Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 21, 2009

TGNA nakhoda..

Oleh : AdukaTaruna

Wa tolak sama sekali perkaitan KP oleh Hadi dengan skandal-gelap 3 ekor PAS dulu. Dulu mereka buat dulu, baru dalil. Kalau alasan mereka seperti Khalid Samad, yakni beli masa, lengahkan UMNO yang terkejut dengan keputusan PRU12, wa terima.

Tapi masalahnya kalau dia bagi sekian hadis dan dalil. Meluat, hati wa. Siap nak saman la, itu la. 2 ekor lagi tu pulak terus ghaib membisu. Mahfuz tukang minta maaf, TGNA tukang cuci berak. Mendidih hati gua beb.

KP oleh Hadi berlaku secara gentlemen. Open dan terbuka. Cetusan atau lontaran ikhlas ke dalam dunia intelek terbuka. Bagus dan wa puji tindakan itu.

Masalahnya, jangan buat kerja separuh jalan. Tunjukkan anda seorang yang terancang. Apabila DAP, melalui Lim Guan Eng, ingin mendapatkan penjelasan, Hadi perlu pantas menjelaskan atau membentangkan butirannya.

Baru ada homework punya ulama. Terancang. Tapi apa yang berlaku? Hadi senyap menikus. Ruang masa wujud di antara tuntutan DAP dengan kenyataan terpaksa TGNA. Benda basic ma. TGNA, kepimpinan lain PAS, cuba bagi masa pada Hadi, dengan tidak memberi komen.

Tapi sampai bila? Akhirnya, nak tak nak, bila Hadi membisu, TGNA kena redakan keadaan juga. Pelik gua andai ulama seperti ini dipilih menerajui gerakan Islam. Kelam-kabut. Hadi tukang lontar, yang lain pulak bertungkus-lumus terangkan.

a. Bukan penyatuan Melayu.
b. Ini membabitkan semua parti.
c. Bukan BN-PAS, tapi BR-BN.
d. Bukan BN-PAS, tapi BN perlu dipecahkan untuk KP.

Mana dia yang sebenarnya? Ruang masa itu dipergunakan sebaik mungkin oleh media. Media hanya menyiarkan sub tajuk kenyataan TGNA seandainya BN-PAS. Leceh beb. Heran gua.

Pedulikan sebab apa berlakunya idea Kepimpinan Ulama itu dalam PAS. Tetapi, kini, ianya perlu disegarkan kembali. Dulu adalah dulu, kini adalah kini. Jika dulu boleh dilaksnakan dengan gah dan menyeluruh Kepimpinan Ulama, apa alasan ianya tidak boleh dikembalikan kepada Kepimpinan Islam.

Hadi berlindung dengan perisai dokrtin yang salah dan sempit. Kepimpinan Islam mampu melajukan, dan menyegarkan PAS. Insyaallah.

2 comments:

uma said...

sia2 wa masuk kem hadi
dlm issue ni..
main aci myorok lak dia...haha
hampeh tul...haha


tp wa rasakan,
pimpinan pas ni x blajo
dari pgalaman bertemu media..hehe
diaorg ingat media ni baik
mcm diaorg kot.haha

Anonymous said...

setau wa Haji hadi ni ok gak ilmu IT.... dia tak baca ke blog n laman web..... apasal dia membisu sampai sekarang.....

-abanghensem