Skip to main content

Bola sepak.

Oleh : AdukaTaruna

Barcelona belasah Lyon beb. Hahaha. Tahniah gak kat team Inggeris, walau wa anti team Inggeris. Kuang3. Penat wa cari kelibat pemain Melayu dalam tu. Korea jumpa la wa. Agaknya Korea maju sebab takda UMNO kot. Hahaha.

Team Inggeris.

Ini adlah permerhatian wa yang tak full time tgk bola. Ngantuk jer, wa tido. Orang-jauh memang fanatik habis. Siap kaler2 pipi ni beb tgk dpn TV. Hahaha. Tak senunuh.

Team Inggeris main pantas. Tapi tengah tak kuat. So, corak pantas ni, memang sesuai untuk serang balas.

Lagi satu, wa tgk, team Inggeris sabar depan gol. Takda ruang dia main balik, cuba kekalkan bola kat team sendiri. Berbeza dengan Inter, macam Melayu kampung wa main. Tak lepas jer, rembat dari jauh. Tak sabar beb. Melambung ntah mana bola tuh. Nak2 si Adriano. Ingat keeper cap Malaysia ke leh gol dari jauh camtu. Hahahaha.

Team Italy.

Wa tgk kelebihan team Italy ialah tengah yang kuat. Tengah padang memang diorang kontrol. Kalau team Italy lawan team Italy, game pasti boring. Sebab perlahan dan berlegar kat bahagian tengah.

Lagi satu visual liga selain Inggeris ada macam tak best. Suara penyokong macam tak meriah. Tenggelam. Patut setting sket la. Macam liga Inggeris, pengulas punya suara nyaris2 tenggelam dengan suara penyokong. Punyalah feel tgk. Dah la main laju.

Team Sepanyol.

Sepanyol, kalau guna penyerang tempatan diorang, memang out la. Hahaha. Tapi semangat nak menang bola, memang tak bleh lawan la. Bola mesti kat kaki diorang punya. Kalau sesaat bola tu team lain dapat, dia punya asak, memang power.

So, akibat semangat menang bola yang tinggi, dan terdesak nak cari gol penyamaan, kena belasah dengan Liverpool. Kah kah kah. Seb baik pcik Zidane wa dah takde. Kalau tak, sedih wa. Bila lu terdesak nak menang bola, outomatik pertahanan akan bantu tengah punya. Dan line akhir tinggi beb. Sedar tak sedar, pertahan fokus kat tengah. Sekali dapat thru ball, tak sempat keeper naik. Jauh sgt.

Team Malaysia.

Team Malaysia pulak, takleh bersaing sket. Kalau sama2 saing, salah sorang jatuh, kompom beb. Tak pemain, penyokong akan bertumbuk. Hahahaha. Nak2 team abanghensem lawan team Selangor. Letih wa. Wakakaka.

Bagi kat Sultan Pahang. Genetik superb punya bodoh. Hancuss bola Malaysia.

Comments

  1. hahaha... wa baru jer nak komen.... kalau team wa main tak puas ati terajang la akhirnya...... hahaha....

    -abanghensem

    ReplyDelete
  2. apsal lu anti team Inggeris bro? ade sejarah silam yang tak dapat diungkapkan kembali ke?hehe

    ReplyDelete
  3. aduka...

    lu punya analisis memang superb lah... kalah hasbullah awang..

    tapi lu punyer citer memang betul pasal team2 kat atas tu...

    ReplyDelete
  4. bro edyes, adik wa anti hasbulah awang. Hahaha. ayat old skol katanya.

    ReplyDelete
  5. team kelate tak mau ulas ke, tengah hebat skang nie, silap2 nogori pun jadi mangsa kelate...pengurusan yang bagus, adalah antara faktor team tersebut, jelas pengurusan FAM kena out dengan presiden sendiri.

    fanatik aduka

    ReplyDelete
  6. haha wa sedih tengok inter main..
    ade plak si ibrahimovich main sorg2 kat atas..nasib baik xleh lompat team, kalau x wa konpem ibrahimovich lompat masuk MU..huahuahua

    la AT, team2 bola ni ade naik turun dia..masa tgh top perform jadi la kes mcm kiverpool ngan barca tuh..tapi kalau tgk team malaysia, konsisten habes..hahaha

    -orang jauh-

    ReplyDelete
  7. tak baik lu cakap sultan pahang cam tu aduka

    ReplyDelete
  8. bola sepak malaysia memang takkan maju punya. buang duit ja. kalau lu yg urus pun macam tu jugak. sukan ni faktor fizikal beb. sama gak macam lari pecut. org kulit hitam je konker. kalau nak jadi juara dunia sgt elok tumpu sukan yg tak perlukan tenaga fizikal. dam aji, misalnya.

    ReplyDelete
  9. selalunye
    sukan semmua fizikal...

    bola ni,
    memang fizikal..
    pastu mental
    pastu skill

    atas sebab melayu yg majoriti main bola
    tu sebabnya capai target kot...haha
    mintak bg cina & india lak main bola...tgk mcm ne pcapai bola sepak msia...haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste