Skip to main content

RM461 juta untuk Ronaldo


Cristiano Ronaldo


MANCHESTER, England - Manchester United bersetuju menjual Cristiano Ronaldo kepada Real Madrid dengan rekod perpindahan termahal di dunia sebanyak 96 juta euro atau 80 juta pound (RM461.5 juta), kata kelab itu semalam.

''Manchester United menerima tawaran perpindahan rekod dunia, tawaran tanpa syarat 80 juta pound untuk Cristiano Ronaldo dari Real Madrid,'' kata kenyataan kelab itu dalam laman webnya di bawah tajuk 'Reds terima bidaan £80 juta untuk Ronaldo.'

Tambah kenyataan tersebut: ''Atas permintaan Cristiano - yang menyatakan hasrat untuk meninggalkan kelab ini - dan selepas berbincang dengan wakil pemain itu, United telah bersetuju memberi kebenaran kepada Real Madrid berbincang dengan pemain itu.

''Semuanya ini dijangka akan dimuktamadkan menjelang 30 Jun. Kelab tidak akan memberi ulasan sehingga notis selanjutnya.''

Ronaldo sudah lama menjadi buruan kelab gergasi Sepanyol itu, terutama selepas presiden kelab itu Florentino Perez awal minggu ini berjanji untuk melakukan 'apa saja yang terdaya' untuk membawa pemain berusia 24 tahun itu ke Bernabeu.

Laporan perpindahan Ronaldo menjelma beberapa hari selepas Real membelanjakan 56 juta pound (RM323.5 juta) untuk perpindahan tonggak Brazil, Kaka dari kelab Itali AC Milan, ketika kelab itu mahu menyaingi musuh ketat Barcelona dalam liga domestik, juga Manchester United dan Chelsea dalam kempen Liga Juara-Juara.

Sebelum ini penyokong United telah berulang kali dimaklumkan bahawa tiada perbincangan dipersetujui mengenai penjualan Pemain Terbaik Dunia FIFA itu.

Real Madrid semalam turut mengesahkan mereka telah menawarkan bidaan untuk mendapatkan khidmat Ronaldo daripada Manchester United.

"Real Madrid mengesahkan telah melakukan tawaran kepada Manchester United untuk mendapatkan hak terhadap pemain, Cristiano Ronaldo. Kelab berharap untuk mencapai satu kata sepakat dengan pemain itu beberapa hari lagi," kata gergasi Sepanyol itu pada laman web mereka.

Dalam pada itu, laporan di England menyebut Ronaldo, yang kini bercuti di Los Angeles, pada awal tahun ini telah bersetuju dengan syarat pra kontrak bersama kelab Sepanyol itu dengan bayaran 8.3 juta pound (RM48 juta) setahun untuk tempoh lima tahun berikutnya.

Ronaldo berminat untuk menyertai Real selama 18 bulan sehingga bos United, Sir Alex Ferguson terpaksa membuat rayuan saat akhir bagi memujuk pemain itu supaya kekal di Old Trafford tahun lalu.

Bekas bintang Sporting Lisbon itu yang menyertai United dengan bayaran 12 juta pound (RM69.3 juta) pada 2003, jelas mahukan cabaran baru selepas memenangi Liga Juara-Juara pada 2008. - AFP

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.