Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 27, 2009

Korea Utara lancar peluru berpandu pulaGAMBAR tidak bertarikh yang dikeluarkan oleh Korean Central News Agency pada 5 Januari lalu, menunjukkan ujian peluru berpandu oleh 'Unit 1489' di sebuah lokasi rahsia di Korea Utara. Semalam, rejim komunis negara itu melakukan satu lagi ujian peluru berpandu sehari selepas melakukan ujian nuklear bawah tanah yang mencetuskan kemarahan antarabangsa. - AFP


SEOUL 26 Mei - Korea Utara terus membangkitkan kemarahan dunia, apabila negara komunis itu hari ini bertindak melancarkan dua peluru berpandu jarak dekat pula, sehari selepas menjalankan satu ujian nuklear bawah tanah.

Negara komunis itu melancarkan sebuah peluru berpandu darat ke udara dan sebuah peluru berpandu darat ke kapal dekat pantai timurnya berhampiran bandar Hamhung, lapor agensi berita Korea Selatan, Yonhap dengan memetik sumber kerajaan di Seoul.

"Pihak berkuasa perisikan sedang menganalisis motif pelancaran peluru berpandu itu," kata sumber yang menerangkan setiap peluru berpandu berkenaan boleh mengenai sasaran sejauh 130 kilometer.

Yonhap sebelum itu melaporkan Korea Utara telah mengisytiharkan zon larangan kepada semua kapal di perairan dekat pantai baratnya.

Pyongyang semalam menjalankan ujian nuklear bawah tanah yang kedua, dengan kekuatan ledakan jauh lebih besar daripada ujian pertama pada Oktober 2006.

Malah beberapa pakar menganggarkan kekuatan ledakan itu hampir menyamai letupan-letupan bom atom yang meranapkan Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua.

Ia juga melancarkan tiga peluru berpandu jarak dekat darat ke udara dari lokasi dekat pantai timurnya semalam, lapor tentera Korea Selatan.

Di New York, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebulat suara mengutuk tindakan Pyongyang semalam.

Kuasa-kuasa utama dalam Majlis Keselamatan menimbangkan langkah sekatan baru ke atas rejim komunis itu, manakala Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menjanjikan sokongan kepada jiran-jiran Korea Utara.

Selepas mesyuarat tergempar di ibu pejabat PBB di New York, negara-negara anggota memutuskan untuk 'segera' merangka resolusi baru Majlis Keselamatan bagi menangani ujian nuklear terbaru itu, kata Presiden Majlis, Vitaly Churkin dari Rusia.

"Anggota-anggota Majlis Keselamatan menyuarakan bantahan dan kutukan keras terhadap ujian nuklear yang dijalankan oleh Korea Utara itu," kata Churkin.

Ujian itu jelas melanggar Resolusi 1718 PBB, iaitu resolusi yang diluluskan pada Oktober 2006 selepas ujian nuklear pertama Pyongyang, untuk mengharamkan Korea Utara daripada menjalankan sebarang ujian nuklear atau melancarkan peluru berpandu pada masa depan.

2 comments:

Anonymous said...

bro AT.... kalau malaysia dah tahap korea ni baru la layak US nak hantar double agent ke secret agent ke menyusup dalam kerajaan.... ni hapa..... heli pun beli yang orang lain nak buat besi buruk....

-abanghensem

zaminc said...

abanghensem, depa kata DSAI tu agen CIA.. wakaka... power siut anwar...


Korea Utara betul2 sedang uji obama.. haha takkan USA setakat kutuk ajer.... ujian nuklear, peluru berpandu.. perhhh respek korea U...