Skip to main content

Keranda.

Oleh : AdukaTaruna

Keluar sket jer kat TV3 beb, bab GMP nih. Hahaha. Kalaulah genetik2 kayu kat Batang Ai tu tgk lebih lama sket, wa rasa, tumbang BN beb.

Setelah melihat pelbagai gambar dan membaca analisis tentang himpunan tadi, paling menarik pada wa keranda tu. Hahaha. Wa dok usha tgk kot2 uma ada kat area keranda tu, tapi takda plak. Wa ingat dia dalam itu keranda lah.

Bila sebut bab keranda, teringat wa Raja Lawak Sepah. Hahahaha. Lawak ganas dan celupar. Siap takbir tu beb 3 kali. Meremang bulu roma orang UMNO tgk tuh. Nyaris2 kena potong tu. Seb baik live!

FRU.

uma suh wa cari idea cane nak lulit FRU. Hahahaha. Gilo. Kalau kita ni jenis hati kering cam bangsa lain, memacam leh buat ma. Tapi masalahnya, kita nih gen penakut. Tak payah cakap org. Cam la lu tak ingat uma. Bagaimana kita di Himpunan BERSIH dulu. Hahahaha.

Kalau kat negeri omputeh, ada hati kering yang masuk ke padang time live bola or litar time tgh racing beb. Bawak banner anti war la, itu la.

Wa ingat kalau Malaysia jenis tu, mesti ada tang tangkap peluru gas pedih mata tu, masuk dalam tin ke apa ke, then lari ala2 pemain ragbi ke arah FRU. Baling kat diorang balik. Hahahaha.

Ada memang ada, tapi kurang sgt ma. Baling dari jauh. Tak sampai. Kalau setiap peluru tu berebut2 dikutip peserta dan meluru ke arah FRU, memang caya beb. FRU ke SB ke sah takut nak tangkap. Pedih woooo....

Tapi a.. wa ingat, sesuai dengan pembolehubah kita yang penakut ni, kena bawak satu tali beb. Ikat siap2 tinggal jerut jer hujung tali tuh. Wat ujikaji dulu lah kat kg masing2. Berat peluru cari kat google.

Then, dgn pantas, ikat jerut, dan baling guna bantuan tali tu. Buat macam mercun plug motor tu. Hahaha. Berapa jauh boleh pergi. Kalau 50 meter, praktikal beb.

Comments

  1. Bro. ape kata Dr. yg b'lambak dlm PR ni study & cipta pil yg bole redakan @ at least kurangkan kesan gas pemedih mata pd mata, hidung, tekak & kulit. Praktikal x? Haha.

    ReplyDelete
  2. apabila keranda dibawa.... baru bercucuran air mata..... nah!!! rasakan!!!! HIKMAT TAMPARAN NYAMUK!!!!!.....


    -abanghensem

    ReplyDelete
  3. abghensem, dialog tu ngingatkan wa pd komik Hong Kong la, Dewata Raya ke hape haha.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste