Skip to main content

Bola sepak lagi.

Memula tahniah kat rakyat Kelantan. Sebab anak Kelantan dapat 20A. Mesti abanghensem ngaku orang kampung dia tuh. Hahahaha. Tak pun sedara dekat.

Wa nak ramal sket bab bola nih. Wa rasa final Barca dengan team Inggeris la. Mana satu, wa tak tau, sebab wa tak follow carta game tuh.

Bila Barca final dengan team Inggeris, dan Barca main punyalah bernafsu macam lawan Lyon, wa rasa, Barca akan kalah beb. Memang defend bocor punya sekali kena serang balas. Laju beb bola Inggeris nih.

Kalau wa manager Barca, wa mesti ramal team Inggeris main serang balas punya. Petahanan kelab Inggeris ni, macam tali pancing berserabut. Lagi lu asak lagi payah, lagi kasar, lagi ketat. Berlapis-lapis. Dengan top striker diorang skali turun.

So, kalau wa lah kan, wa akan matikan rentak awal atau plan awal atau setting minda awal player team Inggeris nih. Wa suruh 20 minit Barca main berkubu. Dapat bola tak perlu serang, tak perlu fight kekalkan penguaaan bola. Just clear jer.

Bila planning awal dia gagal, bermakna fokus dia kucar-kacir sket. Wa nak guna corak bertahan, lu pun nak guna corak bertahan, mesti hancur plan punya. Feel tu dah hilang.

Lepas 20 minit, dengan signal manager, bermula lah rentak sebenar Barca beb. Time ni, feel bertahan team Inggeris dah hilang dah. Diorang pun tak tahu nak guna cara mana. Last2 main tanpa strategi jer lah. Main cam mana main time berlatih petang2. Dapat sebijik gol jadilah first half ni beb.

Kesimpulan.

Kalau Barca turun dengan corak nafsu besar dia macam biasa, wa ramal Barca kalah.

Kalau team Inggeris gagal bocorkan defend Barca, wa ramal penalty. Bila penalty, wa ramal Barca kalah sebab keeper dia jenis tapai ubi sket. Jauh beza dengan Van Der Sar atau si botak Liverpool tuh.

Comments

  1. Lu hebat ckp bab politik, tp lu x reti memimpin ( lu yg ckp ).

    Lu hebat ckp bab bola, tp adakah lu terer main bola? Ape posisi? Wakil Somban ko?

    ReplyDelete
  2. Nama wa cacat lg, t'tekan Enter la. Al maklum menaip dlm gelap, hehe.

    ReplyDelete
  3. ingatkan nak puji team bola kelantan..he he he..

    fanatik aduka...

    ReplyDelete
  4. hadoi... ni apo la plak nama fanatik gua nih? den bantah abes. Prinsip wa, takdo nak fanatik2 sapo2 nih.

    lelaki_ini, den suko main bola. Tp lambek seriusan tu datang. Hahaha. Kalau serius dr wa skolah, wa rasa insyaallah wa dah pemain bola kot.

    Tp, player Melayu la. har har har..

    ReplyDelete
  5. hehehe.... bukan sedara wa awek lulus cemerlang tu tapi ada kaitan ngan sekolah wa dulu..... dulu wa sekolah ni maahad muhammadi lelaki awek tu sekolah ni maahad muhammadi perempuan..... tapi walaupun sekolah berlainan sebarang aktiviti sekolah banyak gak buat bersama sebab 2 sekolah tu sekolah contoh Yayasan Islam Kelantan. zaman wa pun ada gak pelajar cemerlang.... kawan wa dapat 12A (jaman tu SPM bukan sistem terbuka lagi) tak bising pun dalam paper... sekarang kawan wa dah jadi dokter..... pasal bola..... wa sokong red warriors.... hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste