Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 11, 2009

2 kerusi dicaturkan. (4)

Oleh : AdukaTaruna

Isunya ialah ugutan. Jika tahanan ISA sekian nama tidak dibebaskan, saya, ADUN sekian / AP sekian, akan meletak jawatan, dan menjadikan pilihanraya itu sebagai pungutan suara rakyat terhadap Najib.

Kes yang sama Zaid Ibrahim ugut Paklah kerana gunakan ISA. Cuma bezanya Zaid letak jawatan tiada pungutan suara rakyat yang dapat dibuktikan. Paklah pun tak takut. Keadaan terkini, dan sementara tidak berubah ini, Najib disahkan takut terhadap pungutan suara rakyat.

Pembebasan tahanan ISA bukan kerana PRK, tetapi ekonomi.

ISA tidak ada kena-mengena dengan ekonomi bagi BN. Ketika zaman Mahathir, ISA berleluasa, dan ekonomi agak rancak. Kalau kesungguhan Najib nak tarik kepercayaan pelabur, mengapa tidak diselesaikan pergolakan Perak, dengan menyokong pembubaran DUN?

Jadi, gua percaya Najib takut terhadap pungutan suara rakyat terhadap kepimpinannya. Ianya boleh memusnahkan kerjayanya sebagai PM PRU13 kalau gelombang pungutan suara itu berterusan. Dan ianya juga boleh menyebabkan UMNO sendiri mempertikaikan kewibawaannya.

Percaturan BN-Najib.

Mari berfikir secara Najib. Kalau PAS/PKR menyahut seruan ini. Sudah pasti Najib akan memainkan isu pembaziran. Isu suka-suka letak jawatan. Pada gua, jika Penanti, isu pembaziran, suka-suka letak jawatan relevan, walau PKR tetap akan menang. Kerana Penanti sudah mengalami 2 pilihanraya terdekat sebelum ini.

Tetapi, jika PAS/PKR menyediakan kerusi jihad yang sesuai, isu pembaziran dan suka-suki letak jawatan tidak relevan. PRK bermakna jalan tar baru, bermakna ekonomi setempat meriah, etc.

Motif PRK juga kuat. Sentimen anti BN juga kuat. untuk sementara inilah. Ketakutan Najib terhadap kekalahan juga kuat.

Seandainya Najib melakukan propaganda media atau peristiwa yang menunjukkan ISA itu wajib ada, maka, Najib telah tersilap langkah apabila membebaskan tahanan ISA dan mengumumkan mengkaji ISA di awal sumpahnya sebagai PM.

Dan mustahil Najib mahu dilihat flip-flop kerana baru sahaja membebaskan Hindraf yang dikaitkan dengan Pembebasan Harimau Tamil Eelam, dan dibenci UMNO itu. Kanan salah, kiri pun salah.

1. Kalau Najib takut dan sedaya upaya mengalihkan alasan takut kepada membuktikan Najib 'ada telinga' mendengar suara rakyat, PAS/PKR mendapat 3 keuntungan.

  • Imej yang superb ikhlas kepada rakyat.
  • Imej cerdik.
  • Kebebasan / kebahagian satu-dua keluarga.
  • Media dunia kecoh melaporkan pilihanraya ugutan membebaskan mangsa ISA.
2. Kalau Najib terpaksa PRK juga, di kerusi PAS/PKR sudah kaji kompom menang (selain Kelantan), tetap terdapat keuntungan.

  • Imej superb ikhlas kepada rakyat.
  • Imej cerdik.
  • Keluarga mangsa tidak berasa keeorangan. Satu Malaysia bersamanya.
  • Media dunia kecoh melaporkan pilihanraya ugutan membebaskan mangsa ISA.
  • Menghancurkan lagi imej Najib (menang)
  • Meningkatkan lagi gelombang rakyat (menang)
Untuk semua ini, sanggupkah Najib berhadapan dengan PRK atau terpaksa membebaskan mereka? Kiri menang, kanan pun menang. Bijaklah berpolitik wahai orang Melayu.

3 comments:

Xenan said...

Betul3x
dude..tak sompek den nak tulis.lu dah ciluk semua.dem!terpakse pk lain.

hahahaha

Evelyn said...

tulis jek bro. great minds think alike. no one really owns an idea. its all for grab!

Xenan said...

baik boss...huu