Skip to main content

Isu SIS : Punyalah celaka si ulama.



Penjelasan gua tentang isu SIS.

Oleh : AdukaTaruna

Benda ni mudah sebenarnya. Tapi sebab ahli PAS jenis bodoh, melantik perwakilan jenis bodoh, melantik Hadi menjadi Presiden, maka, rosak kecil yang berlaku selepas rosak besar, menjadi besar.

Ntah apa ke faedahnya mempromosi UG pun gua tak tahu. Kalau nak promosi atau lontar idea boleh, tapi buat homework la. Penyudahnya jadi macam ni. Sekali lagi gua merakam betapa stupidnya ulama celaka ni.

SIS.

Bodoh perwakilan PAS dalam penetapan falsafah satu tajuk lain. Tapi di sini, pada permulaannya, gua nak sebut, perwakilan PAS ada hak mengusul apa sahaja dalam muktamar mereka.

Manakala PKR / DAP atau sesiapa sahaja ada hak untuk bantah. Bila keadaan berlaku, maka, terjadilah satu perbahasan sihat. Zaman ulama hebat bukan genetik Melayu dulu, atau zaman Nabi dulu, mana ada hujah2 dari orang kafir yang Nabi sekat?

Jadi sepatutnya benda ini mudah. Tak perlu Dewan Ulama yang mati pucuk itu jawab, blog murahan macam gua pun boleh jawab. Cuma minta bantuan Hanz jer nak buat dalam dwi bahasa. Supaya memudahkan sasaran bukan Melayu. Settle.

DAP hujah sekian, PAS hujah sekian. Rakyat menilai. Kan ke benda yang sihat. Perbahas bukan bermakna berpecah macam tipikal kepala otak Melayu. Jadi, sebab celakanya ulama Hadi dan the gang, yang damagekan benda besar, maka, benda kecil pun jadi besar. Macam api la.

Itu satu tajuk. Tajuk kebebasan dan perbahasan intelek terbuka.

Penetapan falsafah.

Skang kita masuk tajuk penetapan falsafah plak.

SIS melibatkan Islam. Jadi, sebarang hal ehwal orang Islam, orang lain tidak boleh campur. Secara falsafah la. Perwakilan PAS dah buat benda betul. Yakni meminta Majlis Fatwa mengkaji.

Kalau Ayahpin difatwakan sesat, maka haramkan lah.
Kalau SIS difatwakan sesat, maka haramkan lah.

Hal ehwal orang Islam, biar orang Islam yang uruskan. Kalau ada Sister In Budha, perwakilan PAS sibuk nak suruh haramkan, memang perlu diterajang Hadi. Terajang Hadi dulu baru terajang perwakilan PAS tersebut. Sebab dah sah perwakilan dari Terengganu punya. Ngeee. 90% benda stupid datang dari Terengganu.

Tak caya? Dewan Ulama Terengganu mengusulkan kerusi Presiden dan Timbalan Presiden wajib ulama. Punya stupid tahap merah beb. Dia tak sedar ke 'Presiden PAS Terengganu' tu bukan ulama? Si ulama celaka yang bagi kepada bukan ulama, kemudian paksa semua wala kepada kepimpinan sesat yang tiada disebut dalam Al-Quran ini. Macam Trinity.

Kesimpulan.

Kesimpulannya, isu SIS, isu bau peluh. Just mandi jer boleh hilang. Kacang giler. Tapi sebab ahli PAS jenis stupid, maka melantik perwakilan jenis stupid. Bila perwakilan jenis stupid, maka Presiden dan Timbalan pun jenis stupid juga.

Bila 2 teraju utama stupid, maka dia bakar PAS. Kejap bakar, kejap padam, kejap bakar. Bakar guna petrol, padam guna ethanol. Kejap UG, kejap ghaib, kejap tarik balik, kejap UG balik, kejap ahli PAS malas baca.

Kejap kata komponen BR setuju, kejap komponen kata hadi tipu. Hadi macam biasa, terus menikus membiarkan pengundi membara dan memberontak.

Punyalah celaka si ulama.

Comments

  1. hehe..terlalu jauh rupanya jangkauan aku ttg jawapan lu dlm isu SIS ni..ku bayangkan A, rupanya ZZZ...hehe.

    seperti biasa, ulama' tetap salah...ulama' punca perpecahan dan sebagainya..yg lebih menarik perhatian ialah ulama+terengganu jadi mangsa..xpasal2...hehe

    "Apabila kita stress, tubuh akan mencari kaedah melepaskan stress tersebut. Apabila kita membiarkan otak untuk bersetuju, ianya akan menjadi tebiat."

    kpd mereka yg selama ini asik bersetuju dgn AT, mungkin korang akan berasa lega selepas membaca ayat AT diatas ini, kali ini anda tidak perlu lagi hadir kesini utk semata2 berstuju..:)

    asal ada perkataan 'ulama bdodh', terus sokong..asal ada perkataan 'ulama sesat', gud idea..asal ada 'ulama stupid, bangang', terus terkasima takjub dgn persembahan penulisan AT..hehe..

    mungkin dgn artikel terbaru AT ni, korang rasa agak keras, bagi mereka yg xbiasa lagi la, dah tahap melampau..

    apa pun, gud try bro..ada hujah n isi..yg lain 2 biasala kan pendpat..masing2 ada pendpat masing, masing2 ada gaya masing2..

    last sekali, dlm isu SIS ni lu kata kacang je nk selesai tadi..tp rasanya xde pun disertakan lampiran cadangan or cara2 nk atasi?..banyak makian dlm isu UG ada lah..emosi apa bro?..hehe..

    ReplyDelete
  2. SIS bantah Majlis Fatwa Kebangsaan isu YOGA, bermaksud Majlis Fatwa yg iaitu kumpulan yg memberi pendapat dan asas agama itu semuanya BANGGANG.

    Tapi bebaik dalam mengata orang Bro. NABI sudah berpesan ULAMAK adalah perwarisnya. Walaupun dalam sepuluh ulama itu yg ko maki, tetapi dalam satu itu yg perwarisnya.

    Kita ada ASAS kenapa SIS ini perlu dikaji dan diharaamkan JIKA IANYA MENYIMPANG DARI AJARAN ISLAM itu sendiri. Adakah salah jika kita hendak memelihara KESUCIAN ISLAM dah lu panggil ULAMAK BANGGANG. adakah patut benda untuk kebaikan lu maki2 macam tu.?? Allah sahaja YANG MAHA MENGETAHUI MELAHIRKAN KO BRO. WALLHUALAM.

    ReplyDelete
  3. wa dah cakap buih-buih dah duka oi. Kalau lu maki2, jadilah macam kulatlapok tu. Baca dengan rasa tak sabar nak balas perkataan maki. Penyudahnya apa yang lu sampai tak sampai.

    ReplyDelete
  4. syabas lu duka..teruskan maki ulama'.. good luck..

    ReplyDelete
  5. "Bukanlah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam, suka melaknat, suka mengeluarkan kata buruk dan kesat".

    (Riwayat Bukhari dan Ahmad)

    ReplyDelete
  6. ya Allah... berikanlah hidayahMu pada aduka..sebagaimana engkau telah memberi hidayah pada umar..

    (betapa kejamnya saudara..menitis air mata ini bila membaca artikal saudara)

    sestupid-stupid ulama'..dialah antara yang dapat menolong kita di akhirat kelak

    ReplyDelete
  7. sapa boleh beritahu siapa aduka teruna ni?

    ReplyDelete
  8. sapa boleh beritahu siapa aduka teruna ni?

    ReplyDelete
  9. sapa boleh beritahu siapa aduka teruna ni?

    ReplyDelete
  10. sapa boleh beritahu siapa aduka teruna ni?

    ReplyDelete
  11. Bro, apa pendapat lu ttg yg membawa usul pula (PAS Shah Alam xsilap gua...)?

    Satu lagi bro, mahu berlawan hujah dgn SIS ni ibarat lawan UMNO la. Padang senget sebelah.

    SIS diberi ruang seluasnya2 dalam media massa (baca: media UMNO-BN). PAS handicap bro.

    Dengan keadaan masyarakat Islam yg terlalu jahil agama, kita nak berhujah ttg agama, mana masyarakat paham.

    Lu baca tak statement syarizat dlm paper? Dia kata perjuangan SIS ni dlm kerangka perselisihan (ikhtilaf) pendapat dlm Islam. Perkara qath'i, macam mana ada perselisihan pendapat pulak?

    Gua rasa, cara meminta Majlis Fatwa wat keje ni macam strategi yg baik juga... Gua rasa la... Biar Majlis Fatwa yang decide, PAS cuma menggesa dikaji kedudukan SIS, MF yg decide..

    Apa komen ttg statement Ust Din Tantawi tth isu ni?? Dia minta SIS tukar nama je. Dia nak teruskan perjuangan dia, tu hak dia.

    ReplyDelete
  12. Lu la jenis bangsat tak sedar ilmu ciput tahap siput! Maki ulama ikut sedap mulut. Semoga lu kena laknat @ diberi hidayah untuk bertaubat.

    ReplyDelete
  13. Aduka Taruna ni makhluk bangsat.. Tu je aku boleh bagitau

    ReplyDelete
  14. gua pun bukan setuju sangat cara SIS tapi gua rasa patut diberikan ruang untuk berdebat.

    Berdebat yang mempunyai asas Ilmu dan bukan emosi.Kalau merasuk emosi, jadi tak rasional.Bila tak rasional maka jadinya ilmu itu tak keluar dengan jayanya.

    SIS bagi gua lantaklah dia nak suarakan ke, bantah ke..hak dia.

    jadi muslim yang lain pun bantah le dengan hujah yang ada.apa, takkan takut sangat dengan SIS kot?

    Takkanlah majoriti muslim dalam Malaysia bodoh gila nak telan bulat-bulat?

    Takkan muslim lain dah habis orang nak berdebat dengan SIS?takkanlah PAS pun kekurangan ulama nak berdepan dengan SIS?

    Takkanlah nak tunggu JAKIM?Takkanlah nak bagi alasan coverage media tak cukup?Harakah kan ada.Dengarnya jualan ratusan ribu kan.Internet kan ada.

    Takkanlah Dewan Muslimat PAS tak boleh nak jumpa SIS dan debat?

    Ulamak zaman dulu kalau tak setuju dengan karya seseorang, buat karya lain dan bidas karya tersebut.

    Gua rasa Hj Hadi dulu ada buat macamtu untuk bidas balik Islam Hadhari.Takkanlah untuk SIS ni tak boleh buat macamtu dulu.

    APa punya tuuurrr...

    ReplyDelete
  15. Yo Bro... makin ganas lu maki ulamak. siot la lu...haha. Wa tetap dgn pendirian x maki ulama atau profesional. x betul kita tegur cara lain. bukan maki bro. akhlak xda beb main maki2. lu tunjuk akhlak buruk lu. kalaupun lu ni org baik, just maki2 dlm blog saja, pon sama je...akhlak ttp buruk. lu sendiri ngaku, akhlak lu x sebaik Hadi yg lu kutuk tu. so, bile lg lu nak jd baik? atau lu nak tunggu kena kifarah keturunan lu maki lu pulak? ingat sket beb.

    ReplyDelete
  16. aku tak persoalkan ko punya idea. aku bengang dengan akhlak ko yang macam celaka boleh hina ulama sbg celaka.

    kalau semua muslim punya akhlak kurang ajar macam ko memang habis Islam kena fitnah!

    Jangan lah buat posting ikut emosi ditambah dengan keinginan PUBLISITI MURAHAN! Jangan nak belagak hebat lah! Bawak2 bertaubat. Jgn belagak seolah-olah ko tau isi hati TGHH. Ko bukan Tuhan! Ingat2 skit bila menulis. Ko pikir kat akhirat ko boleh lepas 'toll' dengan mudah ke? Lu Pikir la sendri!

    ReplyDelete
  17. Lu paham ke tak apa yang dorg bahas? Bukan suruh sekat SIS, cuma suruh tukar nama je taknak jadi fitnah terhadap Islam yang sebenar. Ada ke dorg kata SIS xbleh suarakan apa2. tu pun xfhm2.. Tulis macam lu sorg pandai agama.

    ReplyDelete
  18. TERUS KAN BRO MAKI ULAMA'....SYABAS...." WA HENTAM ULAMA' LU HENTAM GUA..GUA TETAP PROFSNOL.. TERUSKAN BRO ARTIKEL MURNI KO BRO..TERUSKAN MAKI..

    ReplyDelete
  19. bg wa,
    dlm main game politik ni,
    x perlu gegar2 nak haramkan org lain.
    or nak kafirkan org lain.
    bg wa kureng cerdik skit
    klu pakai startegi tu,
    utk main game politik ni buat masa ni.

    ReplyDelete
  20. aduka memang pemaki ulama.dia ni sebenarnya anak haram.aku rasa baik ko check genetik ko betul2 aduka.betul x ko anak haram.mesti betul punya..

    ReplyDelete
  21. tu sal
    wa kata elakkan ulama jadi pimpinan.
    dan dah kene maki...haha
    klu lu org elakkan
    ulamak jadi pimpinan,
    lu org dah elakkan diaorg dari kene maki...haha

    so bila jadi pimpinan ni,
    mau x mau..
    memang terdedah kene maki...haha

    ReplyDelete
  22. yg kau orang semua bangang sangat baca blog ni kenape....

    ReplyDelete
  23. Salam,

    Kepada pembaca blog yang bijak pandai sekalian...

    Harap maklum... pertama sekali dalam situasi politik di malaysia yang menggunakan agama sabagai mainan.


    Anda ! harus pandai membezakan antara Ulama dan Ahli Politik..


    sekian,

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.