Skip to main content

Seronotnya jadi pewaris nabi!

Oleh : AdukaTaruna

Sebuah mahkamah di dalam negara khulafa arrasyidin sedang membicarakan satu kes rompak. Suami kepada si isteri merompak sanak keluarga si isteri. Si isteri dihadapkan ke mahkamah. Wartawan bersesak-sesak membuat liputan.

"Anti jangan bikin ana naik pedap!" Marah hakim kepada isteri.

"Dari tadi ana tanya, satu pun anti tak jawab. Habis, macamana kes ni nak selesai?" Teriak hakim sambil menghempas rambut palsu gulung2nya. Dah habis pedap nampak gayanya.

"Ana bukan taknak jawab. Media ada di sini. Manakala suami ana ulama pewaris nabi. Berdosa dedahkan aib suami."

Bila kena pada ulama, tak mengapa. Hukum boleh tukar ma.

  • Orang biasa mengumpat tak boleh. Ulama mengumpat boleh. Ada umpatan yang dibolehkan.
  • Orang biasa dera isteri tak boleh. Ulama dera isteri, isteri masuk neraka.
"Celaka punya batu. Kerana antalah kaki ana berdarah. Ana pewaris nabi tau tak!"

Seronotnya jadi pewaris nabi!

Comments

  1. Bila Akhil Hayy wat camtu, t'benam ke bumi dia kena lanyak. Bila Abdul Rashid Rahman wat, eh isteri x bole aib suami la plak.

    Oh wa lupa, Abdul Rashid Rahman tu Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Perlis la. Akhil tu cuma bekas p'ceramah PAS yg dah 'murtad'.

    ReplyDelete
  2. adakah ISLAM=PAS @ PAS=ISLAM ....PAS mesti ada cawangan di setiap negara di dunia...sebab kalau bukan ahli PAS buat tak betul itu memang tak betul...tapi kalau ahli PAS buat tak betul masih betul kot!!!

    ReplyDelete
  3. eja seronok pn x btul
    hahaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. anonymous 6:16 bodo piang. agaknye lu ni ahli bahasa ibonda kot. skema cam cibai.

    ReplyDelete
  5. org agama cam stok2 ostad, ulama ni susah nak di tegur.apa yg diorg ckp sume dia rasa betul, dan org lain pun rasa semua yg dia cakap btul belaka.camne nak pecahkan tembok ni?bagi turun sket rasa bangga diri org2 agama ni.biasanya ada dlm pas la.takde bezanya pangkat ostad,ulama,tuan haji,kaya,miskin etc..igt lu pakai serban,apa lu ckp sume betul?situlah gunanya akal bagi kat semua manusia,bukan certain2 manusia....

    ReplyDelete
  6. Ustaz2 banyak yang belagak lebih. Depa saja betoi. Kadang2 aku dengar depa mengajaq di masjid dan surau, depa bagi fakta tak betoi. Petik contoh dan cakap tah sapa2. Depa ingat org yg dok pi ngaji tu buta huruf tak sekolah ka.

    ReplyDelete
  7. Kalau lee copper rasa ustazz tidak betol kenapa hang tidak betulkan, pergi kat ustaz tu cakap elok-elok atau hantar email ke jakim ke atau email ke pejabat agama negeri ke atau hang aje tidor dlm masjid atau surau, dengar skerat-skerat je,

    ReplyDelete
  8. kalau tego kang dia kata kita mentah pulak.pakai pun sua jeans.mesti dia rasa ilmu dia lagi tggi.ade la explaination dia nk cilok kang.org2 agama standard cmtula.aku tak kata semua la kan.tapi majoriti.

    ReplyDelete
  9. ehem ehem dah makin hangat lak kes sorang ulamak (elok panggil ustaz jer kot?) dgn bini dia...tapi some might say ustaz tu pun ada silap maka hukum ler dia...bini dia hmm patutnya tak dedah semua keaiban laki dia. tapi entah..dah tersebar meluas camtu nak buat camna lg?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.