Skip to main content

Piala Juara2..

Oleh : AdukaTaruna

Gua dah ramal dah beb. Game Barca vs Bayern mesti gila babas best dari team Inggeris tuh. Bayern kena belasah beb. Haha. Gua ingat 2-0 jer, rupa2nya 4 beb.

Gua dah cakap dah, yang arif tentang bola sepak liga Sepanyol ni, Sir Alex n Bernitez jer. Man U n Liverpool kalau lawan team Sepanyol, mesti berkubu dan wat serang balas jer.

Kalau sama-sama fight area tengah, memang mampos kena belasah. Bayern dah kena dah. Hahaha. letak si Toni. Dah la besar gedabak, lembab plak tu. Easy man, easy.

Liverpool.

Gua dah tgk siaran ulangan game ni. Gua dah tulis dah. Tengah Chelsea kuat beb. Nak ramal games bola ni senang jer kalau lu faham. Faktor terbesar ialah kekuatan tengah.

Kalau lu sibuk nak fight tengah dengan lawan yang memang lu dah tahu tengah kuat, maka, automatik pertahnan kena bantu tengah punya. Bila lu punya defend dah terfokus kat tengah lebih, maka, persen bocor tinggi ma. Matematik mudah jer.

So, Liverpool dah terkena macam Real Madrid kena. Sibuk nak fight tengah, dan sibuk nak dapatkan gol awal. Last2 kena belasah. makin tertinggal, makin terdesak dah rapat jurang. Bila terdesak nak dapatkan gol penyamaan, maka pertahanan akan up tinggi.

Matematik mudah ni mana2 jurulatih Malaysia takan tahu. Untung sapa baca blog gua. Sebab gua selalu tipu lu orang. wakakaka.

So, Liverpool.. kan dah kena belasah. Kat tempat Chelsea, kalau Liverpool terdesak nak cari gol pun, mesti kena belasah lagi. Haha.

Barca vs Team Inggeris.

Barcalona ni, persen coach dia faham bola sepak Inggeris adalah rendah. Yang faham Henry jer. Kalau Barca main kemaruk, teruja, ganas, laju, selera macam biasa, memang kena dengan team Inggeris punya.

Team Inggeris plak, terutama macam Chelsea, kalau terlalu kompiden tengah kuat, dan nak fight area tengah dengan team Barca, memang kena belasah. Cara nak lawan barca ialah berkubu, dan fokus kepada serang balas dan penalty.

Comments

  1. ulas liga luar mmg ah konpiden..
    cuba ulas liga malaysia..haha
    terkulat2 nak cari ayat..
    sebab basic pon diorg xde..

    -orang jauh-

    ReplyDelete
  2. liga M'sia mn ad class bro..FAM tau nak denda org jea, hujan pun blh kalah free,cakap lebih sikit kena banned,tak maju langsung, main bola ngalahkan budak skolah, pilih pemain guna kabel, bab pengadil usah cakapla,hentam sukati dia jea,tak konsisten, daripada tengok Liga M'sia lbh baik tengok kartun,blh gelak2...

    ReplyDelete
  3. korang ni appara.... liga Malaysia la best... nak² plak bila red warriors lawan... mesti ada gaduh², tumbuk², scene bakar kete.... tu team aku tu.... HIDUP RED WARRIORS!!!!.....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. tensennya liverpoll kalah....

    fanatik

    ReplyDelete
  5. liverfool..sebab tu kalah fanatik oii..

    oppss..sori la liverpool fans..wa hentam jek..

    kuang3

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste