Skip to main content

Hujah kepala otak lagi (5)

Oleh : AdukaTaruna

Tulisan Melayu.

Bagus. Ada rupanya tulisan Melayu. Gua ingatkan tulisan Melayu dulu bentuk2 simbol. Penerangan guna lukisan. Haha.

1. Nampaknya GMP, A. Samad Said bodoh macam gua dan pendusta besar. Selamatkan Bahasa Ibonda. Hahahaha. Bahasa Ibonda? Kuang3...

2. Melayu bodoh kerana tulisan yang diciptanya tidak mampu relevan untuk pelbagai zaman. So, pupus. Kemudian, dengan tak malu mengaku Jawi tulisan Melayu. Pupus gak. Tak relevan. Kemudian dengan muka tak malu mengaku rumi sebagai Bahasa Inbonda.

Maybe, tulisan takpa, tapi jangan pertuturan kot. Haha..

Pelayar Melayu.

Seperkara peliknya, mengenai tokoh2 pertama dunia, adakah ianya hanyalah mitos? Atau hanya 'penumpang' dalam satu kapal asing seperti Shekh Muzaffar yang kemudian dimanipulasi oleh pejuang bangsa kemudiannya sebagai ikon nasionalis?

Jika benar pelayar2 itu wujud, di mana kitab / manuskrip catitannya? Di mana kuburnya? Adakah ianya adalah nakhoda kapal, atau hamba abdi yang dimanupulasi di masa hadapan sebagai ikon nasionalis?

Wa menerima terdapat pelayar Melayu, tetapi persen lebih tinggi kepada manipulasi. Kes yang berulang2 seperti Sheikh Muzaffar. Hanya penumpang atau balaci yang diangkat sebagai hero. Hanya orang zaman itu tahu siapa dia sebenarnya.

Kita jumpa lagi siri lain. Haha.

Comments

 1. "In fact, the first person to sail around the world was a Malay"

  betul la tu enrique@henry@panglima awang org pertama keliling dunia. dia navigator kepada pelayar portugis bernama ferdinand magellan. lepas magellan mati dia ambil alih jadi kapten kapal (dgn org2 portugis di bawahnya)

  ni sumber2 dari luar negara yg mengiktiraf panglima awang

  http://www.nmm.ac.uk/magellan

  http://en.wikipedia.org/wiki/Enrique_of_Malacca

  kalau kepala otak dah set nk kutuk melayu je, memang susah nak percaya

  ReplyDelete
 2. dia dgr org kg je ckp
  mana main bacaan ilmiah mcm tu
  kahkah
  setakat politik melayu boleh nak kelentong

  ReplyDelete
 3. 'Jika benar pelayar2 itu wujud, di mana kitab / manuskrip catitannya? Di mana kuburnya? Adakah ianya adalah nakhoda kapal, atau hamba abdi yang dimanupulasi di masa hadapan sebagai ikon nasionalis?'

  aku rasa dia tak paham artikel english tu la

  ReplyDelete
 4. hahaha macam mana nak jadi pejuang PPSMI kalau english tak paham

  website nmm.ac.uk tu website National Maritime Museum, Greenwich, LONDON

  kalau website ni pun dia tak boleh pecaya, tak taulah

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.