menjelaskan konsep UG ini di harakahdaily..

dan konsep UG ini juga pernah dijelaskan oleh Dr Rosli Yaakop..sila baca link ini

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=21306&Itemid=1

dan lihat sila video ini.
http://www.youtube.com/watch?v=dJKJ0FR7fQQ..

TGHA hanya melontar cadangan ini selepas 16 sept. gagal dan waktu itu negara sedang mengalami krisis...dan memg pada kebiasaan UG ini dibentuk apabila negara dalam krisis..contohnya amerika waktu pearl habour...

sewaktu TGHA melontarkan idea ini..TGHA mahu semua parti bersatu memberi idea dan sumbangan untuk meyelamatkan malaysia..bagaimana konsep UG malaysia..itukan tergantung apa yang akan dibahas..
UG zimbabwe beza dengan UG palestine..

tapi yang sama tentang UG adalah semua parti politik terlibat dalam kerajaan..

jadi..bagi saya..satu fitnah TGHA tidak membuat homework..
TGHA dalam setiap kali membuat keputusan selalu istikarah dan istyiarah dahulu..dan TGHA juga mempunyai ramai kawan baik dari PKS.jadi dapat mengetahui apa bagusnya UG di indonesia..dan TGHA sering membuat contoh di indonesia..UG yang diperkenalkan oleh BJ Habibie telah membuat indonesia semakin terbuka dan membuat golkar menyembah bumi...


2. Agent UMNO dalam PAS. Yang ni kompom lu takan mengaku punya. Semua jemaah Islam pasti ada musang ma.

berikan nama..dan saya tidak faham..apa kaitan UG dengan UMNO???


Ha... yang atas tu hujah madd jawab soalan gua. Skang gua nak balas balik. Gua paste kat sini jawapan gua.

al_madd.

Lu kata Hadi buat homework pasal UG? Lu bagi bukti penjelasan tu lepas perpecahan meletup ma. 17 Jun. Hadi lontar UG bila? Adeh....

Kronologi ma. Follow kronologi.

Kalau buat homework, apsal takda domuken, apsal takda paper atau penjelasan bila Lim Guan Eng tanya sehari lepas UG dilontarkan?

Kronologi ma. Follow kronologi.

Yang lu bagi bukti penjelasan selepas perkara jahanam buat apa?

16 anggota polis mati, baru ketua polis bagi penjelasan lanjut operasi A sampai Z, tu lu kata homework?

Hadoi..



berikan nama..dan saya tidak faham..apa kaitan UG dengan UMNO???

Gua tak heran lu tak tahu.

Lu cari dedahan Task Force 2010 dan siapa Wan Abu Bakar.

Dan lu tuntut Nasha saman atau nafi.

Yang word hadoi tu kengkonon gua tepuk dahi la tuh. ngeee....

No comments: