Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 27, 2009

Hujah kepala otak lagi (5)

Oleh : AdukaTaruna

Tulisan Melayu.

Bagus. Ada rupanya tulisan Melayu. Gua ingatkan tulisan Melayu dulu bentuk2 simbol. Penerangan guna lukisan. Haha.

1. Nampaknya GMP, A. Samad Said bodoh macam gua dan pendusta besar. Selamatkan Bahasa Ibonda. Hahahaha. Bahasa Ibonda? Kuang3...

2. Melayu bodoh kerana tulisan yang diciptanya tidak mampu relevan untuk pelbagai zaman. So, pupus. Kemudian, dengan tak malu mengaku Jawi tulisan Melayu. Pupus gak. Tak relevan. Kemudian dengan muka tak malu mengaku rumi sebagai Bahasa Inbonda.

Maybe, tulisan takpa, tapi jangan pertuturan kot. Haha..

Pelayar Melayu.

Seperkara peliknya, mengenai tokoh2 pertama dunia, adakah ianya hanyalah mitos? Atau hanya 'penumpang' dalam satu kapal asing seperti Shekh Muzaffar yang kemudian dimanipulasi oleh pejuang bangsa kemudiannya sebagai ikon nasionalis?

Jika benar pelayar2 itu wujud, di mana kitab / manuskrip catitannya? Di mana kuburnya? Adakah ianya adalah nakhoda kapal, atau hamba abdi yang dimanupulasi di masa hadapan sebagai ikon nasionalis?

Wa menerima terdapat pelayar Melayu, tetapi persen lebih tinggi kepada manipulasi. Kes yang berulang2 seperti Sheikh Muzaffar. Hanya penumpang atau balaci yang diangkat sebagai hero. Hanya orang zaman itu tahu siapa dia sebenarnya.

Kita jumpa lagi siri lain. Haha.

4 comments:

Anonymous said...

"In fact, the first person to sail around the world was a Malay"

betul la tu enrique@henry@panglima awang org pertama keliling dunia. dia navigator kepada pelayar portugis bernama ferdinand magellan. lepas magellan mati dia ambil alih jadi kapten kapal (dgn org2 portugis di bawahnya)

ni sumber2 dari luar negara yg mengiktiraf panglima awang

http://www.nmm.ac.uk/magellan

http://en.wikipedia.org/wiki/Enrique_of_Malacca

kalau kepala otak dah set nk kutuk melayu je, memang susah nak percaya

schizophrenia said...

dia dgr org kg je ckp
mana main bacaan ilmiah mcm tu
kahkah
setakat politik melayu boleh nak kelentong

Anonymous said...

'Jika benar pelayar2 itu wujud, di mana kitab / manuskrip catitannya? Di mana kuburnya? Adakah ianya adalah nakhoda kapal, atau hamba abdi yang dimanupulasi di masa hadapan sebagai ikon nasionalis?'

aku rasa dia tak paham artikel english tu la

Anonymous said...

hahaha macam mana nak jadi pejuang PPSMI kalau english tak paham

website nmm.ac.uk tu website National Maritime Museum, Greenwich, LONDON

kalau website ni pun dia tak boleh pecaya, tak taulah