Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 28, 2009

Jiwa seorang lelaki.

Dalam ucapan penggulungan Pesuruhjaya di penghujung konvensyen, Tok Guru Hj. Ahmad Awang mengulangi pendiriannya untuk menarik diri daripada bertanding semua jawatan pada Muktamar PAS Pusat yang akan berlangsung awal Jun ini. Tok Guru dicalonkan untuk jawatan Naib Presiden, AJK Pusat dan AJK Dewan Ulama'.

Menurut Tok Guru Hj. Ahmad Awang, pada usia 74 tahun ketika ini beliau merasa patut berundur daripada memimpin organisasi PAS yang lebih memerlukan pemimpin pantas, dinamik dan progresif. Tok Guru adalah pemimpin paling senior (dari segi umur) yang mendapat pencalonan untuk bertanding pada muktamar Jun ini.

Bersama dengan keputusan menarik diri daripada pertandingan di peringkat PAS Pusat, Tok Guru Hj. Ahmad Awang juga memaklumkan keputusannya untuk melepaskan jawatan Pesuruhjaya PAS Perak yang telah diamanahkan kepadanya sejak 8 tahun lalu.

Kata Tok Guru dalam ucapannya, "Saya telah memaklumkan hal ini (melepaskan jawatan PJ) kepada Dato' Seri Presiden sebentar tadi".

"Keputusan ini bukan bermaksud saya akan meninggalkan perjuangan ini. Saya tidak akan meninggalkan kerja-kerja perjuangan PAS. Saya akan tetap bersama PAS tetapi bukan sebagai pemimpin organisasi di peringkat Pusat atau negeri. Saya akan memberikan tumpuan kepada tugasan yang telah lama saya lakukan iaitu meneruskan usaha dakwah selagi ada hayat". Demikian penjelasan Tok Guru Hj. Ahmad Awang.

Semua perwakilan yang diminta memberi komen tentang keputusan Pesuruhjaya PAS Perak itu amat mengalu-alukan keputusan yang disifatkan sebagai 'berjiwa besar' dan 'memandang jauh ke hadapan'.


Sehubungan dengan itu PAS Perak sessi 2009-2011 yang akan bermula selepas Muktamar PAS Pusat awal Jun ini akan mendapat Pesuruhjaya baru. Antara nama-nama yang memimpin PAS Perak ketika ini ialah Ustaz Hj. Abu Bakar Hussain (TPJ 1), DS Hj. Mohammed Nizar Jamaluddin (TPJ 2), Hj. Asmuni Awi (TPJ 3), Hj. Abd Rahim Md Ariff (SU), Dr. Hj. Khairudin Dato' Hj. Abdul Malek (Bendahari), Ustaz Mohd Misbahul Munir Hj. Masduki (Ketua Penerangan) dan Ustaz Suid Din (Ketua Dewan Ulama').

Selain itu antara nama-nama yang turut dikaitkan dengan PAS Perak ketika ini ialah Dr. Mujahid Yusof (Ahli Parlimen Parit Buntar) dan Ustaz Idris Ahmad (AJK PAS Pusat).

Nama-nama yang paling banyak disebut untuk mengisi amanah ini ialah DS Hj. Mohammed Nizar Jamaluddin dan Hj. Asmuni Awi.

Sekiranya jawatan itu akan diserahkan kepada pemimpin berlatarbelakang pendidikan agama, calon-calonnya ialah Ustaz Hj. Abu Bakar Hussain, Ustaz Suid Din dan Ustaz Mohd Misbahul Munir Masduki.

Namun begitu berdasarkan realiti terkini politik negeri Perak kebanyakan aktivis Pakatan Rakyat di pelbagai peringkat lebih melihat kewibawaan DS Mohammed Nizar Jamaluddin yang juga memiliki keperibadian dan keupayaan lepasan pendidikan agama.

Apapun, segunung tahniah selaut penghargaan kepada Tok Guru Hj. Ahmad Awang atas segala khidmat dan bakti sepanjang 8 tahun memimpin PAS Perak.

6 comments:

uma said...

rasanye mcm nizar jadi PJ ni nanti.
tp x tahu lak,
mungkin dia bg kat asmuni.
mujahid kat kat penang?

AdukaTaruna said...

Pada gua elok PJ Ostad Ahmad lagi. Kecuali dia dah tak larat.

Kalau PJ Ostad, MB Nizar, baru ala2 jemaah Islam bukan Melayu.

Ostad perlu kat atas tgk Nizar wat kerja.

zaminc said...

ganti dgn TPJ1 laaa....

nizar tumpu krisis MB ni dulu...

uma said...

ahmad awang x mau jawatan dah.

bg wa
xada masalah,
samada
PJ ni ustaz or tak ustaz

uma said...

lupooo..
abu bakar hussein org lama gak tu.
mungkin beliau takeover kot.

Anonymous said...

Semua tak boleh pakai. kasik kat ustat ngoh atau ustat siva. Nizar mesti setuju punya..