Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 1, 2009

Melayu tak faham ke, gua yang tak faham?

Oleh : AdukaTaruna

1. Si Luncai terjun dengan labu2nya.

Kebanyakan Melayu, yang wa fahami dari perbualan / tulisan mereka ialah; Si Luncai dan labu2nya itu negatif. Yang gua faham Si Luncai itu positif atau cerdik.

Sebab ceritanya, Si Luncai dihukum buang ditengah laut. Luncai dapat kebenaran bawa labu2nya. Dalam perjalanan ke tengah laut, Luncai ajak askar dalam perahu tu menyanyi. Antara liriknya ialah biarkan, biarkan biarkan.

Tengah askar naik sheikh menyanyi, dan sebelum jauh ke tengah laut, Luncai terjun. Labu2nya menjadi pelampung. Askar yang perasan jerit memberitahu Luncai terjun. Askar yang lain sangka jeritan itu sebahagian lagu dan dijawab dengan nyanyian biarkan, biarkan. Dan perahu terus dimudik ke tengah lautan.

So, Luncai selamat dari hukuman. Dan Luncai adalah manusia bijak.

2. Sepakan Penalty.

Penalty bermaksud denda. Jadi penalty perlu diberi gambaran buruk. Tapi, media Melayu memberi gambaran bonus dan baik kepada penalty.

Kalau Selangor vs Kelantan, media Melayu akan memilih untuk tulis :

Selangor dihadiahkan sepakan penalty, dari menulis :

Kelantan dihukum dengan sepakan penalty.

So, lepas gua tulis ni, lu rasa yang mana? Gua tak paham ke, atau Melayu yang tak paham? Sebab wa bab2 sastera ni out. Hahaha. Berg terer la.

3 comments:

Berg said...

oitt AT.. lu baca sini... http://www.ashtech.com.my/cerita_rakyat/si_luncai.html

Hehe...

Anonymous said...

berapa ramai org tak tahu maksud penalti ialah denda? berapa ramai yg tak tahu maksud globalisasi, rasional, vandalisme, fundamentalis, kredit, remote control dll? siapa yg dpt maklumat bila pembesar, ahli ekonomi, pakar perundangan, doktor, ahli sains bercakap dlm bahasa 'bangsa maju'?

maymot said...

la...betol la di hadiahkan sepakan penalti..

penalti grup A yg wat..

sepakan dpt kat grup B..kira adiah la tu...

--> betol ke camtu men bola ni..? akak tatau men bola,,tau sapa dpt banyak gol jek..hehe