Skip to main content

Kisah ulama dengan epal.

Oleh : AdukaTaruna

Di sebuah pendalaman Terengganu, ada seorang ulama besar. Pada suatu petang, macam biasa, ulama ini sedang beribadah di tepi sungai. Tiba-tiba dia ternampak sebiji epal hanyut.

Oleh kerana ulama ini hafal semua kitab agama, dia tahu kisah seorang pemuda yang mencari pemilik buah hanyut untuk meminta halal. Lalu ulama ini pun mengambil epal hanyut itu, lalu berjalan menuju ke hulu sungai.

Jalan punya jalan, ulama masih tidak berjumpa dengan pemilik epal. Tiba-tiba dia terserempak dengan 2 orang budak tadika.

"Pakcik buat apa? Cari siapa?"

Ulama itu hanya tersenyum.

"Ah.. budak nih. Sibuk la plak. Tak tau ke ana ni ulama."

Ulama terus berjalan jauh ke hulu sungai.

"Kenapa pakcik tu tak jawab soalan kau?" Tanya rakan budak tu.

"Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

"Kenapa?"

"Kengkonon nak cari pemilik kebun epal macam buku cerita la tu. Kat Terengganu mana ada kebun epal? Bodoh punya ulama."

Comments

  1. waaaa.... secukup rasa yer lu kutuk negeri jiran wa....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. xtau nak katalah.nasihat2 pun berbuih dah.mampus nanti,taulah akibatnya.

    ReplyDelete
  3. wa nak tengok apa lu nyer pendirian tenteng ulama harun sani plak... ha ha ha

    ReplyDelete
  4. harussani la bodo. bkn harun sani.

    ReplyDelete
  5. harun salim bacik lawak giler.....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  6. jgn cari psl abanghensem,nak kena dgn Ali Zaidan ke?

    ReplyDelete
  7. "Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

    AT, boleh lu terang sikit part ni?

    kenapa dijadikan watak ulmak dlm cerita ni berlagak bodoh sombong? "ulamak, kompom sombong punya"..wa tak nampak kaitan ayat ni dgn keseluruhan story ni..

    semacam ending cerita ni tergesa2 ingin ditamatkan...akhirnya, ulamak juga di'mangsa'kan tanpa sebarang alasan n hujah..

    adehh..haha..

    ReplyDelete
  8. Aku baru nak komen macam pria malaya komen.

    Tapi aku nak tambah sket:

    "Alah, pakcik tu kan ulama. Kompom jenis bodoh sombong punya."

    Dari ayat tu lah, sape lg yg berani cakap Aduka ni bukan penghina ulamak?. Bukan penghina agama? Bukan penghina Nabi.

    Buat report polis mampus duka ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.