Skip to main content

Artikel marah bangat : Mangkuk punya SPR!

Oleh : AdukaTaruna

Sebab gua dihasut xenan yang suka gua keluar artikel marah, so, gua nak marah lagi nih. Dosa kongsi dengan xenan 50-50. Lu kena baca artikel gua ni dengan penuh hasad marah beb. Baru jadi. Lagi lu orang marah, lagi banyak dosa xenan. Hahaha. Eh silap. Grrrr....

Si mangkuk SPR ni, lain yang kita tuntut, lain pulak yang dia tunaikan. Mesti orang kampung abanghensem SPR ni. Komponen PAS kot. Grrrrrr...

Kita tuntut dakwat la sengal. Bukan tuntut mansuhkan pondok panas.

Kita tuntut mansuhkan undi pos la mangkuk. Bukan tuntut hadkan kehadiran penyokong.

Hadoi ai..

Comments

  1. hahaha,

    Eh wa hasut ka? ,akta ada akta?kereta tinted pon tadak akta lagi ni kan akta hasutan blogger.hehehe.

    Bro,skang BN memerintah.Die mmg boleh sukati wat pa.SPR ke SPRM ke..mmg sukati die la.Welcome to nearly failed country bro!

    So sapa2 yg baca artikel ni tak marah mmg wa istihar sengal sesengal SPR.

    ReplyDelete
  2. yg nak marah2 ni apasal.. lu olang marah2 smpi sengal ni sbb lu olang punya EQ alias negotiation skill korang out. lu olang ingat, ape lu olang mintak, lu olang bleh dapat ka??

    the art of negotiation #1 :
    "if u cant give them what they want, give them something u dont mind losing"

    ada paham ka? sikalang br lu ong paham kenapa dia bebaskan tahanan ISA sikit2 kan kan kan...

    :p

    nyle

    p/s: tokmoh genius nih dah tak menyengat mcm dulu. ahakz

    ReplyDelete
  3. aduka...

    tekaan lu hampir tepat.... kalau lu kata bekas pengerusi SPR si rashid tu orang kampung wa memang lu betul la... umah dia pun wa kenal..... tapi sekarang pengerusi SPR orang lain.... wa tak tau dia asal mana.... tilikan lu dah makin tak betul la... hahaha

    p/s - red warriors dapat pegi final piala FA.... hahaha..... nasib baik menang kalau tak abis huru hara satu N9.... hehehe

    -abanghensem

    ReplyDelete
  4. Aduka...

    maner budak yang suruh ko pink kan blog mike tu...

    jom taruk dia cukup-cukup...

    arsenal kalah siut semalam...
    kalah tmpt sendiri...

    ReplyDelete
  5. nyle,

    lu rase kat malaysia ni bleh pakai ke art of nego tuh.Pendapat wa ape sahaja yg dia buat (baik atau buruk)semata2 nak mengekalkan kuasa jer.

    Sbb tuh SPR wat camtuh.N sbb tuh jugak die bebaskan banduan ISA.Jgn tersalah faham lak.

    Demi prinsip n kebajikan rakyat?Keep on dreamin larr.Machiavelli follower semua ni.

    ReplyDelete
  6. kena bijak la kalau nak nego dgn gomen nih. klau push hard, mmg tak dapat la. see it from the gomen perspecive. jgn dok tgk dr perspective kite je. gomen wont give us what we want, so they will give us what they dont mind losing.

    cth: tahanan ISA yg dia lepaskan tu, is people yg tak ada paedah kat dia, but still, paedah itu ada kat family tahanan. we scored, altho, it wasnt what we want.

    as pembangkang, we hv to break the cycle. we ask, the gomen dun give. they give something else. we ask, they dun give, they let us down. we ask again, then they hv to give something else. keep asking, keep pushing in a delicate manner. belajar dr cara kristianisasi secara halus.

    its not all machiavelli u know. if awal2 lg u pandang serong, otak u takkan bleh proses maklumat.

    :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste