Skip to main content

Nasionalisme baru : Sokong Hasbullahpit.

Oleh : AdukaTaruna

Semalam terkejut wa baca Malaysiakini. Terkompius gua dengan istilah nasionalisme selama ni. Anwar bikin retorik baru!

Tapi sebab wa letih, wa sempat tulis satu artikel jer. Pagi ni, wa tgk, Hasbullahpit dah tulis. Memang komplek. Bercanggah dengan kenyataan Anwar yang lain. Tak lebih sekadar retorik. Meluat wa bertambah.

Apa maksud nasionalisme baru? Mebangsakan Malaysia dengan satu bangsa? Tiada masalah pada wa. Cuma Malaysia belum bersedia untuk itu. Bersediakah kontrak sosial datuk nenek dahulu dibatalkan?

Menurut Hasbullahpit, nasionalisme baru berdasarkan apa? Berdasarkan segala musibah yang kita terima akibat penjajah? Dan kamu sendiri tidak mahu mengubahnya walau kamu mendakwa kamu merdeka?

Pulau Pinang harus kembali kepada Kedah. Pattani harus kembali kepada kita. Singapura harus diambil semula. Pulau Batu Putih milik anak cucu kita. Adakah Anwar mahu menyambung kebangsatan ibu kandungnya UMNO?

Nasionalisme mebangsakan Malaysia dengan satu bangsa. Ya! memang wa tiada masalah.

Tetapi, jangan sesekali mengagamakan Malaysia dengan satu agama!

Tetapi, jangan sesekali mengagamakan Malaysia dengan satu agama!

Sejauh mana Anwar faham pengertian universal? Universal tafsiran Zinonis memporak-perandakan dunia. Universal pimpinan Soviet mencetus perang. Tiada siapa yang mampu memimpin universal seaman Islam. US gagal, German gagal, Jepun gagal.

Polisi universal hanya ada dalam Islam!

Anwar harus dijatuhkan selepas menjatuhkan BN!

Anwar adalah UMNO replacement model!

Comments

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n