Skip to main content

2500 pembeli Exora berurus niaga haram.


SETELAH beberapa bulan menunggu penampilannya, Proton Exora, kenderaan pelbagai guna (MPV) pertama keluaran Proton dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di ibu negara, malam tadi.

Proton Exora yang menggunakan enjin 1.6 Campro CPS dengan 125 kuasa kuda, dijual pada harga RM69,998 hingga RM75,998 sebuah. Tidak hairanlah dengan harga semurah itu, 2,500 unit telah ditempah orang ramai.


1. 2500 penjualan Exora kepada awam sebelum ini tanpa menunjukkan rupa model siap. Hanya rangka. Jadi, menurut Ostad Zaharuddin, akad niaga itu menghampiri haram. Hasbullahpit juga ada menulis tentang urusniaga jenis ini.

2. Patutlah pelancaran model siap lambat. Sama ada gimik serupa Saga BLM atau nak tunggu Najib jadi PM.

3. Mahathir ada, mana Paklah? Najib dengan Mahathir je? Adakah petanda Proton diserahkan kembali kepada CEO pro Mahathir?

Comments

  1. bro, lu tau x UZAR tulis artikel pasal hal nie bila??... kamon la bro... lu nie.. makin x update wa nengok.. cer check tarikh nie skit...

    http://www.zaharuddin.net/content/view/809/72/

    wakaka... best kutuk lu nie.. nikmat dia lain skit.. haha

    ReplyDelete
  2. kalau benar haram, mungkin mufti boleh keluarkan fatwa supaya ianya tidak lagi berulang

    kita sangka baik je lah yg proton tak tahu mengenai hal ni, dan 2500 org yg tempah tu non-muslim

    apa2 pun, sokonglah produk buatan orang islam. kalau bukan orang islam sendiri yg nak sokong, siapa lagi? proton mungkin ade masalah tersendiri kerana tidak mempunyai 'economic of scale'. tapi mengikut pemerhatian aku proton sedang membesar skrg, melalui peningkatan jualan di iran, syria, egypt. kualiti produk pun bertambah baik jika dibandingkan dgn yg dulu. mungkin masalah vendor yg x selesai2 lagi.

    toyota masa mula2 buat kereta dulu naik bukit pun tak lepas, undur balik... pun rakyat jepun sokong kerana bangga dgn produk negara mereka.

    setahu proton aje lah syarikat org islam (majoriti) yg boleh buat from scratch kereta+enjin sendiri.

    ReplyDelete
  3. ade bukan islam pun teruja dgn produk proton ni

    http://paultan.org/

    ReplyDelete
  4. menipu berjuta-juta rakyat malaysia nak ambil alih kerajaan pada 16 september pun haram juga...

    hahaha

    ReplyDelete
  5. proton???.. aku penah pakai sebijik iswara.... cukup la sekali pakai..... sekarang aku ada sebiji kete kancil... tu pun yang bini punya..... ok la guna semasa sengkek...

    -abanghensem

    ReplyDelete
  6. Abghensem, lu ada Kancil kan? 1 kali lu tekan bumbung Kancil lu dgn 1 jari je, sure melendut ke bwh. Bila ujan leh takung air tu. Keta Mesia je leh wat camtu, hahaha.

    ReplyDelete
  7. lelaki_ini...
    hehehe..... buat ganti motosikal jer kancil tu.....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  8. aku sokong exora..memang ada klass..boleh lawan inova dan lavina.....bro duka bila nak sambar..asyik dok naik kapcai je...ngee..

    ReplyDelete
  9. Wakakaka.. tggu 2-3 bln lg, mcm2 kutukan la dpt di tgk kt Exora ni.. Mslh yg sm, pintu rsk, power window jem, enjin bunyi, pastu sana sini, satu2 tanggal.. Beli la lagi hanpa suma.. Klu hangpa cerdik skit, smpn sket lg duit, pkai Livina.. Hati puas, otak tenang.. Ekekekeke..

    ReplyDelete
  10. mahathir bukan ke penasihat proton? apa salahnya dia ada kat situ

    ReplyDelete
  11. kat rumah aku ade macam2 kereta, sume ade masalah tersendiri.

    Mercedes CLK, C-Class, E-CLass,
    Honda CRV,
    BMW 5-Series,
    Jeep Cherokee,
    Proton Wira,
    Perodua Kancil

    aku bukan nak belagak. kalau nak belagak aku letak nama/username betul aku. ni kereta2 keluarga aku kat rumah. nak percaya atau tak, lantak korang la.

    Mercedes CLK aku baru pakai lebih kurang 6 bulan ade masalah air wiper.

    Jeep Cherokee bapak aku tu baru pakai 2-3 tahun ade masalah gear-box

    yg lain tu ade la gak masalah, malas nak taip

    cuma aku tengok pemilik kereta overseas ni slalunya jarang cerita masalah kereta diorg... malu kot sbb dah bayar banyak

    bangga la sket org melayu dah bole buat kereta dan enjin (campro).

    ade ke bangsa islam lain (selain iran) yg maju macam proton?

    ReplyDelete
  12. wah.. boleh mintak derma kat bro atas nie.. hehe...

    http://madrasah-insaaniyyah.blogspot.com/

    mendermalah dengan hati yang ikhlas...

    ReplyDelete
  13. Berg,

    aku tgh buat master kat UK, balik malaysia nanti insyaallah kalau ingat

    ReplyDelete
  14. oh god... bro farhan ka nie??

    hehe bagus2.. balik jadi sarjana Islam yang menyumbang...

    peace

    ReplyDelete
  15. err bukan, aku rasa kita tidak mengenali satu sama lain

    terima kasih doakan aku :)

    semoga projek madrasah tuan berjaya

    wassalam

    ReplyDelete
  16. ops.. sori.. awal2 lagi patut tau dah salah.. hehe... UK jauh gile dri US... hehe

    btw madrasah tu bukan hasil peluh akupun...

    hehe tolong promot madrasah ustadzku... huhu... ok bro... balik semula pada topik... haha...

    ReplyDelete
  17. Bro anymous. Sekrang ni kan ke kita boleh derma melalui online. Takyah tunggu nak balik Malaysia. Bab kereta famili lu tu, selalunya susah keta2 import expecialy mahal ni nak rosak. Tapi klau dah mcm2 jenis keta MAHAL yg lu beli rosak,ada something wrong la tu. Mungkin sumber (duit) nak beli keta tu tak jelas.hehe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste