Skip to main content

Pemuda, ulama tiada pertandingan


KUALA LUMPUR 26 Mei - Peralihan kuasa dalam Dewan Pemuda Pas Pusat berjalan lancar apabila kesemua tiga jawatan tertinggi iaitu ketua, timbalan ketua dan naib ketua dimenangi tanpa pertandingan.

Ia diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Datuk Mustafa Ali pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Pas di sini hari ini.

Ulama muda, Nasrudin Hassan Tantawi yang juga bekas Timbalan Ketua Dewan Pemuda kini secara sah menerajui sayap itu setelah tiga pesaingnya berkompromi dan menarik diri.

Sebelum ini, antara nama yang disebut akan mencabar Nasrudin ialah bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Kelantan, Mohamad Zaki Ibrahim; Naib Ketua Dewan Pemuda Pas, Azman Shapawi Abdul Rani dan Exco Pemuda Pas, Mohd. Firdaus Jaafar yang juga Ahli Parlimen Jerai.

Bagi jawatan Timbalan Ketua, Azman Shapawi dipilih memegang jawatan itu dan Ahmad Sabki Yusof sebagai Naib Ketua.

Sementara itu, Dewan Ulama juga menyaksikan tiada pertandingan bagi kesemua jawatan tertinggi bermula daripada pengerusi dan timbalan pengerusi tetap, ketua, timbalan ketua dan naib ketua.

Datuk Harun Taib dipilih menerajui dewan itu dengan dibantu oleh Timbalan Ketua, Datuk Ahmad Yaakob yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan dan Naib Ketua, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed.

Bagaimanapun, berbeza pula dengan Dewan Muslimat yang bakal menyaksikan persaingan sengit bagi semua jawatan tertinggi iaitu pengerusi dan timbalan pengerusi tetap, ketua dan timbalan ketua.

Hanya jawatan naib ketua Dewan Muslimat tidak dipertandingkan apabila muka baru Senator Mumtaz Md. Nawi menang tanpa bertanding.

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.