Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 2, 2009

Malaysia waspada jumpa Uzbekistan


Pemain Malaysia, Sotan Ahmad (kiri) mengambil sepakan percuma di hadapan benteng pertahanan Belgium dalam saingan bola sepak Piala Kirin di Tokyo, Ahad lalu.Malaysia menang 4-0. - AP

TOKYO - Jurulatih Malaysia, mahu pasukannya mempertingkatkan permainan selepas menewaskan pasukan yang tidak berada pada kekuatan sebenar, Chile dan Belgium menjelang perlawanan kelayakan Piala Dunia 2010 menentang Uzbekistan, Sabtu ini.

"Keputusan ini masih belum memastikan kami mampu menewaskan Uzbekistan," katanya selepas bekas juara Asia itu menewaskan Belgium 4-0 Ahad lalu diikuti menumbangkan Chile 4-0 minggu lepas dalam Piala Kirin tiga negara.

Chile dan Belgium, kedua-duanya tidak membariskan pemain utama, yang menyaksikan kedua-dua pasukan seri 1-1 Jumaat lalu.

"Kami perlu merangsangkan semula fikiran kami untuk perlawanan menentang Uzbekistan dan sudah tentu pulang ke tanah air dengan kejayaan.

"Saya pasti kami semua tahu kami tidak boleh memandang mudah perkara ini," katanya selepas meraikan kejayaan memenangi Piala Kirin.

Malaysia akan menjadi negara pertama layak ke Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan jika mereka berjaya mengalahkan Uzbekistan di tempat lawan di Tashkent, layak kali keempat berturut-turut di kejohanan terbesar itu.

Australia mendahului Kumpulan A Asia dengan 13 mata, lebih dua mata dari Jepun, dengan baki tiga lagi perlawanan.

Bahrain pula mengumpul tujuh mata sementara Uzbekistan dan Qatar masing-masing berkongsi empat mata. Dua pasukan teratas akan layak secara automatik.

"Kami akan menyasarkannya secara serius dengan kepercayaan tinggi. Selepas itu kami akan cuba memahaminya tentang apa yang perlu dilakukan.

"Semua orang antara kami sedar ia bukan tugas yang mudah. Jadi ia bergantung sama ada kami sudah cukup serius," kata jurulatih, yang pernah membawa Malaysia beraksi pada Piala Dunia 1998 walaupun tanpa mencatat sebarang kemenangan.

Pasukan Harimau Malaya itu mara ke suku akhir pada 2002 di bawah jurulatih Inggeris, Alan Harris tetapi di bawah pemain legenda Malaysia, Dolah Saleh mereka hanya mencatatkan dua kekalahan dan sekali seri di peringkat kumpulan Piala Dunia di Jerman.

Jurulatih Belgium, Frankie Vercauteren berkata, sasaran yang diletakkan Jepun itu bukannya tidak boleh berlaku tetapi perlu realistik. Ia agak sukar kerana banyak pasukan mahu mara ke separuh akhir.

No comments: