Skip to main content

Nak cerdikkan yang bodoh payah ma..

Oleh : AdukaTaruna

Dulu TKO ramai pembahas bagus2. La ni gua tgk ntah mana ghaib ntah. Yang tinggal ahli PAS yang ntah apa2. Ramai pulak tuh.

Nabi dulu2 nak cerdikkan yang bodoh makan ratus tahun. Paling terer Nabi Muhammad la kot. 25 tahun jer.

Dalam PAS sendiri, tahap perwakilan, pada pengukur wa, masih bodoh2 tipikal Melayu la. Walau standard diorang tinggi dari UMNO.

Lu bayangkan blogger pun tak diiktiraf. Punyalah bangsat pemikiran. Retorik berapi2.

Gua ingat, kalaulah mudah lagi dapatkan Pattani dan Singapore berbanding cerdikkan Ostad2 genetik Melayu nih. Dan mudah lagi kalau belah Utara Semenanjung, buat terusan, supaya kapal2 tak perlu lalu Singapore.

Tak payah sebut perwakilan la. Mat Sabu dan Husam sendiri pun dibuktikan jenis bodoh gak. 2-2 nak sekat UMNO, tapi 2-2 menangkan UMNO. Punyalah bodoh.

Kalau benda mudah ni pun takleh nak settle, takleh nak mengalah, macamana nak perintah Malaysia ma. Macamana nak hadapi tentangan paksi US kalau lu perintah Malaysia.

Bodoh habes beb. Sekor dah tahu underdog, dah tahu hanya kacau daun, tapi demi kuasa, bangang jugak nak jadi anjing. Pusing2 UMNO menang. Lu baca la Utusan. Dengan Khairy, dengan Najib, semua upkan UG.

Yang sekor pulak dah tahu Mat Sabu jenis degil. Level strategis kurang, pertahankanlah dulu Naib Presiden. Janji sekat UMNO.

Pusing2 UMNO gak memang. Stupid betul mangkuk 2 ekor ni. Gua dah warning dah. Kalau Nasha menang, sebijik macam ramalan gua, memang kena kutuk berhari2 punya. Kompom gua rakam sejarah bebal badut 2 ekor ni dalam blog gua.

Melayu2... yang dikendong tak dapek, yang kejar cicir. Stupid genetik ma. Kalau dah Mat Sabu dan Husam pun jenis stupid, lu bayangkanlah level perwakilan?

Bila la nak ada sayap bukan Melayu nih...

Comments

  1. Salam..,bukan gabra tapi jgn jadi bodoh...pemimpin utama PAS jgn jadi bodoh..ini semua mainan politik umno.jgan bagi ruang kepada mereka masuk jarum.bodoh kita kerana beri ruang kepada mereka masuk jarum.mereka dah lihat ancaman PAS terhdp mereka.mereka nak lemahkan PAS.Ingat, PAS dapat sokongan kebelakangan ini jugak ada peranan ANWAR ibrahim.

    ReplyDelete
  2. ko ingat,ko je pandai?orang nak tipu ko,ko xsedar.pemimpin pas ada strategi tersendirila.kalo ko xpuashati,ko tubuh parti lain dan tadbir sendiri parti ko tu.pas,bukan parti untuk ko sorangla..parti pas untuk orang ramai.xsetuju,nyah ko dari pas.menyemak je.

    ReplyDelete
  3. Wa br aje berhsrt nk dftr jd ahli, tp oleh kerana 2 org ni, mtk maaf coz wa terpksa tangguh dulu. dua2 org ni mcm bdk kecik aje, org ckp jgn pi main dkt lombong (rujuk UMNO), dia pi main gak, last2 nti lemas br padan muka.

    ReplyDelete
  4. Agak2 lu nanti kalau dah berbini & ber'anak', lu maki diorg cam gini x? Tak pun anak lu keluar2 terus dgr perkataan bangang, bangsat, bodoh... Pastu lu pulak hari2 xkira time nak bergurau ke, nak maki bini lu ke , lu guna bangsat, bodoh, bangang..
    Ntah2 nanti lu mati pun dlm keadaan bangang,bodoh & bangsat.

    ReplyDelete
  5. woit babi!!! ape nko pikir nko bagus sangat!!! aku bace blog nko nih macam najis babi hampeh jek...!!! layak masuk tong taik jek..kalo dah spesis beghok babi memang la...bengap nak mampos!!! baghu setahun jagung dok dlm politik nak pandang rendah orang lain. setan babi nko AT!!!

    kkhhhhaaaakkk pppttttuuuiiiiihh!!!

    ReplyDelete
  6. releks AT bawak mengucap istighfar byk byk... ingat lu boleh ler slow sikit ..guna bahasa yg indah-indah..pasal yg mai baca bukan semua berjiwa 'seni' cam lu...hehe...kasar sgt kena ler bagi halus sikit..lu pun dah byk peminat & followers scr tak langsung..cuma tang bahasa aja, fail/gagal...hehe.

    for me, tak byk masalah, points lu byk releven, just that, tang gaya bahasa saja..pi belaja dgn pejuang bahasa A. Samad Said...pasni lu leh aa buh sajak ker pantun lak....
    tak pun lu dah leh buat cerpen ala satira.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.