Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 27, 2009

Kisah 2 ulama Mesir dibom mati.

Oleh : AdukaTaruna

Di sebuah gurun kontang di persempadanan Afghanistan-Pakistan, sekumpulan mujahidin sedang bergerak jauh setelah selesai melakukan satu operasi serang hendap konvoi NATO. Mereka bergerak pantas dan licik menghilangkan jejak.

Ketika sampai di base A, mereka berhenti makan dan solat. Mereka hanya ada 15 minit sebelum bergerak lagi. Ketika ini, Mullah mereka di base A memperkenalkan 2 ulama Mesir yang baru tiba mahu menjadi mujahiddin.

"Anda rekrud 2 saudara kita ini nanti, ya. Insyaallah."

"Tidak perlu akhi semua. Semua sirah peperangan nabi kami dah hafal. Kami cemerlang dalam politik Islam, fiqh, kesasteraan Arab, etc."

Para mujahidin berpandangan sesama sendiri.

"Alhamdulillah. Baguslah kalau begitu. Jemputlah makan ya akhi. Kita hanya 15 minit."

Mereka pun makan.

Tiba-tiba salah seorang ulama berhenti makan. Sedangkan makanannya belum habis. Masih ada separuh.

"Mengapa? Soal rakannya yang satu lagi.

Para Mujahiddin tidak pedulikan mereka. Mereka hanya tinggal 8 minit.

"Anta lupakah hadis nabi? Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang?"

"Tapi makanan ni tidak boleh disimpan. Nanti rosak. Kena habiskan. Membazir saudara syaitan." Bantah rakannya.

"Membazirkan ana jika mentaati rasul? Saudara syaitankah ana jika menuruti rasul?"

Mereka mula bertekak. Mujahiddin sudah lama bergerak.

Bommm!!!!!

Sebuah pesawat tanpa pemandu mengebom lokasi tersebut.

2 ulama Mesir syahid.

24 comments:

antusabun said...

Weh.. Lu buat e-novel pasal ulama ni.. Gua nak beli.

Xenan said...

wakaka...tanpa belas kasihan.

Mesti si amin n ali zaidan tensen ngn lu sampai tak tido mlm.

Ali Zaidan said...

Xenan.

Jangan berbohong. Sedikit pun aku tak tensen. Cuma aku kasihan dengan puak2 ahli kazzab! Nak mempermainkan aku tapi diri sendiri kena permain.

Lagipula, untuk apa tensen dengan cerita bodoh?

Aku ada di sini just utk tggu budak neh balas balik hujah aku. Aku ingat dia cari2 hujah, rupanya dia buat kerja lain.

Tak jumpa pembolehubah barangkali. Haha..

Xenan said...

wahh..siap tunggu.

yela2..tak tensen

Chill la bro.Die tdr kewajipan pon nak balas hujah lu.Kalau die tanak balas lu nak kata apa?Lu tgh debat ngn die ke?

heheheh..

amin said...

xheran la, stail kutuk ulamak guna pendekatan kias ni, baik dlm cerpen, puisi, lagu etc dah lama dipraktikkan musuh...

nk gambarkan ulamak ni serba serbi salah, ulamak jumud, ulamak konon maksum..kerana seorang ulamak, habis semua/majoriti ulamak dimakihamun dan sbgainya...

so, kalau nk terus kutuk ulamak, belajar la dgn dorang, lagi mantap..hehe..

Ali Zaidan said...

Pelik aku, si duka ni diam. Tapi ada orang tolong jawab.

Aku tak kata pulak wajib. Tapi sendiri mau ingat la. Ambik kenyataan aku sekerat pastu bajet dengan bangganya jawab.

Poodah.

Itu pun still ade lagi nak cuci tahi dia.

Anonymous said...

Abang Ali xdebat ngan lu gak Xenan. So ngape lu nak nyibuk?

Gi men guli tuh. Xde dosa men guli. Lagi ada paedah dr lu duk bela tukang hina ulamak tuh.

Chill la beb! Huahua..

Xenan said...

wahh..garang betul nih.

Pagi petang siang malam tunggu lu ni duka.

Pastuh claim tak tensen.wakakakaka

Nih la standart melayu Islam.Suka paksa pendirian sendiri kat org lain.

Pastu claim pemikiran terbuka.wakakakak

Ali Zaidan said...

Haha.. dah engkau buat apa pulak? Kiri kanan mengekor aku? Tak tensen macam tu? Kau tensen jangan tuduh orang lain pulak.

Ni standard la nih. Nak cover diri busuk, kena tuduh orang lain busuk. So, orang tak akan kata dia busuk dulu sebab dia dah kata kat orang lain. hahaha..

Tak payah hina Melayu Islam. Kau bangsa apa? Siam-Buddha ke sampai terbuka sangat? kau pun Melayu Islam jugak.

Sooo???

Udah le, macam kau open sangat. Aku terang sikit punya mudah pasal UG kau tutup dengan tempurung jugak diri kau tuh.

Xenan said...

ahaha..betul la garang gila.

sape ckp lu tensen.wa ckp lu claim tak tensen.yg marah sgt nape bro?

wakakakak

Anonymous said...

sapa cakap xenan and AT tu melayu islam, pandai-pandai je kau ali zaidan dia tak pernah pun ngaku dia melayu islam, mereka ni pembolehubah aje, ni kira fahaman baru dlm dunia mcm sciencetology mazhab tom cruize, Kau jgn main main dgn mereka ni, dengan adanya kuasa pembolehubah malaysia akan datang dpt diubah menjadi negara pembolehubah. presiden AT timb.presiden xenan.

Ali Zaidan said...

Xenan cakap:

sape ckp lu tensen.wa ckp lu claim tak tensen.yg marah sgt nape bro?

Aku jawab:

Hoi budak. Dan2 nak menipu. An\bih statement kau ni apa?

"Mesti si amin n ali zaidan tensen ngn lu sampai tak tido mlm."

Aik? Nak menipu pulak?? Terang2 kau tuduh aku tensen kemudian boleh pulak cakap 'sape cakap lu tensen'

Ni pemboleh ubah apa kau pakai??

Hahahaha..

Anonymous said...

bila aduka bukak gelanggang debat,smua sembunyik telor.dlm ruang komen smua nak tunjuk telor msg2.boleh blah la dayus kazzab!

Anonymous said...

Atas aku ni aduka ke?

Sekadar bertanya..

Xenan said...

buhsan la plak.

Kan wa dah ckp "yela2 tak tensen"

tak pandai baca ke?

Lu umur baru bape ni?Gurau2 pon takleh ke?semua lu nak debat.

Anonymous said...

anon 7.04,kau lupa letak nama ALI KAZZAB ke?eh aku lupa la,ade telor takde telor blkg kira,yg penting komen aku ade org sokong,baru nmpk ada backup skit,tak gitu ahli kazzab?wakakaka

Anonymous said...

aku tgok ada 3 komen kat 3 entri yg brbeza pd waktu posting yg hmpir sm,dkt2 maghrib(kau uzur kot).gaya bhsa sm.ada nama ALI KAZZAB,ada nama ANON.bila aku cek IP rupanye org yg sm.dasar bacul takde telor punye KAZZAB!

wahai KAZZAB AKBAR,klu telor kau msh brbaki,aku cabar kau cabar aduka debat! bacul,lari dr gelanggang debat..

Xenan said...

Ali zaidan,

Camni lah..sbb wa malas nak sambung dah ni.Ni pendirian wa pasal UG sekarang.

http://xenanhu.blogspot.com/2009/06/fitnah-ug-selesai.html

Psl TGHA menipu.wa tak rase die tipu.Die cuma wat statement bodoh n mengundang fitnah.

Ali Zaidan said...

Abih apsal kau tanya "sape cakap lu tensen'. Kalau kau dah tarik, tarik lah. Yang kau ulang2 kenapa?

Aku pun tak kata kau tipu. Tapi si aduka ni kata TGHA tipu. So, aku hujah dengan duka ni lah.

Anon 8.06. Aku pun boleh kata kau xenan sebab masa kau balas dengan xenan balas tu dekat2 sama. Tapi aku sebab aku rasa tu kerja bodoh. Kalau aku nafikan pun, kau takkan nak dengar kan? So, tu kau punya pasal.

Cuma satu keraguan aku, kalau benar kau claim kau boleh trace ip, bermakna kau ni aduka taruna!

Tapi aku tak pikir kau ni aduka. pasal kau cacai sangat. Aduka ni bangang2 dia, aku tak nampak dia cacai.

Tak tahulah kalau dia nak tunjuk 'ada orang sokong dia'. Tu taktik lapuk blogger tuh. hahaha..

But in case kalau kau aduka, tolong jawab hujah aku daripada kau menyebok masuk hal lain..

Sekian..

Ali Zaidan said...

Typo:

Tapi aku TAK TUDUH sebab aku rasa tu kerja bodoh

Anonymous said...

bagus la klu kau ngaku.lainkali toksah nyamar2,toksah nak buat komen sokong komen sndiri,bodoh namanye tu.penipu besaq.kazzab akbar!

stakat nak tau IP,budak skolah pun tau.ada IP breaker smua boleh tgok.klu takde,tuan blog pun tak tau sape.aku tau sape yg nyamar sape yg tak,takyah selindung la.

Ali Zaidan said...

Bila masa pulak aku ngaku?? Hahaha..

Senang cakap, kau bagi apa service provider aku dan location. Abih cerita.

Kemudian apa service provider dan location anonymous, ludin dan sapa2 saja yang kau cakap tu adalah 'aku'.

ok?

Bye2.. Duka.. eh sorry, anonytikus!


Hahaha..

Anonymous said...

Sejak bile la pulak aku ni jadi Ali zaidan??

Ye ke leh trace ip? Aku ingat polis pun taleh trace ip budak yg wat blog hina Nabi dulu. OPasal blogspot control.

Tapi kalau betul la kan aku ni ali zaidan, cam bese, cam ali zaidan mintak gak, bg service provider aku ngan location. Ip address tayah bg, sebab aku senarnye tatau pun ip address aku mende. Ko bg 145527282882 pun aku angguk je ler. Wakakaka..

Kmdn, mintak ajar sekali ek camner nak trace. Sbb ada bbrp pengkomen kat sini yg aku syak sbnrnya org yg sama. Kehkeh..

Anonymous said...

Sejak bile la pulak aku ni jadi Ali zaidan??

Ye ke leh trace ip? Aku ingat polis pun taleh trace ip budak yg wat blog hina Nabi dulu. OPasal blogspot control.

Tapi kalau betul la kan aku ni ali zaidan, cam bese, cam ali zaidan mintak gak, bg service provider aku ngan location. Ip address tayah bg, sebab aku senarnye tatau pun ip address aku mende. Ko bg 145527282882 pun aku angguk je ler. Wakakaka..

Kmdn, mintak ajar sekali ek camner nak trace. Sbb ada bbrp pengkomen kat sini yg aku syak sbnrnya org yg sama. Kehkeh..