Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 29, 2009

Kisah ulama dengan epal.

Oleh : AdukaTaruna

Di sebuah pendalaman Terengganu, ada seorang ulama besar. Pada suatu petang, macam biasa, ulama ini sedang beribadah di tepi sungai. Tiba-tiba dia ternampak sebiji epal hanyut.

Oleh kerana ulama ini hafal semua kitab agama, dia tahu kisah seorang pemuda yang mencari pemilik buah hanyut untuk meminta halal. Lalu ulama ini pun mengambil epal hanyut itu, lalu berjalan menuju ke hulu sungai.

Jalan punya jalan, ulama masih tidak berjumpa dengan pemilik epal. Tiba-tiba dia terserempak dengan 2 orang budak tadika.

"Pakcik buat apa? Cari siapa?"

Ulama itu hanya tersenyum.

"Ah.. budak nih. Sibuk la plak. Tak tau ke ana ni ulama."

Ulama terus berjalan jauh ke hulu sungai.

"Kenapa pakcik tu tak jawab soalan kau?" Tanya rakan budak tu.

"Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

"Kenapa?"

"Kengkonon nak cari pemilik kebun epal macam buku cerita la tu. Kat Terengganu mana ada kebun epal? Bodoh punya ulama."

10 comments:

Anonymous said...

waaaa.... secukup rasa yer lu kutuk negeri jiran wa....

-abanghensem

Anonymous said...

xtau nak katalah.nasihat2 pun berbuih dah.mampus nanti,taulah akibatnya.

jeebond said...

hehehe... sinis lagi sadis..

Anonymous said...

wa nak tengok apa lu nyer pendirian tenteng ulama harun sani plak... ha ha ha

Anonymous said...

harussani la bodo. bkn harun sani.

Anonymous said...

harun salim bacik lawak giler.....

-abanghensem

ludin said...

jgn cari psl abanghensem,nak kena dgn Ali Zaidan ke?

pria malaya said...

"Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

AT, boleh lu terang sikit part ni?

kenapa dijadikan watak ulmak dlm cerita ni berlagak bodoh sombong? "ulamak, kompom sombong punya"..wa tak nampak kaitan ayat ni dgn keseluruhan story ni..

semacam ending cerita ni tergesa2 ingin ditamatkan...akhirnya, ulamak juga di'mangsa'kan tanpa sebarang alasan n hujah..

adehh..haha..

Ali Zaidan said...

Aku baru nak komen macam pria malaya komen.

Tapi aku nak tambah sket:

"Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

Dari ayat tu lah, sape lg yg berani cakap Aduka ni bukan penghina ulamak?. Bukan penghina agama? Bukan penghina Nabi.

Buat report polis mampus duka ni..

Hanz_Azdi said...

hehe .. habis ler Aduka.