Skip to main content

Hujah kepala otak lagi (4)

Oleh : AdukaTaruna

Persoalan teori dan fakta.

Dalam kes ini, nampaknya gua terpaksa turun level paling bawah sekali. Apa itu teori dan fakta dalam perbahasan satu2 cabang ilmu. Kira basic Tadika Kemas la ni.

Dalam medan dunia pencari2 ilmu, ianya bermula dari peperangan teori. Seorang A memberi teori laut yang tidak kelihatan di hujungnya itu, menandakan penamat bumi. So, bumi berbentuk plat.

Seorang B pula mengatakan terdapat seekor lembu besar. Di mana dunia terletak di atas badannya. Apabila lembu2 itu bergerak, maka gempa bumi berlaku. Pelbagai peperangan teori berlaku dalam setiap bidang ilmu. Black hole, kitaran komet, bla, bla dan bla, semuanya bermula dari peperangan teori.

Apabila ada teori maka akan ada usaha mendapatkan penjelasan yang diterima oleh pancaindera manusia. Itulah namanya fakta atau penjelasan sains. So, gua pendekkan silibus standard paling bawah ini, dengan mengatakan, kita berada dalam peperangan teori berdasarkan beberapa fakta yang ada setakat ini (belum ditemui dan masih dicari).

Kita sambung N3 lagi satu. Baca panjang2 melemaskan otak Melayu. Biar nampak bersiri. Haha. Untuk siapa silibus Tadika ni, lu baca hujah2 rakan lain tu. Hehe..

Comments

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.