Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 12, 2009

Masalah Yang Dihadapi Oleh TKO

Oleh: Tok Penghulu

Dungun - TKO telah diDDos pada pukul 4.00 pagi 5 April 2009. Akibat daripada diattack, pihak Jaring telah menutup IP TKO sehingga hari ini. Pihak kami telah memindah webdesign laman TKO ke server luar negara yang anti-DDos. Belum sempat DNS Server dipindah, pihak kami telah diserang setelah mereka gagal menyerang FontPage TKO. Akibat daripada itu database TKO mengalami masalah.

TKO menjadi slow akibat daripada banyak faktor yang amat sukar untuk dihuraikan disini. Secara ringkas boleh saya maklumakan Design webpage ada di server US manakala dabase berada di jaring, Malaysia.

Antara faktor yang perlu difikirkan dan kami amat bersetuju dengan pendapat orangutanadaakal tentang paparan utama TKO yang terlalu heavy dengan grafik.

Antara Penyelesaiannya ialah:-

1. Menunggu Jaring membuka IP dan dengan khabar Jaring dah mula untuk menguji sistem anti-DDos, yang sebelum ini tak ada sistem keselamatan langsung.

2. Membina design baru TKO dengan muka depan yang agak simple sahaja dengan mengekalkan PHPNuke sebagai CSS

3. Membina TKO baru dengan CSS baru yang mampu membuat cashe. Ini akan mengakibat 20,000 ahli TKO terpaksa mendaftar semula.
4. Cadangan lain - Anda ada cadangan sila emailkan kepada kami.

Itu sahaja yang kami boleh jelaskan setakat ini.


AT : Kalau daftar balik, gua nak cecepat daftar nama uma + Berg. Boleh jadi mod. Wakakaka. Cepat woi, mari ramai2 take over mod2 TKO. Kita buat rampasan kose ala Najib. Hahaha.

3 comments:

Anonymous said...

wa cam biasa la ganas skit.. wa nak rampas kuasa jadi webmaster.... wakakaka

-abanghensem

Anonymous said...

sape nak rampas jadi dj TKO ni

he he he..

fanatik

Anonymous said...

Nak rampas kuasa pencacai glamer TKO mcm Zemi, Nongkon, Jaromier.