Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 17, 2009

Kisah ulama bangang. (3)

tulah dah bangang taknak belajar..
sorry bahasa kasar nilah golongan bangang

Memang kau kata kau tak tolak ulama'. Tapi antara elemen PAS yang penting ialah kepimpinan ulama'.

Kau nak bawak contoh dan fakta2 tu kau ingat ilmu agama masyarakat sekarang tu macam zaman sahabat2 ke.

Oleh kerana ilmu,iman dan amal masyarakat sekarang dah tak macam zaman Rasullullah, formula terbaik untuk mengembalikan masyarakat kepada Islam ialah kepimpinan ulama'.


Kepimpinan Ulama bukan bermaksud ulama kena pimpin siasah. Ulama kena pimpin peneraju siasah.

Ada 4 point yang gua bagi tu. Tumbangkan dulu. Kalau tak berpusing2. Gua jawab ni pun sebab nak fight habis2an bab ulama bangang ni. Kalau tak, jgn harap gua nak jawab level ni.

4 point gua bagi tu lu try tumbangkan dulu. Ulama harus wujud dalam bentuk institusi, bukan individu. Kalau cerdik takpa. Ini bangang tahap superb.


Kalau rasa gerakan Islam yang macam kau utarakan tak semestinya ulama' memimpin tu gerakan yang baik kau pilah buat parti2 baru yang berasaskan Islam.

Contoh terbaik macam PKR (dan UMNO kalau kau suka), ada beberapa kerat yang ilmunya bertaraf ulama' contohnya bekas Mufti P.Pinang, Dr Badrul Amin dan sebagainya. Tengok lah apa jadi, bila ulama' tidak diberi tempat yang tertinggi.

PKR tak letak institusikan ulama. Takda Majlis Syura. PAS ada. Penentu dasar.

Takda pun gua suruh Majlis Syura ditiadakan macam PKR. Gua fight bab ulama yang bangang mentafsirkan kepimpinan ulama.

Ulama yang bangang bidang siasah. Dan ulama yang berIQ rendah. Lurus bendul dan bodoh2 alang.
  • Takder siapa nak lhapuskan Majlis Syura.
  • Ulama harus diletakkan tinggi secara institsi, bukan perasan cerdik secara solo.

Kau nak bagi contoh Abu Zar (r.a) pehal.. pengganti dia pun pilihan Rasullullah S.A.W

Habis skang takda nabi nak buat lagu mana?

Lu tahu ke tak kenapa hujah tu diberikan, dan apa kaitannya dengan isu ulama bangang? Takan gua kena turun level bawah lagi kot. Adeh....


Jadi tak salah nak terus memegang prinsip kepimpinan ulama' malah lebih selamat. Kalau tak setuju ahlan wasahlan pi masuk parti lain, atau kau sendiri jadi ulama' pi mesyuarat kat Majlis Syura.

Sah. Gua bazir masa debat dengan level bawah. Takpalah buat bacaan level lain.
  • Tiada siapa yang nak hapus Majlis Syura la bai.
  • Ulama itu harus institusi bukan solo individu. Kalau cerdik takpa. Tapi bangang sangat2.

Cara kau membangangkan DNA Melayu, tu maknanya kau sendiri songsang dan bodoh. Kalau macam tulah pemikiran orang2 Korea, Jepun menerima seadanya kekurangan genetik dia orang berdasarkan keadaan semasa (contohnya sewaktu kehebatan ilmu di Baghdad) tak majulah dia orang, kerana asyik menyalahkan genetik dia orang.
Lu kalau bab gen ni bukak tajuk lain la. Korea tu sebab dia sedar diri genetik dia bodoh la tu yang dia upgread genetik dia. Macam2 dia ubah budaya hidup, budaya pemakanan dia.

Yang Melayu ni jer susah nak terima gen dia bodoh. So, kalau tak terima gen bodoh, mana ada usaha nak upgred gen. Sampai kiamat la ulama Melayu kekal tahap bangang menggila macam ni.


Contoh paling mudah untuk orang yang seolah-olah sekular macam kau ialah pertandingan trek dalam Olimpik atau kejohoanan bertaraf dunia. Dulu sorang pun tak percaya orang Asia boleh menang mas untuk acara 100m atau 110m lompat pagar. Tapi kalau ikutkan teori bangang kau.. memang ler semua orang Asia dari China akan menerima takdir dia orang tak boleh lawan orang2 bergenetik Afrika yang tegap dan sasa dan menguasai acara 100m,200m dan sebagainya.
Dah jawab kat atas. Jepun bangkit atas kesedaran gen. China bangkit atas kesedaran gen. Pemakanan, pendidikan, cara hidup, pemikiran, media, etc. Merka upgrade gen kerana persaingan dengan Eropah.


Maaf ler aku terpaksa lawan guna perkataan "bangang" untuk kau, lebih2 lagi kalau dah menghina ulama'

aponakkata
Kalau persaingan dengan Melayu, mereka tak perlu upgrede gen. Melayu dah tahap paling bangang. Melayu yang kena upgrade gen. Kalau tak mahu sedar kelemahan gen, maka tiadalah kesedaran perlu ubahsuai gen.

Kalau tak ubahsuai gen, maka, kekallah ulama Melayu yang tahap bangang terlampau macam sedia ada nih.

Clear.

15 comments:

man said...

Salam Bro,

Walaupun gua kurang bersetuju cara lu, tapi gua rasa lu ada point ttg ulama' ni.

Wa sebagai ahli PAS biasa juga merasakan ulama' perlu diupgrade capaian ilmunya.

Sebagai contoh, ulama perlu menguasai bahasa inggeris juga selain Bahasa Arab. Baru ulama mampu berdakwah pada non-muslim berdasarkan ilmu agama mereka. Harap tepung (belum jd mee) mcm wa, nganga je la non-muslim tny soklan.

Selain tu, wa setuju juga ilmu berorganisasi ulama' dlm PAS ni perlu dipertingkat. Ilmu ekonomi, ilmu politik, ilmu (bla bla bla...)

Wa personally lebih selesa jika jawatan utama dlm PAS dipegang kalangan agamawan (walaupun wa berpendapat ia bukan suatu kemestian), tp ulama' juga perlu bermuhasabah dalam mempersiapkan diri mereka untuk memimpin PAS dan negara.

Selain tu, golongan bkn dr bidang agama pun perlulah bermuhasabah dalam mengupgrade ilmu keagamaan mereka.

Wa rasalah, PAS perlu buat sistem penilaian kelayakan untuk menjawat jawatan2 penting. Buat peperiksaan/interview oleh Majlis Syura mungkin. Pokoknya perlu ada benchmark. Ulama' tak mahir berorganisasi tak layak. Professional jahil ilmu agama (yg berkaitan lah, jgn sibuk uji taharah pulak) pun tak layak.

Kalau Jamaat Islami, kena lulus suatu level, baru boleh jadi ahli Rukun (tak silap gua). Tu exclusive sgt. PAS wat utk jawatan2 utama PAS pusat sahaja.

Wa pny pendapat la bro...

uma said...

pdpt bro.man tu
wa cadangkan
dijadikan usul perbahasan..hehe

Anonymous said...

Man bro,

Lu memang genius. Dah tahap jadi pemerintah ni, kita kena ada pimpinan berkualiti, ilmu yang seimbang dan mempunyai kemampuan. PAS tetapkan standard pimpinan disemua peringkat yang menghasilkan kepimpinan bertakwa. Selesai beb isu ulama dan tak ulama

Hulu Kelang

Anonymous said...

Quote

"Dah jawab kat atas. Jepun bangkit atas kesedaran gen. China bangkit atas kesedaran gen. Pemakanan, pendidikan, cara hidup, pemikiran, media, etc. Merka upgrade gen kerana persaingan dengan Eropah."

Hello.. tolong bagi tahu apa makna gen bagi kau nih. Cakap berpusing-pusing. Wei genetik tu tak de kena mengena lah ngan upgrade ke tak upgrade kalau dari segi Biologi. Aku tak tahu kau cakap gen dari segi apa. Kalau dari segi saintifik (biologi) bagi aku link dari Elsevier ke, Science Direct ke apa untuk cari paper dan kajian, Jepun nih maju sebab gen dia sekarang beza betul dengan genetik dia dulu.

Kau ingat nak upgrade gen ni macam Microsoft Windows ke ada version. Menyalahkan genetik sendiri adalah sikap "escapism" kerana taknak mengaku diri sendiri itu lemah! Bukan bangsa beb! Diri sendiri! Melayu ke Orang Asli ke Dayak ke campak kat negara Amerika pun menjadi juga tak kira apa bangsa. Waima seorang budak yang ada genetik orang hitam di Kenya boleh jadi Presiden (walaupun ada genetik mat salleh).


Quote
"Kepimpinan Ulama bukan bermaksud ulama kena pimpin siasah. Ulama kena pimpin peneraju siasah."

Ni lagi satu cakap berbelit-belit. Senang cakap apa motif kau tulis nih. Kau tak suka Haji Hadhi dan seumpamanya pegang PAS kan dalam situasi sekarang kan? Dari dulu aku tengok kau tak puas hati dengan kepimpinan Haji Hadhi nih.

Maksud kau macam Iran lah kan? Berbelit-belit. Sehebat-hebat Ahmadinejad sebagai Presiden dia dipimpin oleh ulama' (di Iran Ayatollah dan Majlis Syura) lah kan. Bagi aku itu hanya satu model. Model yang dipakai oleh PAS kau tak boleh cakap tak betul ikut hujah kau. Model itu sendiri didokong oleh Majlis Syura PAS. So kau nak cakap apa? Kau nak ubah pi debat kat Majlis Syura'. Bagi aku PAS perlu kekal begitu, untuk elak Melayu yang sayang Islam lari dari politik. Dari Melayu ikut Hizbut Tahrir, ikut fahaman liberalisme, ikut Al-Qaeda, ikut Tabligh yang tak peduli politik, ikut Tareqat dan terus buang politik, ikut Wahabbi atau Salafi ekstrim yang mengatakan pilihanraya nih sistem taghut. Golongan yang condong macam nih kau nak letak mana?

PAS tak boleh ikut kehendak semua orang, ia perlu bergabung dalam realiti politik Malaysia. Ia tak boleh ikut model Iran atau Turki. Mungkin suatu masa terpaksa bergabung dengan UMNO untuk Islam, setelah ulama' berbincang dan bersetuju dengan perkara itu.

Okeylah kalau kau nak pakai model tu silakan....(sorry point terlompat sebab aku tambah bahagian tengah) silakan berteori berteori berteori.. tapi jangan paksa orang pakai teori kau..dengan membangsatkan orang lain.

"4 point gua bagi tu lu try tumbangkan dulu. Ulama harus wujud dalam bentuk institusi, bukan individu. Kalau cerdik takpa. Ini bangang tahap superb."

Kau nak cakap Haji Hadhi bangang lah kan (maafkan aku membuat penilaian begini tapi aku tengok kau dah lama dah kutuk Haji Hadhi nih)??

Aku tak cakap dia pandai ke apa, tapi PAS ambil resolusi kepimpinan ulama' sebagai presiden dan timbalan presiden apa masalahnya? Masalahnya bila kau lantik seorang ulama' yang tak geti buat kerja politik! So pilih ulama' yang ahli. Itu aje, bukan pukul rata kata semua ulama' tak pandai.

Kalau kau tanya kalau takde yang pandai? Kau calonkan lah orang-orang pandai biarpun bukan ulama', biar ahli PAS pilih, tengok boleh pi ke tak. Kalau boleh pi baguslah, lepas tu kau tengok orang yang sayangkan Islam lari dari politik.

Nak jawab 4 point?? Setakat kau punya perbahasan bukan level tinggi tu.. sebab kau tak berani tulis paper, hantar dekat jurnal-jurnal akademik, isytihar nama sendiri, nota kaki rujukan dsb pun tarak..

Aku pun tak tahu kau ukur kau nye level ikut ape..

Satu jer lah memandangkan ini blog engkau, aku mintak maaf sebab aku rasa kau bebas utarakan pandangan kau. Teguran aku kerana menggunakan kata kesat hanya kerana kau guna perkataan kasar terhadap ulama' (bangang, bangsat dsb). Itu aja dah menunjukkan flaw kau punya argument. (buang masa jawab sebab kau tak ubah pikiran takbur/ujub dsb)

Kau nak tegur Haji Hadhi atau kepimpinan PAS yang lain buat lah sebaiknya ikut Islam, bukan perkataan bangang dan bangsat. Bukan persendakan puasa beliau selepas kemenangan PAS. Bukan persendakan bentuk badan beliau.

"Ulama Pewaris Nabi" jangan sakiti ulama (tak termasuk ulama cari makan) kerana kamu mungkin akan menyakiti Nabi Muhammad S.A.W. So layan lah dia orang dengan baik dengan perkataan yang baik!

aponakkata

Anonymous said...

satu pun kau tak jawab hujah AT ni aponakkata.

tapi bab kau marah AT maki ulama secara general, wa sokong 1000000%

Anonymous said...

memang aku sengaja tak jawab sebab aku jawab soalan dia dengan soalan aku (teori genetik dia).. lagipun teori, nak buat apa? apa authority dia nak suruh orang pakai teori dia?

Aku tegur dia membangangkan dan membangsatkan ulama' dalam tulisan2 dia..

adios (ikut stail ZN)

undilah saya said...

saya punya rumah harga juta2, saya juga punya merc kompressor,saya juga punya 4 wheel drive,saya juga boleh cakap 3 bahasa,saya juga bukan mee celup,saya tak main benda kecil2 sprti bagi baju dan makan..itu low class,org main balak ooo..saya tidak jumpa UMNO bincang pasal jawatan, eh tersilap,saya jumpa la, pehal la ko pal lah bocorkan rahsia kita..saya anti baju petak2, saya sokong untuk menteri pendidikan dan kewangan..

mat said...

aponakkata tu fanatik pas membuta tuli...si AT bg pandangan nak suh pas g laju lagi..tu je...

yg nak pertahankan kepimpinan tu satu hal...tapi yg p larang bukan ulamak bertanding tu mmg bangang sgt2...

ramai tokoh2 hebat pemimpin Islam dulu bukan ulamak...x semestinya ulamak...

kepada semua fanatik Pas.sila bagi hujah,nas or whatever yang mewajibkan Presiden or T.Press dri golongan ulamak...kalau xada..perbincangan akan berterusan...sbbnya takde dalal mutlak berkenaan tu

secara asanya,ulamak mahir dalam bidang agama spt Fekah, Usuluddin dan Tasauf..ada juga yg mengkhusus dalam Siyasah dll...

so mcm TGHH ni mmg bidang dia dah siyasah ni..tp cara berfikir siyaasah dia ni macam budak2..xmatang...so cara berfikir jadi faktor pembolehubah jugak la...betul x aduka? ngee222

Anonymous said...

mari baca surat terbuka AT kepada MAZA

"Dan perkara yang kurang enak itu ialah, hamba dianugerahkan ALLAH nilai IQ yang tinggi sehingga 3 kali ganda syarat menjadi agen CIA."
http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=164

wah! AT kata dia ada IQ 3 kali ganda dari syarat utk jadi agen CIA!

aku tak tau berapa syarat IQ utk jadi CIA, tapi IQ purata orang biasa ialah 85 hingga 114
http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_reference_chart

IQ tertinggi pernah dicatatkan oleh Guinness Book of World Records ialah 228
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient

katakanlah syarat utk jadi agen CIA ialah 115 (tinggi sket dari orang biasa)...
maknanya, IQ bdk AT ni ialah 3x115=345! wah rekod baru dunia tu... tahniah AT!

dia buat IQ test utk budak tadika kot...

kita tunggu ape AT nak pusing lepas ni...
Kah Kah Kah

Anonymous said...

hahaha. kalau kau nak jatuhkan AT guna hujah IQ, saiz kepala, saiz otak, lupakan jer la. Budak ni degil.

Ikut topik jer la. AT, teruskan menulis. Kasi teroka kepala otak PAS jumud!

Anonymous said...

'Lu tahu ke tak kenapa hujah tu diberikan, dan apa kaitannya dengan isu ulama bangang? Takan gua kena turun level bawah lagi kot. Adeh....'


lagi2 perasan yang otak dia cerdik.lahaulawaquwataillabillah..

orang gila,xpernah kata dia gila dan orang bodoh je perasan otak dia cerdik.

abu said...

Senang kata beza PAS dengan PKR, UMNO dll adalah sebab faktor ulama. Suka tak suka kena ngaku, faktor ulama tuh menjadi penarik kepada golongan yg cintakan Islam untuk terus menyokong PAS.

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]parental control for windows xp, [url=http://firgonbares.net/]cheap softwares[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] microsoft publishing software microsoft office 2000 software
1 Mac [url=http://firgonbares.net/]DVD Ultimate Mac[/url] macromedia com software dreamweaver
[url=http://firgonbares.net/]windows vista requirements[/url] software products price
[url=http://firgonbares.net/]microsoft software donation[/url] buy pirated softwares
buy old adobe software [url=http://firgonbares.net/]ut software store[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]educational software canada, [url=http://sunkomutors.net/]backward compatibility of adobe acrobat 9 portfolios[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] and software purchases price software
ms office software [url=http://sunkomutors.net/]student discount on software[/url] can i buy oem software
[url=http://sunkomutors.net/]kaspersky website[/url] teacher discounts software
[url=http://sunkomutors.net/]adobe photoshop to buy[/url] autocad for macintosh
windows xp sp4 [url=http://sunkomutors.net/]oem adobe photoshop cs4[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]oem software review, [url=http://hopresovees.net/]nero 9 patch[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] academic version, adobe creative suite 4 master free kaspersky
online shop software kaufen oder mieten [url=http://bariossetos.net/]student discount software uk[/url] software at student discount
[url=http://hopresovees.net/]purchasing oem software[/url] winzip 12 torrent
[url=http://hopresovees.net/]cheap microsoft office standard[/url] pda office software
selling educational software [url=http://vonmertoes.net/]purchase old software[/b]