Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Apr 16, 2009

2500 pembeli Exora berurus niaga haram.


SETELAH beberapa bulan menunggu penampilannya, Proton Exora, kenderaan pelbagai guna (MPV) pertama keluaran Proton dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di ibu negara, malam tadi.

Proton Exora yang menggunakan enjin 1.6 Campro CPS dengan 125 kuasa kuda, dijual pada harga RM69,998 hingga RM75,998 sebuah. Tidak hairanlah dengan harga semurah itu, 2,500 unit telah ditempah orang ramai.


1. 2500 penjualan Exora kepada awam sebelum ini tanpa menunjukkan rupa model siap. Hanya rangka. Jadi, menurut Ostad Zaharuddin, akad niaga itu menghampiri haram. Hasbullahpit juga ada menulis tentang urusniaga jenis ini.

2. Patutlah pelancaran model siap lambat. Sama ada gimik serupa Saga BLM atau nak tunggu Najib jadi PM.

3. Mahathir ada, mana Paklah? Najib dengan Mahathir je? Adakah petanda Proton diserahkan kembali kepada CEO pro Mahathir?

17 comments:

Berg said...

bro, lu tau x UZAR tulis artikel pasal hal nie bila??... kamon la bro... lu nie.. makin x update wa nengok.. cer check tarikh nie skit...

http://www.zaharuddin.net/content/view/809/72/

wakaka... best kutuk lu nie.. nikmat dia lain skit.. haha

Anonymous said...

kalau benar haram, mungkin mufti boleh keluarkan fatwa supaya ianya tidak lagi berulang

kita sangka baik je lah yg proton tak tahu mengenai hal ni, dan 2500 org yg tempah tu non-muslim

apa2 pun, sokonglah produk buatan orang islam. kalau bukan orang islam sendiri yg nak sokong, siapa lagi? proton mungkin ade masalah tersendiri kerana tidak mempunyai 'economic of scale'. tapi mengikut pemerhatian aku proton sedang membesar skrg, melalui peningkatan jualan di iran, syria, egypt. kualiti produk pun bertambah baik jika dibandingkan dgn yg dulu. mungkin masalah vendor yg x selesai2 lagi.

toyota masa mula2 buat kereta dulu naik bukit pun tak lepas, undur balik... pun rakyat jepun sokong kerana bangga dgn produk negara mereka.

setahu proton aje lah syarikat org islam (majoriti) yg boleh buat from scratch kereta+enjin sendiri.

Anonymous said...

ade bukan islam pun teruja dgn produk proton ni

http://paultan.org/

Anonymous said...

menipu berjuta-juta rakyat malaysia nak ambil alih kerajaan pada 16 september pun haram juga...

hahaha

Anonymous said...

proton???.. aku penah pakai sebijik iswara.... cukup la sekali pakai..... sekarang aku ada sebiji kete kancil... tu pun yang bini punya..... ok la guna semasa sengkek...

-abanghensem

lelaki_ini said...

Abghensem, lu ada Kancil kan? 1 kali lu tekan bumbung Kancil lu dgn 1 jari je, sure melendut ke bwh. Bila ujan leh takung air tu. Keta Mesia je leh wat camtu, hahaha.

Anonymous said...

lelaki_ini...
hehehe..... buat ganti motosikal jer kancil tu.....

-abanghensem

Anonymous said...

aku sokong exora..memang ada klass..boleh lawan inova dan lavina.....bro duka bila nak sambar..asyik dok naik kapcai je...ngee..

Anonymous said...

Wakakaka.. tggu 2-3 bln lg, mcm2 kutukan la dpt di tgk kt Exora ni.. Mslh yg sm, pintu rsk, power window jem, enjin bunyi, pastu sana sini, satu2 tanggal.. Beli la lagi hanpa suma.. Klu hangpa cerdik skit, smpn sket lg duit, pkai Livina.. Hati puas, otak tenang.. Ekekekeke..

Anonymous said...

mahathir bukan ke penasihat proton? apa salahnya dia ada kat situ

Anonymous said...

kat rumah aku ade macam2 kereta, sume ade masalah tersendiri.

Mercedes CLK, C-Class, E-CLass,
Honda CRV,
BMW 5-Series,
Jeep Cherokee,
Proton Wira,
Perodua Kancil

aku bukan nak belagak. kalau nak belagak aku letak nama/username betul aku. ni kereta2 keluarga aku kat rumah. nak percaya atau tak, lantak korang la.

Mercedes CLK aku baru pakai lebih kurang 6 bulan ade masalah air wiper.

Jeep Cherokee bapak aku tu baru pakai 2-3 tahun ade masalah gear-box

yg lain tu ade la gak masalah, malas nak taip

cuma aku tengok pemilik kereta overseas ni slalunya jarang cerita masalah kereta diorg... malu kot sbb dah bayar banyak

bangga la sket org melayu dah bole buat kereta dan enjin (campro).

ade ke bangsa islam lain (selain iran) yg maju macam proton?

Berg said...

wah.. boleh mintak derma kat bro atas nie.. hehe...

http://madrasah-insaaniyyah.blogspot.com/

mendermalah dengan hati yang ikhlas...

Anonymous said...

Berg,

aku tgh buat master kat UK, balik malaysia nanti insyaallah kalau ingat

Berg said...

oh god... bro farhan ka nie??

hehe bagus2.. balik jadi sarjana Islam yang menyumbang...

peace

Anonymous said...

err bukan, aku rasa kita tidak mengenali satu sama lain

terima kasih doakan aku :)

semoga projek madrasah tuan berjaya

wassalam

Berg said...

ops.. sori.. awal2 lagi patut tau dah salah.. hehe... UK jauh gile dri US... hehe

btw madrasah tu bukan hasil peluh akupun...

hehe tolong promot madrasah ustadzku... huhu... ok bro... balik semula pada topik... haha...

alang said...

Bro anymous. Sekrang ni kan ke kita boleh derma melalui online. Takyah tunggu nak balik Malaysia. Bab kereta famili lu tu, selalunya susah keta2 import expecialy mahal ni nak rosak. Tapi klau dah mcm2 jenis keta MAHAL yg lu beli rosak,ada something wrong la tu. Mungkin sumber (duit) nak beli keta tu tak jelas.hehe.