Skip to main content

Korea Utara lancar peluru berpandu pula



GAMBAR tidak bertarikh yang dikeluarkan oleh Korean Central News Agency pada 5 Januari lalu, menunjukkan ujian peluru berpandu oleh 'Unit 1489' di sebuah lokasi rahsia di Korea Utara. Semalam, rejim komunis negara itu melakukan satu lagi ujian peluru berpandu sehari selepas melakukan ujian nuklear bawah tanah yang mencetuskan kemarahan antarabangsa. - AFP


SEOUL 26 Mei - Korea Utara terus membangkitkan kemarahan dunia, apabila negara komunis itu hari ini bertindak melancarkan dua peluru berpandu jarak dekat pula, sehari selepas menjalankan satu ujian nuklear bawah tanah.

Negara komunis itu melancarkan sebuah peluru berpandu darat ke udara dan sebuah peluru berpandu darat ke kapal dekat pantai timurnya berhampiran bandar Hamhung, lapor agensi berita Korea Selatan, Yonhap dengan memetik sumber kerajaan di Seoul.

"Pihak berkuasa perisikan sedang menganalisis motif pelancaran peluru berpandu itu," kata sumber yang menerangkan setiap peluru berpandu berkenaan boleh mengenai sasaran sejauh 130 kilometer.

Yonhap sebelum itu melaporkan Korea Utara telah mengisytiharkan zon larangan kepada semua kapal di perairan dekat pantai baratnya.

Pyongyang semalam menjalankan ujian nuklear bawah tanah yang kedua, dengan kekuatan ledakan jauh lebih besar daripada ujian pertama pada Oktober 2006.

Malah beberapa pakar menganggarkan kekuatan ledakan itu hampir menyamai letupan-letupan bom atom yang meranapkan Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua.

Ia juga melancarkan tiga peluru berpandu jarak dekat darat ke udara dari lokasi dekat pantai timurnya semalam, lapor tentera Korea Selatan.

Di New York, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebulat suara mengutuk tindakan Pyongyang semalam.

Kuasa-kuasa utama dalam Majlis Keselamatan menimbangkan langkah sekatan baru ke atas rejim komunis itu, manakala Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menjanjikan sokongan kepada jiran-jiran Korea Utara.

Selepas mesyuarat tergempar di ibu pejabat PBB di New York, negara-negara anggota memutuskan untuk 'segera' merangka resolusi baru Majlis Keselamatan bagi menangani ujian nuklear terbaru itu, kata Presiden Majlis, Vitaly Churkin dari Rusia.

"Anggota-anggota Majlis Keselamatan menyuarakan bantahan dan kutukan keras terhadap ujian nuklear yang dijalankan oleh Korea Utara itu," kata Churkin.

Ujian itu jelas melanggar Resolusi 1718 PBB, iaitu resolusi yang diluluskan pada Oktober 2006 selepas ujian nuklear pertama Pyongyang, untuk mengharamkan Korea Utara daripada menjalankan sebarang ujian nuklear atau melancarkan peluru berpandu pada masa depan.

Comments

  1. bro AT.... kalau malaysia dah tahap korea ni baru la layak US nak hantar double agent ke secret agent ke menyusup dalam kerajaan.... ni hapa..... heli pun beli yang orang lain nak buat besi buruk....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. abanghensem, depa kata DSAI tu agen CIA.. wakaka... power siut anwar...


    Korea Utara betul2 sedang uji obama.. haha takkan USA setakat kutuk ajer.... ujian nuklear, peluru berpandu.. perhhh respek korea U...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.