Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 25, 2009

Demo LTTE

Tidak hirau amaran polis


KUALA LUMPUR 24 Mei - Tanpa menghiraukan amaran pihak berkuasa, kira-kira 1,000 penyokong kumpulan pemberontak Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) tetap meneruskan perhimpunan di Kuil Sri Subramaniar, di Jalan Besar Batu Caves, Gombak, dekat sini hari ini.

Perhimpunan itu sekali gus melanggar amaran polis yang dikeluarkan hari ini supaya semua pihak tidak menyertai perhimpunan berkenaan kerana tidak mendapat permit.

Turut hadir memberi ceramah ialah Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk M. Saravanan, Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam dan Ahli Parlimen Teluk Intan, M. Manogaran.

Sebab ada pemimpim BN dalam tu, maka, standard polis pun berbeza. Sama macam PAS juga. Kalau status ulama lakukan dosa atau kesalahan parti, maka standard berbeza.

Sebenarnya, dalam perlembagaan dan ketinggian tamadun yang harus dicapai Malaysia, perhimpunan mereka harus diberikan kerjasama oleh pihak berkuasa.

Namun, sebagai kefahaman atau fikrah, perlu ada seorang icon pemimpin muslim yang mengeluarkan kenyataan guide line mengenai ini untuk kegunaan muslim dan pihak yang setuju dengan muslim.

Contohnya, Islam mengiktiraf hak2 untuk meluahkan fahaman, meluahkan pendapat oleh sesiapa juga. Namun, Islam juga perlu menjawab dan menjaga kefahaman penganutnya dalam suasana kebebasan semua pihak meluahkan fikrah masing-masing.

Untuk itu, dalam isu LTTE, apa yang dilakukan oleh simpati LTTE adalah betul dan dibenarkan. Untuk tajuk hak meluahkan pendapat. Dalam tajuk keselamatan dan kedaulatan negera yang perlu dijaga bersama, sebarang unsur peperangan luar negara tidak boleh dibenarkan masuk ke dalam negara ini.

Kita hanya boleh melahirkan simpati, mengutarakan pendapat dan berdikusi cara penyelesaian, tetapi, tidak boleh terlalu jauh mengundang penyeludupan kegiatan mereka ke dalam negara kita. Negara kita dalah tanggungjawab kita. Kedaulatan, keselamatan adalah tanggungjawab kita.

Biar apa pun masalah, biarlah kita tentukan sendiri. Contoh kenyataan guide line la. Tapi skang bukan zaman Ostad Fadhil ma.2 comments:

Din said...

Cam x caya AT posting ayat baik camnie.. :)

zaminc said...

apa motif himpunan?
nak sokong LTTE?
padahal LTTE tu pengganas Tamil
beratus Muslim telah mereka bunuh!