Skip to main content

Satu hari atas kete.

Oleh : AdukaTaruna

Tajuk N3 gua kali ni kompom kena juih bibir dengan bro2 teksi or bidang transport. Haha. Hari ni, dari lopeh Subuh, sampai N3 ditaip ni (baru balik terus updet blog), gua dok atas kete. Ado sikit keje. Ponek wo...

Dari Somban g Cheras. Dari Cheras, g Taman Tasik Puteri Rawang. Then g plak Puncak Alam. Pastu Shah Alam. Pastu Puncak Alam balik. Pastu Rawang. Pastu Somban. Kalau ikut ulama Mesir, sunnah naik unta pakai serban, mampos dah gua tak sampai2. Ngeee...

Nik Aziz bikin kecoh macam abah gua tanam durian.

Nik Aziz punya baca dalam politik stendet la beb. Konsisten ma. Semoga berkekalan la begitu. UG tanpa homework ni menyebabkan landasan pengundi bukan ahli PAS sedikit lari. Bukan maksud PAS perlu gadai demi undi, tapi PAS perlu tangguh atau cilok demi undi. Buih mulut story nih.

Dah dapat jadi gov, dah pegang media perdana, pepandai la bentang pelan, dokumen apa yang patut tentang Islamic State. Time tu PAS Ganu tak menang lagi kot. Sebab rela kalah asal Islam tak kalah. Ngeee..

Time tu manisnya, kemungkinan besar Nik Aziz tak rasa. Macam Ostad Fadhil tak rasa kemenangan dan barisan perpaduan pembangkang hari ni. Macam abah gua tanam durian lah.

"Abah tanam ni bukan tuk abah do. Ntah hidup ntah tidak. Tapi korang punya la ni."

Kata-kata abah gua time gua berkira-kira malas nak follow abah gua g kebun dulu. Hehehe.

So, TGNA langgar UMNO, cabar Najib debat, etc. Semua ni nak aligtment (camni kot eja) balik fokus pengundi bukan ahli PAS. Nak kisis sebersih habis bayangan UG tu. Nik Aziz ma. Ulama India, bukan ulama Mesir pro Israel. Muahahaha.

Gua ada satu story pasal ulama lagi nih. Nanti gua taip. Kalau korang rajin, korang kumpulkan la, buat buku. Dosa kita share....

Comments

  1. Aduka:

    Nik Aziz ma. Ulama India, bukan ulama Mesir pro Israel. Muahahaha.

    Aku:

    Heh..

    Kau ni minat je TGNA. Tapi sejarah dia kau tak tahu.

    TGNA pun ulama yang belajar mesir la. Dia ambil degree Bahasa Arab dan Master Perundangan Islam dekat al-Azhar.

    India pun pro Israel. Bukan egypt saja. Israel tu supplier senjata kedua terbesar India. No 1 Russia. Israel jugak yg sokong India terus jajah kashmir.

    Dah habis sangat la tu study...

    ReplyDelete
  2. hahaha. Aduka kene wat nota kaki lagi..

    ReplyDelete
  3. Zaidan kasik ilmu geograpi ... hehe.. nak gak kongsi dosa nih .. ngeee

    ReplyDelete
  4. Kongsi jgn x kongsi, same2 terjun neraka, ngeee..

    ReplyDelete
  5. oi duka bangsat dan pengikut-pengikutnya, lu semua baca artikel ni. ulamak pemimpin dunia akhirat. walak selagi ia ulamak. ulamak pewaris nabi, duka pewaris setan!

    http://penarikbeca.blogspot.com/2009/06/akibat-melawan-ulama.html

    ReplyDelete
  6. Anti-Aduka pembohong dan penyamar. Artikel tu aku dh baca sebelum ni. Artikel nak menghuduhkan dan menghalalkan cercaan pada ulamak.

    Padahal artikel tu 'akibat menentang perasuah', tapi nak hina ulamak, maka guna ulamak ganti perasuah.

    Sialan!

    ReplyDelete
  7. apa beza ulamak perasuah dgn pemimpin perasuah? ulamak ada ilmu yg tinggi, masih rasuah, darjatnya lebih hina dr pemimpin jahil yg rasuah.

    ReplyDelete
  8. oi ali, lu apehal tuduh wa pembohong penyamar? tu pandangan lu. pandangan wa lain. lu kalau nak jd pengikut aduka penghina ulamak silakan.

    bangsat!

    ReplyDelete
  9. Hik2..nmpk sgt anti aduka men reverse psikologi.Wakakakaa..

    ReplyDelete
  10. ko jgn lupa masa mencurik durian dlu ngah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.