Skip to main content

Hujah kepala otak lagi (6)

Memakai hujah lu dengan ini boleh diandaikan kecerdikan berpunca dari berapa peratus otak diteroka bukan saiz otak.
Ini dalam bab keajaiban. Kita bercakap soal standard normal. Normalnya ialah orang bersaiz otak besar lebih cerdik dari orang bersaiz otak kecil. Ini normal. Kita berpusing2 kerana enggan mengakui Melayu itu bodoh secara genetik sebenarnya.

Tetapi, dalam dunia normal, terdapat keajaiban. Yakni, manusia yang berkebolehan meneroka otaknya dengan lebih luas. Ini keajaiban.

Ada orang yang boleh meneka fikiran manusia di hadapannya. Ini keajaiban. Yang kita bahas ialah normal.

Ada orang yang boleh mengeluarkan bijian kristal melalui perpeluhan. Ini keajaiban. Yang kita bahas ialah normal.

Ada suami yang mabuk kerana isterinya hamil. Sedangkan isterinya tidak berasa apa2. Ini keajaiban. Yang kita bahas ialah normal.

Sekali lagi, Kita sebenarnya berpusing2 kerana enggan mengakui Melayu itu bodoh secara genetik.

Comments

  1. Bro,
    sapo pulak cerita keajaipan..simple issue pd semua orang,
    Ape beza org pandai ngn orang bodoh?

    1st orang pandai belajar n orang bodoh tak belajar.lebih adil lagi mungkin orang puteh di US berpeluang mengkongsume ilmu pelbagai dan orang asli di afrika masuk sekolah pon idak.

    2nd mungkin boleh ckp kalau dalam satu kelas kenapa ada org dpt no 1 and ada org dpt no 30.Cikgu yg sama ajar.Di sini pelbagai faktor plak main peranan.Termasuk faktor genetik dll

    3.Faktor size otak mungkin boleh letak kat sini.

    ReplyDelete
  2. Udah la tuh bro,

    Kalau ikut demokrasi undi majority lu da kalah,
    Kalau ikut UG pon lu dah kat hujung,

    Sebagai penyokong UG (merangkap SPR juga) wa istiharkan lu kalah dalam pilihanraya dlm pilihanraya kepala hotak ni.

    Tapi sebab UG ni kerajaan yg adil wa letak gak hujah lu kat no 3.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.