Skip to main content

Hujah kepala otak lagi (3)

Che said...

wa tak rase otak akan membentuk etniknye sndiri..kalo genetik mungkin btol...sbb amik cth wa sndiri la..pak wa pndai melukis, mak wa lak tgn bangku (xreti melukis)..

Otak terletak bawah tajuk etnik. Etnik menetapkan bentuk otak, saiz badan, warna kulit, warna mata, saiz tangan, etc.

Kalau etnikA duduk atas pokok di mana bumi di bawahnya terlalu panas nak dipijak (contoh), ia akan membentuk etnik sendiri suatu hari nanti. Etnik ini akan mempunyai saiz tangan yang panjang (panjat pokok ke pokok), otot lengan yang kuat, etc.

Kalau etnik B maju nak mampos. Semua gua mesin, suatu hari nanti etnik B akan mempunyai anggota badan yang kecil dan lembik. Tetapi kepala besar gedabak kerana terlalu mahir berfikir, membajai material otaknya, etc.



wa tgh pike cmne nk patahkan hujah saiz otak lu tu..kene g bertapa jap..hahaha..lu tok nujum, wa tok tapa...wa tak puas ati, sbb mmbe wa kepale kcik cm burung unta tp lg pndai dr wa...hahaha

Subjektif pandai member lu tu. Macam ulama Melayu, kebolehan dia menghafal. Memori dia dipaksa untuk subur. tetapi kemahiran berfikir atau kemahiran diapplikasikan ke realiti sebenar maybe kurang. Sebab ini menggunakan imaginasi. Bila guna imaginasi, bermakna penerokaan otaknya sedang dipaksa.

So, kalat etniknya berotak kecil, gagallah. Memori yang dipaksa pun tidaklah byk mana. Tetapi standard peperiksaan Malaysia atau satu2 kertas itu maybe rendah. So, terlalu komplek pemboleubah kalau nak hurai.

Pasal tu wa selalu tekan yang hanya terbesar.

YAKNI, SAIZ OTAK.


Comments

  1. wa rasa kali ni lu hujah tanpa fakta la AT. lu ikut apa yang lu nak percaya je

    berapa saiz average otak:
    cina/jepun?
    india?
    british?
    melayu?

    kalau lu takda fakta2 ni, wa katakan lu hujah kosong. pasal politik wa banyak setuju dgn lu. tapi pasal otak ni serius macam syok sendiri la. wa rasa kepala lu besar, tu pasal seboleh-boleh nak kata orang kepala besar pandai haha

    ReplyDelete
  2. lu ni mmg suka hina ciptaan Allah, kalau dah ulamak boleh hafal sebuah quran pun bg otak mereng lu, diorg ni ttp bangang dan kosong, sbb otak mereng lu dh set ulamak melayu ni bodoh..takpe la ulamak melayu mmg bodah pasal tu diorg belajar hingga ke liang lahat..

    ReplyDelete
  3. maybe AT ade fakta..so lu blehla link kan kt blog bro..wa pon nk usha gak..wa mmg minat bace psl otak2 ni..seb baek rambut wa lebat lg..hahaha

    kalo fakta tu lu bace waktu zmn dinosour dlu pon wa leh terime..sbb wa slalu je igt fakta2 yg wa bace mase kcik2 dlu..know the fact,but forget the source..hehe

    owh ye..manusia hanya meneroka tak sampai 25% bhg otaknya sepanjang hidupnya..tu wa bace mase kecik2 dlu..wa igt lg..tp kesahihan fakta tu lu org pertikaikan dgn kajian2 terbaru..

    ReplyDelete
  4. melayu ada tulisan la bro

    http://ms.wikipedia.org/wiki/Tulisan_Rencong

    ReplyDelete
  5. lagi tulisan melayu

    http://ms.wikipedia.org/wiki/Tulisan_kawi

    ReplyDelete
  6. "Dalam 1400cm3 dan 1500cm3, manusia hanya meneroka otaknya sebanyak sekian (lupa) peratus. Jadi, budak2 yang genius memiliki keupayaan penerokaan otak yang luas berbanding saiz otaknya yang masih diperingkat pembesaran."

    Memakai hujah lu dengan ini boleh diandaikan kecerdikan berpunca dari berapa peratus otak diteroka bukan saiz otak.

    Secara umum dengan membuang faktor2 luaran lain,pendidikan sekolah rendah dan menengah menentukan faktor peratus otak seseorg diteroka dr kecil.(sbb kalau dah besar pakai hujah lu balik).

    Kita mmg maklum pendidikan kita masih taraf rendah kalau nak banding dengan negara luar.Secara langsung boleh menjawab kenapa orang india di india lagi cerdik dr org india di malaysia.Sama cam org china di mys dan china.

    Boleh jugak menjawab kenapa wujud "white trash" di US sedangkan saiz otak die konform lagi besar.Sbb tadak education.

    ReplyDelete
  7. enrique aka henry (nama omputih) adalah orang pertama mengelilingi dunia. enrique/henry ni adalah org melayu dari melaka

    In fact, the first person to sail around the world was a Malay, who had travelled back to Europe with Magellan many years earlier.

    http://www.nmm.ac.uk/magellan

    http://www.sabrizain.org/malaya/port3.htm

    http://simple.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Magellan

    One of the crew, Henry, a Malay interpreter who was picked up by Magellan on his earlier trip for Portugal, became the very first person known to travel all the way around the world, when they reached his home country and he stayed there

    ReplyDelete
  8. melayu dikata berotak kecil tapi setuju belajar sains dan mate dlm bi. etnik otak besar pun tak sanggup buat. otak kecil, memori tak banyak. tapi setuju belajar sains dan mate dlm bi. itulah fahaman kangkungisme.

    ReplyDelete
  9. Haha. Nanti den jawab. Ada satu soklan kena turun level basic.

    AT

    ReplyDelete
  10. waa satu benda tak paham apa AT tulis...memang gen Melayu waa ni..cubo nko permudohkan sikit AT waa ni budak Sastera wakaka...

    fanatik

    ReplyDelete
  11. fanatik, sebab lu sastera wa tolong jawab dalam bahasa sastera.

    mat jenin adalah perlambangan orang melayu yang suka berangan2... jual-beli-jual-beli... kawen puteri raja... punya kronik berangan2, last2 mati jatuh dari pokok kelapa.

    british kata itula org melayu, otak kecik, asyik berangan... tapi heran plak sebab british leh tahu apa yg mat jenin angan2kan.. padahal mat jenin dah mati masa jatuh dari pokok kelapa tu...

    errmmm AT ni salah seorang penyokong PPSMI yg percaya cerita British pasal mat jenin tu... hehe

    ReplyDelete
  12. orang yg bijak pandai sekalian
    dalam otak ada apa?
    jgn igt dlm otak ada sel saja

    sel otak pula ada berapa jenis?
    jgn igt dlm otak ada sel saraf saja

    besar kalau penuh dgn 'device non-IQ purpose' apa guna

    fakta syok sendiri

    ada org ckp gemuk sbb makan byk, tapi siapa sangka fisiologikal manusia kalau kekurangan hormon pun boleh sbbkan gemuk

    bila sastera di sains kan

    kahkah

    ReplyDelete
  13. nak eviden based?

    More recent studies, including one from the University of Chicago group, failed to uncover an influence of these two alleles on brain size or intelligence.

    reference:
    1. Woods, R.P., et al. (2006). "Normal variants of Microcephalin and ASPM do not account for brain size variability". Hum. Mol. Genet. 15 (12): 2025–2029. doi:10.1093/hmg/ddl126. PMID 16687438
    2. Mekel-Bobrov, N., et al. (2007). "The ongoing adaptive evolution of ASPM and Microcephalin is not explained by increased intelligence". Hum. Mol. Genet. 16: adv. access. doi:10.1093/hmg/ddl487. PMID 17220170

    jgn ckp kosong kwn
    hujah bls hujah
    bls hujah saya dgn kajian kamu

    ReplyDelete
  14. haha... mari kita tunggu apa karutan AT seterusnya

    kalau AT cakap pasal politik banyak juga aku bole terima lagi la

    tapi kalau bab sains ni memang guling habis aku gelak HAHAHA. memang la sains banyak pakai logik, tapi kalau logik tak berpandukan fakta jadinya karut haha.aku rasa budak uk tu pun malas dah nak layan AT. bukan level dia

    ReplyDelete
  15. karut 1 hal
    ego pun satu

    lepas ni buat kajian antara ego dgn otak
    ego dgn hati?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

E wallet rupanya voucher potongan harga.

Abam setuju imbuhan wang bagi galakkan rakyat buat sesuatu. Macam download app untuk mudahkan kerajaan. Untuk kesejahteraan rakyat sendiri. Ianya sama macam paksa bayar wang (saman) bagi galakkan rakyat JANGAN buat sesuatu. Tapi pundek apakah imbuhan dalam bentuk potongan harga ini?   Ada si bangang kata e wallet PH dulu bangang sebab ada tarikh luput. Tarikh luput la sebab nak galakkan download dan guna e wallet. Pengguna dan peniaga. Bukan suh simpan RM30 tu dalam almari macam Armada. Tapi, ini lebih bangang. Imbuhan dalam bentuk potongan harga. Bagi jer la terus. Dia beli barang apa pun bernilai RM50.