Skip to main content

Bodohnya Melayu menjaga bahasa (2)

BAHASA MELAYU

Nasi disebut Nasik ....tapi
Basi tetap disebut Basi
Nasi Basi = Nasik Basi
....knpa tidak Nasik Basik?


Hahaha. Lu tak paham ni bro. Sebab wa tak huraikan dengan dalam. Tu tak masuk teori magnetik per suku kata lagi tu.

Sebut memang la sebut, tapi dengan adanya tulisan, sebutan sebenar tidak akan lari. Walau sebut nasik, tapi dengan tulisan nasi, nasi tidak akan menjadi dasik atau masi 20-30 tahun akan datang.

Kerana semua yang celih huruf akan tergambar atau teringat dengan ejaan nasi, walaupun disebut nasik.

Contoh :

Lu wat uji kaji sket. Tak payah harap saintis Melayu. Haha. Bariskan 100 orang. Lu sebut satu perkataan asing, di mana semua 100 orang tadi tidak mempunyai gambaran tulisan / ejaan dalam memori mereka.

Bisik kat orang pertama sebutan stendot. (contoh la ni. jgn tuduh wa mencarut plak) Suruh dia passing bisik pada orang sebelah. Orang sebelah plak bisik kat sebelah lagi. Sampai la orang ke 100. Nama orang tu kak memot.

Sampai kat kak memot, stendot tadi dah jadi spendol. Hahahaha.

Sebab apa? Sebab mereka tiada memori ejaan. Wa maleh nak taip panjang teori ni. Tapi falsafahnya ialah :

Tulisan harus mengawal sebutan.

Cuba lu tanya pakar2 bahasa genetik Melayu. Wa jamin sekor pun tak terfikir benda alah ni. Otak sais 1400cm ma. Tu yang berkecamuk sistem imbuhan tu.

Memperkenal
Mengalah
Mengulangi
Sekolah Memandu. Hahahaha.

RnD takda ma. Memang sampai kiamat la buduh bangsa Melayu dalam sains kalau guna bahasa ibonda.

Ikut Islam kan senang. Mudah jer. Lapang jer dada. Mana paling baik di antara pilihan terbaik, kita guna. Bangsa2, ni tolak dalam longkang jer beb. :p

Comments

  1. Jangan sempitkan diri dengan dialek dipersekitaranmu sahaja.

    ReplyDelete
  2. apa bukti belajar s & m dlm bi pilihan terbaik? jgn sbb nak elak dari jenama melayu (asabiyah tafsiran lu) terus sokong ppsmi. lu sokong ppsmi sbb lu fikir kalau sokong belajar dlm bm asabiyah. betul kan?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen berbentuk fitnah, ugutan dan ancaman akan dipadam. Segala tulisan komen adalah tanggungjawab pemberi komen. Blog ini tidak bertanggungjawab keatas komen-komen diruangan ini.

Popular posts from this blog

Betul ke Islam yang kau anut?

Betul ke versi Islam yang kau anut sekarang ni? KALAU KAU NAK VERSI PENUH BERVIDEO, KLIK SINI: https://youtu.be/KmJOEreKp6o Sekarang abam nak bagi anti thesis kepada thesis yang dah establish sekarang ini. Bila ada yang kemukakan hujah balas, akan ada spark ilmu yang dapat dikutip dan dinilai. Islam sekarang ni banyak versi. Nak2 pula versi politik parti. Kecilkan lagi skop, Dulu UMNO kafir, kekalkan perlembagaan kafir adalah kafir, tak boleh bayar zakat pada ulul amri yang tak laksanakan hudud. Macam2. Naratif dan kebentukan agama itu bergerak ikut survival parti politik. Kita ambil skop besar. Begitu juga kumpulan Islam selepas Muawiyah-Aishah memerangi ulul amri Ali as. Kumpulan2 berkembang dan terus berperang merebut kaabah. Dapat kaabah, dapatlah pengaruh agama. Dalam proses peperangan, pergaduhan merebut pengaruh itu, kau bayangkan berapa banyak hadis, naratif, kata2 mutiara, kitab2, fatwa2, pandangan2 telah dicipta. Untuk dapatkan pengaruh. Sama macam abam cakap dalam skop n

Ulasan gua PRK Kajang

Try ulas buat kali terakhir untuk PRK Kajang. Ini pendapat gua atas premis perbahasan yang boleh ditolak. No prob. Small matter. 1. Gua menolak logik MB, Putrajaya, Mahathir vs Najib, tangisan Rafizi, bla bla sebagai alasan PRK Kajang. Sebenarnya, pendapat gua, kehadiran Anwar secara rasmi dalam DUN Selangor adalah satu mandat tanpa rasmi mengambil Pengerusi PKR negeri Selangor dari Azmin. Di Selangor, wujud ketidak selarasan kuasa. MB vs pengerusi negeri. Seumpama MB Kelantan adalah Nik Amar. Tapi PJ Kelantan adalah Husam. Anwar tak berani mengambil pengerusi negeri dari Azmin secara rasmi. Sebabnya banyak spekulasi. Azmin ada 12 orang yang akan lompat / bebas, Azmin ada video, Azmin ada fail, anak Azmin ada DNA Anwar (hujah seks UMNO) bla bla bla. Sidang media Azmin pun menyaksikan kenyataan berunsur sinis. Seperti Anwar bukan sahaja diperlukan di Kajang, tetapi dunia seperti Timur Tengah (Malaysiakini). Dengan Anwar di dalam DUN Selangor, maka pengimbangan berlaku antar

Simpang Renggam adalah University Jenayah Malaysia.

Oleh : AdukaTaruna Ada 2 tajuk berbeza pada gua dalam isu Simpang Renggam. Mekanisme pencegahan rekrud baru Pusat Tahanan itu sendiri Mekanisme pencegahan rekrud baru. Yang ini gua rasa KDN perlu ambil serius. Memang terjadi dan berleluasa rekrud-rekrud baru muncul dari dalam suasana penjara. Golongan penjenayah persendirian akan berbaiah dengan kumpulan gangster dari dalam penjara. Dan membentuk kumpulan yang besar apabila keluar. Kita tolak sebentar dahulu kes untuk bangsa India, kita rujuk satu sejarah Pak Long Burung Pengasas 36. Kumpulan Gangster Melayu. PEKIDA dan gangster Cina adalah satu entiti yang berbeza sebenarnya. Gangster Cina mempunyai fahaman komunisme, mempunyai sistem pengenalan diri komunis, buah-buah komunis, etc. Manakala PEKIDA menyerapkan budaya Arab dan berfahaman Islam (sekarang sudah sesat). Pak Long Burung (arwah) adalah pangkat 'Abang Besar' dalam PEKIDA. Akan tetapi, apabila berada dalam penjara, dia direkrud dengan unsur-unsur gangste