Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 13, 2009

Sekolah Pondok zaman dulu.

Oleh : AdukaTaruna

Pendahuluan.

Gua memang benci habis dengan sistem raja beb. Jumaat lepas, gua kelam-kabut nak kejar solat. Tersangkut kat depan sekolah Ampangan. Jem gile wa cakap lu. Tengah hari. Bebudak baru keluar sekolah. Bodoh Melayu N9 ni. Kalau cuti hari Jumaat kan ke senang wal selesa.

Tengah jem, tetiba gua dengar siren polis. Rupa2nya polis iring raja bangsat. Nak solat Jumaat agaknya raja tu. Nak kete Jaguar ke apa ntah. Polis yang naik motor boleh suruh gua ketepi. Abah dia. Nak ketepi cane, jalan jem, sebelah gua bas sekolah tengah angkut budak!

Panas hati gua beb. Tak dapek gua nak kontrol EQ ni der. Kete Jaguar (rasanya) bercermin tinted, boleh mencelah sebelah kete gua yang tersepit ni. Nasib baik gua bawak adik gua paling kecik tu. Kena berlakon cool dan tenang, berwajah takda perasaan.

Tapi siyes beb, kalau takda adik gua tu, kete jaguar tu tersangkut sebelah kete gua jer beb. Memang gua keluar tangan, tunjuk isyarat ala2 Menteri Besar Pahang punya. Gua memang berbulu abes.

Sekolah Pondok.

Gua dah lama tak puas hati dengan Sekolah Pondok dan ulama Melayu yang jibauk zaman kesultanan Melayu lampau dulu. Gua fikirla, kalau gua hidup zaman dulu, wa buat sekolah pondok dan bina kekuatan sendiri untuk cabar institusi raja.

Sistem bangang tu perlu dihapuskan dulu lagi. Dulu, sultan Melayu tak la kuat sangat. Takda link dengan kerajaan luar seakrab dan sepower. Bina sekolah pondok, merata seluruh satu2 negeri sasaran, dan fight, gulingkan intitusi raja negeri tu.

Baru macam eropah atau sejarah dinasti Cina. Ini tak, ulama Melayu beb... nak cakap apa. Lembik, bangang nak mampos, penghafal bukan pemikir, penakut, lembab. Yang ok cuma baik hati, ikhlas dan jujur jer.

Kalau tak, gua rasa skang ni sistem kita tak main sistem raja2 ni dah. Ulama2 pondok yang jadi payung perlembagaan.

6 comments:

Berg said...

Bro.. lepak2 sikit bro... sat g x cukup tanah lak lu nak lari nanti.. huhu

budak kecik said...

nanti ko dituduh bwh akta hasutan kang. lepak2 r. terdedah diri ko sape.tak boleh r aku bc tulisan ko g

Anonymous said...

aduka.... camtu pun lu dah hangih dah ngan raja.... raja wa lagi ganas.... kalau tiba turn dia solat masjid kat umah wa...... tunggu la..... kalu time solat kul 1.30.... kul 2.15 baru sampai.... kekadang masjid lain dah sudah solat masjid kat umah wa baru stat khutbah... nasib baik la tempat wa ari jemaat ni cuti.... kalau dak selalu la penuh sebab ramai nak curik tulang.... wakakaka....

-abanghensem

Farhan said...

pi la solat jumaat awal2 skit aduka..pahala pun lebih

uma said...

wa rasa lu patut maki mahathir lah bro,
haha.
coz dia x mansuhkan system ni
disaat dia power...hehe


wa rasa ulamak pondok ni,
tak mgambil pdekatan mganaz
seperti lu harapkan..
wa rasa diaorg
mgambil pdekatan
seperti mana zaman ulamak2 dlm pemerintahan kerajaan islam dahulu kala.

Anonymous said...

nak jadi raja bukan senang, ilmu agama kena kuat, sebab tu raja dulu ada daulat, kalo ko maki terus sembur darah dr idung,


tapi tu DULU, zaman sebelum tok kadok lahir,

skrang ni dorg la antara penghancur agama

:D