Sahabat

Iklan




Tabung Guaman





3. Maybank 155014038030 (Khairul Nizam Bin Abd Ghani)

Mar 18, 2009

Mujahid Yusuf Rawa for President !

Wa sokong dunia intelek terbuka beb. Nak bagi buat sesuatu, sila berani bagi cadangan, dan berani hadapi pukul-memukul suara, hujah. Jangan touching fizikal dah. Bunuh sana, letup sini, pukul situ. Itu tamadun UMNO.

Kat blog yang selalu wa follow, Penarik Beca, bro Bakaq publish satu email. Yeyeeaghhh... mari2 beb. Kasi hujah sket. Hujah dulu, baru buat. Bukan macam 3 ekor tuh. Buat dulu baru, baru berdalil.


Mujahid Yusuf Rawa for President


Seorang pembaca menghantar email seperti berikut. Atas nama demokrasi saya siarkan tanpa edit sikit pun walaupun saya berpendapat belum sampai masanya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengundur diri. Itu pendapat saya yang mungkin tidak dipersetujui oleh mereka yang tidak bersetuju.

Begitu juga pendapat kawan kita yang menghantar email kepada saya itu. Belum tentu anda bersetuju.

Bagi saya, Ustaz Mujahid belum sampai masanya menjadi Presiden PAS. Bukan kerana dia tak bagus. Tetapi, bagi saya, belum sampai masanya lagi. Anda boleh debatkan pandangan tersebut. Tetapi, harap sangat tak terlajak. Apa jua pandangan yang tidak dipersetujui, lawanlah, nafikan dan pertikaikan dengan cara bertamadun.

Assalammualaikum wbt Dear Pak Bakaq,

1.Setiap organisasi akan melalui perubahan.Ini sudah menjadi adat dan sifat dunia.Sebegitu juga parti-parti politik.Banyak yang telah ditulis dan diperdebatkan mengenai UMNO perlu berubah.Hari ini saya ingin memberi pendapat bahawa PAS pun perlu berubah.

2.Perubahan akan berlaku samada kita hendak atau tidak.Dan perubahan berlaku melalui 4 kaedah, yakni :-

2.1. Persuasive Strategy.
2.2. Force Strategy.
2.3. Facilitative Strategy.
2.4. Reeducative Strategy.

Andaikata sesuatu masyarakat itu tidak berubah, mungkin masyarakat tersebut akan diubah oleh keadaan semasa.Saya percaya lebih baiklah masyarakat tersebut yang membuat perubahan secara 'concious'.Perubahan secara ini dapat dibentuk dan dibendung.

3.PAS telah berubah (PAS Social Change) pada era 1980an dahulu dengan membawa Kepimpinan Ulama kepada parti.Kepimpinan ini masih kekal hingga sekarang dan alhamdulillah kita telah dapat melihat hasilnya.Penerimaan masyarakat Malaysia kepada Islam adalah lebih meluas sekarang ini dan rakyat Malaysia sudah dapat membezakan diantara PAS dengan UMNO, dan yang baiknya PAS dilihat dengan positif sekarang ini.

4.Sekarang kita didalam dekad pertama Kurun ke21.Dunia juga telah berubah dan selepas PRU ke12,rakyat Malaysia sudah berubah dan InsyaALLAH didalam PRU-PRU yang akan datang peratus generasi internet akan meningkat didalam pengundi-pengundi.

5.PAS mestilah berani membuat perubahan supaya PAS menjadi 'laku' dikalangan generasi internet.Kepimpinan PAS yang ada sekarang ini telah berjaya meletakan Islam sebagai landasan PAS.Tahniah saya ucapkan.Terimakasih saya hulurkan.May ALLAH swt bless them saya doakan.Tetapi sudah tiba masanya peralihan generasi berlaku didalam kepimpinan PAS.

6.Justru itu saya memohon kebenaran Pak Bakaq agar isu ini dapat diperdebatkan dalam Blog Penarik Beca.Biarlah perdebatan ini dilandaskan dengan idea-idea serta pemikiran yang ktitikal, berbudi pekerti dalam perbahasan kita dan senantiasa tawadhu' dalam niat dan hasrat kita.

7.Kalau Pak Bakaq izinkinkan, saya nak mula dengan "Mujahid Yusuf Rawa For President !"

Terimakasih

7 comments:

jiwamelayu said...

terpengaruh dengan parti pelampau perkauman UMNO ni...

depa nak tukaq, kita nak jugakkk

webmaster said...

Awat tak habaq je...Husam Musa for President??? atau Mohamad Sabu for President?? Tak logik laaa...dari AJK Biasa terus jadi President...Kalau dari Naib ke Timbalan ke, masuk akal le jugak...

kapt_shiqaqi said...

nak bincang utk lantik sesape pong biorla dok dlm platform betoi, nih dok merayau-rayau tepi jln pastu nak p nyalak kat dlm umah ore guane? nko ingat nih rojak mamat ka apa semua ada dlm tuh? otak cikai tak reti berorganisasi, berorganism sorang2 leh le broo...

kapt_shiqaqi said...

nak bincang utk lantik sesape pong biorla dok dlm platform betoi, nih dok merayau-rayau tepi jln pastu nak p nyalak kat dlm umah ore guane? nko ingat nih rojak mamat ka apa semua ada dlm tuh? otak cikai tak reti berorganisasi, berorganism sorang2 leh le broo...

uma said...

wa rasakan,
klu PAS perintah,
ada undang2 myekat blogger
dari menulis pasai PAS...hahaha

klu tulis pasai nak calon presd PAS
kene saman rm50k...haha

mampus semua blogger2...haha

Berg said...

sinis gile bro uma nie.. sejak bile lu tau sinis bro??..

wakaka

kapt_shiqaqi said...

wa rasakan,
klu PAS perintah,
ada undang2 myekat blogger
dari menulis pasai PAS...hahaha

klu tulis pasai nak calon presd PAS
kene saman rm50k...haha

mampus semua blogger2...haha<--- kalu btoi la apa yg otak cikai nko rasa tuh aku akan PAStikan nko/rakan2 yg sewaktu dgn nko akan dibebaskan tanpa saman , aku akan berhujah dgn berdalil nko/rakan2 nko tuh adalah hanyalah merayau2 dan tersalah menyalak masuk rumah org @ dianggap disorder mentallity @ kurang siuman, buang KES broo.
dlm islam jika tak siuman terkeluar dari medan taklif, bro jgn risau...tu lawanya islam. :-)