Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 29, 2009

Hujah kepala otak lagi (nyle)

Oleh : AdukaTaruna

Wa dah tekankan, kita hanya berpusing2 kerana enggan mengakui gen kita. Walau sekadar teori, tetapi anda tidak boleh atau masih belum boleh mengatakan ianya salah. Dalam proses normal mengembangan ilmu, teori ini hanya boleh diletakkan sebagai belum disahihkan. Bukannya tidak tepat dengan meminta hujah saintis, etc.

Macam Bing Bang lah. Teorinya dikemukakan sebegitu. Dibincangkan di peringkat teori. Ada mana-mana saintis Melayu UK or Mesir bantah? Takda beb. Sebab tak melibatkan batang hidung mak ayah sendiri. Lama didebatkan, baru ada satu (beberapa) ujikaji.

Inilah konsepnya. So, kelakar tak kalau kita baca dari permulaan perbahasan tentang kepala otak ni? Ada yang bagi otak ikan paus beb. Haha. Nasib baik student. Ada yang mohon artikel dari saintis. Bila kita hujah, kita dah rasa hujah kita hebat (sama la cam gua pun). Tapi sekali rupa2nya basic asas kefahaman pun tak lepas.

Hujah nyle.

Sama juga dengan hujah terbaru nyle. Dah takda ikan paus dan gajah lagi dah. Dah takda faktor moniman saiz otak konar baring lagi dah.

Bila wa menjelaskan peringkat pengembangan ilmu, baru nyle cakap konon nak test gua. Teori tu lama 20 tahun dulu. Kini dah dibuktikan salah. Bla bla bla. (rujuk blognya) Merangkak gua nak faham PPSMI. Haha. Seb baik nyle arif bab bangang wa. Ngee.. Ada GMP punya sket.

Apa yang nyle hujahkan itu bukan penafian. Tetapi pengkhususan. Ianya adalah hujah che. Pusing2 sahaja.

Selepas pendebatan saiz otak punca cerdik, manusia membuat undang2. Dilarang sama sekali membesarkan otak binatang lain (ikut nisbah badan. ada pengiraan sikit) secara genetik. Ubah gen la. Terutama chimpanzee. Kalau tak diorang akan mengawal manusia. Dari sinilah ada filem2 Planet apa ntah. Monyet tu. Dan citer jerung kajian yang bijak tu. (Wa manjang citer bab basic jer la ni.)

Kemudiannya, saintis ingin mengkhususkan bahagian dalam otak yang terbabit secara jelas dengan kecerdikan. Itu sahaja. Saiz otak besar adalah umum. So, ini bukan penafian. Ini pengkhususan. Kalau otak kecil, benda alah dalam otak tu turut kecil. Pusing2 sama.

Manusia bernafas dengan udara. Berdebat dan berbahas sekian lama. Then saintis2 mencari pengkhususan. Oksigen.

Manusia makan boleh jadi sihat. Berdebik puluh tahun. Then ada pengkhususan. Vitamin2.

Pusing2 benda sama. Gua layan bola lagi baik. Hahaha.

35 comments:

elyn said...

ahaks.. lu blom lg jawab hujah bro. lu hanya pusing2 bab taktikal lu saja..
mana hujjah nak counter teori u dah lama n tak relevan. den buat teori baru. mana hujah lu nak counter teori den plak?

lu kata teori tumbangkan teori dgn sokongan hujah., <== gigit words lu sendiri bro..

kamon bro.. tak cukup mantap lg nih..

nih bukan soal taktikal hujjah. i am now on hujjah ilmiah. lay down la bab taktikal tu. patahkan hujjah, fakta dan teori den. sbb lu punya teori, fakta lojik, den dah patahkan.

the ball is at ur feet. kick to score bro

:)

elyn said...

tambah sikit : kick to score kat dalam kotak tiang gol. bukan sekadar kick2 penalti mcm indra kelate kick kuar tiang gol tu.. ahakz..

takat hujjah macam mana nak skor penalti watper bro. nih den nak lu sepak masuk kotak gol. bukan hujjah cara nak menyepak. ada paham?

"battle of the brains 2009"

:)

elyn said...

kalu den lagi kejam, den akan tambah lg.. filem "planet of the apes" tu adalah citer berkonsep lama. tawon 1960an-70an masa teori lu nih popular lagi dah belambak citer pasal monyet otak besar lg pintar dr manusia. lu paham ke tak nih? teori lu dah lama. citer planet of the apes tu kuar tahun 2000 tp TEORI YG DIA PAKAI TU TEORI LAPUK. Teori 1960an-70an punya.

lu tgk journal saintis skrg, era 2000an untl now. hujah SIZE DETERMINE INTELLECT dah TAK DIGUNAPAKAI.

Sebab, hujjah/teori yg terbukti sekarang:

"Cortex determine your ability to think,your intellect, not THE WHOLE BRAIN. SO BIG BRAINS DOESNT mean you are intelligent."

itu adalah penafian kepada hujah lu

"BIG BRAINS MEANS BETTER INTTELECT"

focus la bro. kalu lu hujjah taktikal ja, mmg la tak habis2. haha.. konar ja mana2 pon.. den sengih2 je tunggu lu punya fakta nih :)

elyn said...

"Kemudiannya, saintis ingin mengkhususkan bahagian dalam otak yang terbabit secara jelas dengan kecerdikan. Itu sahaja. Saiz otak besar adalah umum. So, ini bukan penafian. Ini pengkhususan. Kalau otak kecil, benda alah dalam otak tu turut kecil. Pusing2 sama."

nih la yg lu tak paham.

ada otak kecik, tp cortex dia besar. ada otak besar, cortex dia kecik. ada otak kecik, cortex dia besar. ada otak besar, cortex dia besar.

the point is: size of the whole brains tak penting. sbb lu kata bab kecerdikan, kita kena fokuz bab otak yang membawa kepada kecerdikan. itu hujjah lu kan :)

jgn koner2 la bro.

hujah lu "saiz otak penentu kecerdikan" <== gigit hujjah lu nih.

skrg hujjah den ==> "otak bukan hanya bertujuan untuk kecerdikan. saiz otak bukan penentu kecerdikan. saiz cortex penentu kecerdikan. dan saiz cortex tidak bergantung kepada keseluruhan saiz otak secara keseluruhan sbb cortex dipengaruhi faktor2 genetik dan external. maksudnya, tak semestinya otak lu besar, cortex lu pun besar."

den nak kasi jelas. lu patah kan yang nih. hujjah ilmiah. bukan hujjah taktikal.

den kasi lu masa la nak menjawab.. mana tau lu kena pi bongkar journal2 saintis UK ke saintis ireland ke..

:)

Anonymous said...

udah ler tu miss jgn layan mamat ni otak dia memang besar sebab tu dia besar kepala wakakakakakaka

Xenan said...

elyn..wa dah ckp..wakakaka.

Konar baring AT kat sini "Saiz otak besar adalah umum".So kat sini AT dah wat undang2 dia,hujah ilmiah mmg tak terpakai/tak perlu pon.

Wat pa gado2 lagi.Lagi baik wa ckp salah satu faktor kepandaian manusia ialah otak yg besar.

Hujah lu AT turun pangkat.

Anonymous said...

hahaha... tak abis tektik merendah-rendahkan pembangkang. tu je lah modal lu

wa rasa yg cakap pasal otak ikan paus tu saje je nak cakap yang saiz otak tu tak penting tapi struktur otak yg penting. sebab lu ni taksub sangat dengan saiz otak, saiz otak, saiz otak. SAIZ SAIZ SAIZ! HAHAHAHA. lu saja buat2 tak paham, ataupun mmg tak paham hahaha.

pasal vitamin, oksigen dulu orang berdebat sebab takde teknik2 moden macam skrg utk sahkan kajian. bila dah ade teknik moden sahkan sume saintis dah setuju. sekarang saiz kepala otak org dah buat kajian moden dan sahkan takde kaitan dengan kepandaian, lagi sekali saintis2 dah setuju. yg x setuju ko sorang je

"wa terpaksa turun level bawah" wahahaha ayat feveret lu ni paling tak tahan. lu bajet lu sapa? genius? kalau IQ setakat 160-170 orang melayu dah BELAMBAK la... kahkahkah. wa dah paham sangat cara lu hujah. konar sana sini, rendah2kan hujah lain di luar konteks. macam keling tak hengat punya

HAHAHAHA

elyn said...

bro xenan..

"i dont wage battle against war that i cannot win.." <== ahakz

dari awal lagi, tagline/hujjah dia:

"saiz otak penentu kecerdikan.. otak besar maksudnya pandai.. otak melayu kecik, sbb tu ulamak bangang"

jgn lu trperangkap dgn koner2 n taktikal c AT nih :p

den masih tunggu hujjah berdasarkan fakta, bukan taktikal..

:)

elyn said...

p/s: jgn masuk bab genetik etc. nih den guna words AT jah. Saiz otak. Fokus saiz otak. FOKUS PADA OTAK..

:)

kinki said...

yg wa mintak artikel sains pasal saiz otak antara kaum tu wa rasa tak salah

lu buat teori 'melayu bodoh sebab otak kecik dari bangsa lain'

ada dua claim lu kat atas ni

1)otak melayu lebih kecik dari bangsa lain
2)melayu bodoh sebab otak kecik

so salahkah wa nak tau bagaimana saiz otak melayu berbanding bangsa2 lain terlebih dahulu? tu wa cakap hujah lu syok sendiri, sebab maklumat no 1 tu lu takda sebelum lu berteori pasal no 2 tu

sudahlah... lu hujah keling, bukan hujah ilmiah

Xenan said...

hehehe...elyn.i mmg tamau msk terus perangkap die.Dud, die yg tamau main dlm padang ilmiah..watpe paksa.Tuan blog tu.ekekek

Hujah AT tak best maner pon.Dak kecik pon tahu.Biler budak kecik membesar pon otak die membesar serentak jd la lagi pandai.

Pahami "UMUM" tu.Dlm ppsmi nyer "general".Wa completekan ayat AT ni.

AT : Secara UMUM nya saiz otak penentu kecerdikan.

Pembaca:Asalak lak bla,bla,ikan paus,bla bla enstain,bla2 cortex.

AT : Tuh pengkhususan,wa tgh ckp pasal umum.(Untuk tujuan "electrify")Jap wa turun taraf tadika jap.

wakakaka...layann!

Anonymous said...

"Selepas pendebatan saiz otak punca cerdik, manusia membuat undang2. Dilarang sama sekali membesarkan otak binatang lain (ikut nisbah badan. ada pengiraan sikit) secara genetik."

mana lu baca ni AT? kasi link...

Anonymous said...

dia takda link tu... sembang kosong aja

elyn said...

jap la bro.. hihi.. ekau nih trus nak masuk finale ka.. i know what u mean. but, b4 dat, let him show, using his intellect ONLY.. :)

nanti den koba'an kat blog cabuk den tuh how all this going to end :p

den bg preview finale nya..
"great minds think alike" & "wisdom has got to matter more than just mere intellect,or at least, balancing both"

elyn said...

being the tuan blog tak semestinya make him right.. hihi.. kalo mcm tu, jgn lah marah kat gomen sbb pegang RTM, buat undang2 mengarut.. n bg brita mengarut.. ahakz..

let just forget all that. kita kembali ke hujjah asal seperti yg tertera di atas :)

Xenan said...

wa kasi contoh lain kasi lagi senang paham.

AT : Air ni manis sbb ada gula kat dlm(ayat umum)

Pembaca : Tak..air tu manis sebab gula tu terdiri dr bahan kima..bla2..ikan paus,bla2..enstain.

At : Tuh pengkhususan,wa tgh ckp pasal umum.(Untuk tujuan "electrify")Jap wa turun taraf tadika jap.

Xenan said...

wokeh2...hahahah.Gua istihar wa out.

Tapi sebab wa nak menang gak..sng wa ckp "penentu kecerdikan ialah anugerah allah"

adoka sapo nak lawan hujah den??takdo tapi2..yg lain tuh pengkhususan.

hehehehe

elyn said...

wakakaka.. bro.. itu lah yg den kato.. hujjah pakai lojik akal jah. mcm contoh den b4 nih la.. hujjah WYSWYG. tp sbb AT terlajak kata tak boleh di undur, maka dia wajib sbg anak Melayu (jantan) menyahut cabaran yang dia buat sendiri.. ahakz..

Anonymous said...

korang sume ni otak melayu, susah nak faham

jap wa turun level bawah

-PakKadukTeruna

Xenan said...

"being the tuan blog tak semestinya make him right.. hihi.. kalo mcm tu, jgn lah marah kat gomen sbb pegang RTM, buat undang2 mengarut.. n bg brita mengarut.. ahakz.."

elyn,mmg u main kat padang tak rata n u wajib marah.

Tapi perlu ke AT ratakan padang tuh.Untungkah kalau rata??

Haa..nih kene tanyer lebai Machiavelli kita,drM.ekekeke

elyn said...

itu pasai la bro, den kata.. lupakan lah semua yg tak berkaitan.. fokus on the argument.. dun mind the field, dun mind the tactics. i am only interested with the Goal.

fokus beb fokus.. :p

Xenan said...

jgn lupa elyn :P

"i dont wage battle against war that i cannot win.."

Camano melaka nak menang ngn protugis kalau takdo meriam sebosar protugisnyer.

Tuh pasal penolakan total pd UMNO Nation ni wajib.Jgn ada baik sangka pon.Nak tolak camana kalau takdo meriam besar?wat la UG dulu..tektikal beb.eh..dah melalut.

Fokus2
Penolakan total pd AT:"penentu kecerdikan ialah anugerah allah"

Penolakan tektikal pd AT."Hujah lu pon pengkhususan gak.sama jah ngan hujah lain".

hehehe.

Xenan said...

UMNO NATION tuh idea Negara UMNO(Malaysia sekarang).Bukan org UMNO..jgn salah sangka..hehe.Jgn gi maki jiran umno lu org lak.

elyn said...

aiseh men.. hujjah lu ni bro, btol2 tahap tadika la.. lu nak jadik pom pom gurl AT ka..

AT : Air ni manis sbb ada gula kat dlm(ayat umum)

Pembaca : Tak..air tu manis sebab gula tu terdiri dr bahan kima..bla2..ikan paus,bla2..enstain.

elyn: diam2.. cuba korang bygkan. dlm gula tu (depends la gula apa.. gula pasir ka gula buah2an ka). yg memberi manis pada gula tu (contohnya: glukosa!) jadi, kalu eden filter glukosa tu dari sekilo gula, atau dua kilo gula, lu rasa, manis lagi kah gula tu?

kalu hujjah takat lu bro, den boleh lg konar baring. den akan konar baring, drift2 smbil cakap la..
"kalu den korek cortex dari pala otak lu, sudah tentu lu jadi bodoh tak kira besar mana pun otak lu sbb cortex nih adalah gunanya utk kecerdikan."

ada paham suda ka bro...

mana AT ni.. bila nak sampai tah..

:)

elyn said...

ah sudah, lu pun sama, bawak masuk UMNO la gula la kopi la.. sama jugak mcm ikan paus la, otak amerika la otak eropah la tamadun india la tamadun apo2 lg la..

fokus pada otak. den malas nak konar sana sinun nih.. (den pun buleh je konar sana sini tp maleh. buang masa.)

now, kembali kepada otak. hujjah seterusnya?

:)

elyn said...

bro xenan kato: Penolakan total pd AT:"penentu kecerdikan ialah anugerah allah"

aiseh. kalu takat nih, senyum2 jek AT kata camnih : anugerah Allah tu jika umatnya mau mengubah nasib diri sendiri. rujuk Quran. ubah diri sendiri termasuk lah ubah genetik, termasuk lah mengubah saiz otak dan material otak.

bro, lu jgn konar baring yer. stick and focus on the argument. bantah hujjah den tu. sila rujuk balik kat atas.

:)

Xenan said...

hehe..elyn.Dah pulak berdebat ngan u plak.Takpo lah.ekeke.

1st Penerangan memahami level.Dlm ramai2 org malaysia bape ramai rajin nak pk cam u.Sbb tu cara AT berkesan memrovoke dan melindungi hujah dia.Cth wa pasal gula..nak menerangkan betapa buang masa nyer lwn kalu tembakan bukan pd sasaran.Bukan nak jd pom2 girl die da:P.Nak menelanjangkan die ade la.

Kalau nak lwn hujah general better bagi hujah yg lagi general dari AT.

2nd "aiseh. kalu takat nih, senyum2 jek AT kata camnih : anugerah Allah tu jika umatnya mau mengubah nasib diri sendiri. rujuk Quran. ubah diri sendiri termasuk lah ubah genetik, termasuk lah mengubah saiz otak dan material otak."

Kalau allah tak bagi gak ubah camna?Ade jaminan kah allah kasi ubah?U boleh jamin?Adakah semua usaha mesti berjaya?Ikut logik ya..ikut realiti tidak.

dud..accept the fact he's screwing ur mind jek tuh.It's not a fair play from the start.

:)

elyn said...

bro:
.accept the fact he's screwing ur mind jek tuh.It's not a fair play from the start. <==

kui3.. brader, dun take it personal, all is fair.. its all about the argument, fokus beb.. if u put it that way, then its all for naught.. balik pd pokok persoalan.. den bukan nk cari alasan ka apa.. ahakz.. stick to the argumen, den nak tgk last word from AT.

u pon bleh terpengaruh psl pengkhususan tu ke? i thot komen b4 nih dah patahkan hujah pengkhususan tuh. if i take out element cortex from ur brain, then, u r a stupid man with a big brain..

but, if dah tak ada hujjah lain, then fair enough.. because, saying size matter was never the 'correct phrase' anyway.. :p

elyn said...

Kalau nak lwn hujah general better bagi hujah yg lagi general dari AT. <== u dun win a war by using the same tactics. u need to be better :)

dats y den kato, dun used tactics. just patahkan hujjah den tuh. scroll balik kat atas..

Anonymous said...

AT tumpas di gelanggang sendiri

hahaha

Xenan said...

haha..elyn.Sapo pulak yg take personal.:P
Yg semua comment i di atas semua, tektikal nyer di situ,maybe bukan utk u n At but for reader..u cepat sgt jawab tuk AT ni.hehehe.Sapo pulak pom2 girl AT nih.wakaka.:P

Bukan terpengaruh.
Ok review balik Undang2 AT.

1st AT letakkan semua hujah ilmiah dlm pengkhususan.Ini rule game die.Selamber kering beb.:))

2nd Nampak cam tajuk ilmiah tapi sbnarnyer bukan.Its all about winning the arguement.Tak terkait langsung pasal ilmiah.Wa menduga2 jek..sorry bro AT kalu wa salah.Sbb tu wa ambik masa gak sblom ckp camnih.akakaka.Maybe At boleh selindung balik bawak tajuk ilmiah.:P.Selamber kering x2.

Ok tamat bab tu....

humm..sorry i tak baca ur artikel bebetul.Betulkah ini?Ok la i kasi highlight.

"if i take out element cortex from ur brain, then, u r a stupid man with a big brain"

Hah camno bro AT...sila jawap!!

Xenan said...

N i tertinggal baca td "let him show, using his intellect ONLY.. :)"

Sorry elyn..please proceed with ur quest.:)

elyn said...

Behold readers!! im on the Holy Quest to save the Malays!!

hihi.. this is getting funnier every minute. im sure im making a fool of myself, but never mind. i got plenty of time and resources to spare (art o war-tsun zu) :p

btw, im saving my bullet. still got plenty. let him fire away :)

schizophrenia said...

"Macam Bing Bang lah. Teorinya dikemukakan sebegitu. Dibincangkan di peringkat teori. Ada mana-mana saintis Melayu UK or Mesir bantah? Takda beb. Sebab tak melibatkan batang hidung mak ayah sendiri. Lama didebatkan, baru ada satu (beberapa) ujikaji."

nak bincang pasal ini ke aduka hawking?
----------------------------------
"Saiz otak besar adalah umum. So, ini bukan penafian. Ini pengkhususan. Kalau otak kecil, benda alah dalam otak tu turut kecil. Pusing2 sama."

soalan paling senanglah, keciknya otak melayu tu berapa average melalui kajian mana, bagilah rujukan baru pro, bukan berbunyi je lebih
-----------------------------------
hipotesis AT
otak kecik = bodoh <-- dahlah takde bukti, dibuktikan pula lain

otak melayu = kecik <-- sekarang kita pergi sini, jgn tercirit lagi

finally, melayu = genetik bodoh <-- ni lain hari, mungkin tak sempat lepas kau jatuh gaung 2x

elyn said...

give it up bro.. dia bukan kesah.. it was never about the size.. wasnt his motive la.. haiya.. :p