Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

May 10, 2009

2 kerusi dicaturkan. (2)

Najib hanya takut Cina dan India.

ADa yang memberi pandangan, tahanan ISA Melayu tidak dibebaskan kerana Melayu masih menyokong UMNO. Tetapi Najib (UMNO) hanya takut Cina dan India.

Pada gua, kerana parti lawan UMNO, PAS, tidak bergerak seefektif Cina dan India. Sebab, UMNO tahu, walau apa pun UMNO buat terhadap Melayu, PAS tidak mampu menyampaikan kepada Melayu.

1. UMNO ISAkan pejuang Melayu, PAS hanya bercakap di ceramah. Hadirin hanya ahli totok.

2. UMNO roboh kampung Melayu, PAS hanya menulis di Harakah. Pembeli hanya ahli totok.

Kalau PAS berbangsa cerdik, persempadanan semula itu adalah satu senjata. Keadaan semasa juga adalah satu senjata.

Kalau PAS menggugut kerusinya demi tahanan ISA muslim, di sinilah cerdiknya PAS menggunakan situasi pengundi Cina dan India yang tidak menyokong BN untuk keadilan tahanan muslim itu.

Kalau kita cerdik dan laju, apa sahaja yang berguna dalah senjata yang perlu dimanfaatkan segera, sebelum peluang itu berlalu begitu sahaja. Tapi sebab PAS berbangsa majority Melayu, maka UMNO tidak takut. Sudah 50 tahun lebih begini.

Perbezaan kes Penanti.

Perletakan jawatan Penanti adalah hal peribadi, bukan hal rakyat. Ia tiada kena-mengena. Penanti punya isu kacau-bilau. Sambung study kata PKR negeri, jasa dan prestasi hebat kata Anwar, disabotaj dan akan saman kata Fairuz sendiri.

Tetapi, dalam kes ugutan ini, ini semua untuk rakyat. Seni tawar-menawar dalam peperangan. Walau Georgia bukan wilayah Russia, tak sampai 1% dari matlamat perjuangan mereka, tetapi mengapa US dan Russia berebut?

Kerana mereka bangsa cerdik. Seni peperangan dalam tawar-menawar.

3 comments:

Anonymous said...

Saya setuju tu. Pada saya Pas kurang kreatif. Kekuatannya hanya bergantung dari faktor luar, bukan dari dalaman pas. Tambah, saya sangat terkilan bila melihat bendera pas yang lapok, tak diurus, koyak dah berbulan, menyakitkan mata. Belum lagi dilihat tentang penampilannya. Ini adalah faktor dalaman yang saya maksudkan. Bangunlah orang2 pas! Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara.

Evelyn said...

den merafak sembah la pada pembaca blog duka nih. meh la show support dgn misi nih. mungkin lu orang ada 'ragu2', tapi adakah kita nak biarkan penderitaaan keluarga tahanan ISA ni berlanjutan? cuba fahami hujah2 duka nih dan cuba letak situasi anda pada ahli keluarga tahanan tu. nih bukan misi nak carik glemer ke hape. nih misi 'gerila' terdesak. nih saudara muslim kita beb.. kalau dapat bebas sorang ke dua orang pun, lu orang ingat saham lu orang pon ikot sama. kalau tak berjaya pon, at least kita dah ambik langkah pro aktif, mcm citer sekor burung ngan nabi ibrahim tatkala beliau dibakar.

kalau masih ada kemusykilan yg menyebabkan anda ragu2, sila kemukakan supaya boleh dibahas.. JZK.

Anonymous said...

saudara aduka perjuangan itu memakan masa. tiada yang sesegera mi segera. orang yang cerdik ialah yang selalu mengingati mati.