Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 28, 2009

Hujah kepala otak lagi (schizophrenia)

Oleh : AdukaTaruna

Membaca paparan hujah sahabat memukau sebahagian manusia, dan melucukan sesetengah manusia lain. Standard. Manusia tidak sama.

Keadaan masih berpusing2 dan masih tidak mampu tumbangkan teori saiz otak berdasarkan fakta2 yang ditemui setakat ini. Terlalu jauh. Untuk menjelaskan hujah standard (schizophrenia), ini, kita mudahkan dalam bentuk point.

1. Bangsa Melayu seperti dakwaan gua adalah bangsa yang statik kepandaian mereka untuk setakat genetik fasa ini. Mereka hanya belajar satu2 ilmu dari orang lain secara mutlak. Jenis bodoh sama seperti ulama Melayu.

Kita ambil ilmu planet dari bukan Melayu sebagai contoh. Ada 9 planet. Gen melayu seperti
schizophrenia akan memutlakkan hujahnya kepada penemuan bukan Melayu. Sedangkan itu hanyalah fakta setakat itu. Dan teorinya pula sangat luas dan tidak terkejar oleh fakta.

Kemudian gen Melayu
schizophrenia, akan mengatakan planet 9 bijik. Dia pun bagi artikel saintis bukan melayu, wikipedia besbas etc. Beberapa tahun menjelang, ilmu tersebut disusun semula. Ada penemuan 3 lagi planet. So?

Inilah level asas dan pembolehubah kepada intelek Melayu termasuk ulama. Mereka adalah gen dan spesis yang pandai secara statik atau kata lain bodoh di dalam keterbatasan. Fakta yang ada hari ini hanya penemuan setakat ini. Nisbah antara teori dan fakta kita letakkan 100 000 berbanding 1.

Jadi, teori harus ditumbangkan secara teori, dengan beberapa fakta yang ada sebagai sokongan kepada teori. Ini konsepnya. Bukan memutlakkan fakta kepada teori.

Nampak tak? Ini level bawah ni. Konsep dan asas dalam penghujahan.
schizophrenia mungkin belajar di UK atau planet Zorgon. Tapi setakat ini gennya tetap Melayu. Benda basic dan asa ini pun dia masih tidak tercapai untuk memahaminya.

2. Begitu juga fakta dan ilmu yang dijumpai saintis bukan Melayu. Dulu air dicatitkan sebagai tanah. Kalau kita panaskan air dalam tabung uji sehingga kering, ianya akan membentuk sis pepejal. Kalau gen Melayu
schizophrenia, sudah tentu ia memutlakkan teori kepada fakta.

Sehingga saintis bukan melayu lain mendapati, sisa pepejal itu adalah bahan tabung uji yang terlebur. Barulah ilmu itu dipadam. Air bukan tanah. Anda dah nampak level melayu? Kita pergi ke hujah utama. Saiz otak.

3. Kajian yang dibuat oleh saintis Eropah terhadap otak genius2 mereka hanyalah sesama gen mereka. Yakni, saiz otak genetik mereka adalah sama. Itu dunia mereka. Tiada yang special. Kelebihan genius2 mereka berbanding mereka adalah meterial otak. Atau kata lainnya otak spesis bijak mengkaji otak spesis bijak.

Tetapi antara berlainan 'spesis', saiz otak etnik mundur seperti Melayu sangat berbeza dengan saiz otak spesis Eropah dan dunia mereka. Ilmu itu dicatitkan dalam rangka dunia mereka.

Walaupun ini teori, tetapi, teori harus ditumbangkan dengan teori berdasarkan fakta yang ada. Bukan memutlakkan fakta setakat fasa ni kepada teori.

Kesimpulannya.

1. Kini, kita dah belajar level bawah dan level asas. teori dan fakta.
2. Tiada lagi yang dapat menumbangkan SAIZ OTAK.
3. Kita dapat melihat level Melayu melalui watak
schizophrenia

Siapa pun anda, ulama atau saintis, jika setakat gen Melayu di fasa ini, anda akan kekal bodoh. Dan Hadi jauh lebih bodoh dari apa yang kita bincangkan.

17 comments:

elyn said...

Quote
"Jadi, teori harus ditumbangkan secara teori, dengan beberapa fakta yang ada sebagai sokongan kepada teori. Ini konsepnya. Bukan memutlakkan fakta kepada teori."

this is even "funnier" than i ever imagine.. hi3 ..

"bukan memutlakkan fakta kepada teori.."
Maksudnya, kalau pun fakta itu mutlak terbukti, tetap jugak teori itu teguh berdiri?

*sigh..* i wouldnt even try to make an argument on dat. its just so....

:)

uma said...

lu jgn kambeng itam kan hadi
dlm issue ni, x relevan...haha

Anonymous said...

schizophrenia tu budak uk ke? wah nak berkenalan...

AT apa ada?? melalak 24 jam kat blog aje, hasilnye kosong kahkahkah. hang takda life ka AT? kesian aku tengok hang nih

kalau hang nak orang dengar hang punye pendapat, hang pegi la buat master ka, phd ka... buat kajian statistik apa suma pasal kepala hotak, lepas tu baru la orang nak ambil kisah kata2 hang kah kah kah

ni kalau duduk depan blog 24 jam apa dapat? dapat buang masa aja la kah kah kah

AdukaTaruna said...

Kerana fakta yang diberikan dalam pengukuhan BUKAN SAIZ OTAK hanyalah membantu.

Ianya tidak menumbangkan hujah dan dakwaan SAIZ OTAK itu sendiri.

rujuk link yang diberikan schizophrenia.

Sama macam kes dakwaan planet la. Fakta mengatakan hanya 9. Puluh tahun lamanya. Skang? Terbukti fakta itu hanyalah teori rupanya.

Pusing2 bagaimanapun lah. Tiada penumbangan jelas terhadap SAIZ OTAK.

Anonymous said...

penyataan fakta yg dikemukakan ialah

'jumlah planet yg DITEMUI dalam sistem suria SETAKAT INI (contoh 1950) adalah sembilan'

pastu kononlah jika terjumpa planet baru pada tahun 2010, ataupun definisi 'planet' itu berubah... pernyataan fakta yg dikemukakan sebelum tu masih benar kerana ada ayat 'setakat ini', bukannya pernyataan fakta tu bertukar jadi teori hahaha

banyak dah kajian pasal hubungan saiz otak dengan kepandaian... sampel diambil dari pelbagai bangsa. results nye sama aja, takde kaitan.

tegaklah benang yg basah ko tu, serius dah macam keling


;p

kinki said...

ok lah aku surrender. hujah-hujah AT sungguh bernas. gen melayu memang susah nak paham. AT ni genius agaknya, sebab tu boleh pikir dari luar kotak pemikiran melayu biasa. hujah-hujah yg dikemukakan memang tak terlawan.

Tahniah AT!

Anda dengan ini saya nobatkan sebagai Raja Karut seMalaysia!

HAHAHA

Anonymous said...

haha.. lawak gua tgk korang. wa pun ada yg tak setuju dengan at, tp hujah anon paling kelakar.

kalau hujah 'setakat ini', dah tentu at akan cakap hujah wikipedia tu pun setakat ini.

haha. dah la tu at.. wa dah rindu blog lu pasal politik n bola ni. g lantak la sama pale hotak berjambul. ha..

Anonymous said...

betul la ape anon tu cakap, definisi slalu tulis

there are nine KNOWN planets
terdapat sembilan planet yg DIKETAHUI

elyn said...

sbnrnya, den saja test2 c AT nih. AT nih mmg genius, tp, genius yg ego, mmg payah la.. intelligence vs wisdom, totally out. ahakz..

1. teori AT pasal SAIZ otak mencerminkan output kecerdikan nih, teori lama. Teori hampir 20tahun lalu. Org Ireland (ireland is one of the best medicine school in the world i think). bnyk dah org ckp pasal teori saiz otak nih. masa kami belajar psl DNA rekonstruksi dulu, dah ada bnyk journal ckp psl benda alah nih. about human gnome, sets of DNA, etc.. alkisahnya, teori saiz spt yg didakwa AT nih, teori lama.. cuba baca nih:

http://www.springerlink.com/content/p52132255763v102/

nih journal saintis ireland.. hampir 20 tahun lalu (terbit 1990) (jgn pakai saintis melayu la sbb kita nak cuba ikut kata AT, fokus pada saiz saja..). pendek kata, journal tu terbit tahun 1990, maksudnya, teori saiz nih, dah wujud lebih lama dr tahun 1990. sebenarnya inilah teori asal pasal otak...

2. 20 tahun sesudah itu.. banyak kajian saintis luar negeri berkisar tntang saiz otak nih jugak. pasal SAIZ otak.. outputnya?
sila rujuk..

http://health.howstuffworks.com/genius1.htm

dan bnyk lagi la.. yang telahpun menyangkal teori asal mengenai BIGGER BRAIN means GREATER INTELLECT. coz, kecanggihan semakin hari semakin power, saintis mengkaji lebih terperinci tentang struktur otak.. mereka temui teori baru yang menyangkal teori lama. teori baru mengatakan
"Part of the brain (i.e: cerebral cortex) is the integral part in determining human intelligence.

Almaksudnya, spt yg sdr schizo ckp before nih, the size is IRRELEVANT. Saiz doesnt matter. You can have big brains, but if your cortex is small, you are as stupid as a person with small brains (so to speak..)

3. Brain evolves, BRAIN DOESNT CHANGE. nih konsep yang kita kena faham.. EVOLUTION of brain dictated by our surrounding, genetics etc.

4. Teori AT nih betul, tapi betulnya adalah 20-30 tahun lampau. Teori ni dah terbukti salah menerusi begitu bnyk fakta terkini. skrg nih, teori pasal saiz, org tak pakai dah.. sebab THEORY of BRAIN EVOLUTION is what brain is all about....

5. AT boleh mengaku, atau tidak mengaku, atau menggunakan taktik merendah2kan level pembangkang dia, tp kalau yang membaca nih, semua dah boleh tgk..

hihihi.. i hope this is my last entry.. (penat otak den nak berfikir dlm bhs GMP nih.. tulis PPSMI kang AT tak paham lak)

:p

nyle

btw: promot blog den jap.. tak aci la tulis panjang2 tak promot. nih blog den...

http://evnyle.blogspot.com

hihi..

elyn said...

nih den tambah sikit lg.. dulu2 org kata otak besar orang pandai. sbb dulu2 mana ada kajian2 hebat ni semua.. org dulu2, main pakai lojik je la. lebih kurang mcm AT punya style, dia guna WYSWYG - what you see is what you get.

tp skrg, konsep WYSWYG tak boleh pakai la dlm bidang saintifik. bidang sains, prlukan lebih dari takat lojik lojik mcm tu.. teori pun, bukan bolh buat style main pakai buat jer.. org dulu2 boleh la berteori mcm2 sbb dulu2 org kekurangan bahan, kemudahan utk mengkaji..

(adeh.. im really wasting my time now..)

hihi..

Anonymous said...

kepala hotak ampa semua la..

wa dah boring baca ni..bagi wa mencelah merepek..

boring betoi dalam bahasa GMP.. GRRR!!!!

ni semua permainan yahudi ja..bab wiki2 ni..bukan leh caya yahudi walaupun genius, dia takkan nak bangsa len genius macam dia pnya..wakaka...

grr!!!!

-bukancalon-

Anonymous said...

wah... lama tak jenguk blog ni

banyak rupanya entry pasal saiz otak ni sejak aku last komen. terima kasih lah ye aduka

tapi maaf, aku baca dgn scroll mouse je lah, sebab takde masa nak baca semua.

aku nak kasi nasihat sket kalau ko tak kisah. kalau rasa diri genius, pegi la buat sesuatu yg berfaedah supaya dapat menghasilkan sesuatu dari otak yg genius tu. macam komen yg kat atas tu, bahasa mungkin agak kasar, tapi maksudnya agak betul. buat lah phd etc. realiti zaman skrg orang tgk pada kelayakan ataupun pencapaian seseorang sebelum kata2 org tu dapat diterima

selain tu kurangkan ego, jangan rendah2kan pendapat orang lain macam yg elyn cakap tu.mungkin ko tak tahu ape yg orang tu tahu. ego berlebihan tak bawak kemana

sorila kalau ayat aku macam budak tadika, lama tak tulis/cakap BM.

p/s. nanti bila aku x sibuk kita lawan chess ok? haha

wassalam

Anonymous said...

lagi satu,

aku nak mintak maaf kalau ade terkasar bahasa, salah cakap, ni komen terakhir aku rasanya

aku bz dgn kerja, research, etc

wassalam

elyn said...

im still waiting AT punya konar baring akan komen den diatas..

:)

Anonymous said...

kesian AT punya panjang tulis, budak UK tu baca pakai scroll mouse aje hahahaha

Anonymous said...

At u punya hujah out la, waa tak sokong lu kali nie..u kena wat researc skit hua hua hua


fanatik

schizophrenia said...

perlu ke aku komen?