Sahabat

Iklan
Tabung Guaman

3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 27, 2009

Pemuda: Haramkan 'Pakatan Rakyat'


Jimadie Shah Othman | Mar 27, 09 4:28pm

kemaskini 7.18pm Seorang perwakilan di perhimpunan agung Umno menggesa kerajaan mengharamkan penggunaan nama "Pakatan Rakyat" kerana mendakwa ia satu pertubuhan haram.

"Bilakah Pakatan Rakyat diluluskan? Bilakah Pakatan Rakyat menjadi pakatan siasah yang sah dari segi undang-undang?" kata wakil Pemuda Umno, Nur Saidi Nayan.

Tambahnya, gabungan tiga pembangkang itu tidak pernah ditubuhkan secara rasmi.

"Kalau tidak ada (secara rasmi), kenapa semua pihak - parti parti politik, media massa, dan TV, sama ada milik kerajaan atau swasta - memberi promosi percuma kepada pertubuhan haram itu?

"Saya cadangkan, kita hari ini haramkan semua pihak menggunakan perkataan Pakatan Rakyat kerana ia sebuah pertubuhan haram.

"Ini tidak boleh dibenarkan sama sekali," tegas Nur Saidi.

3 comments:

M.H.A Hamzah said...

PR bukannya 1 parti,nama shj atas sbb kerjasama parti2 pembangkang,bukannya bergabung mcm BN dan gunakan 1 lambang.bongok punya perwakilan!
BN tu sah?bg bukti.bongok punya perwakilan umno!

Anonymous said...

tak pernah nampak pulak bendera umno time ngundi.nampak dacing je.cammana tuh..

Anonymous said...

BN boleh bergbung sebab ada 14 parti bersamanya, dan mereka memang didaftarkan..seharusnya Pakatan rakyat tidak ambik langkah tersebut, bila paktan rakyat didaftakan parti PAS takleh guna logo bulan lagi sebab Pakatan Rakyat ada logo sendiri, skang mungkin x boleh sebab hanya ada 3 parti, untuk bergabung sekurang2 nya ada 7 parti...nak ke kita gabung secara rasmi? ajak PSM, ajak PBDS, ajak parti ikan bilis lain...pikir pikirlah yob