Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 22, 2009

Haron Din tarik diri. Nasha selesa.

Oleh : AdukaTaruna

Haron Din tarik diri, bermakna undi kelompok pro konservatif tak terpecah. Kalau Mat Sabu dan Husam bertanding, gua gelakkan jer la. Kalau salah satu, antara Mat Sabu dan Husam menang, kalahkan Nasha, bermakna keajaiban. Yang menang itu akan harum namanya. Kira2 macam giant killer la.

Tapi kalau Mat Sabu dan Husam kalah, dunia akan melihat mereka sebagai badut murahan. Satu perkara yang sangat bodoh kelihatan. Imej dan maruah 2 tokoh ini akan merudum.

Mat Sabu dilihat mustahil memberi laluan kepada Husam berdasarkan jumlah pencalonan. Mat Sabu adalah berdarah degil. Aliran pemuda. Bersemangat panas.

Jadi, gua fikir ada baik Husam mempertahankan Naib Presiden sahaja dulu. Kerana pemilihan sekali lagi di hadapan kemungkinan besar berlaku sebelum PRU13.

Pentingnya kedudukan individu dalam PAS selepas PRU13.

Kita ambil satu sudut sahaja dulu. Yakni BN tumpas utk membentuk kerajaan pusat pada PRU13. So, keadaan ketika itu memang rumit, penuh pancaroba, penuh tipu daya. Hadi secara fakta adalah ulama yang bodoh berhadapan tipu daya.

Kemudiannya, jikalah masih Nasha, maka, keadaan semakin kelam. Seterusnya lagi, seandainya pemuda ialah Tantawi, keadaan terus menjadi jahanam. Peralihan kuasa pusat untuk pertama kali dalam sejarah negara, memerlukan ahli politik yang bijak, licik dan genius.

Kalau Hadi + Nasha + Tantawi yang lurus bendul ini menerajui jemaah Islam dalam keadaan itu, berdoalah kita banyak-banyak kepada Allah. Keadaan mungkin settle kalau Ostad Fadhil ada. Dan keadaan mungkin lega kalau TGNA genius masih hidup ketika fasa genting itu.

Tapi, faktanya ialah Ostad Fadhil takda. TGNA dah umur bonus dah. Ni yang penting pemilihan PAS perlu diseimbangkan Presiden PAS itu dengan Timbalan seperti Mat Sabu atau Husam.

Semua ini bukan diskusi untuk level ahli PAS. Ahli PAS apa yang tahu? Wala' jer. Dengar jer gelaran sket, dah tunduk membuta dah. Pemikiran mereka lemah, walau tinggi berbandi ahli UMNO.

So, adakah lu orang nampak, keadaan genting tu? Peralihan kuasa peringkat pusat wa tak nak berlaku dalam keadaan kumpulan gangster yang berebut kawasan. Kucar-kacir, bunuh-membunuh.

Setakat ulama Melayu atau Pak Lebai jubah sakti pewaris nabi, memang kena kencing jer la.

9 comments:

ibnushiekh said...

Ntah ko AT bila ko nak insaf ko kutuk ulamak2 pas mcm kau kutuk ulamak2 umno.Bila ko nak minta mahap ngan sume2 tu.Beradab le ckt nanti Allah gelapkan hati baru ko tahu.

Xenan said...

haha,
Wa pon pk cam lu biler baca berita harun din tarik diri.

Patut husam tanding naib pres jer la.Bagi laluan kat mat sabu.Sbb lagi banyak credit kalau die tarik diri.Tak nampak gila pangkat sgt kot.kekeke.

Paling penting sbb wa tak rase ahli pas bebetul nak merubah imej parti kampong atau ingin mendapat sokongan rentas bangsa.Berdakwah rentas bangsa pon tamau.Nak berdakwah kat bangsa sendiri jek.

Org pas lagi kuat membela nasib Ulamak sampai lupa diri sendiri kat mana.

So takat ni wa tak nampak naper Husam perlu bertanding atau beria2 menerap idea baru.

Biar jek pas "terantuk nanti baru nak teradah"

abu said...

Bagus Harun Din tarik diri bagi laluan kat Ustaz Nasha. Dah kurang ketegangan dlm pemilihan kali ni, wa respek Harun Din dengan sikap dia. Sebab dia tamo kecoh2.Berdakwah rentas bangsa bukan jatuh kat atas ahli PAS jek. Apehal tetiba nak hempuk atas bahu PAS, PAS cuma parti politik jek. Sapa2 nak dakwah p la dakwah.Semua pun kena dakwah. Sejak Hadi amik alih presiden PAS, jumlah ahli bukan Islam yang sokong PAS meningkat berbanding zaman Ustaz Fadhil. Slogan PAS for All diperkenalkan lagi apa yang tak puas hatinya.

Xenan said...

hahaha,

Argument anda sgt bernas.
1. Dlm pas,politik adalah alat dakwah.Ahli pas tak paham konsep ker ni?Terpengaruh ngn UMNO membezakan politik n dakwah?Wakakaka.

2. "Sejak Hadi amik alih presiden PAS, jumlah ahli bukan Islam yang sokong PAS meningkat berbanding zaman Ustaz Fadhil"
Contoh umat islam@ahli pas yg suke perasan best.

2."Berdakwah rentas bangsa bukan jatuh kat atas ahli PAS jek. Apehal tetiba nak hempuk atas bahu PAS, PAS cuma parti politik jek"

Mmg terbaik argument lu..pas parti politik jek.Tak perlu dakwah.Dude..PAS yg wat slogan "PAS FOR ALL".So pas la kene jd champion slogan tuh.Owh lupa..trik nak mendapat sokongan non muslim jek kot?

uma said...

xenan
wa setuju dgn lu.

dan setuju dgn AT,
elok husam tarik diri dulu.
bior mat sabu berentap
dgn nash
andaikata mat sabu bkeras utk
btanding.

"Paling penting sbb wa tak rase ahli pas bebetul nak merubah imej parti kampong atau ingin mendapat sokongan rentas bangsa.Berdakwah rentas bangsa pon tamau.Nak berdakwah kat bangsa sendiri jek."

wa setuju statement xenan ni..wa x rasa majoriti ahli PAS mau ubah imej parti or tanggapan masyarakat pbagai thadap PAS.
wa rasa usaha ptama perlu dilakukan
korban kan hadi or hadi bkorban...hehe
ok ke?

Hadi mlontar idea UG,
yg wa , xenan support tu..haha
berg pon x support idea hadi ni...haha,
mcm ne berg dikatakn wala pimpinan ulamak lak tu...haha

wa pon x pasan sapa punye idea
PAS 4 All ni?

hadi bertembung dgn pak lah.
hadi x bertembung dgn mahathir or anwar.hehe

nik aziz je yg dilihat mampu
bertembung dgn mahathir,anwar dan juga paklah, tu pon ada kuli kejap...hehe

la ni hadi bertembung dgn najib,
disaat anwar geng dgn hadi.hehe

kesimpulan ringkas
PAS masih bgantung harap org UMNO
utk berentap dgn UMNO...haha

Xenan said...

haha,

uma..jgn aa dok kata berg.Kecik ati die kang.Tamau plak die dtg tepen lagi.hehehe

Btw..pernyataan wa sbnarnya maksud.

1st "idea Pas for All"- lu pejam mata n pk sape side pimpinan yg betul2 perjuangkan slogan nih.Sapo pimpinan yg bawak idea engagement ISLAM n bersatu ngn non muslim nih.

2nd "idea Mokabalah" - sapo kah pulak side pimpinan yg sebuk2 nak bersatu demi bangsa ni?

Wa nampak idealis pertembungan ni yg dlm pemilihan pas.Bukan gologan profesional vs Ulamak.Depa dok berselindung jek ni.So dr segi sokongan n tindakan wa rasa "Pas For All" akan tinggal trik jer nanti

Sokongan pd UG wa bukan sebab hadi.Tapi idea politik keamanan.Malang 10000x hadi bole tinggalkan idea ni sbb takut dikata pro BN.Sedangkan idea ni boleh dijalankan lepas BN tak jd kerajaan nanti.Solution sejagat setakat ni bai.Hadi sungguh malang terlepas jd hero n menjadi makian harian AT.

Malang2

abu said...

Xenan...

1. Dakwah tuh lebih luas daripada kerja politik,politik hanya alat dlm dakwah, so dakwah memang la berbeza dengan politik....parti PAS adalah parti politik bukan 100% kerjanya nak berdakwah....kerjanya nak pastikan kemenangan(kuasa) agar memudahkan tugas dakwah....

2. Wa x perasan best,wa bukan ahli PAS pun,wa cuma penyokong PR biasa, tapi tu dah fakta, wa tengok PAS baru nak lancarkan kelab penyokong bukan Islam dekat2 muktamar nih, semua nie semasa Hj Hadi jadi Presiden PAS.Fakta nih kena akui gak. Masa Ostad Fadhil mana sehebat camnie.


3. Slogan PAS FOR ALL(utk memikat non muslim) bagi wa memang slogan politik sebab PAS ni parti politik.
Buktinya, tengok la pemerintahan TGNA kat Kelantan, non-muslim tak diketepikan, maksudnya PAS membela semua, FOR ALL.

Xenan said...

Bro abu,

mohon maaf.Masih salah lagi argument anda.

Politik itu sbhgian dr dakwah.Menyuruh org mengundi PAS(Politik) jugak di bawah tajuk dakwah kerana menyuruh org mengundi golongan yg mahu dengan islam.

PAS FOR ALL(politik) pon sebahagian dr dakwah sbb mendekatkan org non muslim ngn islam.

Ingat dakwah tu semata2 mengislamkan org non muslim ke?

Jadi menyokong side yg nak bersatu ngan perasuah tegar wa tak sure la dakwah ke camner?geng ni patut tangkap masuk jel jek beb.

Berg said...

ces patutla ada bau2 jahat mcm dari area2 uma.. rupa2nya dia x puas hati coz wa wala' pada pimpinan... dan tidak pula menerima makian seperti yang diterimanya... kuang2

haha... bro... lu jangan nak mengkambing hitamkan perkataan wala' untuk tujuan politik licik lu ok...

berbeza pendapat bukanlah membawa maksud tidak wala'... tidak wala' adalah apabila sudah diberi satu keputusan secara syura.. tetiba lu tolak dengan menganggap lu ada idea lagi power.. time tu la lu boleh kene maki dengan penyokong tegar.. wakaka

ops lupa... ada lagi ek idea mengasing-asing nie.. ingat semua dah faham... hehe... rasanya pimpinan kene clearkan dulu la apa itu PAS pada golongan awam...