Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 26, 2009

Hujah kepala otak lagi (2)

Xenan said...

Hujah saiz otak dominan utama kecerdikan?terlampau fizikal la bro.

Cuba kita gantung hujah ni pada semata fizikal dengan membuang terus hujah2 lain.Bagaimana kita nak jawab kes budak kecik hack website FBI.Budak kecik hafiz alquran.Walaupun menghafal sahaja ,still masih perlu sel2 otak yg banyak untuk menghafal.Asal otak lu yg besar takleh hafal alquran tpi budak kecik boleh sedangkan otak die kecik?Try la cuba hafal kalau nak.See, lu kne try dulu baru boleh hapal.tuh pon belum tentu.Sbb tu islam kasi konsep hidayah n berkat.

Dalam kes budak2 genius, teori gua begini. Memori dirakam dalam kepala otak menggunakan magnetik. So, bebudak hijau yang memiliki daya magnetik yang banyak seumpama :

RAM besar dan space hard disk yang masih banyak. RAM besar itu akan membentuk dan memaksa otaknya besar sehingga tumbesarannya tepu.

Berbanding orang besar, magnetiknya sudah lemah dan spacenya sudah hampir tiada. Malahan, akibat magnetiknya tidak dipaksa untuk bertambah, spacenya juga tidak dipaksa untuk diteroka.

Dalam 1400cm3 dan 1500cm3, manusia hanya meneroka otaknya sebanyak sekian (lupa) peratus. Jadi, budak2 yang genius memiliki keupayaan penerokaan otak yang luas berbanding saiz otaknya yang masih diperingkat pembesaran.

Matematiknya :

Otak budak 1300cm3 x 40% penerokaan otak.

Otak ewasa 1400cm3 x 25% penerokaan otak.

Kalau 1400cm3 atau 1500cm3 x 80% penerokaan otak, MUNGKIN ia boleh membengkokkan sudu menggunakan imaginasinya sahaja.


Tamadun India

Lu berhujah atas tajuk "saiz otak sebagai dominan utama output kecerdikan".So wa nak tanya org india ni otak die lagi besar dr melayu ke?Sama kes ngn china n india.Lagi besar ke?So lu sendiri dah tolak hujah lu.

Kesilapan utama ialah mengambil contoh perbandingan pd melayu dengan menegakkan melayu(pengaruh british n UMNO)sebagai bangsa.Sedangkan melayu itu cuma bahasa pertuturan.Lebih tepat beberapa kaum manusia yg bertutur dlm bahasa melayu sahaja.

Ikut susunan dia, Eropah / Parsi > (lebih besar dari) India / Cina > Melayu.

Jadi perbandingan India oleh gua hanya untuk Melayu. Dikhususkan lagi, etnik India byk. India di Malaysia adalah etnik jenis bodoh yang dibawah Inggeris. Bekerja sebagai kuli dan hamba. Gua bercakap sesetengah etnik India yang melebihi saiz otak berbanding Eropah, dan sudah pasti Melayu.

India mempunyai tulisan sendiri, tamadun sendiri, jajahan besar untuk satu raja (dulu). Melayu tidak mampu cipta tulisan sendiri, tamadun sendiri yang masih dibahaskan (Melaka) dan jajahan kecil untuk raja. Bermakna raja gen Melayu terlalu kecil kemampuan menakluk. skang ni sampai 9 raja kat tanah seluas semenanjung Melayu. Punyalah bangang.


2 comments:

Anonymous said...

lu toksah bandingkan kepala hotak melayu ngan kepala hotak jauh2 la bro..

lu kecikkan skop melayu malaysia dah la..

bagi hujah lu pasai kepala hotak india malaysia, kepala hotak cina malaysia, dah la wa rasa..

masuk bab kepala hotak dunia global ni, kepala hotak wa dah tak leh masuk da.. jadi bosan la plak blog lu dengan persoalan "kepala hotak" ni pada masa sekarang hendaknya(<--bahasa GMP ni..wakaka)

wa nak bg satu persoalan kat lu ni AT, apa kena mengena takwa dengan kepala hotak plak bro?

lu tengok wa punya merepek mereben ni, lu tau dak wa bidang apa bro? wakakaka...(bestx3!!!=sronok taraf tnggix3!!!)

-bukancalon-

Xenan said...

Chill bro...wa suggest lu relak2 tgk citer Thank you for smoking".Nanti lu sambung balik layan blog nih.AT kenkonon nak jd watak utama tuh la.ekekeke