Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 12, 2009

Perak : Mari mengarut bersama Tok Bomoh.

Oleh : AdukaTaruna

Memahami level semasa Najib.

Mula2 sekali, Tok kena jelaskan kat lu orang level semasa Najib. Level semasa ni berubah2 la. Tapi yang terkini punya Tok nak bagitahu ni.

Menurut jin Ifrit tok yang pertama, Najib sekarang ni sedaya upaya nak kekalkan status quo. Status quo skang ni ialah :

  • 55% Melayu sokong UMNO.
  • Sabah Sarawak Johor Perlis talian hayat UMNO.

Jadi, berpandukan level semasa ini, Najib hanya perlu kekalkan 2 di atas, dan target pengundi bukan Melayu pulak. Sebab itu,
  • MeCD lupus.
  • Kuota 30% lupus.
  • Status anak pasangan menukar agama.
Sebab itu, seandainya status quo ini kekal, dan Najib hanya perlu dapatkan 50% sokongan bukan Melayu untuk kekal sekurang2nya PRU13. Persempadanan semula adalah kelebihan BN 2004 tetapi kekurangan BN 2008. Matematiknya :

55% Melayu + 50% bukan Melayu = BN.
Sabah + Sarawak + Melaka + Johor + Perlis + Pahang + N9 = BN
ISA + PDRM + Media + SPR = BN

Memahami apa yang boleh menjahanamkan status quo Najib.

Sekarang Tok masuk silibus baru. Apakah perkara yang boleh menjahanamkan status quo Najib. Dari mangkuk magik Tok, terdapat beberapa perkara yang boleh membuatkan kerosakan besar terhadap level semasa Najib ini.
  • Keputusan pungutan suara (pilihanraya) di kawasan kelabu dan putih BN.
  • Kekalahan pungutan suara (pilihanraya) di kawasan Hitam BN.
Kawasan kelabu ialah kawasan yang BN dan BR sama kuat. Kawasan putih pula adalah kawasan BN kuat atau kepunyaan BN ketika PRU12. Manakala kawasan hitam adalah kawasan pembangkang.

Kawasan putih paling memberikan impak kepada status quo Najib. Contohnya Kuala Terengganu di zaman Paklah lepas. Dari menang PRU2008, terus kalah. Paklah terus out, Najib pula awal2 sudah tolak kaitan referundum rakyat terhadap peralihan kuasa.

2 perkara inilah yang paling ditakuti Najib. Najib sahaja tetapi tidak semestinya kepada UMNO. Jika pungutan suara oleh badan bebas, media boleh menyorokkannya. Tetapi pungutan suara melalui pilihanraya adalah mimpi ngeri ketika ini. Ia boleh membakar negeri penampan atau talian hayat BN seperti Sabah dan Sarawak.

Perak.

PUTRAJAYA 12 Mei – Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir hari ini memfailkan permohonan untuk menangguhkan perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam yang mengisytiharkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Permohonan itu difailkan melalui tetuan Zul Rafique & Co. di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Rayuan di sini.

Permohonan untuk penangguhan itu dijangka akan didengar terus hari ini.

Zambry turut memfailkan notis usul untuk merayu terhadap perintah Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah.
Tok tak fikir Najib akan membenarkan 2 perkara ini berlaku. 2 perkara yang menjahanamkan status quo, yang merendahkan lagi level semasanya.

Tok memilih Najib (tidak semestinya keseluruhan UMNO) akan bermati-matian mengelak pilihanraya. Gilo! Kalau pilihanraya, memang besarlah damage nya reputasi Najib.

Jadi, antara 2.
  1. Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi.
  2. Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi.
  3. Sultan tidak akan membubarkan DUN.
Kemudiannya, secara haram, Nizar akan diundi tidak percaya melalui sidang DUN. Siva mungkin tidak dibenarkan masuk.

Bila sidang haram mengundi tidak percaya secara haram, BR Perak akan ke mahkamah lagi. Begitulah prosesnya sehinggalah PRU13. Kerana nuklear pemusnah kepada Najib dan survival UMNO terletak di Perak.

Kalau pilihanraya negeri Perak dan BR menang, apatah lagi menang lebih besar, maka itulah ia senjata pemusnah bagi Najib dan UMNO. Ianya merebak ke seluruh negara. Dari Perlis hingga ke Sabah.

Sekian karutan Tok lepas Zuhur nih.

p/s : Melalui level semasa Najib juga, adalah perlu kita mendesak PAS/PKR melakukan pengorbanan kerusi, untuk seni tawar-menawar dalam peperangan.

1 comment:

Anonymous said...

"Ahli politik memikirkan pilihanraya akan datang.

Negarawan berfikir mengenai generasi masa depan."

(A politicians think of the next election. A stateman, of the next generation)

Nizar memikirkan masa depan rakyat walaupun kemungkinan dia akan hilang kuasa.

Zambry memikirkan kuasa..Gila Kuasa!!