Skip to main content

Kaedah debat secara forum internet yang berkesan.

Oleh : AdukaTaruna

Gua terlibat dalam bahas internet sejak 2005. Perbahasan serius di forum selalu kucar-kacir, hilang tajuk, penyampuk yang ramai, etc. Jadi, forum sudah menjadi tempat pelatah2 dan pelantun2.

Untuk itu, di sini gua memberi satu format yang paling praktikal setakat ini, berdasarkan pemerhatian dan pengalaman gua.

Teknik soalan dibalas soalan.

Sebab itu di mahkamah guna format ini. Kalau tidak caca-marba semuanya. Tidak tahu hujung pangkal.

Walau berapa pun jumlah pencadang dan pembangkang, hanya format ini sahaja berkesan untuk teknik perbahasan dalam forum.

Katakan Pembangkang mula dahulu.

1. Berikan soalan kepada Pencadang.
2. Pencadang menjawab.
3. Pencadang pula memberi soalan kepada Pembangkang.
4. Pembangkang jawab.
5. Pembangkang pula berikan soalan kepada Pencadang.

Begitulah seterusnya. Jika tiada thread khas, mod yang bertugas mendeleted setiap posting dari nick yang tidak berkenaan. Hanya nick yang berdaftar sahaja dibenarkan.

Jadi, dengan sistematiknya penghujahan ini, pembaca boleh mengikuti perbahasan itu dengan lancar, selesa dan tersusun.

Pada gua, teknik atau format debat di DD masih caca marba, walau mempunyai thread khas. Point2 yang dihujahkan tidak menentu. Kerana tidak terikat dengan tanggungjawan giliran dan tanggungjawab menjawab soalan.

Comments

  1. I am a beginner and trying to learn forex. Is it possible to make such gains? I intend to invest say something around £250. Also, when is the best time to buy currency? What are the strategies in finding out the best point in time to buy?
    [url=http://meganandphilip.org/index.cfm?fa=guestbook&gb=y]best forex software[/url]

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste