Skip to main content

'Tolak Nasha, tolak Hadi' - Haron Din

PAS harus berhati-hati terhadap usaha "musuh dalam selimut", termasuk yang ditaja oleh Umno atau negara asing, dalam kalangan pemimpin yang bakal menguasai pucuk pimpinan parti - demikian amaran timbalan mursyidul amnya.

Datuk Dr Haron Din berkata musuh-musuh parti berpeluang menaikkan pemimpin tertentu melalui liputan meluas di media seperti yang terjadi menjelang muktamarnya, awal bulan depan.
Ini adalah promosi pemimpin PAS oleh musuh Islam, pro US.

Comments

  1. Salam

    Sokong tolak "Guru" Nasa gantikan yang baru.

    Sebabnya.
    1 - Ideanya kurang dalam strategi.
    2 - Langgar tuntutan berorganisasi.
    3 - Cakap putaq belit.

    ReplyDelete
  2. Bismillahirrahmanirrahim..
    Kita sebagai orang ISLAM, hidup bersumberkan Quran dan Sunnah..
    Amalan Kita didasarkan dan disandarkan pada Quran Dan Sunnah..

    perjuangan di Dunia ini, bagi muslim sejati, perlu bersandarkan pada Quran dan Sunnah.

    Perselisihan, berbeza pendapat dihujahkan dgn Quran dan Sunnah, bukan hanya persepsi dan retorik teori semasa..

    Orang yang arif tentang Quran dan sunnah, tentu para Ulama..
    Kita juga sedar, ada ulama baik dan ada ulama yg pentingkan dunia..

    Tetapi kita dibekalkan Quran dan sunnah yang memberi kita hint utk memilih yang mana baik, dan yang mana buruk.. Ulama Suk atau ulama benar..

    Bukan hanya bersandarkan persepsi dan teori dan cerita2 menghasut!!

    Ingatlah, firman ALLAH " Fitnah lebih dasyat dari membunuh."

    Dan sesungguhnya, orang2 beriman menjaga tutur kata dan amalan penuliasnnya.. kerana kata2 dan tulisan mungkin menyebabkan fitnah..

    Kenapa pandangan Serong Terhadap Ulama PAS?

    pertama.. dari kenyataan media yang yang dikatakan tidak bijak..

    kedua... kerana diktaakan cdangan Ulama terkebelakang daripada arus semasa..

    Ketiga..Kerana pertembungan golongan Profesional dan Ulama.

    dan mungkin byk lagi sebabnya..

    *** bersambung***

    ReplyDelete
  3. Dlm suasana politik Malaysia sekarang..

    bagi pihak pembangkang, begitu kuat sekali ingin menghapuskan UMNO/BN..

    Arus semasa.. seperti parti politik lawan, mesti dihapuskan.. mesti dikalahkan secara total.. tiada kompromi..

    Dan pada tika itu, ada Ulama cuba mengendurkan keadaan , dgn menjelaskan kita bukan hanya berlawan, kita juga perlu menerang, kita juga perlu berdakwah.. kepada sesama kita..

    lalu bila, ulama ini mengusulkan jln yg tiada ditentang secara syariah.. kita pandang serong dgn tuduhan tiada mengikut arus semasa, tiada bijak siasah...
    tetapi apakah siasah yg kita sandarkan sebenarnya??...

    Betul... PAS pernah dikhianati UMNO, kita selalu ingat itu..
    Tetapi.. sebagai ISLAM, kita wajib mengajak sedara2 kita supaya berpegang teguh pada ISLAM..
    bersatu demi ISLAM.. bukan bersandarkan bangsa!!..

    Sebagai Ulama,,
    tugas mereka ialah mengajak kepada jln Yg diredhai ALLAH..
    Ulama mesti berhujah bersandarkan Quran dan Sunnah..

    parti PAS, dipimpin secara kolektif oleh pemimpin2nya yang pelbagai latarbelakang. (ulama dan profesional)..

    Perselisihan memang tdk dpat dielak, itu lumrah dunia..
    tetapi perlukah kita menuang minyak ke dlm api yang yang sedang menyala?

    Apakah kayu pengukur bijak dan tak bijaknya tindakan Pemimpin? media atau Quran dan sunnah?

    Secara genaral.. kata2 hukama,
    orang yang bijak orang yang mengingati mati..

    Siapa orang yang selalu mengingati mati??
    Bagi muslim, tentulah orang yang mengajak kita supaya sentiasa berpandukan Quran dan Sunnah, kerana bila sentiasa dlm kebenaran, kita tdk akan takut untuk mati kerana kita bersedia dgnnya...

    Dan, pemimpin yang selalu mengingatkan kita pada Agama ISLAM, sepatutnya kita hormati dahulu..
    Mungkin kita tiada bersetuju.. namun muhasabah.. atas dasar apa kita tdk bersetuju..

    Adakah tidak selari dgn Quran/Sunnah..

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Sayabas Hakimi,saya setuju pendapat anda.
    Perlu kembali kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah dalam apa jua perbuatan kita.
    Wallahu'lam

    ReplyDelete
  5. lu berteori, wa pun berteori benda yang sama...
    pehal paper yang kalut2 mcm nak tenggelamkan golongan profesional?

    ada dalam satu tulisan, Husam mewakili puak Islam Liberal dalam PAS
    subhanallah...

    ReplyDelete
  6. Seeloknya jgn layan media perdana ... byk putar belit pada yg tersirat...kena la kita reti 'read between the lines". Pada yg tersurat, macam bagus mereka menyokong ulama tapi melaga professional-ulama dlm PAS.. Sah busuk hati. Tak ikhlas.

    Apapun aku setuju kalo sapa-2 yg tak mampu/tak brp cerdik nak bawa PAS menggantikan UMNO dlm masa 3 ke 5 tahun ni, elok ler undur diri atau sedia disisihkan.. tak kira mereka ulama ker umara' ker, "now it's time to do it. Time for change of a brighter future"

    ReplyDelete
  7. bro.hakimi,
    elok lu riki balik method yg
    diguna pakai oleh PAS
    utk hentam UMNO sampai x ingat.hehe
    maka ni lah hasil nya dari method yg dah bpuluhan tahun diguna pakai dlm
    mhentam UMNO.hehe...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.