Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 24, 2009

Pilihanraya Perwakilan Berkadar.

Oleh : AdukaTaruna

Motif Pilihanraya Perwakilan Berkadar ini ialah, untuk memastikan calon hebat tidak rugi seandainya kalah dalam satu2 kerusi yang dipertandingkan. Rugi kepada partilah kerana kalah, kalah semua, sedangkan tenaganya adalah kedua terkuat (ikut majority).

Gua menolak sistem ni kerana motif taktikal. Penyusunan taktikal tidak dapat dilakukan sekiranya sistem ini tergunapakai. Menurut yang gua faham berdasarkan N3 Hasbullahpit, calon yang kalah, tetapi mendapat sejumlah peratusan yang tinggi akan diberi kerusi lain secara automatik.

Untuk penyusunan taktikal, ianya tidak praktikal. Katakan sekumpulan besar ahli PAS yang memiliki imaginasi taktikal ini meletak Khalid sebagai Presiden, dan Mat Sabu sebagai Timbalan. Imaginasinya mempunyai alasannya sendiri.

Tetapi, Khalid kalah dengan Hadi. Kalah tipis dan automatik Khalid menjawat jawatan Timbalan berdasarkan peratusan undi tertentu yang yang diterimanya. Tetapi, pada sekumpulan besar ahli PAS itu, Mat Sabu tepat untuk Timbalan, tetapi tidak untuk Khalid. Dia rela Khalid kalah, asalkan taktikalnya untuk Timbalan tidak terganggu.

Penyelesaian.

Jadi, di sini gua mencadangkan penyelesaian daripada ini. Calon boleh, berani dan perlu bersedia untuk dicalonkan ahli bertanding dalam beberapa kerusi.

1. Khalid bertanding dalam kerusi Presiden dan kerusi Timbalan.
2. Hadi bertanding Presiden.
3. Nasha bertanding Timbalan Presiden dan Naib Presiden.

Jadi, ahli2 mempunyai hak dan peluang menyusun taktikal mereka seumpama manager pasukan bola. Berbalik kepada motif Pilihanraya Perwakilan Berkadar di atas, penyelesaian ini adalah menetapi semua keadaan. Yang kalah tidak kalah masih mempunyai peluang di kerusi lain, dan taktikal boleh dipilih ahli dengan begitu sempurna.

Bagaimanapun, jika satu2 calon menang lebih dari satu kerusi, ada 2 pilihan yang perlu dibahaskan.

1. Calon berhak memilih salah satu kerusi.
2. Pilihanraya khas. Ahli menetapkan kerusi yang mana patut diduduki calon tersebut.

Gua namakan Pilihanraya Perwakilan AdukaTaruna. Hehe...

5 comments:

Mohd Zullraidy said...

bro AT,
patut la kita digelar tak membaca.PAS dah cadangkan perwakilan berkadar dr 2005 la beb.rujuk
http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=78

Komen bab teknikal jap na.Wa tgh study entry lu.Perwakilan berkadar ni ader 3 jenis
1.Sistem Senarai Parti
2.Campuran ahli
3.undi transfer tungal

Lu nyer maner satu nih?

Xenan said...

huk alos..wa terpakai email lain.Tuh nick wa punya gak

Anonymous said...

perghh.. kantoi. xenan ada byk pengundi hantu.

Anonymous said...

haha xenan kantoi!
anyway AT, khalid dalam entry ni khalid mana?
khalid ibrahim ke? khalid samad ke? or khalid jamlus..wakaka

wa x power mcm lu, ade taktikal la, teknikal la, falsafah la..
tapi pada wa nak contribute tuh x memerlukan jawatan..sebenarnya tanpa jawatanlah pada wa lagi banyak kita boleh berjasa pada negara..

so kepada yang dah kalah, kalah je ah..adat ma, pertandingan ada kalah menang..
xkan la final champions league nanti time barca lwn arsenal, arsenal dah menang 3-0, tapi referee kata barca menang sebab penonton dia lagi ramai..wakaka.
xpun piala fa nanti selangor menang 2-0, tapi sebab abanghensem mengamok nak bakar kete khir toyo, referee kata kita tentukan pemenang berdasarkan sepakan penalti..kah3

sorry ah merepek panjang2..last2 baru sedar wa merepek tapi mls nak edit balik..wakaka

-orang jauh-

Anonymous said...

hahaha...
sah otak lu pun 1400 cm2 jer, xpun lagi kecik kut...

hahahha
sistemPilihanraya aduka teruna..???