Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 20, 2009

Debat khas UG.


Oleh : AdukaTaruna

Gua dengan rasminya membuka gelanggang debat UG. Panel yang diiktiraf blog ni ialah :
  1. AdukaTaruna
  2. searchforheaven
  3. al-madd
Konsep bebas. Tetapi panel mempunyai hak meminta panel lain untuk menjawab soalan. Dan soalan itu wajib dijawab.

Soalan adalah perlu untuk mengelakkan perbahasan menjadi 'lari tajuk'. Kita guna konsep mahkamah la lebih kurang. Soal balas. Pembaca boleh memerhati dengan bebas, boleh mencelah. Tapi gua tak akan layan.

Celahan bukan panel yang ntah apa2 gua akan padam. Celahan bukan panel yang ada isi, gua biarkan.

Last nanti gua akan rakam sebagai N3. Ada yang minta gua guna ym, tapi ym banyak kerja nak rakam dalam blog gua. Kalau kat sini, secara tak langsung dah tercatit dalam blog gua, untuk rujukan sesiapa masa depan.

Okeh. Kul 12 kang gua masuk. Korang nak start dulu, start la...

57 comments:

SearchForHeaven said...

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.

Wa mula dulu laa.. Ini atas tajuk apa ni?
UG: Penyelesai Masalah vs pembawa Masalah..

saya setuju topik ni. Ok je. Kita nak tengok hujah je pun. kalau menang kalah nak amik kira, cam budak sekolah la plak..

Penganjur.. saudara AT dah bagi soalan ke? atau wa bagi soalan dulu laa... ini Intro

Apa yang panel faham tentang UG?

Jawapan Aku: UG adalah pendekatan politik di luar konteks Pilihanraya untuk menyelsesaikan masalah terkini seperti sekarang ini, Global economic krisis, pengangguran di malaysia, krisis perlembagaan, krisis kehakiman dan krisis kepercayaan kepada sistem keselamatan. Dan secara tersiratnya, Idea UG ini adalah untuk memberi ruang kepada PAS untuk tawar menawar dalam politik demokrasi ini. Ia adalah satu lontaran Idea oleh Presiden PAS, TGHH.

al_madd said...

السلام عليكم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

saya mulakan dengan pertanyaan kepada saudara Aduka Taruna

Di mana anda tidak setuju dengan konsep UG ini...

sekian..selamat malam..:)..

AdukaTaruna said...

haha. gua terlewat sebab terlayan ulangan Iraq vs Sepanyol. Kuang3..

Untuk sej (nama pendek seachforheaven), jadi anda bersetujulah, bahawa UG dikemukakan untuk penyelesaian politik?

untuk madd plak, gua tak setuju dengan UG atas 2 tajuk.

1. Idea tanpa homework. If u fail to plan, it mean u plan to fail. Camtu kot tulisan omputeh.

2. Agent UMNO dalam PAS. Yang ni kompom lu takan mengaku punya. Semua jemaah Islam pasti ada musang ma.

Jemaah Nabi yang direct link dengan Allah pun ada, ini plak setakat team PAS yang Melayu nih.

AdukaTaruna said...

haa.. copek la tegakkan apo yang lu sokong bona UG ni? Den nak tahu gak.

SearchForHeaven said...

Lu sebut bola, 2 jam lagi ada live. wa bukak livescore.com ni. ingatkan dah start. astro tutup, anak wa tido. hehe..
Ok. Back to the our debate.

Wa setuju UG berdasarkan pendekatan semasa. Krisis ekonomi, krisis perlembagaan dan krisis kehakiman dan krisis kepercayaan kepada pasukan keselamatan. Dan saya percaya di sebalik lontaran idea ini ada strategi untuk membolehkan PAS ada kuasa berunding untuk ISLAM sama ada dalam Pakatan Rakyat dan dengan UBN. Ini berdasarkan kepada ikatan pakatan Rakyat itu sendiri, PAS, DAP dan PKR bersatu dalam satu Isu, Iaitu keadilan dan menentang kezaliman UBN. Dasar Utama PAS iaitu ISLAM, berselindung di sebalik itu, Sekarang, objectif pertama tercapai, jadi masuk fasa kedua, Agenda ISLAM.
Isu strategi mungkin wujud di sini, TGHH mungkin tersilap langkah tapi itu kita tidak dapat tentukan kerana tidak tahu apa Tujuan Sebenar UG dilontarkan?

2. Agen UMNO dalam PAS. Semestinya musang berbulu ayam ada setiap organisasi. Cuma, identiti itu perlu dibuktikan dan kita sebagai pemerhati/penyokong bertanggungjawab untuk tidak membesarkannya selagi belum terbukti.

Tapi.. wa nak soalan wa kat atas tadi terjawab dulu laa kalau boleh.. hehe.. soalan ahli panel lain mana?

wa cadang, kalau soalan,
tulis: SOALAN: ..........

SearchForHeaven said...

AT.. Agak2 lu, sampai kol baper hari ni ? kalo ngantuk.. wa prompt nanti..
hehe.. mato den tuo2 ni tak leh tahan sangat..

AdukaTaruna said...

haha. okeh. gua tunggu bola nih. kalau lu agak2 nak tido ke, lu cakap jer. esok2 kita sambung la.

al_madd said...

Aduka taruna kata:
1. Idea tanpa homework. If u fail to plan, it mean u plan to fail. Camtu kot tulisan omputeh.

TG hadi awang adalah lulusan MA politik dari azhar.
sewaktu mencadangkan UG,TG sudah memberitahu UG yang dilaksanakan mengambil contoh indonesia..

pemisahan SPR,Legislatif dan badan kehakiman antara syarat utama pembentukan UG ini...

ini berbeza dengan CG di mana SPR,Legislatif dan badan kehakiman di bawah kerajaan..

perlu di dingat TG hadi awang cuma melontar idea ini..dan Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPPP juga pernah menjelaskan konsep UG ini di harakahdaily..

dan konsep UG ini juga pernah dijelaskan oleh Dr Rosli Yaakop..sila baca link ini

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=21306&Itemid=1

dan lihat sila video ini.
http://www.youtube.com/watch?v=dJKJ0FR7fQQ..

TGHA hanya melontar cadangan ini selepas 16 sept. gagal dan waktu itu negara sedang mengalami krisis...dan memg pada kebiasaan UG ini dibentuk apabila negara dalam krisis..contohnya amerika waktu pearl habour...

sewaktu TGHA melontarkan idea ini..TGHA mahu semua parti bersatu memberi idea dan sumbangan untuk meyelamatkan malaysia..bagaimana konsep UG malaysia..itukan tergantung apa yang akan dibahas..
UG zimbabwe beza dengan UG palestine..

tapi yang sama tentang UG adalah semua parti politik terlibat dalam kerajaan..

jadi..bagi saya..satu fitnah TGHA tidak membuat homework..
TGHA dalam setiap kali membuat keputusan selalu istikarah dan istyiarah dahulu..dan TGHA juga mempunyai ramai kawan baik dari PKS.jadi dapat mengetahui apa bagusnya UG di indonesia..dan TGHA sering membuat contoh di indonesia..UG yang diperkenalkan oleh BJ Habibie telah membuat indonesia semakin terbuka dan membuat golkar menyembah bumi...


2. Agent UMNO dalam PAS. Yang ni kompom lu takan mengaku punya. Semua jemaah Islam pasti ada musang ma.

berikan nama..dan saya tidak faham..apa kaitan UG dengan UMNO???

SearchForHeaven said...

Sbb slow sangat.. ini soalan2 aku... Kalau aku slow jawab, hang bagi dulu soalan, nanti aku jawab.

SOALAN:
1.Apa saudara faham tentang Ikatan pakatan Rakyat?

2.Dalam posting anda sebelum ini, anda kata Idea UG ini Bagus, cuma strategi salah dan tambahan pula dilontar oleh TGHH. Bilakah UG ini sesuai dicadangkan? Nak tunggu Pakatan Rakyat Menang? Bila?

3.Bagaimana pandangan Saudara tentang isu ISLAM dalam pakatan Rakyat.?

4.Bagaimana saudara faham tentang landskap demokrasi di Malaysia?

AdukaTaruna said...

Lu kata objektif pertama UG berkesan. Iaitu keadilan dan menentang kezaliman UBN.

Eh... BR muncul sebelum lontaran UG ma. BR muncul walau dari mulut Hadi, tapi atas desakan rakyat. Itu bukan idea Hadi, apatah lagi UG.

Bersatu menentang BN bukan konsep UG beb. Ni apa cerita ni?

Okeh. Skang soklan gua plak.

Adakah bersatu menentang kezaliman UBN adalah salah satu konsep UG?

AdukaTaruna said...

al_madd.

Lu kata Hadi buat homework pasal UG? Lu bagi bukti penjelasan tu lepas perpecahan meletup ma. 17 Jun. Hadi lontar UG bila? Adeh....

Kronologi ma. Follow kronologi.

Kalau buat homework, apsal takda domuken, apsal takda paper atau penjelasan bila Lim Guan Eng tanya sehari lepas UG dilontarkan?

Kronologi ma. Follow kronologi.

Yang lu bagi bukti penjelasan selepas perkara jahanam buat apa?

16 anggota polis mati, baru ketua polis bagi penjelasan lanjut operasi A sampai Z, tu lu kata homework?

Hadoi...

Hasbullah Pit said...

Cop.

"UG" ada banyak takrifan, takrifan mana yg digunakan dalam debat ni?

BN-PR atau BN-PAS?

UG yg sebenar ialah BN-PR, tapi yg dijadikan kecoh ni ialah BN-PAS

AdukaTaruna said...

al_madd

berikan nama..dan saya tidak faham..apa kaitan UG dengan UMNO???




Gua tak heran lu tak tahu.

Lu cari dedahan Task Force 2010 dan siapa Wan Abu Bakar.

Dan lu tuntut Nasha saman atau nafi.

AdukaTaruna said...

Bro sebol. Tak kira BN-PAS ke, BN-PR ke, BN-Komunis ke, masalah UG terbahagi kepada 2.

1. Bahana takda homework
2. Musang dalam PAS

AdukaTaruna said...

SearchForHeaven said...

SOALAN:
1.Apa saudara faham tentang Ikatan pakatan Rakyat?

Pada gua Pakatan Rakyat adalah tahaluf sementara menjatuhkan BN.

Jatuhkan BN sebab nak dapatkan jalan demokrasi. Bila dah dapat jalan demokrasi, terutama media, PAS boleh guna sebebas2nya untuk pendidikan Islamic State.



2.Dalam posting anda sebelum ini, anda kata Idea UG ini Bagus, cuma strategi salah dan tambahan pula dilontar oleh TGHH. Bilakah UG ini sesuai dicadangkan? Nak tunggu Pakatan Rakyat Menang? Bila?


Kalau lu nak cepat, lu guna kaedah gerila atau perang.

Tapi PAS guna kaedah undi. Bukan cara nabi. So, jangan nak memandai2 cedok sunnah perjuangan nabi secara borong untuk diguna.

UG boleh dicadangkan lepas BN tidak lagi dapat membentu majority parlimen, dan BR telah stabil.

UG perlu dihulurkan kepada BN yang lemah, bukan ketika BN kuat.



3.Bagaimana pandangan Saudara tentang isu ISLAM dalam pakatan Rakyat.?

ISLAM dalam BR lebih baik dari ISLAM ketika PAS jadi pembangkang yang ntah apa2.

PAS dapat ruang luas dalam negeri BR. Ke lu nak jadi Terengganu? Elok2 perintah, terus tak nak perintah lagi. Sebab rela kalah asal Islam tidak kalah?

Dah kalah, langsung takda ruang untuk Islam.



4.Bagaimana saudara faham tentang landskap demokrasi di Malaysia?

Dah jawab kat atas tu. Soklan gua, nanti dulu. Gua layan lu orang dulu.

Okeh, tanya lagi. Sementara gua tunggu bola nih.

SearchForHeaven said...

SIlap paham tu saudara AT..
Yang berkesan tu bukan Objectif UG.
yang berkesan tu Ialah Objectif PAS dalam PAKATAN RAKYAT.
Wa cakap Objectif pertama Tercapai dalam PR. Ada kesan tercapai kepada UBN dalam PRU12 yang lalu.
Sekarang, PAS tumpu fasa kedua, Agenda ISLAM yang Tinggi.

Kita pun sedar, PAKATAN RAKYAT dengan Rasmi terbentuk selepas PRU12 dan Ikonnya PAKATAN RAKYAT PERAK..

Sebelum PRU12, DAP, PKR dan PAS bekerjasama untuk menentang UBN 1 vs 1. supaya Dapat menidakkan 2/3 penguasaan parlimen.

UG bukan konsep Bersatu menentang UBN. UG ialah cadangan untuk memulihkan krisis dalam negara.

baca balik ayat2 wa.

Yang Wa tulis tu,

SOALAN Lu:Adakah bersatu menentang kezaliman UBN adalah salah satu konsep UG?

Jawapan Wa: Bersatu menetang UBN bukan konsep UBN. Bersatu Menentang UBN adalah agenda bersama PAS, PKR dan DAP ,(PR) dalam PRU12 dan seterusnya.

UG adalah konsep supaya semua parti bersama-sama mengambil bahagian ketika krisis sedang melanda.
Buat masa sekarang, banyak Krisis.

1. Krisis perlembagaan. ex> perak
2. Krisis Kehakiman. ex: Perak dan DSAI
3. Krisis POLIS ex; PRK terengganu.

Semua krisis ini, tidak boleh diselesaikan dengan Pilihanraya. Kerana PRU masih jauh. Kita nak selesai masalah ini, kalau boleh dalam masa terdekat.
Itu tujuan asal konsep UG yang aku faham.

Kita mesti bezakan Politik pilihanraya dan politik semasa untuk kepentingan rakyat bersama.
Sekiranya masih berlawan seperti suasana PRU, nak setel masalah kena tunggu PRU lagi laa..
Masa tu, dah berapa orang dah kena buang kije, dah baper orang bankrup. dah baper Kes krisis perlembagaan perlaku dan macam2 lagi laa..

Tapi itu cuma lontaran IDEA.
Kalau ikut keadaan semasa, sampai mati UBN tak setuju dengan usaha murni ini.
Cuma kita perlu suarakan suapaya kita dapat melihat keikhlasan kita supaya negara ini makmur..

Anonymous said...

Wa nk menyampuk skit.. Org yg buat homework xkn lontar idea pastu lari biar jemaah tafsir sdri. Org yg buat homework akn th ade organisasi pembuat kptsn dlm PAS (syura ulama'). Org yg buat homework xkn tuduh org mls membaca. Org yg buat homework xkn biar jemaah pecah belah. Org yg buat homework xkn flip flop, kejap2 tkr kenyataan.. Sekadar menyampuk, wakakakaka.. Sori, Wassalam..
-pendekar laut-

AdukaTaruna said...

Kalau gua leh buat cam Naruto kan best. Pecah jadi 7. Sorang edit, sorang taip hujah, sorang cari rujukan, sorang tido, sorang tgk bola. perghh...

Ok lah sej. SOALAN gua.

Adakah UG dilontarkan Hadi dengan homework atau tidak.

Xenan said...

mencelah jugak
"UG adalah konsep supaya semua parti bersama-sama mengambil bahagian ketika krisis sedang melanda.
Buat masa sekarang, banyak Krisis."

Bagaimana TGHA boleh terfikir begini?Kalau benar sebegini maka boleh kata TGHA mempunyai bacaan politik yg salah.

Terang2 UG dgn method pengenalan dr TGHA membawa perpecahan.Org biasa pon boleh jangka bai.

check realiti beb.

TGHA suka bermimpi indah?

SearchForHeaven said...

wa lontarkan 4 soalan tadi untuk saudara jawab. dan anda dah jawab.

Ok. Ini;
jawapan wa untuk soalan wa sendiri.

Soalan 1:-Apa saudara faham tentang Ikatan pakatan Rakyat?

Jawapan Aku: Ikatan Pakatan Rakyat antara PAS, PKR dan DAP terjalin atas ikatan menuntut keadilan Demokrasi di Malaysia!! simpulan PAKATAN RAKYAT sebenarnya tidak sekuat mana, kerana DAP menolak dasar ISLAM yang dibawa PAS. Ini kita mesti sedar. PKR pula adalah pengikat antara PAS dan DAP.
PAS bertahaluf untuk dalam Pakatan Rakyat untuk perjuangkan Keadilan Bersama. tetapi INGAT!!! dalam Dasar ISLAM, PAS berjuang sendiri!!


Soalan 2.--

Jawapan. Hehe.. betul tu, nak cepat perang laa.. Sebab PAS guna kaedah demokrasi. Kena guna cara demokrasi, Dlam demokrasi, Politik sebenarnya tawar menawar.
Sila belajar dari cina dan India.
mereka bersatu dalam pembangkang, ruang ekonomi terbuka global.
India bersatu dalam Hindraf. Cuti Tahipusam.

Melayu bersatu dalam UBN tak dapat apa. Bersatu dalam dalam Pembangkang tak dapat apa.

Ini kerana, tawar menawar kita tak pandai. tak pandai exploit situasi. dan pada aku, sekaranglaa kita nak tawar menawar, dengan pakatan Rakyat dan dengan UBN.

Yang paling penting tawar menawar supaya perlembagaan dapat dipinda terutama untuk melaksanakan hukum2 ISLAM di negeri2 PAS. negeri lain lantaklaa..

Soalan 3: isu ISLAM, ISLAM hanya dibawa oleh PAS dlm pakatan Rakyat. PKR membisu dan DAP, den tak cakap apa laa.. hehehe.. Tapi ini kita perlu bijak tawar menawar dgn DAP.

Soalan 4:

landskap Demokrasi MALAYSIA berat sebelah. Byk alat dikuasai UBN. Ini yang kita cuba tawar menawar.

AdukaTaruna said...

Oit sej. Jangan lompat step dulu ma. jawab soklan gua dulu.

Soalan : Adakah UG dilontarkan Hadi dengan homework atau tidak.

Xenan said...

Tawar menawar dlm keadaan UMNO berkuasa.Baik panggil mintak sedekah.

TGHA : "saya meminta belas kasihan UMNO untuk memberi sedikit kuasa kepada PAS.Sebagai balasan...err kami tade paper pon nak offer.Kasi jek la kuasa tu"

AdukaTaruna said...

Jap xenan. lu finish cepat sangat. Mungkin masih marah kes kayu kokka. Kita tunggu sej jawab dulu.

SOALAN : Adakah UG dilontarkan Hadi dengan homework atau tidak.

SearchForHeaven said...

Soalan AT: Adakah UG dilontarkan Hadi dengan homework atau tidak.

Jawapan: Ini patut lu tanya kat TGHH.
aku cuba jawab. Idea UG ini sudah tentu TGHH dah buat homework. Sbb itu dikatakan lontaran Idea. dan rasa ini dah jelas dlm temuramah dengan harakahdaily. sila baca perkataan demi perkataan, jgn main lompat2 bai.. Lagipun UG ini dilontarkan untuk tujuan diskusi academic oleh ahli PAS, PR dan UBN sekiranya mahu duduk semeja berbincang utk kepentingan negara.

SearchForHeaven said...

Blogger Xenan said...

mencelah jugak
"UG adalah konsep supaya semua parti bersama-sama mengambil bahagian ketika krisis sedang melanda.
Buat masa sekarang, banyak Krisis."

Bagaimana TGHA boleh terfikir begini?Kalau benar sebegini maka boleh kata TGHA mempunyai bacaan politik yg salah.

Terang2 UG dgn method pengenalan dr TGHA membawa perpecahan.Org biasa pon boleh jangka bai.

check realiti beb.

TGHA suka bermimpi indah?

JWAPAN AKU:

to xenan.

UG dilontarkan semasa selepas 16 sept. Krisis kehakiman, krisis Kepercayaan POLIS di PRK KT , Kes Saiful bukhari dan terakhir Krisis PERAK. krisis ekonomi lagi lama dah.

Itu krisis laa namanya.. Takkan itu TGHH kata bukan krisis? atau nama lain pergaduhan?



PS: Wa pun bukan byk tgn maa.. lambat gak nulis ni...

kalo wa bleh guna kage bunshin no jutsu.. syok juga.. wakakaka

AdukaTaruna said...

Okeh. Lu kata UG dilontarkan dengan homework. Tapi.. apsal :

1. Tidak jawab perincian yang diminta Lim Guan Eng?

2. Tiada dokumen atau blue print?

3. Tipu kata DAP dan PKR dah setuju?

4. Salahkan ahli PAS malas membaca? Kalau ada homework, boleh la ahli baca.

5. tak follow up kekeliruan dan manipulasi?

Homework atau tidak? Jangan bagi homework lepas rumah dah hangus la. Itu bukan homework, itu sesal kemudian.

Anonymous said...

Nk menyampuk lg..
Perjuangan PAS dlm PR telah menghilangkn perasaan fobia kpd Islam oleh non-Muslim. Yg plg penting, UMNO sdri bertanggungjwb menyebarkan perasaan tkt kpda non-Muslim.
PAS berjuang ats nm Islam, bkn nm Melayu. Dlm Islam, bangsa tidak mempunyai ape2 makna pn. Klu lu Arab skali pun tp bkn Islam, lu ttp msk neraka beb.. Tkde pilih bangsa..
-pendekar laut-

SearchForHeaven said...

Tawar menawar dlm keadaan UMNO berkuasa.Baik panggil mintak sedekah.

TGHA : "saya meminta belas kasihan UMNO untuk memberi sedikit kuasa kepada PAS.Sebagai balasan...err kami tade paper pon nak offer.Kasi jek la kuasa tu"

Lu tengoklaa Hindraf..
tawar menawar tika PR berkuasa ke?

Bukan gitu bro..
Wa tahum lu benci itu sama UBN..
Wa benci gak.. tapi berpada-pada..
ISLAM yang perlu PAS letak tinggi dulu..

Tapi tu hak lu punya akal laa..
Ini stand wa dgn hujah wa..

Xenan said...

wa bagi laluan kat AT dulu la..

btw,
lu tak paham statement wa tuh ke?

tayah jawab..sile jwb AT nyer dulu

AdukaTaruna said...

Ok lah, sej. gua tak tau berapa umo lu. gua badget2 dalam 50 kot.

lu jawab dan yakinkan pembaca blog gua tentang homework telah dilakukan untuk lontaran idea yang berisiko dimanipulasi seperti UG.

Gua mintak diri dulu.. esok2 kita sambung secara tidak rasmi. maknanya, ada masa, jawablah. takda masa biar dulu.

salam kemunting

SearchForHeaven said...

1. Tidak jawab perincian yang
diminta Lim Guan Eng?

JAWAPAN:UG adalah lontaran idea bahasan akedemik sebagai solution ketika krisis memuncak hari ini, dan TGHH sudah nyatakan pada wartawan yang dia akan terang personally not via press.

2. Tiada dokumen atau blue print?
Inilah Lontaran Idea TGHH. dan perkiraan aku ada agenda ISLAM tersembunyi di sebalik ini. Untuk itu,penjelasan sedikit dah ada dah. dalam harakah. tuan Ibrahim Tuan Man pun xplain beberapa perkara.

3. Tipu kata DAP dan PKR dah setuju?
TGHH kata DAP dan PKR dimaklumkan, Umum tu, bukan spesifik pada tokoh2 dlm DAP dan PKR, bukan kata setuju atau menentang. Atau kalau aku salah baca berita, terlepas, bleh kasi link video TGHH kata DAP, PKR setuju. Kalau korang betul, yang ni, aku tatau nak hujah laa.. hehe
4. Salahkan ahli PAS malas membaca? Kalau ada homework, boleh la ahli baca.
TGHH bukan salahkan ahli je, pemimpin PAS pun. dia sebut mungkin kurang membaca. ini menunjukkan Tarbiyah kita kurang. Sepatutnya, bila Ketua tegur, kita bacalaa.. takkan kita tak ngaku salah plak.. aikk.. ini lawan tuan ni.. hehe

5. tak follow up kekeliruan dan manipulasi?

Sebenarnya, follow up sepatutnya kerja berpasukan. Tapi lihat laa sekarang. Isu kepercayaan kepada Timbalan presiden, isu kpercayaan kepada beberapa orang tertentu termasukla Dr hArun din. Jemaah PAS memang dilanda ribut.
Sebagai ahli, aku berdoa je supaya krisis ini menguatkan PAS dan Pakatan Rakyat serta PAS sendiri ada aura sendiri untuk memanipulasi Pakatan Rakyat demi kedaulatan ISLAM plak..

SearchForHeaven said...

Jawapan to Pendekar laut;

Betul. ISLAM tidak perjuangkan Bangsa.

kita sekarang dalam konteks Demokrasi.. Politik tawar menawar beb..

Apakah lu tengok wa amik contoh cina dan india berpolitik lu ingat itu taktik perkauman..

Bukan begitu bro..
Kita mahu mencontohi Cina dan India dalam berpolitik supaya ISLAM tertegak..
Assobiyah ialah tolong sesama puak demi benda yang salah, menindas orang lain.
Kita ingin mendapatkan sesuatu, kita kena ada sesuatu.
sekarang kita ada kerusi banyak di parlimen, Kita ingin minta supaya kita dapat mengubah landskap demokrasi di malaysia ini adil!!

Sekarangla peluang, kita nak tunggu UBN hancur bila??
Meraka kuasai semua alat sekarang..
jgn nanti kita terlambat, tak dapat tawar menawar lagi.

Anonymous said...

Nk lontar idea pn buatla homework. Draft dl cdgn scra terperinci, objectives, misi, pernacangan ms depan, back up plan klu ade mslh. Or dlm bhsa org2 professional dia panggil 'project proposal'. Tanpa proposal, lu ckp ape pn org tk peduli beb. Klu lu ade proposal, org blh nilai, tgk ape kelemahan, bg cdgn.
Ni dok bg cdgn scra oral pastu, hrp org study sdri. Project lu, lu la buat proposal, apsal nk srh org lain buat. Klu keja ni, dh lama org mcm Hadi ni jg stor aje. Tkde sistem lsg.

SearchForHeaven said...

To Xenan;

hehee.. lu punya statement memanglaa wa salah faham sebab lu tanya soal dekat lain.. lu mahu wa jawab kat ayat lain..

Lu kata method TGHH salah laa ye..

Itulah la, wa kata, TGHH mahu membuka ruang untuk tawar menawar antara UBN, PR dan PAS. Sebenarnya, Krisis akan berlaku juga, cuma bagaimana dan bila je. Idea ini dilontarkan atas sebab2 tertentu. strategi untuk ISLAM beb. Kalau spesifik lagi, lu ingat DAP, UBN tak meletup.. hehe..

Tapi itulah realiti politik.
Step yang mana betul atau salah akan ditentukan kemudian hari bukan ketika dilakukan..
Kita lihat dulu laa...

Wa bagi contoh, masa Putrajaya nak buat dulu, pembangkang tentang.
Tapi sekarang Putrajaya memudahkan.

Bab2 belanja besar/korupsi tu, pembangkang betul laa... tapi idea che det tika tu, skang hasilnya OK.
Sebab wa masih ingat almarhum TG Haji Fadhil pernah perli, kalau PAS menang, putrajaya nak dilelong.

Method tactical ini subjective.

Xenan said...

Jawapan tak menjawab soalan la bro.Jawab YA atau TIDAK.sng citer

Rujuk sol 1.Dah terang ke belom?

Rujuk sol 2.Blueprint UG ada atau tidak sebelom melontar idea supaya senang org lain digest?

Rujuk Sol 3. buka link ni
http://mstar.com.my/cerita.asp?file=/2009/6/6/mstar_pas_muktamar/20090605140403&sec=mstar_pas_muktamar
Berita tipu kah ini?

Rujuk soalan 4. Lu dah cam setuju TGHA tuduh semua malas membaca tanpa bawak keluar blueprint.So taya jawab la sok ni.

Rujuk soalan 5. TGHA update ke tidak idea ni dgn sesuatu yg konkrit seperti blueprint utk mengelak kekeliruan?

Xenan said...
This comment has been removed by the author.
SearchForHeaven said...

haha.. wa muda lagi maa..
baru 2 kali mengundi..
wa bukan sekolah pondok.. wa aliran sains maa...

wa kije network engineer tapi bab2 website ni wa hampeh maa... haha.. tak reti buat website..

Soalan lu.. nanti global lu , nanti laa wa jawab.. nak buat homework gak..

Xenan said...

btw dude,

Contoh putrajaya lu dangkal sgt.Putrajaya failed dr banyak segi.

Ape putrajaya bagi kat malaysia?Bagi nampak cantik?

Tayah jawab..jawab soalan AT dulu

Anonymous said...

SFH..
Soklan gua, adakah fahaman lu ttg UG selama ini hylah andaian lu semata2. Lu pn tk th dgn lbh detail ttg hal ni kn mcm org lain jgk?
-pendekar laut-

Anonymous said...

Nk lontar idea pn buatla homework. Draft dl cdgn scra terperinci, objectives, misi, pernacangan ms depan, back up plan klu ade mslh. Or dlm bhsa org2 professional dia panggil 'project proposal'. Tanpa proposal, lu ckp ape pn org tk peduli beb. Klu lu ade proposal, org blh nilai, tgk ape kelemahan, bg cdgn.
Ni dok bg cdgn scra oral pastu, hrp org study sdri. Project lu, lu la buat proposal, apsal nk srh org lain buat. Klu keja ni, dh lama org mcm Hadi ni jg stor aje. Tkde sistem lsg.
p/s:ni wa yg post, sori tk letak id
-pendekar laut-

Anonymous said...

Nk lontar idea pn buatla homework. Draft dl cdgn scra terperinci, objectives, misi, pernacangan ms depan, back up plan klu ade mslh. Or dlm bhsa org2 professional dia panggil 'project proposal'. Tanpa proposal, lu ckp ape pn org tk peduli beb. Klu lu ade proposal, org blh nilai, tgk ape kelemahan, bg cdgn.
Ni dok bg cdgn scra oral pastu, hrp org study sdri. Project lu, lu la buat proposal, apsal nk srh org lain buat. Klu keja ni, dh lama org mcm Hadi ni jg stor aje. Tkde sistem lsg.
p/s:ni wa yg post, sori tk letak id
-pendekar laut-

SearchForHeaven said...

To Xenan;

Soalan 1: Aku dah jawab kat atas tu. ye ke tidak.. AKu bukan TGHH maa..

Soalan 2: Blueprint aku tak pernah nampak.. Draft ada.

Soalan 3:Kalau TGHH tipu soal itu, wa tak leh nak kata apa. Tapi yang deny DAP, PKR yang deny Syed Husin, DSAI?.. Ini kita kena kira gak.

Soalan 5:Update dengan Blueprint takde so far. tapi dengan penjelasan ada.


Wa dah jawab. kena tak kena itulah jawabnya..
Kerana pada wa di sebalik UG ini, ada strategi lain yang hanya perlu dibincang di dlm PAS. Kerana isu ISLAM di dlm PAKATAN RAKYAT adalah isu PAS.

Pertaruhan sokongan itu adalah mainan politik. Sebab itu, pengikut jgn terlebih sudu dari kuah. tactikal takkan nak hebah satu persatu.

Ini demokrasi. sebelum PRU12, PAS byk mengalah dengan PKR dalam percaturan DUN dan PARLIMEN.
Jika perkara ini terus2 berlaku. Sekirang PR menang PRU, Suara ISLAM akan menjadi seperti suara sekarang. Untuk Meminda perlembagaan, Kerusi PAS kena byk, kalau macam sekarang, takde harapan ISLAM akan bertapak yang seperti PAS mahu.


Kita tidak menyalahkan PKR atau DAP. Kerana Dasar mereka berbeza.
PAS mahu kuasa juga ada pada mereka. PAS hanya mahu Tawar menawar untuk Ketinggian ISLAM itu wujud dalam PAKATAN RAKYAT ini.

Sbb tu, kalau mahu ISLAM tertegak total. mcm AT kata laa.. perang je laa.. hehehe..

tapi ini pendapat peribadi aku.
dan pendapat aku juga, bila taktik untuk ISLAM ini, sekiranya dalam PAKATAN RAKYAT, sudah tentu hanya perbincangan dlm PAS sahaja.

PAS,PKR DAP bekerjasama utk keadilan. ttp ideologi masing2 ada yang berbeza.
Yang Berbeza inilah, PAS ingin suarakan secara berhemah,
DAP sudah dapat sebahagian objecttif mereka. PKR dapat sedikit sebagahian hasil Mereka.
Tapi PAS, hasil untuk ISLAM seperti dahulu juga, tiada kemajuan.

SearchForHeaven said...

To Pendekar laut:

Ini andaian wa jer laa..
wa pun sama macam orang lain. mana tahu detail. Lu tahu ke? kalau tahu bg tahu laa...

Wa debate sebab nak betulkan tanggapan tentang pemimpin PAS je. tentang kesatuan dlm jemaah.

kalau nak cari sapa salah, siapa betul.. sampai bila tak habis bro..

Sebagai ISLAM, apa2 kembali kepada Quran dan sunnah. Cara sahabat, tabiin,dan ijma' ulama.
ISLAM dan dunia tak boleh dipisahkan daripada orang Beriman.

Kalau dah kalian tak bersetuju secara total dgn politik TGHH, nak buat camana..

Some point, kalian betul. some point , semua perkara boleh diperbahaskan. itu je..

kalau dalam syura, perbincangan diuamakan, kemudian pilih yang mana OK.

kalau dah UG ini semua tak setuju. Well, takkan terlaksana gak.

Cuma, kita perlu terbuka untuk perbahasan ilmu. Taktik, strategi itu , berjaya ke tidak akan diketahui kemudian hari, bukan sekarang.



To Xenan;

Contoh Putrajaya itu sebahagian je, kalau lu tak setuju perbandingan tu, hak lu laa..

bagi wa, senang nak berurusan berbanding di Jln Duta kalau byk urusan Kerajaan.

Memang byk failed. itu biasalaa.. projek UBN maaa..

Tapi dari segi pentadbiran, keberkesanannya ada.



Soalan AT.. nantilaa wa kupas..
wa pun nak tido.. sib baik baby wa nak susu, ini yg terlewat ni..

ok sahabat..

ASSALAMUALAIKUM;

ada silap, wa mohon maap laa..

Xenan said...

"Soalan 1: Aku dah jawab kat atas tu. ye ke tidak.. AKu bukan TGHH maa..

Soalan 2: Blueprint aku tak pernah nampak.. Draft ada.

Soalan 3:Kalau TGHH tipu soal itu, wa tak leh nak kata apa. Tapi yang deny DAP, PKR yang deny Syed Husin, DSAI?.. Ini kita kena kira gak.

Soalan 5:Update dengan Blueprint takde so far. tapi dengan penjelasan ada."

KESIMPULAN dari jawapan di atas:
AT tanya :"Homework atau tidak? Jangan bagi homework lepas rumah dah hangus la. Itu bukan homework, itu sesal kemudian."

boleh lagi kot bagi jawapan HOMEWORK atau TIDAK?

uma said...

bercakap dlm soal taktikal

wa x nampak sgt ia taktikal yg baik.
bila mana mcm geng dgn geng beramuk.
kecuali saja2 buat beramuk
utk saja create persepsi negatif dlm PAS adalah taktikal yg diusahakan oleh hadi & nik aziz pd mata umum .

yg wa pasti persepsi umum org awam,
taktikal beramuk ni myebabkan persepsi umum merasakan wujudnya dgn jelas adanya kem hadi & kem nik aziz punye pegangan
bertentangan dlm issue UG ni.
maka secara tidak langsung
taktikal beramuk pasai UG ni
myebabkan pyokong PAS terbahagi 2
dgn lebih ketara lg.

1.adakah taktikal beramuk antara nik aziz vs Hadi 1 taktikal yg terbaik utk myatu padu kan pihak pd PAS or sebalik nya?

bg wa, wa x brapa nampak ia 1 taktikal yg terbaik utk myatukan PAS dari segi persepsi umum. Coz senang2 je pihak tertentu kasi highlight dan manipulate agar wujud suasana tegang antara kedua2 belah pihak dlm masa yg sama pihak ke 3 meneguk air yg keruh.

uma said...

Soalan 2: Blueprint aku tak pernah nampak.. Draft ada.

uma: draft?
mintak sapa2 leh kasi link draf utk UG.


Soalan 3:Kalau TGHH tipu soal itu, wa tak leh nak kata apa. Tapi yang deny DAP, PKR yang deny Syed Husin, DSAI?.. Ini kita kena kira gak.


uma: so ada statement dsai vs syed husin tak? bg wa, x kan lah dsai nak kasi hangat lg kot.
cukuplah nik aziz kasi hangat. klu dsai sekali masuk, leh meletop issue ni.
yg wa pasti, persepsi umum dah kacau bilau pasai UG ni, sebab pimpinan PAS pon x baca draf UG hadi.hehe



dlm blog AT ni,
yg wa pasti
wa & xenan antara
supporter idea UG ni.
try call bro.roslan utk pyesahan.haha
kan xenan kan..hehe

al_madd said...

aduka taruna kata:
Lu kata Hadi buat homework pasal UG? Lu bagi bukti penjelasan tu lepas perpecahan meletup ma. 17 Jun. Hadi lontar UG bila? Adeh....

Kronologi ma. Follow kronologi.


al_madd:
silat lihat video ini..
http://www.youtube.com/watch?v=0yUCu_u5b9o&feature=related
TGHA dah tarik balik lama dah isu UG ini..

memg follow kronologi...
zaman pak lah
anwar gagal 16 sept
krisis ekonomi
TGHA cadang UG
najib naik
TGHA tarik diri

siapa yang bising2??


soalan mudah saya tak jawab2 lagi..
apa kaitan UG dan umno??kenapa tanya saya balik???



aduka taruna kata:
1. Tidak jawab perincian yang diminta Lim Guan Eng?


al_madd kata:
TGHA kata dia akan jawab personal dengan LGE


Aduka taruna kata:
2. Tiada dokumen atau blue print?

al _madd kata:
TGHA hanya melontarkan idea...
waktu anwar lontar 16sept..ada blueprint x?
la;au hendakmembuat blueprint semua pihak akan bincang sama2 la..itulah konsep UG

Aduka Taruna kata:
3. Tipu kata DAP dan PKR dah setuju?

al_madd kata:
apa bukti TGHA tipu??kalau dia x bincang dengan karpal n LKS dah dianggap menipu...ada x DAP n PKR buat press release TGHA tipu??


Aduka Taruna kata:
4. Salahkan ahli PAS malas membaca? Kalau ada homework, boleh la ahli baca.

al_madd kata:
saya dah memberi 2 artikel yang dikeluarkan haralahdaily...tulisan dr yakob u dah lama dah agak bagus..
dan kalau kita suka membaca sejarah,kita boleh lihat banyak dunia mengamalkan UG ini
dan indonesia jiran kita juga mengamalkan UG ini...so??

aduka taruna:
5. tak follow up kekeliruan dan manipulasi?

al_madd kata:
dah tarik balik nak follow up apa??
manipulasi?
cerita la sikit..:)

AdukaTaruna said...

sej..

lu masih tak tegakkan dakwaan lu Hadi lontar UG dengan homework. Semua yang lu jawab hanya berdasarkan persepsi lu. Seolah2 lu adalah Hadi.

Tapi bukti homework takda. Hanya teori lu sekian dan sekian.

al_madd

Hadi tarikh balik UG. Tapi lepas Nasha menang besar (konon) Hadi up balik UG di luar muktamar. Guna sidang media.

Dia pertahankan balik UG. Inilah puncanya UG timbul balik dan berkecamuk hebat. Kronologi ma.

Kalau dah tarikh balik, kenapa up balik UG?

Soalan lu apa kaitan UG dan umno senang sangat ma.

UMNO guna UG untuk patahkan hati pengundi bukan ahli PAS. Dia taknak UG pun. Just memain jer.

Hadi yang sibuk2 suruh UMNO UG bersama semua parti politik, sedangkan UMNO tak hingin pun.

Ini dakwaan sej tawar-menawar?

Soalan untuk sej plak.

Apakah yang PAS telah dapat dalam tawar-menawar UG ni? Berikan keuntungan PAS dan gua akan berikan kerugian PAS.

Kita lihat untung atau rugi lebih banyak.

Xenan said...

memg follow kronologi...
zaman pak lah
anwar gagal 16 sept
krisis ekonomi
TGHA cadang UG
najib naik
TGHA tarik diri

wa sambung..

- Muktamar dan TGHH n nasa menang.
- TGHH keluar media statement UG balik.TGHA kata DAP + PKR dah setuju setelah berbincang dgn dia.
- TGNA + perwakilan + dewan muslimah tolak UG.
- Nasa ckp TGNA pendapat peribadi.
- DAP + PKR tolak UG dan kata tak penah setuju.Rujuk nasihat LGE.
- TGNA kata kerajaan perpaduan boneka UMNO.
- Najib kata PAS ikhlas untuk UG
- NASA KATA DIA BERBESAR HATI NGN NAJIB.dia akan bagitau TGHH secepat mungkin.
- TGNA kata nasa kalau nak sgt UG boleh belah!

boleh sambung kronologi wa kalau nak.TGHH tutup n bukak balik lepas menang di muktamar.mengapa?

kedua2 jawapan al_madd n SFH membuktikan beberapa pekara:

1. TGHA tak pernah lagi personally jumpa LGE sehingga hari ni(sempat g london dulu niii)

2. UG idea setengah masak.Lontar idea dlm meeting bukan dlm media.Makna kata ini idea "cakap dulu baru fikir".

16 sept ada dokumen yg perlu disign oleh TGHA sendiri.TGHA memilih tamau sign.Makna nya 16 sept adalah proj yg telah di finalisekan.UG ade ke?

3. lu baca artikel wa jek la.
http://xenanhu.blogspot.com/search?updated-max=2009-06-07T22%3A40%3A00%2B08%3A00&max-results=10
Mmg la tak ckp tipu.Malu plak kang TGHA.DAP n PKR mintak penjelasan dr TGHA.Tak jelas2 pn sampai ari ni

4. Mmg tak ada blueprint.Ini semua pendapat peribadi.Bukan blueprint buah pikiran TGHA.UG ada mcm2 bentuk beb.pilih mana satu pon tatau.

5. Follow up die.
Penerangan UG di LONDON.Masih tiada blueprint.Tiada muzakarah pon tajaan TGHA.

Kesimpulan wa UG hanya lontaran idea. Sama cam ckp2 mulut di kedai kopi.Mmg TGHA tak wat homework "UG dlm konteks malaysia".Takat bagi cth negara luar wat pa.Pk la banyak sikit.Pemalas homework ek TGHA?

sila sanggah pandangan wa

SearchForHeaven said...

OK. wa sambung sket..

Hujah penggulungan Ada tak ni??..

Soalan terakhir AT semalam..

SOKLAN: "Homework atau tidak? Jangan bagi homework lepas rumah dah hangus la. Itu bukan homework, itu sesal kemudian."

Pada aku, homework peribadi dan perbincangan TGHH dengan Orang terdekat, sudah tentu dah lama Dibuat. But If you want dalam Konteks, PAS Malaysia, secara pandangan kasar, Nampaknya Seperti tiada Homework. So, kalau Lu nak jawapan ikut soalan Lu..
Homework ke tidak.. Wa takde choice nak jawab jawapan lain.. possible 2 jawapan jer laa ni..
Ye atau tidak..

Jawapan: Ya dari sudut idea utk dilontarkan. tidak dari sudut jemaah.

jawpan kepada soklan: Setuju ke Tidak UG ni?
Untuk Idea UG ni. wa ikut presiden TGHH je. Kalau dlm satu perkataan, setuju laa..
Tapi kalau ikut pendirian wa, satu perkataan itu tak bermakna kalau penjelasan Lain dlm soklan sebelum ni lu tak amik kira.

Wa dah baca uma punya ulasan, xenan punya ulasan wa dah pun baca..

kalian mungkin betul, itu wa tak nafi. Tetapi Kesan sebenar kita tak nampak lagi. Skang cuma nampak kesan perpecahan. teruk atau tak teruk wa tak tahu.
Tapi dari segi penengaHan Isu ISLAM, wa nampak akan ada kesannya selepas ini.

Tujuan wa debate bukan wa sokong UG atau sebalik.. wa hanya berharap pembaca untuk bersatu dalam jemaah dan wala' dan thiqah dijadikan pegangan selagi syara' tak dilanggari. Wala' dan thiqah bukan untuk melindung pemimpin, kita mesti ingat, wala' dan thiqah akan terbatal sekiranya Ada pelanggaran Syarak.
yang Penting Umat ISLAM bersatu dan menghormati pemimpin selagi dasar ISLAM tidak dilanggari..

Umat ISLAM perlu belajar dari sejarah ISLAM sendiri.

Itu jer laa, yang wa rasa setakat ini. Wa nak ulas panjang lebar, takut tak sempat, sekarang wa masih lapang sbb dlm transition nak tuko kije. Nanti, kalau ada masa wa explain dalam blog wa jer laa..


To Bro UMA:

tahniah bro dah dapat baby! lu dapat tido malam tak? hehe
wa menang dgn lu laa.. wa dapat baby dulu.. wakakaka..
wa ikut lu punya tip malam pertama.. wa ingat lagi apa yang lu YM dulu.. wakakaka..
hahahaha...

TQ.

SearchForHeaven said...

well.. nak puaskan hati semua orang, wa tak dapatlaa...

wa faham apa yang xenan Highlightkan ..
Isu undi dan sokongan.

tapi itulah demokrasi.
kadang2, ditelan mati emak diluah mati bapak..
Tetapi dlm Isu ISLAM, ISLAM didahulukan..
tactical dan strategi tak bleh dibincang dan diakses oleh umum..


Isu UG hangat selepas muktamar, adalah selepas sidang media.
Ramai kita yang higlight isu sidang media.. Isu Muktamar ramai kita senyap..
Kita terikut rentak media.
Media ignite situation, kita tambah petrol lagi. sama ada pemimpin atau penyokong.

Kita sedar, Media memang tunggu masa exploit keadaan.

Dan Isu UG cuba dihentikan dgn rayuan Dato' Mustafa ali, Tapi TGNA tidak menyokong usul ini,

lalu, seolah-olah buka pintu dan tutup pintulah Isu ini, tapi tutup orang lain, buka orang lain.

TGHH berdiam diri kerana di luar negara atas urusan lain, bukan lari dari soalan maa.. kalau lu tuduh TGHH lari, apa TGHH buat kat oversea tu ? honeymoon?
Naib2 presiden berdiam diri. tentu ada sesuatu di sini. cuma bukan untuk tatapan umum.

Ramai berdiam diri kerana ada beberapa perkara:

1. isu kepercayaan kepada Ustaz Nasha
2. isu kepercayaan kepada pelantikan Dato Mustapha ali.
3. Isu kepercayaan kepada TGHH.
4. Kenyataan TGNA terhadap pemimpin2 PAS yang lain.

bagi aku, kita tunggu bagaimana penyelesaian masalah ini.

Kalau kita mendesak, Ust Nasha bagi jawapan,
TGHH buat press conference,
Mahfuz Omar, Salahudin Ayub Buat conference,
Nanti akan timbul isu yang lebih besar.

PAS sekarang seolah-olah 2 team, sama seperti yang digambarkan oleh anak TGNA sendiri, Nik ABduh,.

Sudah tentu gelora ini ada hikmahnya..
Jika PAS dipelihara oleh ALLAH, nescaya Gelora ini adalah untuk membersihkan anasir2 yang boleh merosakkan parti.
Sama ada anasir itu Pro-UG atau anasir itu anti-UG.

KIta Harus sedar, Perjuangan ISLAM bukan senang, perjuangan untuk keadilan lebih senang dari perjuangan Mengangkat ISLAM.

Lebih senang memohon kemerdekaan, dari cuba Menjadikan ISLAM rujukan perlembagaan.

Anonymous said...

SFH said:
Ini andaian wa jer laa..
wa pun sama macam orang lain. mana tahu detail. Lu tahu ke? kalau tahu bg tahu laa...

Wa debate sebab nak betulkan tanggapan tentang pemimpin PAS je. tentang kesatuan dlm jemaah.

kalau nak cari sapa salah, siapa betul.. sampai bila tak habis bro..

Sebagai ISLAM, apa2 kembali kepada Quran dan sunnah. Cara sahabat, tabiin,dan ijma' ulama.
ISLAM dan dunia tak boleh dipisahkan daripada orang Beriman.

----------------------------------
jwpn pendekar laut:

Ini yg wa nk highlightkn kt cni. Bkn nk gdh bro. Dh jls n nyata kita suma berckp isu no berdsrkan andaian msg2.
Slh sape? Slh kita ke?
Dh ttu bkn!!! Ni slh org yg melontarkan idea tanpa buat homework, tanpa ade plan detail n tanpa memaklumkan kpd kepimpinan tertinggi!! So, Hj Hadi yg responsible.
Kenapa org ramai mrh??
Sebabnya idea ni mcm dpt ilham lps bgn tdo or ms dok lepak kt dpn tv. Tkde plan, tkde blue print. Lontar idea pastu larikan dr srh org tafsir sdri.
Bl berlaku penentangan dlm Parti n hampir hilang jwtn, mula la tarik balik idea, pastu bl mng, timbulkan blk idea. Ape ni???? Smpai jemaah pecah belah. Pastu srh pembantu no 1(Nasha) dok main drama.
Wa nk tmbh lg, wa nk lontarkan soalan, kenapa idea ni tidak di tentang oleh prti2 komponen BN? Lu tk heran ke? Slalaunya, depa ni cpt jgk melenting. Npk mcm ade sesuatu yg depa dh plan nk jthkan PAS.
Jgn lupa yg Najib ni mahir dgn taktikal 'KUDA TROJAN'!!! Kerana taktik ni PR hilang 1 negeri.
Wassalam..

SearchForHeaven said...

AT,
itu persepsi wa.

jawapan yang ringkas, wa jawap dlm komen sebelum ni. ya atau tidak.

Kita debate pun sebab persepsi, not on real proof.

Sebab itu benda ini boleh didebatkan.
Kalau dah terbukti salah atau Betul, tak guna debate bro. macam tegakkan menang yang basah je.

Dalam Konteks tawar menawar!!

untung atau rugi itu akan dilihat mengikut perkembangan masa.
Sekarang kita nampak rugi kerana akar umbi seperti berpecah.
Kemudian hari tak tahu lagi.

OK. dlm proses tawar menawar..
tentu ada permulaan dan penamat.
Sekarang baru permulaan.
Nampak macam masing2 tak nak tunduk pada urusan tawar-menawar ni. cuma exploitasi keadaan.

Kalau nak jawapan ikut Lu,
so far byk rugi laaa...

Tapi bagi wa, kita bukan tawar untuk sekarang, tapi untuk future.



wa bagi konteks kerajaan Negeri.

PAS Kelantan dan Terengganu sudah warta hukum huduh cuma tak bleh dilaksana kerana perlembagaan tidak benarkan.

Di sini, kita cuba berstrategi, Kita desak kerajaan mengubah perlembagaan supaya Hudud dapat dilaksanakan di negeri2 PAS.
kalau nak tunggu menang, nanti menang, dia akan sekat balik.

Kita guna masa sekarang, supaya bila kita menang nanti, UBN nak gugat balik susah,
Nak gugat Guna royalti dia tak dapat,
nak gugat guna perlembagaan, dia tak dapat.

Inilah strategi jangka panjang, strategi untuk berlembut supaya bila kita menang, dia tak boleh main kasar.

tapi ini hanya strategi.
Possibilities nak berjaya memang susah, tapi sebagai orang ISLAM untuk kebaikan ISLAM, kita kena cuba.

Demokrasi dan PRU bermain dengan Isu.
Sekarang kita menang byk kerusi,
PRU selepas ini kita tah tahu lagi.
Takde jaminan UBN akan berkubur.
PAS kelantan Kuat kerana Ikon TGNA.
Kalau TGNA tiada, kita tak tahu mcm mana. Kita kena bersedia dgn itu.
Sudah tentu ada sebab TGNA tidak bersara jadi MB sampai sekarang, Kerana kalau TGNA bersara, akan menimbulkan sedikit kesan walaupun PAS menang.

tawar menawar ini hanyalah satu jalan, kalau tak berjaya.
maknanya kena bersatu hancurkan UBN itu satu kemestia laa..
Kita mahu berhemah bukan seperti UBN.

Ambillah kegagalan PAS terengganu sebagai iktibar, Politik dendam tidak akan kemana.
PAS terengganu gagal kerana, pelaksanaan Terikut-ikut rentak BN, maklumla baru dapat kuasa. keistimewaan byk diberi kepada penyokong PAS. Ada certain perkara, pelaksanaan melibatkan emosi. Selain faktor2 lain. Kegagalan menggunakan kemenangan utk mewujudkan prestasi yang adil, akan membawa padah.
Sperti juga kelantan, PRU2004, Kelantan Menang Tipis, lebih 1 kerusi je, sbb apa ye?
PRU12, ramai calon PRU2004 tidak dilantik semula.

jgn kita memandang sesuatu dgn sebelah mata.Kita perlu ambik kira semua, dari sudut strategi ISLAM dan dari sudut strategu untuk Keadilan.

Apa2 pun, ISLAM yang lebih utama.

ALLAHUAKBAR!!

oklaa AT, cukup ni jer laa..
nanti kalau ada masa, sambung lagi.

lu kawen laa.. hehehe..
duk bujang lama2 tak guna..
kendurkan lu punya makian tu,
hahahaha..

Xenan said...

Hujah lu SFH sama cam wa.Wa penyokong UG sama cam Uma.Tak caya call Roslan SMS.hehe

Prob nya wa tak pertikai UG.Wa siap sokong beb walaupon wa bukan jemaah n tak terikat pd wala' n thiqah.

Zon penerangan pd rakan2 pon tak lepas dah masuk zon tawar menawar ngn musuh?

Wa persoal cara UG diperkenalkan.

wa cilok dr perakexpress ni:

10 kesilapan Presiden PAS semasa tahap awal sehingga kini dalam melontarkan idea ini kepada publik, iaitu:

1. Idea peribadi bukan jamaah
2. Tidak dimusyawarahkan terlebih dahulu
3. Meminggirkan teguran ketua (mursyid al-am) dari tahap awal
4. Meminggirkan ketetapan musyawarah agung (Muktamar)
5. Keegoan untuk ‘enggan mengalah dan mohon maaf’
6. Membuka ruang perbalahan dalaman (wujud dua kumpulan pro dan kontra)
7. Menimbulkan wasangka negatif kepada ‘rakan’ (PR)
8. Membuka ruang diserang ‘musuh’ (Umno and the geng)
9. Tida usaha memahamkan maksud sebenar (mana ada proposal bertulis pun)
10. Suka bermain ‘slogan’ (samalah dengan idea Negara Islam; walhal dalam Perlembagaan PAS pun tak sebut)

uma said...

al_madd:
apa kaitan UG dan umno?


uma:
apa kaitan UG & UMNO.?

bg wa
adakah UG tiada kaitan dgn UMNO?
klu UG tidak melibatkan UMNO
maka memang ia tiada kaitan.
sebab apa UG melibatkan UMNO?
mau x mau,
UG akan melibatkan BN & PR.
maka UMNO mjadi tunjang dlm BN.
maka UMNO lah juruckp BN dlm issue ni.
maka ia akan melibatkan UMNO.
pgerusi BN sapa?
MCA?
MIC?

maka UG ada kaitan terus dgn UMNO.
cume wa belum pasti
sapa yg dpt manafaat beso dari issue ni.hehe
samada PAS or UMNO?
sama2 kene tunggu PRU13
UMNO vs PAS
kat parlimen
kat dun
utk dpt lihat kesan nya.
klu UMNO bijak mengguna pakai
media yg ada.hehe.

apa2pon,
bg perspesi wa
Pimpinan PAS,
diterajui oleh hadi mungkin tanpa sedar mlontar idea UG
tanpa perbincangan dgn kepimpinan teras yg ada
maka secara tidak langsung wujud perspesi
kelihatan 2 team dlm PAS.
tu belum team2 lain lg tu.hehe
bg wa..
maap ckp.
hadi dan kepimpinan PAS kureng bijak dlm mgawal perspesi yg senang2 diambil peluang oleh pihak lain.

seperti mana wa katakan.
jgn sekadar bijaksana salahkan musuh,
utk cover lu org punye kureng cerdik.haha



bro.SFH,
thanks bro.
dan Tahniah coz lu pon dah jadi bapak...,
wa baru nak blajo jadi jaga tgh mlm...haha
AT dah biasa jaga mlm,
so xada masalah nanti kot.haha

dan ingin wa ucapkan..
selamat hari bapa utk semua bapak
dlm blog AT ni.

al_madd said...

Aduka Taruna..sila jawab soalan saya satu persatu..

apa bukti anda TGHA tidak buat homework..saya tunggu ni..

kalau nak cerita kebaikan dan keburukan..nanti dulu....debat ini baru saja bermula..

mana boleh berdebat buat2 andaian semata2..

kalau nak kata lepas muktamar TGHA ungkit balik UG..sila le letak link..cerita la dengan lengkap..

takkan la saya nak buat semua tu..

anda yang menuduh,kena la kemukakan bukti...

SearchForHeaven said...

so far wa dah puas hati debate ni..

tinggal AT dengan Al_madd plak..

wa dah gulung hujah wa..

hari ni, ahad, mlm ni tido awal maa..
esok kije.. kalo tak ngantuk, wa jenguk2 je..

tq to uma, xenan, pendekar laut, al_madd dan penganjur..

ok.. selamat.