Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 25, 2009

Saintis UK beb. Tapi tetap Melayu.

Anonymous said...

tak payah la bercakap tak tentu hala, kalau bukan 'ahli' dalam sesuatu bidang tu



1. Saintis UK tapi Melayu ni bagus. Nak tumbangkan hujah wa. Tapi tak kompiden. Takut letak nama. Hahaha. Paiseh beb... Ntah apo2.. berani la sket. Relek jer. Kalau gua 'salah' gua selamba jer jadikan penumbang gua tu sebagai N3.

Pro la sikit. Melayu UK beb. Ngeee....


mungkin ko tak tau, oleh tu aku nak bagi tau... saiz otak ikan paus dan gajah lebih besar dari saiz otak manusia.

1. Setakat otak dinasour, otak gajah, otak ikan paus besar, adik gua yg darjah 6 pun tahu. Lu nak tumbangkan hujah gua guna hujah ni ke? Lu hujah dengan nyle jer la. kui3.

Hahaha. Saintis punya hujah ni beb. Matematik boleh kira tak Saintis Melayu UK yang taknak letak nama? Mari baca-membaca sket. Klik sket no. Ilmu ni bukan Melayu yang jumpa tau. PPSMI. :P

However, in proportion to the size of the body, the elephant brain is smaller than the human brain..

Otak reraksa yang selalu lawan Ultraman tu pon besar gak, wahai saintis UK yang taknak letak nama. Haha. Tapi kena buat sikit pengiraan la.

2. Jadi, sebenarnya saintis UK tapi Melayu yang tak nak letak nama ni, telah menjawab. Kena baca ni. Haha.

Dalam pembolehubah saiz otak, terdapat beberapa tajuk pecahan. Mari kita baca.

saiz otak tidak semestinya berkadar langsung dgn kepandaian. banyak faktor lain yg mempengaruhi kepandaian. contohnya jumlah cortical neurons dan kelajuan komunikasi antara neuron2 ni

kepandaian juga tidak hanya bergantung kepada jumlah tisu otak, tetapi juga kepada struktur tisu tersebut.

perkembangan tamadun sesuatu bangsa bergantung kepada banyak perkara seperti cuaca, struktur muka bumi, situasi, peperangan, corak pemerintahan dan sebagainya

Jadi, saiz otak adalah tajuk besar, dan ada rangkaian di bawahnya. Tak gitu saintis UK tapi Melayu yang terlupa letak nama. Ngeee...

(jgn kecik ati tau. debik2 standard la. gua kena debik selamba jer angkat jadi N3)


orang india terlebih dahulu mencipta nombor kosong, dan nombor negatif sebelum orang eropah. peradaban org india lebih hebat dahulu. tetapi adakah orang india masih hebat skrg?

sudah2 la tu berteori mengenai konon2nya org melayu bodoh secara genetik

Tamadun India hebat saintis UK tapi Melayu oi. Kuasa Nuklear. IT dia 10 tahun depan Melayu. Automtotif Proton celah gigi banding dengan TATA. Peluru berpandu ada.

Tapi saintis UK tapi Melayu terkeliru dengan pembahagian kekayaan dan sedikit kekacauan urusan pentadbiran kerajaan.

Ceh.. cane lepas jadi saintis UK ni?


aku kerja kat UK ni, tgk orang putih bukan pandai mana pun.
Hahaha. Orang putih kerja Malaysia pun cakap camtu gak. So, hujah ni kita boleh angkat sebagai ilmu baru ni. Kena buat buku ma. Saintis Melayu... saintis Melayu. Ulama Melayu.... Ulama Melayu. 2x5.

Cane lu tahu dia saintis Aduka?

Gua menurun tadi beb. Gua pinjam roh Detective Conan. Guna kepala otak dia.

tak payah la bercakap tak tentu hala, kalau bukan 'ahli' dalam sesuatu bidang tu

Dari roh Detective Conan, ayat ni jer gua dah boleh baca bidang dia. Dan dari hujah dia gua dah tahu level IQ dia dan kemampuan dia bermain chess.

Kalau tak betul, cam biasalah, gua nipu lu orang sekali lagi. Haha. Tuntut pengeras kat marauhirang eh.

12 comments:

elyn said...

dari dulu den maleh nk layan hujjah c at bab genetik nih. tapi nih satu den nak koba'an kat ekau.

1. cuba lu amik sebuah kotak bersaiz 2cm x 2cm x2cm. isipadunya ialah 8cm padu.
2. kemudian, cuba lu curah simen sampai penuh kat kotak tu. tunggu simen tu keras. isipadu dia tetap 8cm padu.
3. kemudian, cuba lu sumbat plak kapas sampai sendat dlm kotak tu. isipadunya kalo dah padat kotak tu, tetap 8cm padu.
4. skrang, lu pi ngaji materials engineering (tak payah la ngaji genetic engineering, kang, bak kata nur, berpintal lak otak). apo beza struktur "tisu" dan zarah serta kandungan tenaga dalam kedua2 benda alah tu WALAUPUN dia mempunyai isipadu yg sama.

ada paham ka? the point is, bukan pasal dia punya otak besar ke kecik. seperti kata 'saintis uk' tu, dia pasal susunan zarah (atom) iaitu struktur paling asas yg membentuk tisu. isipadu besar pun, kalu isi dia kapas, tetap ringan. tak padat. isipadu kecik pun, kalo isi dia simen konkrit, padat dan berisi.

now, kita masuk sikit bab tisu otak. sinaps, dendrit etc. kalu nak tau kecergasan otak, otak yg padat, susunan sinaps nya rapat2. maksudnya, cergas sbb maklumat dr ujung dendrit ke ujung dendrit penyampaiannya lebih pantas.

:)

nyle

elyn said...

lately, entry lu makin emo plak ye?

:)

Anonymous said...

eh ade reply rupanya, terima kasih lah letak entry khas untuk aku

aku anonymous sebab aku xde google/blog id (my life doesn't revolve around blogging, forum). aku pun xde nickname... kalau aku letak nickname pun apa maknanya? dan kenapa encik aduka perlu lari dari topik?

aku bukan saintis. aku student master electrical engineering, tapi sambil tu aku kerja dgn bio-engineering company di uk.

mengenai IQ aku tak payah la gusar... aku penah buat test IQ, dan dpt tawaran kerja bersama rolls royce plc (juga kerjasama dgn boeing n lockheed martin). tapi aku tau iq bukanlah segala-galanya yg mengukur kepandaian seseorang tu. banyak faktor lain lagi.

aku rasa encik aduka ni terlalu consumed with his own idea. oleh itu aku guna la hujah dia balik supaya dia akan faham.

"However, in proportion to the size of the body, the elephant brain is smaller than the human brain"

kalau nak digunakan hujah ni, struktur tubuh org eropah lebih besar, oleh itu adakah pelik jika mereka mempunyai otak yg lebih besar? ;p (aku tak kata hujah aku ni valid, cuma saje nak guna hujah dia balik)

aku dah google balik exact phrase yg dia tulis tu... aku tau, dia baca sekerat2 je, ataupun dia tak faham betul2 pun artikel2 tu. mungkin kerana kekurangan kefahaman bahasa inggeris dia.

anyway, aku setuju dgn PPSMI, tapi mungkin cara perlaksanaanya perlu diubah sedikit

on india...

seperti aku cakap, tamadun sesuatu bangsa bergantung kepada persekitaran

india tidak mempunya tenaga alternatif lain yg mencukupi seperti malaysia yg mempunyai minyak, arang batu, dan cuaca yg membenarkan empangan hidroelektrik (dari segi nisbah penduduk-sumber tenaga)

oleh itu mereka, mahu tak mahu terpaksa develop tenaga nuklear walaupun mendapat tekanan antarabangsa dan juga faktor keselamatan yg lain. disamping itu, india juga mempunyai musuh yg secara relatifnya agak kuat (pakistan), ini telah memaksanya melaksanakan kajian dlm bidang senjata nuklear. (pakistan kemudiannya pun develop senjata nuklear). iran juga begitu, terpaksa membangunkan industri nuklear walaupun minyak banyak kerana mendapat ancaman luar (walaupun dikatakannya hanya untuk tenaga letrik)

india mempunyai undang2 import kereta yg ketat (lebih ketat dari malaysia). hanya kereta dari kelas2 tertentu sahaja dibenarkan import. penduduk india juga jauh lebih ramai dari malaysia. jumlah penduduk yg ramai ni membenarkan industri kereta india mendapat 'economic of scale' (sila baca ekonomi kalau x tau). ini membenarkan kompeni india ni mempunyai sumber yg cukup untuk buat RnD, dan lebih motivasi mungkin (bab sociology)

aku harap ko improve english ko, supaya dapat faham artikel2 biologi tu betul2, bukan faham sekerat2. dan juga supaya dapat buka tempurung kepala otak ko

jangan duduk dalam tempurung yg ko cipta sendiri... hidup ni lebih daripada sekadar teori. dan kalau org tak setuju dgn teori ko, jgn la lekas kata org tu bodoh.

berdebat dalam internet ni macam bertanding dalam special olympics... even if you win, you're still retarded

aku tak rasa ko akan ubah fikiran, ko dah terlalu terperangkap dgn teori2 ko sendiri. tapi aku nak cakap, persepsi ko mengenai genetik ni lebih menghampiri kefahaman teori darwin yg atheist tu.

wassalam

Anonymous said...

eh, lagi satu lupa nak cakap... saiz purata otak orang africa lebih besar dari orang eropah.

tapi lihatlah tamadun org africa...

oklah... aku malas dah nk argue. rasa macam org bodoh argue kat blog/forum ni. banyak kerja lain lagi bole buat

wassalam

elyn said...

cik anon.. daku paham perasaan cik anon.. gud luck with whatever u r doing..

nyle

p/s: kecewa dah cik anon kita nih..

Anonymous said...

kepada anonymous...

taulah ko tu student engineering...tp cara kau berpikir cam budak tadika..ada ke patut agi hujah camtu...malu dgn At weh...hehe

elyn said...

in a way.. ada gak benarnya..

:)

Anonymous said...

dia terpaksa turun level tadika nak kasi orang faham kot

Anonymous said...

"hujah dibalas hujah" wa pegang lu punya kata ni bro..

kepala hotak master student of engineering ni dah bebal doh..wakakak..

dia dah kalah la camni.. tak reti nak berhujah..wakaka..master la sangat..

kita bukan cari sapa betoi sapa salah wa rasa dalam menatang blog AT ni, kita cuma kongsi pandangan ja..

walaupun AT dah berjaya mematikan semangat budak master ni berhujah, tak melambangkan budak master tu salah dan AT btoi...tapi kerana kepala hotak AT masih mampu membalas hujah budak master dengan teori dan falsafah AT, menampakkan otak AT masih mampu bertahan(walaupun emo tu tetap ada..grr) ttp emo budak master dengan kepala hotak budak master lebih tak seimbang dalam hal ni..

lu p jauh2 buat apa AT, kepala hotak lu dengan kepala hotak budak master pon dah beza, kupas yang dekat2 dah la.. sampai ke afrika, india, kutub utara watpa??

wakaka..gila argh best la merepek dalam blog lu...

-bukancalon-

Anonymous said...

aku rasa dua2 AT dan saintis uk tu mengarut...

tapi AT mengarut dia lebih lagi la. saintis uk tu bole la, ade gak yg bole dipakai. hahaha

Anonymous said...

aku tak nampak pun hujah balas hujah
hujah balas serangan peribadi ada

mengaku jerlah tak tau anatomi otak
apa hubungkait antara satu sistem fisiologik otak dengan fungsinya

entah2 kognitif pun tak pernah dengar

hujah tanpa eviden base

kahkah

bila org politik cuba ckp pasal sains

Anonymous said...

Best jugak aku baca hujah2 yg mengegarkan saraf –saraf sereblum aku nie.Aku terpanggil untuk berhujah dari sudut atropologi dan sejarah.

Memula cerita ‘’Bangsa Eropah memang secara tabiinya adalah sebuah bangsa yg kuat mereka nie kira sedara jugaklah dengan bangsa arab dan yang berhampiran denganya.
Berperang dah macam main pondok2 bagi mereka.Nak menyeru mereka kepada kebaikkan taksah kalau mereka tak ajak gaduh .Cuba kaji buku sejarah kebanyakkan peperangan berlaku di Eropah.Sebaliknya pula kepada peradaban melayu mereka menerima islam secara perdagangan ,perkahwinan dll.Kalau berperangpun Cuma setakat cubit-cubit sikit sahaja.Tak sampai satu benua nak di takluknya.

Mereka menyerap budaya intelektual daripada tamadun Islam disepanyol,bermulalah satu era cintakan ilmu selari dengan majunya teknologi pembukuan ,percetakan dan terjemahan dari bahasa arab kepada bahasa mereka.Beratus tahun kemudian dah pandai matematik ,fizik dan sedikit ilmu kimia mereka pun pandailah buat ubat bedil dan meriam di copy dari tamadun islam jugak.Buat kapal …mereka pun belayar dan menjajah.Pada masa tue kerajaan tamadun Islam sudah semakin lemah kerana pemimpin dan raja2nya hidup dalam kemewaan duniaaaa.

Sampailah laksamana perry ke jepun.Makanya orang jepun melihat orang barat dari persepsi yang berbeza.Mereka menerima kelemahan mereka dan mahu belajar dengan bersungguh-sungguh ,transform terus peradaban mereka.Tak macam orang melayu dan raja rajanya mereka menerima orang putih nie Nampak macam supermanlah lagaknya.akan tetapi orang melayu ada bagusnya jangan usik pasal agama mereka sangat2 sensitif, mereka sangup mati mempertahankanya.Jika dibandingkan dengan jepun mereka menerima agama orang barat sebagai proses transisinya agak ketara.berpuluh tahun selepas maharaja meiji mengadakan pembaharuan jepun pun dah pandai lalu dia pun minat nak menjajah.Beperanglah mereka dengan orang barat beberapa tahun kalah disebabkan orang barat dah menguasai teknologi atom(Zarah).

Jika dikaji jepun dari segi aplikasi teknologi mereka memang maju tetapi kurang dari segi perdebatan ilmiah ataupun induksi deduktif dll @ ilmu falsafah.

Makanya Tamadun Amerika mula menyinar setelah menang perang penagngan formula E=MC2 .Memang hebat dari segi kajian sains,bukan semua omputih terrer .sebabnya saintisnya seperti Dr Mohd Zewail yg menemui kaedah memerhati Sub atom Menggunakkan kaedah femtokimia dimport dari Mesir.

Orang melayu apa kurangnya adik adi putra ada formula terbaru lohong hitam,seandainya ada sesiapa dapat mengkaji fenomina lohong hitam secara matematik aku yakin dia akan temui formula tarikan gravity atau zarah gravity yg omputih tengah dok kaji masih tak jumpa lagi di CERN.

Kesimpulannya siapa anda melayu ke jawa ke bugis ke jangan gusar kerana memang allah dah tentukan sesiapa yang menutut ilmu ,mencari dan mengkajinya darjatnya akan lebih tinggi. Dan orang yang yg bertaqwalah yg paling Berjaya.