Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Jun 26, 2009

Bila ulama kencing berdiri...

Oleh : AdukaTaruna

Ali Zaidan said...

Bodo duka ni.

Tghh kate ape? Bile mase lak Tghh kata Dap Pkr setuju? Dia just kata ada respon positif. Luy ingat respon positif ni kena bg joint statement setuju join sekali ke? Pakai otak orang lu tu duka. Respon positif ni kalau 'tak kisah' pun positif jugak.

Hehe. Stendet beb. Melayu ma. Luar kotak tu bila Tok Guru silat sendiri kena pelupuh tewas atau Tok Guru mengaji kantoi pombongak. So, anak murid terpaksa la mombongak gak. Muncul la plak istilah respon positif. Haha. Ingat gua punya study stendet ahli PAS ke?

Beliau berkata, gabungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dalam Pakatan Rakyat menerima cadangan tersebut untuk membentuk kerajaan perpaduan.

"Ya, mereka menerima cadangan saya, sebelum saya mengemukakan kepada umum, saya terlebih dahulu memaklumkan kepada rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat dan mereka menerima cadangan itu... terima demi kebaikan negara," katanya dalam sidang media selepas majlis perasmian Muktamar Tahunan PAS ke-55 di sini hari ini.

45 comments:

Anonymous said...

duka tu stendet darjah lima je
adik dia pun stakat poli je, jadi faham faham ajele stendet duka tu,

Anonymous said...

aku setuju UG kalau hudud & undang2 islam dijalankan.noktah!

lelaki_ini said...

Benang basah msh nak ditegakkan, last2 putus. Pastu nak salahkan benang plak. Bodoh sombong.

Ali Zaidan said...

Hoi mangkuk. Apsal amik statement aku sekerat??!!

Bodo duka ni.

Tghh kate ape? Bile mase lak Tghh kata Dap Pkr setuju? Dia just kata ada respon positif. Luy ingat respon positif ni kena bg joint statement setuju join sekali ke? Pakai otak orang lu tu duka. Respon positif ni kalau 'tak kisah' pun positif jugak.

Jgn pakai otak lembu lu tu. Lu ingat kalau guan eng xtau so dap xtau la? Lu ingat guan eng je ke pemimpin dap?

Pakai otak orang sikit. Lu tgk kit siang punya statement kat parlimen. Apa dia kata.

Lu bangang blogger nyamuk tau ape? Lu tau tak dsai pun tau pasal ug neh? Kalau dsai xtau, xkan dsai ngan tghh gi jumpe tgna sendiri dulu. Kmdn bile dsai jumpe tgna terus tgna lembut hati dan cakap nk bincang leklok pasal ug n benda ni kena dibawa ke muktamar dulu.

Dah nama pun idea. Bukan tindakan lg.

Ingat seranah lu elok sangat. Perangai jaga leklok kawan. Nak tampar kiri kanan orang. Lu tunjuk muka lu sikit bacul! Muka lu pun lu xberani tunjuk. Ada hati nak tampar mso. Bodoh telor.

Gila benci aku sekor ni. Bodoh x memasal.


Komen semua la! Pengecut bacul!

Ali Zaidan said...

Yang aku ulas tu statement lain. Ada satu statement yg aku ingat tghh kata respon postif. Dlm link lu bagi tu, Tghh xde pun cakap setuju. Tapi 'rakan-rakan PR menerima'. Positif la tu. Tp x kata pun setuju join sekali. Paham??

Sbb tu LKS buat statement dlm parlimen. Ckp 'mmg kami xde masalah kalau pas nk bincang apa2 pun". Gitu lebih kurang.

Kmdn lu tgk statement DSAI pulak. Dalam blog ada.

Tu respon positif la tu mangkak!

Lu bagi bukti sekarang bila TGHH kata semua komponen PR bersetuju join kerajaan perpaduan. Satu bukti kalau lu taknak kena cop ahli kazzab dengan aku!!

Anonymous said...

rilek la ali zaidan maa..

Lu ingat duka ni cerdik sangat ke maaa..

Dia punya study stendet ahli umno maa..

Punya pengecut stendet najib maaa..

Ambil ayat sekerat pastu declare mau menang maaa..

Tapi xpe maa..

Syok maaa..

Kutuk orang syok maa..

Dosa itu belakang kira maaa..

Api neraka dia kebal maa..

Lu mana kebal maa ali zaidan maaa..

Tapi kesian maa.. Dia letih2 search mau lawan ayat lu maa ali zaidan maa.. Tapi boleh lawan sekerat saja maaa..


Tara kisah maa..

Janji dia tau pemboleh ubah maa..

Wakakakakaka..

Anonymous said...

Sori duka. Aku suka gak engkau. Tapi aku rasa kau tak cerdik dalam isu ni.

Kau tengok terang2 dalam video klip pada link yang engkau bagi tu TGHH menyebutkan yang rakan2 dalam pakatan menerima secara positif.

So, aku rasa jelas engkau yang study tak habis.

Udah2 lah tu. Malu sangat bila engkau sendiri boleh terkantoi macam ni. Baik berhenti cakap. Pelihara maruah sendiri saudara.

Anonymous said...

duka dah letih round pertama maki HH pasal UG tu dia pakai ayat sekerat je, alah standet je ma ilmu budak tadika mcm tu je lah. semua org termasuk ulama tak leh menipu tapi aduka taruna tak apa menipu, itukan iman dia

Lee Copper said...

Aku komen dlm blog Cina Islam, dia lepaslah. Tapi aku tetap komen di sini http://leecopperten.blogspot.com/2009/06/adun-pas-perak-hilang.html

Ali Zaidan said...

Setahu akulah, memang TGhh tak pernah bagitahu memang PKR dan DAP telah setuju dengan konsep. Tapi dia bagitahu 'rakan2 dalam pakatan' setuju dengan konsep.

Jadi xsalah bila Tghh cakap, konsep ini belum dibincang dalam pakatan sebab cuma 'rakan2 dalam pakatan' menerima dan bukan parti secara keseluruhan. tgk statement Tghh leklok.

No wonder juga ramai pemimpin DAp xtahu including LGE.

Kemudian kalau semua perasan, seingat aku soalan yg ditanya kepada LGE adalah "TGHH kata DAP setuju join UG. Ulas". Begitulah aku ingat2 lupa.

So memanglah LGE terkejut sebab memang xpernah ada persetujuan utk join UG dan memang TGHH tak cakap pun gitu. TGHH cakap konsep saja diterima rakan2 dlm PR bukan PR tu sendiri.

Kalau lu perasan, semua orang dah kena main ngan Utusan dan Malaysiakini. Ini semua agen2 pemecah belah. Maka lahirlah otak2 bodoh macam tukang tulis blog.

Punya benci kat ulamak sampai lagu tu sekali penghinaan.

Dasar kazzab!!

Sapa lagi yang sokong ahli kazzab ni??!!

Anonymous said...

ali zaidan dah gile meroyan. dah stat dah keje kapir mengkaper ala Pas Ganu. kah kah

Ali Zaidan said...

Nauzubillah. Bile masa pulak aku kapir mengkapir?

Kazzab tu TIPU lah macai. Ahli kazzab maknanya 'pakar bohong'. Lu cacai jawab sajalah bagi pihak duka.

Aku hanya akan tarik balik gelaran kazzab bilamana duka boleh buktikan kepada aku mmg ada TGHH sebut PARTI PKR dan DAP setuju dan mahu join UG!

Aku tak maaf engkau fitnah aku anony. Kau ingat kau kecut tak letak nama boleh lepas dari dosakah??

Ingat Tuhan tak tahukah?

Kau jangan ikut duka ni. Nak tampar orang kiri kanan, nama sendiri pun sembunyi2.

Orang Pantai Timur kata "Agah lebih'!!

Anonymous said...

senyap je duka, napa tengah berduka ke, silap strategi beb, kalau dulu ulama kena mengaku salah tentang tindakan melontarkan idea UG tak kan lak Aduka Taruna tak mampu memohon seperti kata pemimpin kena mohon maaf kalau bersalah tapi dia bukan pemimpin kan, dia pencacai je

Ilyas Sameon said...

Sangat setuju dengan Ali Zaidan especially komen last beliau.

Ini sama saja macam Isu muqabalah dulu. TGNA hentam pasal kerajaan campuran padahal TGHH cakap pasal kerajaan perpaduan.

Last sekali bila TGHH datang sendiri jumpa di JKR 10, TGNA setuju cuma kena ubah istilah. Xmo istilah muzakarah.

Sama lah macam isu kat sini. TGHH cakap benda lain, tapi soalan kepada LGE tentang hal lain. Of course pening.

Sebab tu even UG ditarik balik dan selepas kekeruhan terjernih, TIDAK ADA satupun pemimpin PR yg mengatakan UG tidak bagus (kecualikan Khalid Berahim). Tapi semua setuju bhw isu UG ni dah dipermainkan UMNo-Bn. Yo lah, TGHH ckp UG ni gabungan semua parti tapi depa duk putar UG neh PAS-UMNO.

Semua kena tahu permainan dan ayat, baru tulis. Maka akan jadi blogger yang bertanggungjawab.

Jangan duk bising2 pasal pemboleh ubahlah, otak melayu ganu lah, falsafah lah, tampar orang lah, bangsat lah, tapi pemikiran sejengkal je tinggi dari tanah.

Masa tu orang dah hilang respek..

amin said...

hehe..
aduka dah terkena..

2 la, duk jawab hujah pun main pilih, aku tengok bukan main berlambak komen2 xpuas hati, tegur..tp komen ni jugak yg dipilihnya...komen lain xmampu nk jawab ke..

sampai hanz pun suh ubah sikit gaya 2, slow sikit kalau xnak ikut stail Islam pun, perlahan sikit kalau nk maki hamun pun.....

tapi tak tahulah, susah nk ajar, mybe keras kepala...dlm kepala, ulamak bangang, ulamak bodoh, ulamak ish...mcm2 la..mcm tak tau je ulama' ni pun bukan maksum, ada buat salah, so tegur la cara yg sepatutnya..kalau kita 2 perfek, takpe la jugak..ni???

Anonymous said...

Siapa yg kazzab?

Yang pasti Nasa....dah kantoi pun masih tak ngaku! kazzab tahap gunung tahan ka tahap kinabalu tu?

Anonymous said...

Bila masa Us Nasha kantoi?? Apabenda yg kantoi??

Anonymous said...

kau org jgn main main dgn AT ni, bila masa aje dia ada pembolehubah, kau kan tahu dia ni kalu cakap hal pembolehubah siang malam sanggup demo, demi pembolehubah AT sanggup mati, dia kan pewaris jugak, pewaris dan pemmbolehubah agenda setan

Xenan said...

Apesal TGHA tak wat pembetulan/penerangan kat statement die yg bermasalah dlm malaysiakini?

Die sedar tak statement berbunyi
"
"Ya, mereka menerima cadangan saya, sebelum saya mengemukakan kepada umum, saya terlebih dahulu memaklumkan kepada rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat dan mereka menerima cadangan itu..."

Ali zaidan..lu sama jer cam reporter tu.Interpret info ikut suka lu gak.

Sapa "rakan2 dlm PR"?individu atau party?Sapa tau?

Ali zaidan..dr lu marah AT baik lu marah LGE.Lu tgk statement die kat TGHA
http://www.malaysiakini.com/news/106068

Lu tgk la statement die "kepimpinan PR".Wa rase baik lu wat satu blog suruh LGE turun sbb menghina TGHA

Ali Zaidan said...

Apa pulak aku interpret?? Dah mmg gitu kenyataannya? Kau kenapa? Tak boleh terima hakikat?

Apa yg salahnya statement TGHA tuh? Dah memang dia cuma bagitahu sebahagian. Kau tgk saja respon LKS dalam parlimen kalau kau nak tahu sapa 'rakan-rakan'. Kemudian kau tgk statement DSAI.

Hint punya bagak aku bagi kau boleh tak nampak??

Buat apa aku nak marah LGE? Dia diberi soalan yg salah. Kalau aku nak marah LGE, aku kena marah TGNA sekali. Pasal dia banyak kali salah faham atau disalahfahamkan spt LGE.

Tapi buat apa aku nak marah? Aku perbetulkanlah.

Anonymous said...

xenan tu kan geng AT, pembolehubah utama, pertahankan rakan yg sama-sama darjat dalam maki hamun,kena pertahankan satu saaf ni, mati syahid bersama dalam maki hamun

Xenan said...

hehe,

tuh la masalah korang.Kaburr...

Lu baca statement LGE.Lu rasa2 ape soalan yg di tanya.

Ini statement sebelom tutup isu UG ni.

Statement LKS n DSAI adalah lebih bersifat damage control sbb selepas tutup isu UG.mesti lu tak paham kan kenapa?

Sbb lu cam takleh terima perbezaan pendapat n penapsiran pon.So wa rase tak guna pon berbual ngn lu.

So lu mng jek la.

Ali Zaidan said...

Hek eleh. Gitu pulak.

Ni masalah kau kawan. Kau fikir menda ni menang kalah. Kau tak fikir menda ni dibincabng utk jernihkan perkara yang kabur.

Buat apa pulak aku nak rasa2? Kan ke aku dah jawab?? Kau la yang masih nak rasa2 padahal menda tu kau dah boleh makan dah. Kau tengok saja TV3. kau tgk respon LGE ttg apa. Tentang setuju kerjasama atau perbincangan atau tentang setuju DAP masuk UG macam yg kau ingat??

Bang, kalau damage kontrol, tu kau kena tengok dari awal. Statement DSAi dah lama. Lepas muktamar terus ada statement tuh. Gitu jugak dengan LKS. Dia pertahan hak PAS utk bincang.

Kemudian kau tengok perjumpaan DSAi ngan TGNA lepas tu. Kau tengok apa reaksi TGNA.

Kau tengok jugak sebelum ni pertemuan antara TGHH-DSAI-TGNA dekat JKR 10. Kau tengok apa yang berlaku lepas tuh.

Pakai pembolehubah kalau susah nak paham.

Sekarang kau bagi satu bukti jelas yang TGHH memang ada bagitahu PKR dan DAP semua setuju join kerajaan Perpaduan. Bagik lah kalau ada. tak payah konar baring pulak..

Kau buta kenapa tuduh kami yang kabur??

Anonymous said...

Kalau LKS dan DSAI beri statement mesti damage control, Damage masa kerajaan 16 sept tidak di ambil kira, kalu dah buta sangat buat aje pembedahan ambik je mata AT tu bagi kat xenan tapi dua dua buta nak wat apa kan tukar. Kenapa DSAI tidak memohon maaf atas kegagalan projek Kerajaan 16 sept? DSAI ni sama je kan dengan xenan dan AT kan

Xenan said...

Ler..

tuh statement malaysiakini tuh natang ape?

Malaysiakini tipu.Soh la TGHA saman malaysiakini.

Point wa ialah menunjukan TGHA tak bijak mana pon ketika melontar idea UG ni.He not smart enough walaupon die Ulamak.

Ade TGHA citer psl bincang atau nak UG awal2 dulu?Naper tak betul2 bincang psl UG dlm PR n keluarkan blueprint bersama.Saja nak sabotaj PR ke?Atau bodoh sgt takleh predict fitnah yg akan timbul kalau PAS saja yg bising nak UG?

Selalu dlm satu administration cara apa lontar idea?g ckp kat org ramai terus atau bincang tertutup dulu ngn kwan2 PR,halusi n hanya umum benda yg dah finalise(ie blueprint UG) utk elak fitnah?

Satu statement yg terang2 bodoh ialah cara ostad nasha sambut statement Najib tentang "pas ikhlas".Mengundang fitnah jek semua ni.

Lu bayangkan betapa besar nya impak kebodohan hadi kalau tak di imbangi ngn TGNA.

Lagi nampak TGHA tak pandai ialah Rakan2 PR backup die..sdgkan die yg wat kerosakan.Ade TGHA n Nasha minta maaf terbuka kat penyokong PR sbb telah menimbulkan fitnah(walau tak sengaja sekalipon)??

Nape Mahfoz omar dulu leh mintaa maaf pasal tersalah statement psl perjumpaan sulit dulu?

Tak masuk lagi semua cerita UG ni jd sangkaan buruk disbbkan perjumpaan sulit nasha dulu2 yg sampai sekarang didiamkan.

Beza tak ngn view lu?Semua org tak sama bai walau pakai hujah yg sama.Lu tanak terima?..makan jek la.Ramai kat luar yg pk sama cam gua lagi.

Diorg akan hati2 kalau TGHA n ostad nasha kasi statement.Boleh caya takleh caya..

Xenan said...

hum..kira akhlak TGHA disamakan dgn DSAI la ni bab minta maaf ni?

ok wa terima lu ckp akhlak org biasa sama jek ngn akhlak Ulamak besar.

Kalau camtuh lu lagi low dr gua.

At least wa expect lebih dr Ulamak

Anonymous said...

Kerajaan 16 sept tu ada blue print ke? ada Dsai citer kat kau yg dia dh siapkan blue print ttg mcmana kerajaan 16 sept, ada kau tau Dsai jupa org UMNO dlm gelap? ada DSAI citer camno pemerintahan kerajaan 16 sept. tapi kenapa bloger mcm lu leh terima kerajaan 16 sept? Yg aku nampak damage 16 sept lebih besar cuma kau org je tak nak ngaku, asal DSAI and LKS bagi statement mesti damage control, lu memang high profile bai bab UG. Boleh kau bagi byk mana damage telah dibuat oleh HH dan ostad nasha? Kenapa masa Karpal singh bagi statement menentang Negara islam lu org senyap je, sebab karpal singh ni pembolehubah ke

Xenan said...

Lu silap masuk blog ni bro..sape terima 16 september kat sini?

16 september pon sama bangang ngn UG gak.Org soh p perintah negeri yg dah menang elok2.Bkn soh wat 16 sept atau UG.

Tapi sbg org islam mmg wa expect lebih dr akhlak sorg ulamak.Kalau lu bajet sama jek ikut suka lu jek la

Hanz_Azdi said...

Relek brader-brader.. amin ker ali ker xenan ker tanpa nama ker, kalo betul kita ni nak bincang & debat kita buat elok-2, dgn hujah masing-2...tak yah ada emosi nak menang & takut kalah, kita cuma mau cari punca permasalahan UG nih.

Diingatkan wa tak backing AT menghina ulamak. Kalau dia specific kpd perkara tertentu yg sorang ustaz/ulamak buat ada silap, ok mungkin wa boleh terima. Tu jer. Jangan salah faham & label wa bukan-bukan coz initial interpretation tu penting..kalo misinterprete susah ler wa nak kata apa lu orang dah chop lain...

Again, salah ker wa rasa AT pun cam melontar idea gak ler bahwa sah ada setengah pemimpin PAS mmg dah silap langkah dlm percaturan politik (AT ni x makan saman, ttp dia guna bhs kasar & kesat maka dah jadi monolog..& ia lebih memburukkan keadaan perincangan sebenarnya yg sepatutnya bsifat dialog 2-hala. Tapi kalo yg lenlain leh beradab kita leh bincang (dialog) elok-2 apapun)..salah sorangnya ialah TGHA (tentu ramai tak berkenan hal nih)tapi tuler hakikat ramai orang PAS sendiri nampak hal nih + orang ramai (rakyat) yg sokong PAS & PR.

Wa ingat 1 Malaysia hangin sbb sebijik cam xenan kata tu ler..walau idea UG dilontar untuk diskusi semua orang termasuk UMNO-BE End, tak ker elok perkara ni PAS bincang sesama ahlinya dulu & bila 1 suara stuju, bawak ke PR lak, tgk camna? Masalahnya idea (UG) bagus mana pon bila silap gaya jd 1 fitnah buat kita semua (PAS & PR)..ni yg ramai bukan wa shj x puas hati,ramai, 1 Malaysia yg sokong PAS & PR rasa terkilan & dikhianati oleh setengah-2 pemimpin PAS yg semua dah maklum skrang nih..takkan 1 Malaysia boleh terpedaya mainan media perdana yg dikawal kerajaan spt. TV3,Suratkhabar BH,UM dll tu padahal kita ada lain-lain saluran untuk mengadili punca permasalahan UG nih.
16/9 tu lain hal,sorry wa x layan buat masa nih.

Ali Zaidan said...

Alamak xenan, lemau sangat engkau nih.

Kau lencong tajuk lain kenapa? Sekarang aku tgh bincang TGHH tipu ke tidak. Kau lalut bab blue print apa jadah?

Kalau dah idea, idea dilontar maka takkan masa nak cadang terus kena bagi blue print?

Sapa ajar engkau buat kerja macam tu?

Kalau TGHH bagi blue print, tak jadi UG dah. Orang tak panggil UG. Orang panggil TGHH-G.

Macam jugak bila Khalid Ibrahim cadang pasal UITM tuh. Dah nama pun cadang. Kau bincangkanlah. Pakat sambut dan diskusi. Bukan ikut jadi macam budak2 UitM bengong buat demo tak memasal.

Dah ada idea, patut bincang la leklok. Sambut dan tasamuh. Engkau pulak sebagai blogger, jangan duk putar alam macam AT neh. Tolong sama bagi terang. Bukan ikut kelirukan orang.

Hoi, kau ingat Us Nasha saja ke yang terlibat dalam pertemuan tuh? Kau ingat Khalid Samad yang ikut bantai UG tu tak ikut. Kau tengok la penjelasan bagaimana. Kau ingat tak ada pertemuan sulit untuk semua benda kah?

Kau tengok apa jadi bila Almarhum Us Fadzil jumpa Mahathir terang2 dulu. Pun jadi isu jugak. Pendek kata terang ka, gelap ka, semua bagi korang masalah. Bagi korang jangan jumpa tu paling bagus.

Habis mana tanggungjawab engkau sebagai pembaik pulih negara? Mana Tanggungjawab engkau sebagai orang yang nak sihatkan negara ni?

Ada yang kena jumpa gelap. Ada yang jumpa cerah. Tengok keadaan lah.

Dah banyak kali TGHH terangkan pasal UG. Patut kau orang sebagai blogger kaji makanan utama. Bukan kau orang pergi buat pening bincang pasal side dishes. Bincang gelap terang. Apa ni? bincang isilah.

Apa yang bodoh pulak bila Us Nasha sambut dengan elok? Dah orang terima idea, dia terima elok2 dan nak bagitahu TGHH. Apa masalahnya? Dia mana boleh rejek suka hati bapak dia. Dia Timbalan bukan ada kuasa.

Tak perlu TGHH minta maaf. Budak bodoh yang buat fitnah atas idea dia. Bodoh telor lah kalau dia minta maaf. Macam jugak kalau orang permain dan fitnah poligami. Takkan kita orang Islam pulak kena minta maaf sebab pertahan poligami?

Sapa salah minta maaf. Kalau bagi idea bagus kena minta maaf itu benjol kepala engkaulah.

Kalau kau perhatikan jugak, kau amat salah bila tuduh TGHH tak bincang langsung dalam admin. Kau tengok hampir semua (kecuali TGNA) yang terima terbuka idea UG. Kau tengok pandangan TG Harun Din. Dan dah banyak kali aku cakap kemungkinan2 sebab kenapa TGNA tak tahu. Bodoh sangat kalau aku kena ulang lagi.

Sekali lagi, kau kena tengok statement LKS di Parlimen dan media statement DSAI kat blog dia. Kat situ dah terbukti TGHH tak bohong tapi orang bodoh yang ada masalah pemahaman yang bengong tak memasal.

Paham??

Aku pedulik hapa ramai pandangan dengan engkau. Bukan kau ada statistik pun. Tak ada value claim kau tuh. Kalau ya pun, kena ingat. Ramai tak semestinya betul.

Anonymous said...

Pape pun, terbukti Aduka Taruna terkantoi dalam isu ini.

Tapi bukan salah Aduka pun. Mungkin masa ni Aduka tak pakai pemboleh ubah, tu pasal terkantoi tuh.

Wakakakaka...

Anonymous said...

ali zaidan dah cam bangsat nmpknya.anon mnyokongnya takde mslh,anon kritiknya disumpah seranah.siap tuduh fitnah.sbijik prangai umno.konon tanak maafkan,kau dah ada tiket syurga ke?

wa nak tnya,ali zaidan tu nama btul lu ke?tunjuk mykad klu brani.klu tak,lu sm je cam anon lain,tak pkai nama btul.bezanya lu berlagak cam bgus sbb letak nama palsu.

aku cuma nak ckp 1 je,wahai pencacai bangsat sekalian.ketahuilah yg kau smua takde telor.dlm ruang komen kau membebel.bila aduka ajak debat,yg ada telor cuma searchforheaven dan al-madd je.yg lain bacul.bila komen bkn main.kejap pkai nama ali zaidan,kejap jundullah,kejap ludin,kejap ilyas sameon.smua ahli kazzab!

Ali Zaidan said...

Kalau aku letak mykad bapak sedara engkau pun, engkau nak kata apa? Aku boleh ja claim itu aku.

Engkau duk mengata aku ni, engkau sendiri mana ade letak nama. Anonytikus jugak!

Si Duka dengan Xenan pun bukan nama betul jugak. Ada ke manusia mak bapak bagi nama xenan? Buang tebiat apa? Tu gelaran dia.

Aku pedulik hapa nama dia apa. Aku peduli hujah dia. Nama boleh tipu. Kalau dia letak nama Abdul jalal bin Abdul Jalil, aku nak kata apa? Buang tabiat apa aku nak mintak mykad dia kat sini?

Memang aku nak masuk debat hari tu. Tapi SFH dan al_madd dah masuk. Takkan 3 lawan 1? Lagipun, dah terang2 aku tengok SFH dapat terbalikkan hujah si Duka ni. Aku ingat dah selesai, rupanya duk membangsatkan ulamak lagi.

Memanglah aku balas, kalau engkau bengong mestilah aku kritik. Nak2 bila si duka ni lawan hujah aku sekerat2 pastu cam bajet power. Hak aku lah.

Gatal apa pulak tuduh aku jundullah lah ludin lah apa lah. Tu bukan aku pun. Kau kenapa buang tebiat??

Kalau aku perangai jahat macam kau, main tuduh2, aku nak tuduh kau duka taruna. Amacam? Tapi aku xnak tuduh macam tu. Xde masa aku nak fitnah2 duka ni.

Kau kalau ada telor, tak payah bagi nama xpe. Kau bagi hujah saje lerrr...

Kalau xtau hujah, kau bagi pemboleh ubah dah laa... Hahahaha...

Xenan said...

pelik la plak wa.

statement wa sbnarnya menyelamatkan TGHA.Andaian wa ialah maybe sbb die tak ikut proper channel sbb tuh die nampak menipu.

wa tatau pendapat lain.Tapi ni cara wa bersangka baik.

Penapsiran org pelbagai.Lu kne terima.Probnyer nape TGHA bodoh sgt kuar statement dlm malaysiakini tuh.Terang2 dinafi pulak oleh DAP n PKR.

Sama cam statement nasha.Asal bodoh sgt.Nape tak ckp jer kami reject UMNO kat najib utk elak fitnah?.

Tayah la citer psl joint statement tuh.Tuh UG dah selesai.

Yg di pertikai skrang TGHA dah wat silap atau nampak wat silap.Sbb politics is perception, Die boleh pilih utk minta maaf utk redakan suasana atau ignore saja.Lagi bagus die tiru TGNA yg pilih utk tarik statement pd nasha n dkatakan "meminta maaf pd nasha".
Nampak humble n tidak angkuh.

sape ajar wat keje?
semua organisasi wat camtuh.Selalu dibincang secara internal.setelah di buat decision baru buat press conf.

Pekerja company lu keje suka suki ke kuar statement bercanggah ngn polisi asal company?

Kalau lu rase cara khalid tuh betul mesti lu rasa TGHA tuh betul gak.Masalah nya dua2 cara tak betul pon.

"Kau tengok hampir semua (kecuali TGNA) yang terima terbuka idea UG"

10 mp yg wat statement menentang ug tuh pemimpin sape lak.11 sebenarnyer termasuk nizar.

2 org yg jd idol malaysian(bukan takat PAS saja), TGNA n nizar menetang UG.Maybe sbb diorg bodoh kot sbb tu jd idol malaysian.N sbb diorg bodoh jugak diorg menentang UG.

Wa follow org yg bijak n terbukti kerja nyer.

Maybe claim wa mmg tader value.Ikut lu la...

Anonymous said...

ali kazzab,sbb tu aku kata kau takde telor.dah bg anjing mkn gamaknye.jgn jadikan sfh dan almadd alasan,takde telor ckp takde telor,sng cite.sohai punye budak!

ali kazzab,klu telor kau msh berbaki,aku cabar kau spya kau cabar aduka brdebat.jgn sembang aje lebih tp bacul.ada ke alasan tak join debat sbb dah ada 3 org,bodoh betol! alasan bacul,takde telor! kazzab agak2 la.

terang2 nmpk xenan join debat walaupun dah ada 3 org.kau plak bg alasan dah cukup,sohai punye budak!

mulai saat ni aku cabar kau cabar aduka debat,1 by 1,baru bertelor.jgn tayang telor kat ruang komen je,tp simpan telor kat laci bila dicabar debat,buduss..

Ali Zaidan said...

Sori aku tak layan komen lucah anony. Kau lagi takdak telur,. Duk suruh aku cabar duka. Ap kata kau saja bahas sekarang.

Lgpun, aku tgh debat la nih. Duka tak jawab hujah aku sampai sekarang.

Ok xenan, aku pun payah nak cakap benda sama dengan kau banyak kali..

Aku mmg rasa cara Khalid tu betul. Tapi masalahnya reaksi bodoh tu ada. Aku tak pikir yang patut disalahkan pelontar idea, tapi tukang reaksi.

Sama macam TGHA nyer idea.

Yang kedua, aku tak rasa statement TGHA salah dlm Malaysiakini. Kalau kau tgk betul2, dia TAK ADA kata pun PKR dan DAP setuju join UG. Tapi dia kata 'saya dah maklumkan rakan2 dlm PKR DAP dan mereka setuju'

Statement ni jelas.

So, jangan kau salahkan TGHA tapi kau salahkan Malaysiakini yang suka bapak dia interpret.

Kenapa TGHA tak saman? Kalau TGHA nak saman, baik dia saman Utusan. Tapi apa faedah? Buat pening. Kau ingat senang ke nak saman? Kes lemah nanti buang duit.

Isu Nasha, aku setuju bila Nasha tidak respon negatif bila Najib kuar statement. Kau kena ingat Xenan, tukang lontar idea ni TGHA. Yang boleh tarik cuma TGHA, yang boleh tolak dengan kuasa cuma muktamar dan majlis syura. Ni kalau kau paham organisasi PAS lah.

Jadi,Us nasha timbalan, apa yg dia boleh buat. Sambut dan tasamuh dan inform Presiden. Dia tak berhak utk reject sebab tu bukan kuasa dia.

Kawan, kau jangan pusing ayat aku. Ni dah perangai Duka dah ni. Ya aku cakap:

"Kau tengok hampir semua (kecuali TGNA) yang terima terbuka idea UG"

Kau baca leklok ayat aku tu dari awal kawan. Maksud aku semua tu adalah 'anggota majlis syura' bukan pemimpin PAS.

Ok, kau kata TGNA humble sebab tarik balik statement pada Nasha tapi kenapa kau taknak kata TGHA pun humble sebab dia pun dah tarik balik idea UG sejak selepas krisis Perak?

Ngape kau punya standard dekat TGHA dan TGNA lain??

Kau jangan buat perkara pelik pulak. TGHA Presiden, mana kau boleh samakan dengan pekerja syarikat. Lagipun, apa UG ni yg bercanggah dengan polisi (dasar) parti? Apa yg UG ni lawan Quran dan Sunnah?

Pelik la kau punya perbandingan.

Anonymous said...

jelas kau takde telor,dah takut tros kata tanak lyn.bgtu jg aduka tanak lyn komen bodoh kau.so lbh krg je kau dgn aduka.2x5.wakaka

sbb tu aku kata,jgn tayang telor dlm ruang komen,diajak debat kau bg alasan mcm2,bodoh!

lwn bukak gelanggang kau cabut.lwn tutup gelanggang kau terhegeh2 mnyalak sana sini.ape alasan kau lg ali kazzab?

Xenan said...

"Kalau kau perhatikan jugak, kau amat salah bila tuduh TGHH tak bincang langsung dalam admin. Kau tengok hampir semua (kecuali TGNA) yang terima terbuka idea UG. Kau tengok pandangan TG Harun Din. Dan dah banyak kali aku cakap kemungkinan2 sebab kenapa TGNA tak tahu. Bodoh sangat kalau aku kena ulang lagi."

adess...mana majlis syura nyer?Aku jugak yg pusing2.Lu ni yg suka tuduh org ni.

Ok bro..wa out la.Lu out la..tak leh wa debat kalau gaya cam lu.Terasa wa pon ikut jd bodoh

Ali Zaidan said...

Hehehe.. aku boleh layan. Tapi aku tak layan menda lucah. Kalau kau nak aku layan kau, kau bawak hujah. Jangan tggu duka datang. Habih cerita.

Aku mmg tgh tggu dia, tapi dia tak masuk2. So??

Kau jangan kata dia tak nak layan. Pasal artikel dia yg ni mmg khas utk aku. So, aku anggap ni cabaran debat dia.


To Xenan, again aku cakap, aku tak peduli pun kalau kau nak tolak atau takmau terima UG. Tu hak kau dan aku tak perlu paksa. Macam 16 Sept, kau tak setuju tapi aku setju.

Tapi aku tak setuju bila kawan kau ni bagi fakta salah dan tuduh ulamak bohong dan bangsat. Ini sebenarnya yang aku sedang lawan. Aku nak buktikan TGHA tak bohong tapi kawan kau ni sebenarnya tak tahu hujung pangkal.

ok?

Xenan said...

Pembetulan untuk elak fitnah.hehehe.

*Ok bro..wa out la.tak leh wa debat kalau ngn gaya cam lu.Terasa wa pon ikut jd bodoh

Ali Zaidan said...

Xenan, sori, aku tulis 'admin'. Tp maksud aku majlis syura. Sbb tu aku sebut TG Harun Din dan TGNA. TGNA sakit, TG Harun pengerusi. Tengok respon TG Harun kat muktamar.

Sori dan TQ.

Ali Zaidan said...

Xenan, kalau kau betul2 nak keluar dan tak mau bincang, so aku nak minta maaf kot2 ada (konfem ada sebenarnya!) yang aku terfitnah atau tuduh atau hinakan kau.

Aku sebenarnya jarang tulis hodoh2. Biasanya kalau aku komen aku pakai 'hamba' dan 'tuan'. Jahat2 pun 'saya' dan 'kamu'.

Tapi aku byk terikut2 bahasa kasar kat blog nih. Tu yg start2 tu aku pakai 'lu' (Aku malas nak check balik).

So, aku mintak maaf apa yg salah.

Cuma aku nak cerita, isu sini bukan UG sangat, tapi isu "Nasha bodoh' dan 'hadi ulamak penipu'. So, yg tu aku tgh lawan.

Aku nak gitau lah xenan, kalau kau cakap UG benar tapi TGHA silap strategi apa juga bendalah, aku sebenarnya sangat senang utk kutuk TGNA atas sebab sama.

Contoh, isu Tuhan Samseng atau 'Bekerjasama dengan syaitan'. Ni kalau lu ingat laa brader.

Sebenarnya menda ni betul, dan aku boleh bahaskan hujah syarak (memang tu pun aku buat ngan puak2 umno), tapi sebenarnya dari segi persepsi, Tgna SANGAT2 SALAH.

Kalau kau perhati, sebenarnya Almarhum Us fadzil bela sungguh2 TGNA dalam isu ni (aku tak ingat dah mana satu), tapi hakikatnya Almarhum tegur TGNA pasal isu ni dalam mesyuarat dalaman.

Sama macam Abang Mat. Berapa kali Us Fadzil tegur dia. Luar kaw2 nya bela.

Ni 'orang atas' cerita kat akulah. Wallahua'lam.

Apa motif aku nak cerita benda ni kat korang?

Ni nak menunjukkan, kalau pemimpin kita buat kerja benar tapi salah buat persepsi (macam yg kau dakwa TGhA wat), kau tak patut kutuk atau bantai dia. Kau patut bela yang benar dalam tindakan dia di luar. Kau patut turun dan guna kebolehan kau utk terangkan UG nih kepada umum. Persepsi salah tu kau cuba tegur cara dalam.

Ni kalau tindakan benar tapi bagi persepsi salah. Kalau salah terus dari segi syarak, tu korang pandai2 la..

Itu yg Almarhum buat. Tapi kenapa korang semua tak mau ikut cara tokoh ni buat kerja? Korang Puji dia melangit tapi cara kerja dia korang sepak tepi jalan.

Ok bro, sekali lagi thank u dan sorry.

Xenan said...

Bro,

hehe.It's ok bro...Wa rakyat biase.Ape yg wa expect ialah PAS dpt memerintah dgn baik n berkesan at least seperti di kltn.

Wa sendiri as org perak n mmg duk perak sgt kecewa ngn rampasan kuasa.Tak sempat nak merasa betul2 perubahan yg pas leh bawak.Wa rase wa dah tunggu dr wa start pandai membaca.

Bila keluar cerita UG, ramai org perak(bkn semesti org pas or islam jer) rase terkilan sgt. Wa arap PAS dpt wat balik damage control at personal level kat penyokong2 pas perak.Susah la beb camni

Ali Zaidan said...

Hehe. Ok. Tq sebab kau cool.

Biar aku jelaskan sikit. Sebenarnya UG dicadangkan pas 16 september anwar tu gagal. Dan offer dia tamat bila berlaku krisis perak.

Kenapa? Antara syarat UG adelah kebebasan kehakiman. Krisis Perak deny syarat tu.

Tggungjawab kite sbg rakyat, kite kena tolong pemimpin. Biarlah macam taik mana pun dia. Tapi haram kita sekongkol atas benda zalim yg dia wat.

Kalau kita kerjasama tolong Pak Lah, tiba2 Pak Lah buat dajal, kita tak boleh duduk dalam gom,en lagi, sebab kita dah sekongkol dengan kezaliman dia. Tapi bila kehakiman bersih, kalau pak lah buat dajal, dia akan kena. Masa tu kita boleh terus kekal dalam UG even pak lah buat salah.

Itu reason kenapa syarat tu ada dan tak boleh jadi bila syarat tu dinafikan dlm krisis perak. Maka UG ditarik sbb nampak sgt BN tak boleh buat syarat tuh.

Kalau kau perasanlah, actually UG nih masa TGHH cadangkan, BN buat cam taik je. Tibe2 bila TGHH dah tarik balik, depa lak cam beria-ia.

Yang kat muktamar tu, bukan TGHH mahu UG dilaksanakan sekarang (masa BN jadi lagu ni). Tapi dia cuma pertahankan konsep sebab ia bagus (dah orang kata tak bagus). Tak pulak dia kata PR dah setuju join UG dengan BN.

Tapi Utusan putar cerita. Ini kena dlm muktamar. Perwakilan angkat utusan (tajuk masa tu kalo xsilap Hadi pertahan kerajaan perpaduan) sambil kritik2. Sebab TGHH cakap pasal konsep tapi depa pegi interpret TGHH nak buat UG jugak.

Actually, kalau Utusan je interpret, ia tak jadi masalah. Tapi bile Malaysiakini ikut interpret maka jadi masalah sbb Malaysiakini tu orang Pr percaya.

Cuma bagi aku, Harakah tiba2 lumpuh masa muktamar tu. Patut Harakah perjelaskan UG ni dah ditarik balik bila krisis Perak berlaku. But instead, depa duk pegi terang pulak UG tu bagus. Macam seolah2 memang nak buat UG.

Tu aku pelik. Penerangan pasal UG dan tarik balik idea sikit punya banyak. Tapi xhighlight pun. Macam tak berapa nak fungsi.

Kalau kau orang Perak, aku rasa kau ada tggungjawab pulihkan kejernihan UG nih. Terangkan 'mmg UG dah xde bile perak kena jajah'. Barulah fitnah pd Us Nasha dan TGHH tak rebak.

Aku masih perlukan pendapat kau. Lgpun memandangkan 'suhu' antara kau dan aku dah turun, aku rasa kita dah boleh rasional sikit. Takdak emosi.

Ok lah, tu penerangan aku. Ngantuk la pulak..

Tidur dulu kawan. Salam.. ;)

Hanz_Azdi said...

after a while to be exact a day off things have been good, debat & diskusi dah jd better...good for us all...camtu ler brader, as i told b4, kalo cool-head senang nak bincang apa-2 pon..tapi kalo gelar mengelar sesama kita, benda kecik jd besar..& payah. Alhamdulillah