Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 26, 2009

Material otak.

elyn said...dari dulu den maleh nk layan hujjah c at bab genetik nih. tapi nih satu den nak koba'an kat ekau.

1. cuba lu amik sebuah kotak bersaiz 2cm x 2cm x2cm. isipadunya ialah 8cm padu.
2. kemudian, cuba lu curah simen sampai penuh kat kotak tu. tunggu simen tu keras. isipadu dia tetap 8cm padu.
3. kemudian, cuba lu sumbat plak kapas sampai sendat dlm kotak tu. isipadunya kalo dah padat kotak tu, tetap 8cm padu.
4. skrang, lu pi ngaji materials engineering (tak payah la ngaji genetic engineering, kang, bak kata nur, berpintal lak otak). apo beza struktur "tisu" dan zarah serta kandungan tenaga dalam kedua2 benda alah tu WALAUPUN dia mempunyai isipadu yg sama.
Pokok kepada permasalahan ialah kegagalan mengenalpasti pembolehubah. Dalam hal ini material otak antara etnik adalah sama. Oksigen sama, darah sama, alat pengepam darah yang sama, semua sama.

Kalau Melayu ada zetron otak, semua etnik ada zetron otak. Kalau Cina ada gorgon otak, semua etnik ada gorgon otak. Kesimpulannya semua material adalah sama.

So, pembolehubah simen dan kapas adalah tertolak. Bila semua material sama, yang berbeza adalah isipadu. Jumlah keluasan. So, manusia lawan manusia (Melayu lawan Eropah). Dan gajah lawan gajah (Gajah Asia lawan Gajah Afrika).

Dan memang ada sub tajuk kecil pembolehubah khas. Makanan, iklim, penderitaan, etc. tapi di bawah tajuk besar. Yakni otak.

So, apa kejadahnya saintis UK tapi Melayu bagi hujah otak ikan paus dan raksasa Ultraman punya otak? Mujur tak bagi nama. Ngeeee..

Sejak bila etnik Melayu mempunyai material otak tisu2, darah, cecair, manakal Eropah material besi, bla, bla, dan bla. Meterial dia yang sama.

Di bawah tajuk material yang sama.

Kalau otak saiz 1400cm padu memiliki keupayaan X (zarah + nutron + gorgon + proton + tontoriton) sebanyak 90%.

Daraplah etnik lain bersaiz 1500cm padu yang memiliki keupayaan X (zarah + nutron + gorgon + proton + tontoriton) sebanyak 90%. Kalau turun 89% pun dia masih menang.

Haha. Apa lagi hujah anda? Suruh saintis UK tapi Melayu tu tampil ke depan. Pro la sket.....

8 comments:

elyn said...

hehe.. tak paham ke..

contoh variasi pemboleh ubah:
1400x80% = 1120
1500x74.6% = 1120

formulanya:

A x B = C
A = saiz otak
B = kepadatan zarah
C = katalah output (kebijakan)

cuba renung balik salah satu contoh variasi kat atas tu.

hujah lu brader:
saiz otak melayu kecik sbb tu bangang.

now, kalau pun A lebih besar, tp B rndah, output tetap sama.
kalaulah A kecik tp B besar, outputnya tetap sama. oleh kerana ada pemboleh ubah kepadatan zarah, maka saiz otak jadi tak relevan.

contoh material tu wa kasi sbb nak tunjukkan perbezaan kepadatan zarah. besi tu kias kepada tisu/zarah yg padat, manakala kapas tu kias kepada zarah yg longgar atau tak padat.

hujah wa plak:
tak kesah la kecik atau besar otak tu, BUKAN saiz otak penentu output utama.

fahami kias dulu bro. mmg la otak semua dari tisu n sama. wa ckp tentang kepadatan tisu tu.

B= kepadatan tisu plak bukan hanya GENETIK yg kawal. bnyk lg pemboleh ubah dia.

jadi hujah lu mengatakan OTAK MELAYU kecik sbb tu bangang.. adalah tidak ada asas..

hal saintifik, tak boleh ikut pakai akal logik. sains ni kena ada fakta. kalau ikut lojik je, buleh je wa kata lu takde otak, sbb wa tak nampak otak lu sbb dlm tempurung. sbb lojiknya, kalau tak nampak, maka mestilah tak ada kan? itu lojik secara am lah. tp ni sains brader. SAINS...

:)

elyn said...

lu kata:
Pokok kepada permasalahan ialah kegagalan mengenalpasti pembolehubah. Dalam hal ini material otak antara etnik adalah sama. Oksigen sama, darah sama, alat pengepam darah yang sama, semua sama.

my answer: sapo kata oksigen sama, darah sama, alat ngepam darah sama? omputeh punya biologi lain sikit. poi tanya doktor kenapa dia ada beza. iklim sejuk, panas mempengaruhi biologi.. :) lu ingat oksigen time musim sejuk london sama ka kepekatan dia dgn musim panas london n musim panas khatulistiwa. lu ingat biologi org tinggal atas gunung sama ka sama tinggal kampung paras laut?
:) contoh: xenan tinggal kat gunung kinabalu, otot paru2 n jantung dia akan lebih besar dari berg yg tinggal tepi sungai perak. (wujud ke sungai perak? ahakz..hihi)

lu kata:
Kalau Melayu ada zetron otak, semua etnik ada zetron otak. Kalau Cina ada gorgon otak, semua etnik ada gorgon otak. Kesimpulannya semua material adalah sama.

my answer:
sapo kata lain material. semua basic dia sama. yg wa kata lain, adalah kepadatan dia. cth: org yg kurang gunakan otak dia, sel2 sinaps, dendrit,lain dr struktur sel org yg rajin berfikir. cth: otak xenan dan otak berg sama material dia, tp sbb xenan rajin menyanyi, otak dia lebih aktif dr otak berg. sbb itu, kepadatan otak xenan lg tinggi manakala berg agak kurang sikit walaupun pada asalnya ISIPADU dan SAIZ otak adalah sama..

lu kata:
So, pembolehubah simen dan kapas adalah tertolak. Bila semua material sama, yang berbeza adalah isipadu. Jumlah keluasan. So, manusia lawan manusia (Melayu lawan Eropah). Dan gajah lawan gajah (Gajah Asia lawan Gajah Afrika).

my answer: rujuk sub-entry diatas atau mungkin dlm komen sebelum ini (ahaks..)

lu kata:
Dan memang ada sub tajuk kecil pembolehubah khas. Makanan, iklim, penderitaan, etc. tapi di bawah tajuk besar. Yakni otak.

my answer:
kamon la brader. ni simple matter. otak adlah TERHASIL dari gabungan pembolh ubah iklim, makanan, pnderitaaan, ksedihan, kepiluan, tangga gaji, persekitaran etc. So, bila ada pemboleh ubah yg menjadi penyebab, OTAK adalah letak nya dibawah sbb OTAK adalah OUTPUT dr pemboleh ubah2 yg diutarakan sebntar td.

lu kata:
Sejak bila etnik Melayu mempunyai material otak tisu2, darah, cecair, manakal Eropah material besi, bla, bla, dan bla. Meterial dia yang sama.

my answer: rujuk pada komen sub-entry sebelum ini.

lu kata:
Daraplah etnik lain bersaiz 1500cm padu yang memiliki keupayaan X (zarah + nutron + gorgon + proton + tontoriton) sebanyak 90%. Kalau turun 89% pun dia masih menang.

my answer:
dah jawab gak ni, rujuk pd komen sebelum ini

:)

nyle

elyn said...

tuntasnya.. (pergh.. bahasa GMP ni)

hujah lu kata otak melayu kecik sebb tu bangang, adalah tak berasas berdasarkan FAKTA bahawa SAIZ OTAK DAN ISIPADU otak bukanlah penentu OUTPUT KEBIJAKSANAAN sesuatu etnik.

ada bnyk lagi PEMBOLEHUBAH yang menentukan MANDIRI/SURVIVAL otak, semuanya berkait antara satu sama lain.

kamon bro.. u can do better than this.. fahami dulu statement br kuar bullet.

:)

p/s: kalu ada tersasul disana sini, mohon lah dibetulkan ya.. almaklum la, makcik dah lama tak guna otak nih.. mungkin kepadatan brkurang.. juga kerana, kepadatan dan kapasiti otak ni, berubah dari masa ke semasa, tidak statik. kalau lah efisyensi otak itu sentiasa sama, tak adalah kes kes alzheimer di dunia nih... renung2kan..

:)

Anonymous said...

aku dah reply dlm post ko sebelum ni...

wassalam

Anonymous said...

saiz purata otak org africa lebih besar dari eropah...

tapi tamadun org africa alahai... berdagand pun tak pernah. berlayar pun tak

tamadun melayu jauh lebih hebat dari africa

wassalam

Anonymous said...

arakiannya...(wa nak ikut elyn cakap bahasa gmp gak)..wakaka..

kepala otak pesyen melayu wa ni serius malaih nak pikiag dah bab saintis2 ni..bukan bidang tanah wa..wakaka..

yang wa paham melayu pesyen wa ni, saintis2 memang kaji benda2 ni, tapi serius beb, tak penah abeh kajian depa ni..ada ja penemuan baru, so=jadi, takleh terima secara total kepala hotak AT mahupun saintis takdak nama ni..

wa pon tengah kaji kepala hotak melayu wa ni..kalu wa dapat penemuan baru, otomatiknya=otromennya, hujah2 akan bertambah lagi..

so=jadi, tggu kajian wa plak no..

wakaka...berjaya jugak wa mencelah tajuk ni...yes=ya!

-bukancalon-

Che said...

secara sainsnye, otak manusia amat2 sukar difahami malahan skunk kt Barat dorunk siap nk modify otak org yg bute so dgn modification tu org bute tu bleh melihat kembali(hanya kepada org buta yg kehilangan penglihatan kerana eksidenn..yg sejak lahir tu mmg xdpt dibantu lg..)

tp sbb wa pon melayu (tp x totok, ade mix cine sket), wa slalu simplify kan bnde je..mls nk fhm2 pjg2..cm elyn kate material otak secara biologinya adalah sama, tp komposisi setiap bahan/gentian organik dlm otak tu x same...cthnye telah diterangkan oleh makcik elyn dlm jawapan pertama;posting kedua..hehe

bagaimanapun wa lbey percaya otak melayu kurg cerdik bkn kerana saiznye kecik,tp tahap pemikiran persekitarannya yg rendah..cth wa bg kalo parents wa anta wa as a baby pd keluarga saintis uk bkn melayu kt oxford sane nun, wa rasa wa akan skema n nerd tahap dewata raya..mungkin wa jd theorist yg kuakan teori how the big bang is actually happened..

tp, wa brsyukur wa dibesarkan dlm prsekitaran melayu itu sndiri yg cukup unik dan lebih byk pembolehubahnye..sng cite kalo lu nk survive otak lu supaye x berkarat n still dok dlm komuniti Melayu, lu kene memerlukan tahap kematangan dan daya fikir baik dan buruk yg tinggi..

kte analogi kan otak ni mcm pokok la..nape kte bleh nmpak pokok2 yg bntuknye unik?sbb pokok tu tumbuh di tempat2 yg mncabar..cth pokok betik bleh pecahkan simen longkang dlm usahenye mencari air..pucuk pokok sntiase fotopositif (tertarik ke arah cahaya) walaupon dok dlm kotak gelap (eksperimen sains bdk darjah 5)...samela cm otak..brgantung kpd cabaran yg lu dpt, otak lu akan bercambah cmtu..dendrion2 otak akan bertambah dan bercambah cm ranting2 pokok selari dgn penambahan memori@skil@emosi baru yg lu terime..

sbb tu die ade tnjuk dlm discover mag (zmn aku skola dlu-2004), cmne satu dendrion tu hanya halus tp mnjadi begitu bsr dn tebal apabila satu stimulus memori diberikandan dendrion tu akan kekal selagi tuan pnye tu ingat akan memorinya..lps die lupe, dilihat dndrion tu menghalus dn kembali kpada bentuk yg asal..

in a nutshell,(omputeh sket..baru jd saintis Melayu bahase UK)kepelbagaian otk melayu dengan bangsa lain lebih disebabkan persekitarannya brbanding hujah isipadu yg lu kuakan...

elyn said...

geli hati den.. ni baru soal jisim otak. blom masuk lagi lobes.. frontal, temporal.. blom masok cerebral cortex.. blom masuk lg setiap bahagian otak tu, ada fungsi yg berbezA. bkn 1400cm2 otak melayu tu diguna utk tujuan kognitif atau berfikir. pemboleh ubah utk daya berfikir hanya ada kat bahagian frontal lobes sahaja, kat c.cortex. dan c.cortex ni plak, setiap individu, lain nisbahnya dlm otak.. hihi..

adeh..

penat daku menguntum senyuman ala2 pro GMP ni.. :D