Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 24, 2009

'Tolak Nasha, tolak Hadi' - Haron Din

PAS harus berhati-hati terhadap usaha "musuh dalam selimut", termasuk yang ditaja oleh Umno atau negara asing, dalam kalangan pemimpin yang bakal menguasai pucuk pimpinan parti - demikian amaran timbalan mursyidul amnya.

Datuk Dr Haron Din berkata musuh-musuh parti berpeluang menaikkan pemimpin tertentu melalui liputan meluas di media seperti yang terjadi menjelang muktamarnya, awal bulan depan.
Ini adalah promosi pemimpin PAS oleh musuh Islam, pro US.

8 comments:

Wak On The Roof - WOTR said...

Salam

Sokong tolak "Guru" Nasa gantikan yang baru.

Sebabnya.
1 - Ideanya kurang dalam strategi.
2 - Langgar tuntutan berorganisasi.
3 - Cakap putaq belit.

Hakimi said...

Bismillahirrahmanirrahim..
Kita sebagai orang ISLAM, hidup bersumberkan Quran dan Sunnah..
Amalan Kita didasarkan dan disandarkan pada Quran Dan Sunnah..

perjuangan di Dunia ini, bagi muslim sejati, perlu bersandarkan pada Quran dan Sunnah.

Perselisihan, berbeza pendapat dihujahkan dgn Quran dan Sunnah, bukan hanya persepsi dan retorik teori semasa..

Orang yang arif tentang Quran dan sunnah, tentu para Ulama..
Kita juga sedar, ada ulama baik dan ada ulama yg pentingkan dunia..

Tetapi kita dibekalkan Quran dan sunnah yang memberi kita hint utk memilih yang mana baik, dan yang mana buruk.. Ulama Suk atau ulama benar..

Bukan hanya bersandarkan persepsi dan teori dan cerita2 menghasut!!

Ingatlah, firman ALLAH " Fitnah lebih dasyat dari membunuh."

Dan sesungguhnya, orang2 beriman menjaga tutur kata dan amalan penuliasnnya.. kerana kata2 dan tulisan mungkin menyebabkan fitnah..

Kenapa pandangan Serong Terhadap Ulama PAS?

pertama.. dari kenyataan media yang yang dikatakan tidak bijak..

kedua... kerana diktaakan cdangan Ulama terkebelakang daripada arus semasa..

Ketiga..Kerana pertembungan golongan Profesional dan Ulama.

dan mungkin byk lagi sebabnya..

*** bersambung***

Hakimi said...

Dlm suasana politik Malaysia sekarang..

bagi pihak pembangkang, begitu kuat sekali ingin menghapuskan UMNO/BN..

Arus semasa.. seperti parti politik lawan, mesti dihapuskan.. mesti dikalahkan secara total.. tiada kompromi..

Dan pada tika itu, ada Ulama cuba mengendurkan keadaan , dgn menjelaskan kita bukan hanya berlawan, kita juga perlu menerang, kita juga perlu berdakwah.. kepada sesama kita..

lalu bila, ulama ini mengusulkan jln yg tiada ditentang secara syariah.. kita pandang serong dgn tuduhan tiada mengikut arus semasa, tiada bijak siasah...
tetapi apakah siasah yg kita sandarkan sebenarnya??...

Betul... PAS pernah dikhianati UMNO, kita selalu ingat itu..
Tetapi.. sebagai ISLAM, kita wajib mengajak sedara2 kita supaya berpegang teguh pada ISLAM..
bersatu demi ISLAM.. bukan bersandarkan bangsa!!..

Sebagai Ulama,,
tugas mereka ialah mengajak kepada jln Yg diredhai ALLAH..
Ulama mesti berhujah bersandarkan Quran dan Sunnah..

parti PAS, dipimpin secara kolektif oleh pemimpin2nya yang pelbagai latarbelakang. (ulama dan profesional)..

Perselisihan memang tdk dpat dielak, itu lumrah dunia..
tetapi perlukah kita menuang minyak ke dlm api yang yang sedang menyala?

Apakah kayu pengukur bijak dan tak bijaknya tindakan Pemimpin? media atau Quran dan sunnah?

Secara genaral.. kata2 hukama,
orang yang bijak orang yang mengingati mati..

Siapa orang yang selalu mengingati mati??
Bagi muslim, tentulah orang yang mengajak kita supaya sentiasa berpandukan Quran dan Sunnah, kerana bila sentiasa dlm kebenaran, kita tdk akan takut untuk mati kerana kita bersedia dgnnya...

Dan, pemimpin yang selalu mengingatkan kita pada Agama ISLAM, sepatutnya kita hormati dahulu..
Mungkin kita tiada bersetuju.. namun muhasabah.. atas dasar apa kita tdk bersetuju..

Adakah tidak selari dgn Quran/Sunnah..

hot zoom said...

Salam,
Sayabas Hakimi,saya setuju pendapat anda.
Perlu kembali kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah dalam apa jua perbuatan kita.
Wallahu'lam

budak kampung online said...

Cool. yang mengata memang tak terkata.

jiwamelayu said...

lu berteori, wa pun berteori benda yang sama...
pehal paper yang kalut2 mcm nak tenggelamkan golongan profesional?

ada dalam satu tulisan, Husam mewakili puak Islam Liberal dalam PAS
subhanallah...

Hanz_Azdi said...

Seeloknya jgn layan media perdana ... byk putar belit pada yg tersirat...kena la kita reti 'read between the lines". Pada yg tersurat, macam bagus mereka menyokong ulama tapi melaga professional-ulama dlm PAS.. Sah busuk hati. Tak ikhlas.

Apapun aku setuju kalo sapa-2 yg tak mampu/tak brp cerdik nak bawa PAS menggantikan UMNO dlm masa 3 ke 5 tahun ni, elok ler undur diri atau sedia disisihkan.. tak kira mereka ulama ker umara' ker, "now it's time to do it. Time for change of a brighter future"

uma said...

bro.hakimi,
elok lu riki balik method yg
diguna pakai oleh PAS
utk hentam UMNO sampai x ingat.hehe
maka ni lah hasil nya dari method yg dah bpuluhan tahun diguna pakai dlm
mhentam UMNO.hehe...