Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 26, 2009

Hujah kepala otak lagi (3)

Che said...

wa tak rase otak akan membentuk etniknye sndiri..kalo genetik mungkin btol...sbb amik cth wa sndiri la..pak wa pndai melukis, mak wa lak tgn bangku (xreti melukis)..

Otak terletak bawah tajuk etnik. Etnik menetapkan bentuk otak, saiz badan, warna kulit, warna mata, saiz tangan, etc.

Kalau etnikA duduk atas pokok di mana bumi di bawahnya terlalu panas nak dipijak (contoh), ia akan membentuk etnik sendiri suatu hari nanti. Etnik ini akan mempunyai saiz tangan yang panjang (panjat pokok ke pokok), otot lengan yang kuat, etc.

Kalau etnik B maju nak mampos. Semua gua mesin, suatu hari nanti etnik B akan mempunyai anggota badan yang kecil dan lembik. Tetapi kepala besar gedabak kerana terlalu mahir berfikir, membajai material otaknya, etc.



wa tgh pike cmne nk patahkan hujah saiz otak lu tu..kene g bertapa jap..hahaha..lu tok nujum, wa tok tapa...wa tak puas ati, sbb mmbe wa kepale kcik cm burung unta tp lg pndai dr wa...hahaha

Subjektif pandai member lu tu. Macam ulama Melayu, kebolehan dia menghafal. Memori dia dipaksa untuk subur. tetapi kemahiran berfikir atau kemahiran diapplikasikan ke realiti sebenar maybe kurang. Sebab ini menggunakan imaginasi. Bila guna imaginasi, bermakna penerokaan otaknya sedang dipaksa.

So, kalat etniknya berotak kecil, gagallah. Memori yang dipaksa pun tidaklah byk mana. Tetapi standard peperiksaan Malaysia atau satu2 kertas itu maybe rendah. So, terlalu komplek pemboleubah kalau nak hurai.

Pasal tu wa selalu tekan yang hanya terbesar.

YAKNI, SAIZ OTAK.


15 comments:

kinki said...

wa rasa kali ni lu hujah tanpa fakta la AT. lu ikut apa yang lu nak percaya je

berapa saiz average otak:
cina/jepun?
india?
british?
melayu?

kalau lu takda fakta2 ni, wa katakan lu hujah kosong. pasal politik wa banyak setuju dgn lu. tapi pasal otak ni serius macam syok sendiri la. wa rasa kepala lu besar, tu pasal seboleh-boleh nak kata orang kepala besar pandai haha

Anonymous said...

lu ni mmg suka hina ciptaan Allah, kalau dah ulamak boleh hafal sebuah quran pun bg otak mereng lu, diorg ni ttp bangang dan kosong, sbb otak mereng lu dh set ulamak melayu ni bodoh..takpe la ulamak melayu mmg bodah pasal tu diorg belajar hingga ke liang lahat..

Che said...

maybe AT ade fakta..so lu blehla link kan kt blog bro..wa pon nk usha gak..wa mmg minat bace psl otak2 ni..seb baek rambut wa lebat lg..hahaha

kalo fakta tu lu bace waktu zmn dinosour dlu pon wa leh terime..sbb wa slalu je igt fakta2 yg wa bace mase kcik2 dlu..know the fact,but forget the source..hehe

owh ye..manusia hanya meneroka tak sampai 25% bhg otaknya sepanjang hidupnya..tu wa bace mase kecik2 dlu..wa igt lg..tp kesahihan fakta tu lu org pertikaikan dgn kajian2 terbaru..

Anonymous said...

melayu ada tulisan la bro

http://ms.wikipedia.org/wiki/Tulisan_Rencong

Anonymous said...

lagi tulisan melayu

http://ms.wikipedia.org/wiki/Tulisan_kawi

Xenan said...

"Dalam 1400cm3 dan 1500cm3, manusia hanya meneroka otaknya sebanyak sekian (lupa) peratus. Jadi, budak2 yang genius memiliki keupayaan penerokaan otak yang luas berbanding saiz otaknya yang masih diperingkat pembesaran."

Memakai hujah lu dengan ini boleh diandaikan kecerdikan berpunca dari berapa peratus otak diteroka bukan saiz otak.

Secara umum dengan membuang faktor2 luaran lain,pendidikan sekolah rendah dan menengah menentukan faktor peratus otak seseorg diteroka dr kecil.(sbb kalau dah besar pakai hujah lu balik).

Kita mmg maklum pendidikan kita masih taraf rendah kalau nak banding dengan negara luar.Secara langsung boleh menjawab kenapa orang india di india lagi cerdik dr org india di malaysia.Sama cam org china di mys dan china.

Boleh jugak menjawab kenapa wujud "white trash" di US sedangkan saiz otak die konform lagi besar.Sbb tadak education.

Anonymous said...

enrique aka henry (nama omputih) adalah orang pertama mengelilingi dunia. enrique/henry ni adalah org melayu dari melaka

In fact, the first person to sail around the world was a Malay, who had travelled back to Europe with Magellan many years earlier.

http://www.nmm.ac.uk/magellan

http://www.sabrizain.org/malaya/port3.htm

http://simple.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Magellan

One of the crew, Henry, a Malay interpreter who was picked up by Magellan on his earlier trip for Portugal, became the very first person known to travel all the way around the world, when they reached his home country and he stayed there

Anonymous said...

melayu dikata berotak kecil tapi setuju belajar sains dan mate dlm bi. etnik otak besar pun tak sanggup buat. otak kecil, memori tak banyak. tapi setuju belajar sains dan mate dlm bi. itulah fahaman kangkungisme.

Anonymous said...

Haha. Nanti den jawab. Ada satu soklan kena turun level basic.

AT

Anonymous said...

waa satu benda tak paham apa AT tulis...memang gen Melayu waa ni..cubo nko permudohkan sikit AT waa ni budak Sastera wakaka...

fanatik

zaminc said...

fanatik, sebab lu sastera wa tolong jawab dalam bahasa sastera.

mat jenin adalah perlambangan orang melayu yang suka berangan2... jual-beli-jual-beli... kawen puteri raja... punya kronik berangan2, last2 mati jatuh dari pokok kelapa.

british kata itula org melayu, otak kecik, asyik berangan... tapi heran plak sebab british leh tahu apa yg mat jenin angan2kan.. padahal mat jenin dah mati masa jatuh dari pokok kelapa tu...

errmmm AT ni salah seorang penyokong PPSMI yg percaya cerita British pasal mat jenin tu... hehe

schizophrenia said...

orang yg bijak pandai sekalian
dalam otak ada apa?
jgn igt dlm otak ada sel saja

sel otak pula ada berapa jenis?
jgn igt dlm otak ada sel saraf saja

besar kalau penuh dgn 'device non-IQ purpose' apa guna

fakta syok sendiri

ada org ckp gemuk sbb makan byk, tapi siapa sangka fisiologikal manusia kalau kekurangan hormon pun boleh sbbkan gemuk

bila sastera di sains kan

kahkah

schizophrenia said...

nak eviden based?

More recent studies, including one from the University of Chicago group, failed to uncover an influence of these two alleles on brain size or intelligence.

reference:
1. Woods, R.P., et al. (2006). "Normal variants of Microcephalin and ASPM do not account for brain size variability". Hum. Mol. Genet. 15 (12): 2025–2029. doi:10.1093/hmg/ddl126. PMID 16687438
2. Mekel-Bobrov, N., et al. (2007). "The ongoing adaptive evolution of ASPM and Microcephalin is not explained by increased intelligence". Hum. Mol. Genet. 16: adv. access. doi:10.1093/hmg/ddl487. PMID 17220170

jgn ckp kosong kwn
hujah bls hujah
bls hujah saya dgn kajian kamu

Anonymous said...

haha... mari kita tunggu apa karutan AT seterusnya

kalau AT cakap pasal politik banyak juga aku bole terima lagi la

tapi kalau bab sains ni memang guling habis aku gelak HAHAHA. memang la sains banyak pakai logik, tapi kalau logik tak berpandukan fakta jadinya karut haha.aku rasa budak uk tu pun malas dah nak layan AT. bukan level dia

schizophrenia said...

karut 1 hal
ego pun satu

lepas ni buat kajian antara ego dgn otak
ego dgn hati?