Skip to main content

Keranda.

Oleh : AdukaTaruna

Keluar sket jer kat TV3 beb, bab GMP nih. Hahaha. Kalaulah genetik2 kayu kat Batang Ai tu tgk lebih lama sket, wa rasa, tumbang BN beb.

Setelah melihat pelbagai gambar dan membaca analisis tentang himpunan tadi, paling menarik pada wa keranda tu. Hahaha. Wa dok usha tgk kot2 uma ada kat area keranda tu, tapi takda plak. Wa ingat dia dalam itu keranda lah.

Bila sebut bab keranda, teringat wa Raja Lawak Sepah. Hahahaha. Lawak ganas dan celupar. Siap takbir tu beb 3 kali. Meremang bulu roma orang UMNO tgk tuh. Nyaris2 kena potong tu. Seb baik live!

FRU.

uma suh wa cari idea cane nak lulit FRU. Hahahaha. Gilo. Kalau kita ni jenis hati kering cam bangsa lain, memacam leh buat ma. Tapi masalahnya, kita nih gen penakut. Tak payah cakap org. Cam la lu tak ingat uma. Bagaimana kita di Himpunan BERSIH dulu. Hahahaha.

Kalau kat negeri omputeh, ada hati kering yang masuk ke padang time live bola or litar time tgh racing beb. Bawak banner anti war la, itu la.

Wa ingat kalau Malaysia jenis tu, mesti ada tang tangkap peluru gas pedih mata tu, masuk dalam tin ke apa ke, then lari ala2 pemain ragbi ke arah FRU. Baling kat diorang balik. Hahahaha.

Ada memang ada, tapi kurang sgt ma. Baling dari jauh. Tak sampai. Kalau setiap peluru tu berebut2 dikutip peserta dan meluru ke arah FRU, memang caya beb. FRU ke SB ke sah takut nak tangkap. Pedih woooo....

Tapi a.. wa ingat, sesuai dengan pembolehubah kita yang penakut ni, kena bawak satu tali beb. Ikat siap2 tinggal jerut jer hujung tali tuh. Wat ujikaji dulu lah kat kg masing2. Berat peluru cari kat google.

Then, dgn pantas, ikat jerut, dan baling guna bantuan tali tu. Buat macam mercun plug motor tu. Hahaha. Berapa jauh boleh pergi. Kalau 50 meter, praktikal beb.

Comments

  1. Bro. ape kata Dr. yg b'lambak dlm PR ni study & cipta pil yg bole redakan @ at least kurangkan kesan gas pemedih mata pd mata, hidung, tekak & kulit. Praktikal x? Haha.

    ReplyDelete
  2. apabila keranda dibawa.... baru bercucuran air mata..... nah!!! rasakan!!!! HIKMAT TAMPARAN NYAMUK!!!!!.....


    -abanghensem

    ReplyDelete
  3. abghensem, dialog tu ngingatkan wa pd komik Hong Kong la, Dewata Raya ke hape haha.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Gambar Mahathir mula diturunkan.

Gambar Mahathir sebagai PM diturunkan bermula hari ini. Admin berharap gambar Muhyiddin sempat dinaikkan. Bukan apa. Penat nak layan drama politik. Ekonomi ke laut. Hutang bertambah. Aset terjual. Penyakit merebak. Perkauman membarah. https://t.co/oYE33fWwpW

Menteri Kesihatan dikritik rakam lagu raya saat negara dilanda wabak Covid 19.

Menteri Kesihatan yang baru, telah dikritik hebat dalam media sosial, angkara sibuk merakamkan lagu raya (untuk kegunaan populariti 2 bulan lagi), ketika negara Malaysia diisytihar wabak Corona Virus Covid 19. Bagaimana pun, ada pihak mendakwa, ianya adalah video 2 tahun lepas. Dan menjadi mangsa serangan politik. https://youtu.be/ttjNU60XdCw

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n